Komunikaty PR

Türkiye (Turcja) promuje dziedzictwo kulinarne w ramach Tygodnia Kuchni Turecki

2022-05-24  |  12:00
Biuro prasowe
Kontakt
Emilia Potocka
Synertime

Aleja Wyścigowa
02-681 Warszawa
e.potocka|synertime.pl| |e.potocka|synertime.pl
668132416
www.synertime.pl

W Türkiye (Turcji) właśnie rozpoczął się Tydzień Kuchni Tureckiej! Podczas cyklu wydarzeń, które odbędą się w dniach 21-27 maja, lider rynku turystycznego zaprezentuje światu swoje kulinaria, ze szczególnym uwzględnieniem ich właściwości zdrowotnych i kreatywnych rozwiązań, zwłaszcza w aspekcie niemarnowania żywności i zrównoważonego rozwoju. Prezentacje czołowych szefów kuchni, jak i specjalnie przygotowane na Tydzień Kuchni Tureckiej menu mają na celu zapoznanie zaproszonych gości z dziedzictwem kulinarnym Türkiye (Turcji) i wszystkim tym, co ma do zaoferowania kuchnia turecka.

Türkiye (Turcja) obchodzi właśnie Tydzień Kuchni Tureckiej. Kraj słynący na całym świecie z bogactwa wielowiekowej kuchni przedstawi swoje dziedzictwo kulinarne podczas wydarzenia, które odbędzie się po raz pierwszy w dniach 21-27 maja br. Podczas Tygodnia  Kuchni Tureckiej, zaprezentowane zostaną najznakomitsze potrawy tureckie posiadające oryginalną jakość i unikalne właściwości smakowe. Tydzień Kuchni Tureckiej zaplanowano jako wydarzenie cykliczne, które będzie odbywać się co roku. Podczas jego trwania goście z całego świata będą mogli skosztować dań rodem z Türkiye (Turcji), przygotowanych i podanych w niekonwencjonalny sposób przez znakomitych tureckich szefów kuchni. W restauracjach będzie czekało specjalnie na tę okazję stworzone menu, które odzwierciedla wielowiekowe dziedzictwo kulturowe kraju.

Korzenie kuchni tureckiej, znanej z tradycyjnych przepisów mają swój początek w historii Anatolii, lecz dziś jest ona znana na całym świecie głównie jako kuchnia, która odpowiada na wszystkie nowoczesne trendy w gastronomii. Tureckie przepisy oparte na wykorzystywaniu składników w całości, polegające na niemarnowaniu żywności, są natomiast świadectwem głęboko zakorzenionej tradycji sprzyjającej ekologii i zrównoważonemu rozwojowi. Co też ważne, kuchnia turecka słynie z potraw roślinnych przyrządzanych na najwyższej jakości oliwie z oliwek, więc wegetarianie i weganie również znajdą w jej zakresie wiele smacznych opcji.

Kulinarny przewodnik online po wspaniałej kuchni tureckiej

W ramach działań promocyjnych, mających na celu zaprezentowanie światu kuchni tureckiej, Türkiye (Turcja) uruchomiła stronę turkishcuisineweek.com - kompleksowy przewodnik internetowy poświęcony tureckiemu dziedzictwu kulinarnemu. Strona internetowa, której rola polega na wprowadzeniu do świata pysznych tureckich smaków, zawiera oryginalne przepisy, filmy pokazujące przyrządzanie potraw przez nagradzanych i utalentowanych szefów kuchni oraz materiały informacyjne autorstwa naukowców i dietetyków. Dostępna w języku tureckim i angielskim strona turkishcuisineweek.com, pozwala na zapoznanie szerokiego grona odbiorców z bogatą tradycją kulturową i kulinarną Türkiye (Turcji).

Kultywowanie tureckiego dziedzictwa: „Ponadczasowe przepisy kuchni tureckiej”

Kuchnia turecka sięgając do przeszłości i tradycji obiecuje niezapomniane doznania kulinarne czy to przy śniadaniowym stole, na tętniącej życiem ulicy, w tawernie czy też ekskluzywnej restauracji. W nawiązaniu do tego bogactwa i różnorodności, w ramach obchodów  Tygodnia Kuchni Tureckiej, który odbywa się w dniach 21-27 maja, kulinarne osiągnięcia Turków utrwalono w książce „Ponadczasowe przepisy kuchni tureckiej”. Zwracając uwagę na zdrowe sposoby przechowywania i techniki przygotowywania żywności, ta unikalna książka przedstawia aspekty kuchni tureckiej związane z ekologią, niemarnowaniem żywności, zrównoważonym rozwojem i wieloma innymi jej elementami, które sprawiają, że jest ona wyjątkowa.

Centra Smaku wpisane na listę UNESCO

Türkiye (Turcja) posiada nie tylko jedną z najstarszych kuchni na świecie o niepowtarzalnych smakach, ale znana jest także dzięki miastom, które zrzeszone są w Sieci Miast Kreatywnych UNESCO. Gaziantep, Hatay i Afyonkarahisar przystąpiły do Sieci Miast Kreatywnych UNESCO w dziedzinie gastronomii odpowiednio w 2015, 2017 i 2019 roku. Lokalne bogactwo tych miast, jak i innych miejscowości w Türkiye (Turcji) jest źródłem ciągłej fascynacji, a bogata historia, różne kultury i style życia znajdują odzwierciedlenie między innymi właśnie w ich kuchni.

Türkiye (Turcja): Światowy cel podróży po pyszną przygodę

Türkiye (Turcja), której podwaliny tworzą tysiące lat historii oraz kultury różnych cywilizacji, jest jednym z najlepszych miejsc na świecie, w których można przeżyć wyjątkową i pełną smaków przygodę. Tureckie śniadanie, składające się z licznych potraw, którym towarzyszy aromatyczna turecka herbata podawana w szklaneczkach w kształcie tulipanów, jest podstawą tureckiego jadłospisu i słusznie cieszy się sławą na całym świecie, zaś szeroki wachlarz pysznych potraw sprzedawanych na ulicy – tzw. Street Food, takich jak simit, kanapki z rybą (balık ekmek), nadziewane małże, döner kebab, kumpir (pieczone ziemniaki) czy kokoreç stanowi ważną część codziennego życia Turków. Bakłażan, znak rozpoznawczy kuchni tureckiej, który pojawił się w kuchni osmańskiej w XVI wieku, występuje  w wielu przepisach, w tym w formie przystawki przyrządzanej na oliwie z oliwek, dania głównego czy sycącego dania jednogarnkowego. Istotną  rolę w tureckiej tradycji kulinarnej odgrywa także oliwa z oliwek, używana do przyrządzania większości warzyw w kuchni tureckiej, dzięki czemu zachowują one swoje wartości odżywcze.

Türkiye (Turcja) to także kraj o ugruntowanej tradycji winiarskiej, powstałej dzięki obecności bardzo  żyznych ziem. Urla, ważny ośrodek ekologicznej produkcji wina w Türkiye (Turcji), oferuje swoim gościom nagradzane wina organiczne z winogron, które uprawia się tam od ponad sześciu tysięcy lat.

Na gastronomicznej mapie Türkiye (Turcji) jako prawdziwe centrum gastronomiczne wyróżnia się Stambuł, w którym można znaleźć najlepsze potrawy z całego świata. Ponadto, ogłoszono niedawno, że Stambuł zostanie 38. międzynarodową destynacją Michelin - wiodącej na świecie organizacji oceniającej restauracje. Już 11 października 2022 roku w Przewodniku Michelin zostanie przedstawiony wybór restauracji, a nagrodzone miejsca w Stambule dołączą do najbardziej prestiżowych lokali na świecie.

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Synertime
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia Każda Puszka Cenna wspólnie z Żabka Polska edukowała na temat systemu kaucyjnego na wrocławskim Placu Solnym Biuro prasowe
2025-06-11 | 11:30

Każda Puszka Cenna wspólnie z Żabka Polska edukowała na temat systemu kaucyjnego na wrocławskim Placu Solnym

Już 1 października rusza w Polsce system kaucyjny. Aby odzyskać kaucję doliczoną do zakupu napoju w puszcze, konsumenci będą musieli spełnić kilka warunków. Inicjatywa
Styl życia „Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję
2025-04-22 | 13:00

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Z okazji Dnia Ziemi marka SodaStream przypomina, że zmiana może zacząć się od jednej decyzji – i jednej butelki wielorazowej. Nowa kampania „Zamień jednorazowe butelki na
Styl życia Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta
2025-02-27 | 15:00

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Lagardère Travel Retail w Polsce rozpoczyna ekspansję sieci Costa Coffee w nowym modelu biznesowym. Pierwsza kawiarnia działająca na zasadach franczyzy została uruchomiona

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Problemy społeczne

Od lipca ułatwienia w dostępie do terapii dla osób z przewlekłą chorobą nerek. Eksperci apelują o włączenie dietetyków w proces leczenia

Na przewlekłą chorobę nerek cierpi nawet ponad 4,7 mln osób. Według prognoz WHO liczba pacjentów wymagających dializ będzie szybko rosnąć. Niskobiałkowa dieta w połączeniu z leczeniem farmakologicznym obejmującym ketoanalogi aminokwasów może znacząco opóźnić konieczność rozpoczęcia dializoterapii. Od 1 lipca Ministerstwo Zdrowia ułatwia dostęp do terapii. Zmiany mają odciążyć specjalistów, dostosować program do codziennej praktyki lekarskiej i uprościć dostęp do terapii.

Żywienie

Dorota Szelągowska: W moim rodzinnym domu się nie przelewało. Od mamy i babci się nauczyłam, jak ugotować coś z niczego

Prezenterka zaznacza, że dużo czasu spędza w kuchni i jak przekonuje, zawsze da się przyrządzić coś smacznego, nawet gdy pod ręką nie ma zbyt wielu produktów. Tego nauczyła się w rodzinnym domu. Dorota Szelągowska uwielbia kulinarne eksperymenty, dlatego też chętnie podgląda, jak gotują inni i z ich pomysłów również czerpie inspiracje.