Komunikaty PR

W bezmięsnej odsłonie - pysznie i zdrowo z Appetitą

2021-10-18  |  01:00
Biuro prasowe

Diety wegańska oraz wegetariańska szturmem zdobywają świat. Ograniczanie spożywania mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego to już nie tylko moda, ale globalny trend. Wbrew popularnej niegdyś opinii, jarskie posiłki wcale nie muszą być nudne i bez smaku. Marka Appetita przedstawia kilka porad oraz przepisów, dzięki którym nawet zatwardziali wielbiciele schabowych będą zadowoleni i… najedzeni!

Coraz więcej mówi się na temat ekologii, świadomych zakupów i zbilansowanej diety. Przekłada się to na umacnianie się globalnego trendu rezygnacji z mięsa lub ograniczania jego spożywania. Rośnie popularność fleksiterianizmu, czyli tzw. elastycznego wegetarianizmu, związanego z okazjonalnym jedzeniem produktów zwierzęcych. Niektórzy przechodzą na dietę bezmięsną z pobudek ideologicznych, ekonomicznych czy troski o środowisko, inni z powodów zdrowotnych.  Dla jednych i drugich nie musi to oznaczać poczucia straty. Alternatyw dla ulubionych posiłków jest mnóstwo – od zastąpienia białka zwierzęcego roślinnym aż po przygotowanie alternatywnych, wegańskich „mięs”, które smakiem bywają nie do odróżnienia od oryginału.

Przy odrobinie chęci okazuje się, że popularne dania można przygotować w bezmięsnej odsłonie. Daje się ugotować smaczny i do tego wegański bigos, a kotlety warzywne czy też gołąbki bez mięsa są wręcz doskonałe. Wegetariańska i wegańska dieta nie muszą nastręczać problemów. Aby styczność z nimi nie okazała się chwilową fanaberią, warto sięgnąć po sprawdzone przepisy. Przy pomocy przypraw i pomysłów Appetity, fascynacja bezmięsną kuchnią może przerodzić się w długotrwały romans, a nawet prawdziwą miłość do przysłowiowej grobowej deski.

 

Wegetariańskie gołąbki

Składniki :

1 młoda biała lub włoska kapusta

200 g pęczaku

500 g pieczarek

natka pietruszki

2 cebule

2 ząbki czosnku

olej

sól

Pieprz czarny mielony Appetita

cukier

koncentrat pomidorowy

Oregano Appetita

Bazylia Appetita

 

Opis przygotowania:

Pęczak ugotować do miękkości (ok. 10 minut od zagotowania). Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na patelni. Pieczarki pokroić w plasterki, dodać do cebuli z czosnkiem, smażyć, aż płyn odparuje. Doprawić, koncentratem pomidorowym wymieszanym z oregano, bazylią i szczyptą cukru, wymieszać z pęczakiem i posiekaną natką pietruszki. Liście kapusty sparzyć we wrzątku, odciąć zgrubienia. Nie wylewać wody. Większe liście wypełnić farszem i zawinąć jak krokiety - najpierw boki. Prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim mniejsze liście kapusty. Ciasno ułożyć gołąbki, zalać wodą po gotowaniu kapusty, przykryć folią i piec ok. godziny w 190 stopniach z termoobiegiem.

 

Ryżowe kotlety z warzywami

Składniki:

1 szklanka ryżu basmati

1 łyżka oleju

1 jajko

3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia kotletów

½ szklanki startej marchewki

1 łyżeczka Czosnku granulowanego Appetita

1 łyżeczka Przyprawy curry Appetita

200 g groszku (mrożonego lub z puszki)

 

Opis przygotowania:

Do garnka wlać olej, wsypać ryż, przesmażyć, a następnie zalać wodą mniej więcej 2 cm powyżej ryżu. Posolić i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut. Ostudzić, następnie dodać jajo, startą marchewkę, groszek, przyprawy i bułkę tartą. Dosolić do smaku. Formować kotlety i obtaczać je w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju, po ok. 2 minuty z każdej strony, aż będą rumiane. Podawać z sałatką lub jako samodzielne danie.

 

Aksamitny hummus z falafelami

Składniki:

2 puszki ciecierzycy

1 pęczek pietruszki

1 łyżeczka kolendry

2 łyżeczki kminku rzymskiego

3 łyżki pasty sezamowej tahini

½ szklanki mąki

1 łyżeczka Sody oczyszczonej Appetita

sok wyciśnięty z ½ cytryny

sól

Pieprz czarny mielony Appetita

olej

1 łyżeczka Papryki słodkiej mielonej Appetita

oliwa z oliwek do podania

 

Opis przygotowania:

Hummus:

W blenderze kielichowym umieścić odsączoną ciecierzycę (zawartość jednej puszki), sok z cytryny, pastę sezamową tahini i 4 łyżki oleju. Dodać ⅓ szklanki zalewy z ciecierzycy, zmiksować do uzyskania gładkiej masy, doprawić solą i pieprzem, odstawić.

Falafele:

Pozostałą ciecierzycę zmiksować z natką pietruszki, pozostawiając niewielkie kawałeczki w masie. Dodać mąkę, sodę, kmin rzymski, kolendrę oraz ⅓ szklanki oleju, wymieszać do uzyskania plastycznej masy. Formować niewielkie kulki. W niedużym garnku rozgrzać olej (tyle, aby móc zanurzyć w nim całe kulki). Wrzucać po 2-3 falafele jednocześnie, smażyć na średnim ogniu ok. 2-3 minuty, do uzyskania złotego koloru. Odsączyć na papierze. Przed podaniem hummus posypać słodką papryką i polać odrobiną oliwy z oliwek.

 

Wegański bigos

Składniki:

500 g kiszonej kapusty

1 mała główka białej kapusty

kilka grzybów suszonych, wcześniej namoczonych

2 cebule

2 łyżki Przyprawy do bigosu po staropolsku Appetita

2 Liście laurowe Appetita

kilka ziaren Ziela angielskiego Appetita

4-5 suszonych śliwek

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

olej

 

Opis przygotowania:

Kapustę drobno pokroić. Cebulę posiekać, zeszklić w garnku, dodać białą kapustę i podlać wodą z suszonych grzybów. Podgotować 15 minut i dodać kiszoną kapustę, grzyby oraz wszystkie przyprawy i śliwki. Podlać niewielką ilością wody, dodać koncentrat pomidorowy i dusić ok. godziny, aż warzywa będą miękkie. Dosolić do smaku.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia To będzie dobry Flow! Archicom zaprasza na Letni Festiwal Filmowy - tme Polówka Biuro prasowe
2024-07-25 | 12:00

To będzie dobry Flow! Archicom zaprasza na Letni Festiwal Filmowy - tme Polówka

Dobry Flow – pod takim tytułem rusza kolejna sekcja tegorocznego łódzkiego Festiwalu Filmowego tme Polówka.  Filmy w ramach sekcji „Dobry Flow” emitowane
Styl życia WEEKEND W OFFIE: TEATRALNE EMOCJE OD ZŁOTÓWKI, BIKINIARSKA POTAŃCÓWKA
2024-07-25 | 10:00

WEEKEND W OFFIE: TEATRALNE EMOCJE OD ZŁOTÓWKI, BIKINIARSKA POTAŃCÓWKA

WEEKEND W OFFIE: TEATRALNE EMOCJE OD ZŁOTÓWKI, BIKINIARSKA POTAŃCÓWKA I NIEDZIELNY LUNCH BEZ DZIECIAKÓW   Kiedy inne teatry wakacyjnie śpią – ten gra.
Styl życia Letnia akcja marki Alpro, czyli aktywności outdoorowe i w social mediach
2024-07-24 | 15:00

Letnia akcja marki Alpro, czyli aktywności outdoorowe i w social mediach

Tegoroczne lato należy do Alpro. Marka z portfolio Danone zaplanowała szereg angażujących konsumentów aktywności w myśl prowadzonej równolegle kampanii influencer marketingowej

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Ochrona środowiska

Patrzenie na zieleń może zwiększyć komfort życia mieszkańców miast. Najbardziej kojąco działał widok drzew

Zmniejszenie odczucia lęku i zwiększenie odprężenia to główne korzyści wynikające z nawet wzrokowego kontaktu z zielenią – dowiedli brytyjscy i izraelscy naukowcy. Okazało się, że największe korzyści czerpiemy z patrzenia na drzewa, a wyraźny dobroczynny wpływ natury na dobrostan psychiczny można zauważyć nawet po krótkim spacerze. To ważne wskazówki dla urbanistów, które mogą być pomocne w optymalnym planowaniu przestrzeni miejskiej. Kontakt wzrokowy z zielenią nie wpływa natomiast na zdolności poznawcze.

Gwiazdy

Edyta Herbuś: Joga pozwala mi zadbać o systematyczny przepływ dobrej energii i harmonię. Mam bardzo dobry kontakt ze swoim ciałem

Tancerka kompleksowo dba o swoje zdrowie i o ciało. Nie daje sobie taryfy ulgowej i zawsze, niezależnie od ilości obowiązków zawodowych, stara się znaleźć czas, by wykonać pakiet ulubionych ćwiczeń. Edyta Herbuś zdążyła się już przekonać, że niezwykle korzystny wpływ na jej kondycję i dobre samopoczucie ma także joga. Systematyczne jej praktykowanie umożliwia bowiem swobodny przepływ energii i pozwala utrzymać życiową równowagę. Nie ukrywa więc, że jest wielką miłośniczką tej aktywności i poleca ją także innym.

Handel

E-konsumenci wybierają jak najszybsze i najprostsze opcje płatności online. Coraz bardziej interesują się płatnościami odroczonymi i ratalnymi

Szybkie płatności, a w szczególności Blik, to metody najchętniej wybierane przez klientów podczas zakupów internetowych. W ostatnim czasie rośnie jednak popularność płatności odroczonych oraz rozłożenia płatności na raty – twierdzą przedstawiciele e-commerce. Niezmiennie ktoś, kto chce osiągnąć sukces w handlu w sieci, musi oferować wszystkie możliwe metody płatności. Jeśli klient nie znajdzie na stronie swojej ulubionej, zwykle rezygnuje z zakupu.