W bezmięsnej odsłonie - pysznie i zdrowo z Appetitą
![Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_975003924.jpg)
Diety wegańska oraz wegetariańska szturmem zdobywają świat. Ograniczanie spożywania mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego to już nie tylko moda, ale globalny trend. Wbrew popularnej niegdyś opinii, jarskie posiłki wcale nie muszą być nudne i bez smaku. Marka Appetita przedstawia kilka porad oraz przepisów, dzięki którym nawet zatwardziali wielbiciele schabowych będą zadowoleni i… najedzeni!
Coraz więcej mówi się na temat ekologii, świadomych zakupów i zbilansowanej diety. Przekłada się to na umacnianie się globalnego trendu rezygnacji z mięsa lub ograniczania jego spożywania. Rośnie popularność fleksiterianizmu, czyli tzw. elastycznego wegetarianizmu, związanego z okazjonalnym jedzeniem produktów zwierzęcych. Niektórzy przechodzą na dietę bezmięsną z pobudek ideologicznych, ekonomicznych czy troski o środowisko, inni z powodów zdrowotnych. Dla jednych i drugich nie musi to oznaczać poczucia straty. Alternatyw dla ulubionych posiłków jest mnóstwo – od zastąpienia białka zwierzęcego roślinnym aż po przygotowanie alternatywnych, wegańskich „mięs”, które smakiem bywają nie do odróżnienia od oryginału.
Przy odrobinie chęci okazuje się, że popularne dania można przygotować w bezmięsnej odsłonie. Daje się ugotować smaczny i do tego wegański bigos, a kotlety warzywne czy też gołąbki bez mięsa są wręcz doskonałe. Wegetariańska i wegańska dieta nie muszą nastręczać problemów. Aby styczność z nimi nie okazała się chwilową fanaberią, warto sięgnąć po sprawdzone przepisy. Przy pomocy przypraw i pomysłów Appetity, fascynacja bezmięsną kuchnią może przerodzić się w długotrwały romans, a nawet prawdziwą miłość do przysłowiowej grobowej deski.
Wegetariańskie gołąbki
Składniki :
1 młoda biała lub włoska kapusta
200 g pęczaku
500 g pieczarek
natka pietruszki
2 cebule
2 ząbki czosnku
olej
sól
Pieprz czarny mielony Appetita
cukier
koncentrat pomidorowy
Oregano Appetita
Bazylia Appetita
Opis przygotowania:
Pęczak ugotować do miękkości (ok. 10 minut od zagotowania). Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na patelni. Pieczarki pokroić w plasterki, dodać do cebuli z czosnkiem, smażyć, aż płyn odparuje. Doprawić, koncentratem pomidorowym wymieszanym z oregano, bazylią i szczyptą cukru, wymieszać z pęczakiem i posiekaną natką pietruszki. Liście kapusty sparzyć we wrzątku, odciąć zgrubienia. Nie wylewać wody. Większe liście wypełnić farszem i zawinąć jak krokiety - najpierw boki. Prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim mniejsze liście kapusty. Ciasno ułożyć gołąbki, zalać wodą po gotowaniu kapusty, przykryć folią i piec ok. godziny w 190 stopniach z termoobiegiem.
Ryżowe kotlety z warzywami
Składniki:
1 szklanka ryżu basmati
1 łyżka oleju
1 jajko
3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia kotletów
½ szklanki startej marchewki
1 łyżeczka Czosnku granulowanego Appetita
1 łyżeczka Przyprawy curry Appetita
200 g groszku (mrożonego lub z puszki)
Opis przygotowania:
Do garnka wlać olej, wsypać ryż, przesmażyć, a następnie zalać wodą mniej więcej 2 cm powyżej ryżu. Posolić i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut. Ostudzić, następnie dodać jajo, startą marchewkę, groszek, przyprawy i bułkę tartą. Dosolić do smaku. Formować kotlety i obtaczać je w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju, po ok. 2 minuty z każdej strony, aż będą rumiane. Podawać z sałatką lub jako samodzielne danie.
Aksamitny hummus z falafelami
Składniki:
2 puszki ciecierzycy
1 pęczek pietruszki
1 łyżeczka kolendry
2 łyżeczki kminku rzymskiego
3 łyżki pasty sezamowej tahini
½ szklanki mąki
1 łyżeczka Sody oczyszczonej Appetita
sok wyciśnięty z ½ cytryny
sól
Pieprz czarny mielony Appetita
olej
1 łyżeczka Papryki słodkiej mielonej Appetita
oliwa z oliwek do podania
Opis przygotowania:
Hummus:
W blenderze kielichowym umieścić odsączoną ciecierzycę (zawartość jednej puszki), sok z cytryny, pastę sezamową tahini i 4 łyżki oleju. Dodać ⅓ szklanki zalewy z ciecierzycy, zmiksować do uzyskania gładkiej masy, doprawić solą i pieprzem, odstawić.
Falafele:
Pozostałą ciecierzycę zmiksować z natką pietruszki, pozostawiając niewielkie kawałeczki w masie. Dodać mąkę, sodę, kmin rzymski, kolendrę oraz ⅓ szklanki oleju, wymieszać do uzyskania plastycznej masy. Formować niewielkie kulki. W niedużym garnku rozgrzać olej (tyle, aby móc zanurzyć w nim całe kulki). Wrzucać po 2-3 falafele jednocześnie, smażyć na średnim ogniu ok. 2-3 minuty, do uzyskania złotego koloru. Odsączyć na papierze. Przed podaniem hummus posypać słodką papryką i polać odrobiną oliwy z oliwek.
Wegański bigos
Składniki:
500 g kiszonej kapusty
1 mała główka białej kapusty
kilka grzybów suszonych, wcześniej namoczonych
2 cebule
2 łyżki Przyprawy do bigosu po staropolsku Appetita
2 Liście laurowe Appetita
kilka ziaren Ziela angielskiego Appetita
4-5 suszonych śliwek
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
olej
Opis przygotowania:
Kapustę drobno pokroić. Cebulę posiekać, zeszklić w garnku, dodać białą kapustę i podlać wodą z suszonych grzybów. Podgotować 15 minut i dodać kiszoną kapustę, grzyby oraz wszystkie przyprawy i śliwki. Podlać niewielką ilością wody, dodać koncentrat pomidorowy i dusić ok. godziny, aż warzywa będą miękkie. Dosolić do smaku.
![‘Eko-Mural’ w mieście Murali Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_2004344700,w_225,wo_300,ho_169,_small.jpg)
‘Eko-Mural’ w mieście Murali
![Wielorazowa torba – czy to już nawyk Polaków? 43% ma ją zawsze przy sobie](/files/_uploaded/glownekonf_550594975,w_253,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Wielorazowa torba – czy to już nawyk Polaków? 43% ma ją zawsze przy sobie
![Let’s colour Centrum Zdrowia Dziecka!](/files/_uploaded/glownekonf_1023491776,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Let’s colour Centrum Zdrowia Dziecka!
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Teatr
![](/files/1922771799/436913832-banasiuk-zonglerka-2,w_274,r_png,_small.png)
Mateusz Banasiuk: Podczas studiów uczyliśmy się żonglerki maczugami i popisów cyrkowych. Te umiejętności przydały mi się w zawodzie aktora
W pracy zawodowej kolejny raz przydały się Mateuszowi Banasiukowi umiejętności zdobyte w szkole aktorskiej. W spektaklu „Wypiór” wystawianym na scenie Teatru IMKA odtwórca roli Łukasza udowodnił, że potrafi perfekcyjnie żonglować, wzbudzając podziw widowni. W rozmowie z agencją Newseria Lifestyle artysta zdradza, że podczas studiów nauczył się jeszcze kilku innych sztuczek cyrkowych.
Ochrona środowiska
Rośnie liczba producentów ekologicznych zarówno w Polsce, jak i innych krajach Unii. Wciąż jednak jest to ułamek produkcji rolnej
![](/files/1922771799/rolnictwo-transformacja-foto,w_133,r_png,_small.png)
Rolnictwo i hodowla zwierząt to jedna z głównych przyczyn wycinki lasów na świecie, utraty bioróżnorodności i największy emitent metanu. Sektor ten pochłania ogromne zasoby wody i odpowiada w dużym stopniu za zanieczyszczenie gleby. Ekspansja rolnictwa przyczynia się więc do zmian klimatu, a jednocześnie sektor boleśnie odczuwa ich skutki, co odbija się na produkcji rolnej. Zdaniem naukowców transformacja ekologiczna rolnictwa jest dziś koniecznością w walce z postępującymi niekorzystnymi zmianami klimatycznymi.
Ochrona środowiska
Radykalne formy protestów klimatycznych mogą mieć wpływ na spadek poparcia społecznego dla działań na rzecz klimatu. Najmniej akceptowalne blokady dróg czy niszczenie obrazów
![](/files/1922771799/badullovich-protesty-klimat-foto1,w_133,r_png,_small.png)
Aktywiści klimatyczni coraz częściej wykorzystują pokojowe nieposłuszeństwo obywatelskie, aby podnieść ekologiczną świadomość społeczeństwa. Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu George’a Masona wykazały, że niektóre z ich działań, jak np. marsze i protesty okupacyjne, są postrzegane jako bardziej akceptowalne niż na przykład blokady dróg czy niszczenie obrazów. To sugeruje, że forma protestu może więc wpłynąć na to, jak bardzo ludzie popierają postulaty głoszone przez protestujących, ale wymaga to dalszych badań.