Uniwersytet Smaku Solgaz prezentuje: przepis na bułeczki śniadaniowe z miodem
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dostarcza nam energii nie tylko na cały poranek, ale stanowić może także przyjemny rytuał, jakim będziemy witać każdy nowy dzień. Zapraszamy do odkrycia nowej odsłony bułeczek śniadaniowych, których istotnym składnikiem jest… miód!
Ilość porcji: 9
Składniki:
3,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki wody
16 g suchych droższy (2 opakowania)
40 g masła (1/5 kostki)
płaska łyżeczka soli
2 łyżeczki miodu
Dodatkowo: 5 łyżek miodu do karmelizacji
Sposób wykonania:
Masło rozpuścić w garnku. Do miski wsypać przesianą przez sito mąkę z drożdżami i dodać pozostałe składniki. Wyrabiać ciasto przez ok. 10-15 min. aż do momentu, gdy będzie elastyczne i gładkie (powinno łatwo odchodzić od dłoni). Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 1 godzinę), a miskę, w której się znajduje nakryć ściereczką. Po tym czasie ponownie chwilę należy wyrabiać ciasto, a następnie podzielić je na 9 części. Każdą kulkę położyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułeczki można naciąć nożem i zostawić do wyrośnięcia na ok. pół godziny. Następnie włożyć do piekarnika nagrzanego do temp.200 stopni (góra-dół z termoobiegiem) i piec przez 20 minut.
Na patelnię wlać 5 łyżek miodu i lekko podgrzać doprowadzając do karmelizacji. Po ostygnięciu bułeczek – polać je skarmelizowanym miodem.
Uniwersytet Smaku Solgaz radzi:
- Podczas wyrabiania ciasta drożdżowego najważniejszy jest czas. Długotrwałe wyrabianie ciasta sprawia, że wytwarza się gluten, który nadaje masie elastyczności, lepkości oraz odpowiedniej konsystencji.
- Przygotowane ciasto należy przechowywać w ciepłym miejscu – idealnie do tego sprawdzi się tzw. darmowe pole, które dostępne jest w kuchenkach gaz pod szkłem (np. w linii płyt Innova), które nagrzewa się bez pobierania gazu.
- Przed włożeniem ciasta do piekarnika należy upewnić się, czy jest nagrzany, gdyż zbyt niska temperatura sprawi, że ciasto będzie blade i niezbyt wyrośnięte.
Smaczego życzy Uniwersytet Smaku Solgaz
www.solgaz.eu
Kultowa śniadaniownia Bułkę przez Bibułkę z lokalem w Łodzi
Atrakcyjne oferty na 5-lecie sklepu online Lidl Polska
Otwarcie pierwszego sklepu Lidl Polska w Andrespolu!
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Film
Julia Kamińska: Najnowszy singiel pokazuje moje drugie, wulgarne oblicze. Nie chcę się już bać, tylko móc wreszcie wyrażać siebie nawet w bardzo odważnych tekstach
Wokalistka podkreśla, że poprzez utwór „Dobrze się mamy MSNR” chciała zaprezentować odbiorcom nieco inne oblicze niż to, które znają z jej dotychczasowych projektów zawodowych. Niektórych jej nowa odsłona zaskoczyła, a nawet zbulwersowała. Julia Kamińska nie boi się jednak krytyki i również w swojej twórczości chce podejmować tematy trudne i kontrowersyjne. A już w maju ukaże się jej debiutancka płyta. Jesienią natomiast artystka zamierza wyruszyć w trasę koncertową właśnie z piosenkami z tego albumu.
Gwiazdy
Joanna Jędrzejczyk: Przygotowuję się do udziału w stand-upach. Będę miała 30 występów i spróbuję rozśmieszyć gości swoimi historiami
Na pewien czas zawodniczka MMA zamienia ring na scenę i dołącza do stand-upowego teamu. Czeka ją 30 występów, do których musi się solidnie przygotować, by zaciekawić widzów i porwać ich do wspólnej zabawy. Joanna Jędrzejczyk ma nadzieję, że sprawdzi się w roli stand-uperki, a jeśli nawet zdarzą się jej jakieś potknięcia, to nie zamierza się poddawać, bo przecież to dopiero jej pierwszy taki projekt, a trening czyni mistrza, zarówno w sporcie, jak i w aktorstwie.
Konsument
Zmiany klimatu uderzają w portfele konsumentów. Podniosą ceny żywności nawet o 3 pkt proc. rocznie
Coraz wyższe średnie temperatury obserwowane na świecie przekładają się na wzrost cen żywności. Problem dotyczy zarówno krajów rozwiniętych, jak i rozwijających się. Naukowcy z Poczdamskiego Instytutu Badań nad Wpływem Klimatu obliczyli, że do 2035 roku zdarzenia klimatyczne podniosą ceny żywności o 0,9–3,2 pkt proc. rocznie, a ogólny poziom inflacji o 0,3–1,1 pkt proc. Naukowcy przeanalizowali dane dotyczące zmian cen artykułów żywnościowych ze 120 krajów świata w ciągu ostatnich 30 lat.