Komunikaty PR

W bezmięsnej odsłonie - pysznie i zdrowo z Appetitą

2021-10-18  |  01:00
Biuro prasowe

Diety wegańska oraz wegetariańska szturmem zdobywają świat. Ograniczanie spożywania mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego to już nie tylko moda, ale globalny trend. Wbrew popularnej niegdyś opinii, jarskie posiłki wcale nie muszą być nudne i bez smaku. Marka Appetita przedstawia kilka porad oraz przepisów, dzięki którym nawet zatwardziali wielbiciele schabowych będą zadowoleni i… najedzeni!

Coraz więcej mówi się na temat ekologii, świadomych zakupów i zbilansowanej diety. Przekłada się to na umacnianie się globalnego trendu rezygnacji z mięsa lub ograniczania jego spożywania. Rośnie popularność fleksiterianizmu, czyli tzw. elastycznego wegetarianizmu, związanego z okazjonalnym jedzeniem produktów zwierzęcych. Niektórzy przechodzą na dietę bezmięsną z pobudek ideologicznych, ekonomicznych czy troski o środowisko, inni z powodów zdrowotnych.  Dla jednych i drugich nie musi to oznaczać poczucia straty. Alternatyw dla ulubionych posiłków jest mnóstwo – od zastąpienia białka zwierzęcego roślinnym aż po przygotowanie alternatywnych, wegańskich „mięs”, które smakiem bywają nie do odróżnienia od oryginału.

Przy odrobinie chęci okazuje się, że popularne dania można przygotować w bezmięsnej odsłonie. Daje się ugotować smaczny i do tego wegański bigos, a kotlety warzywne czy też gołąbki bez mięsa są wręcz doskonałe. Wegetariańska i wegańska dieta nie muszą nastręczać problemów. Aby styczność z nimi nie okazała się chwilową fanaberią, warto sięgnąć po sprawdzone przepisy. Przy pomocy przypraw i pomysłów Appetity, fascynacja bezmięsną kuchnią może przerodzić się w długotrwały romans, a nawet prawdziwą miłość do przysłowiowej grobowej deski.

 

Wegetariańskie gołąbki

Składniki :

1 młoda biała lub włoska kapusta

200 g pęczaku

500 g pieczarek

natka pietruszki

2 cebule

2 ząbki czosnku

olej

sól

Pieprz czarny mielony Appetita

cukier

koncentrat pomidorowy

Oregano Appetita

Bazylia Appetita

 

Opis przygotowania:

Pęczak ugotować do miękkości (ok. 10 minut od zagotowania). Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na patelni. Pieczarki pokroić w plasterki, dodać do cebuli z czosnkiem, smażyć, aż płyn odparuje. Doprawić, koncentratem pomidorowym wymieszanym z oregano, bazylią i szczyptą cukru, wymieszać z pęczakiem i posiekaną natką pietruszki. Liście kapusty sparzyć we wrzątku, odciąć zgrubienia. Nie wylewać wody. Większe liście wypełnić farszem i zawinąć jak krokiety - najpierw boki. Prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim mniejsze liście kapusty. Ciasno ułożyć gołąbki, zalać wodą po gotowaniu kapusty, przykryć folią i piec ok. godziny w 190 stopniach z termoobiegiem.

 

Ryżowe kotlety z warzywami

Składniki:

1 szklanka ryżu basmati

1 łyżka oleju

1 jajko

3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia kotletów

½ szklanki startej marchewki

1 łyżeczka Czosnku granulowanego Appetita

1 łyżeczka Przyprawy curry Appetita

200 g groszku (mrożonego lub z puszki)

 

Opis przygotowania:

Do garnka wlać olej, wsypać ryż, przesmażyć, a następnie zalać wodą mniej więcej 2 cm powyżej ryżu. Posolić i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut. Ostudzić, następnie dodać jajo, startą marchewkę, groszek, przyprawy i bułkę tartą. Dosolić do smaku. Formować kotlety i obtaczać je w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju, po ok. 2 minuty z każdej strony, aż będą rumiane. Podawać z sałatką lub jako samodzielne danie.

 

Aksamitny hummus z falafelami

Składniki:

2 puszki ciecierzycy

1 pęczek pietruszki

1 łyżeczka kolendry

2 łyżeczki kminku rzymskiego

3 łyżki pasty sezamowej tahini

½ szklanki mąki

1 łyżeczka Sody oczyszczonej Appetita

sok wyciśnięty z ½ cytryny

sól

Pieprz czarny mielony Appetita

olej

1 łyżeczka Papryki słodkiej mielonej Appetita

oliwa z oliwek do podania

 

Opis przygotowania:

Hummus:

W blenderze kielichowym umieścić odsączoną ciecierzycę (zawartość jednej puszki), sok z cytryny, pastę sezamową tahini i 4 łyżki oleju. Dodać ⅓ szklanki zalewy z ciecierzycy, zmiksować do uzyskania gładkiej masy, doprawić solą i pieprzem, odstawić.

Falafele:

Pozostałą ciecierzycę zmiksować z natką pietruszki, pozostawiając niewielkie kawałeczki w masie. Dodać mąkę, sodę, kmin rzymski, kolendrę oraz ⅓ szklanki oleju, wymieszać do uzyskania plastycznej masy. Formować niewielkie kulki. W niedużym garnku rozgrzać olej (tyle, aby móc zanurzyć w nim całe kulki). Wrzucać po 2-3 falafele jednocześnie, smażyć na średnim ogniu ok. 2-3 minuty, do uzyskania złotego koloru. Odsączyć na papierze. Przed podaniem hummus posypać słodką papryką i polać odrobiną oliwy z oliwek.

 

Wegański bigos

Składniki:

500 g kiszonej kapusty

1 mała główka białej kapusty

kilka grzybów suszonych, wcześniej namoczonych

2 cebule

2 łyżki Przyprawy do bigosu po staropolsku Appetita

2 Liście laurowe Appetita

kilka ziaren Ziela angielskiego Appetita

4-5 suszonych śliwek

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

olej

 

Opis przygotowania:

Kapustę drobno pokroić. Cebulę posiekać, zeszklić w garnku, dodać białą kapustę i podlać wodą z suszonych grzybów. Podgotować 15 minut i dodać kiszoną kapustę, grzyby oraz wszystkie przyprawy i śliwki. Podlać niewielką ilością wody, dodać koncentrat pomidorowy i dusić ok. godziny, aż warzywa będą miękkie. Dosolić do smaku.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia PIZZA, PERFORMATYWNE CZYTANIE I TEATRALNE PRZYGODY DZIEŃ DZIECKA W OFF Biuro prasowe
2024-05-28 | 11:00

PIZZA, PERFORMATYWNE CZYTANIE I TEATRALNE PRZYGODY DZIEŃ DZIECKA W OFF

PIZZA, PERFORMATYWNE CZYTANIE I TEATRALNE PRZYGODY DZIEŃ DZIECKA W OFF PIOTRKOWSKA CENTER Warsztaty pizzy w Restauracji Spółdzielnia, interaktywna bajka improwizowana
Styl życia Pieszo wzdłuż Bałtyku - Rekord Polski dla chorej Basi
2024-05-28 | 08:12

Pieszo wzdłuż Bałtyku - Rekord Polski dla chorej Basi

Mateusz Szczepaniak podejmie próbę pobicia Rekordu Polski w kategorii „Najszybsze przejście pieszo Polski wzdłuż wybrzeża Morza Bałtyckiego”.  Wystartował 27
Styl życia Maj - najlepsza pora na transfuzję „zielonej krwi”?
2024-05-28 | 01:00

Maj - najlepsza pora na transfuzję „zielonej krwi”?

Czy wiesz, że chlorofil ma podobną strukturę do ludzkiej krwi? Roślinom pozwala czerpać energię ze światła słonecznego oraz zamieniać ją na tlen i substancje odżywcze. A jak działa na

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Katarzyna Dowbor: Kiedy odchodziłam z TVP, to była to taka rodzinna telewizja. Teraz to już jest porządna fabryka, ale ja się szybko przestawiłam

Prezenterka nie ukrywa, że telefon z propozycją prowadzenia „Pytania na śniadanie” bardzo ją ucieszył, bo ma do tego programu duży sentyment i zna go od podszewki. Pamięta, jak powstawał, jak wyglądały pierwsze wydania, miała też przyjemność być już jego gospodynią razem z Jolantą Fajkowską. Teraz więc z przyjemnością ponownie zasiadła na kanapie w studiu TVP i jak zaznacza, bardzo brakowało jej formatu realizowanego na żywo, który jest dla prowadzących prawdziwym sprawdzianem i wyzwaniem, zwłaszcza gdy trwa cztery godziny. Katarzyna Dowbor chwali organizację pracy w redakcji, bo z doświadczenia wie, że ze zgranym zespołem można tworzyć nawet najbardziej wymagające projekty.

Zdrowie

Tomasz Ciachorowski: Publiczna służba zdrowia wymaga reform. Kiedy chciałem zapisać się do gastrologa, to okazało się, że na wizytę muszę czekać pół roku

Zdaniem aktora publiczna służba zdrowia w wielu kwestiach rzuca pacjentom kłody pod nogi. Aby bowiem zadbać o swoje zdrowie, korzystając z usług lekarzy mających podpisane umowy z NFZ, trzeba mieć dużo czasu i cierpliwości. Jego samego najbardziej męczą kolejki do rejestracji i długi czas oczekiwania na wizyty u specjalistów. Tomasz Ciachorowski zaznacza, że kiedy koniecznie musiał się skonsultować z gastrologiem, to okazało się, że taka możliwość jest dopiero za pół roku.

Handel

Rynek zastępników mięsa jest pełen wysoko przetworzonych produktów. Wkrótce mogą one zniknąć ze sklepowych półek

Wysoko przetworzone produkty pochodzenia roślinnego, które są substytutem tych pochodzenia zwierzęcego, zaczną znikać z rynku. Zrobią w ten sposób na sklepowych półkach miejsce dla produktów 2.0, które nie będą tak mocno przetworzone, a do tego będą się cechowały dużo lepszymi walorami odżywczymi i smakowymi. To szansa również dla polskich firm spożywczych, które już dziś stawiają na innowacyjność.