Uniwersytet Smaku Solgaz prezentuje: przepis na bułeczki śniadaniowe z miodem
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dostarcza nam energii nie tylko na cały poranek, ale stanowić może także przyjemny rytuał, jakim będziemy witać każdy nowy dzień. Zapraszamy do odkrycia nowej odsłony bułeczek śniadaniowych, których istotnym składnikiem jest… miód!
Ilość porcji: 9
Składniki:
3,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki wody
16 g suchych droższy (2 opakowania)
40 g masła (1/5 kostki)
płaska łyżeczka soli
2 łyżeczki miodu
Dodatkowo: 5 łyżek miodu do karmelizacji
Sposób wykonania:
Masło rozpuścić w garnku. Do miski wsypać przesianą przez sito mąkę z drożdżami i dodać pozostałe składniki. Wyrabiać ciasto przez ok. 10-15 min. aż do momentu, gdy będzie elastyczne i gładkie (powinno łatwo odchodzić od dłoni). Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 1 godzinę), a miskę, w której się znajduje nakryć ściereczką. Po tym czasie ponownie chwilę należy wyrabiać ciasto, a następnie podzielić je na 9 części. Każdą kulkę położyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułeczki można naciąć nożem i zostawić do wyrośnięcia na ok. pół godziny. Następnie włożyć do piekarnika nagrzanego do temp.200 stopni (góra-dół z termoobiegiem) i piec przez 20 minut.
Na patelnię wlać 5 łyżek miodu i lekko podgrzać doprowadzając do karmelizacji. Po ostygnięciu bułeczek – polać je skarmelizowanym miodem.
Uniwersytet Smaku Solgaz radzi:
- Podczas wyrabiania ciasta drożdżowego najważniejszy jest czas. Długotrwałe wyrabianie ciasta sprawia, że wytwarza się gluten, który nadaje masie elastyczności, lepkości oraz odpowiedniej konsystencji.
- Przygotowane ciasto należy przechowywać w ciepłym miejscu – idealnie do tego sprawdzi się tzw. darmowe pole, które dostępne jest w kuchenkach gaz pod szkłem (np. w linii płyt Innova), które nagrzewa się bez pobierania gazu.
- Przed włożeniem ciasta do piekarnika należy upewnić się, czy jest nagrzany, gdyż zbyt niska temperatura sprawi, że ciasto będzie blade i niezbyt wyrośnięte.
Smaczego życzy Uniwersytet Smaku Solgaz
www.solgaz.eu

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania

Firma eventowa jako partner w organizacji eventów
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Gwiazdy

Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj
Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Infrastruktura
Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.