Komunikaty PR

W Gdańsku zakwitł kwiat, którego pojawienie się w warunkach naturalnych w Polsce

2024-01-24  |  13:25
Biuro prasowe
Kontakt

Krzysztof Król
Ultra Relations

Leśna 18b4
81-549 Gdynia
krzysztof|ultrareltions.com| |krzysztof|ultrareltions.com
728612070
ultrarelations.com

W Gdańsku zakwitł kwiat, którego pojawienie się w warunkach naturalnych w Polsce uznaje się za niemożliwe.

Zdjęcia: https://1drv.ms/f/s!Ak6vnk2kpo84jLVy8tpz6DEYInoa4A?e=pQ3EPW 
 Ogród całoroczny Olivia Garden zachwyca i zaskakuje. Tym razem udało się w niej wyhodować kwitnącego sagowca (Cycas circinalis z gatunku Macrozamia mooroi). W tej szerokości geograficznej naturalnie występował 60 mln lat temu. Dzisiaj jego zakwit w warunkach naturalnych uznaje się za niemożliwy.

Sagowiec jest jednym z najstarszych żyjących gatunków roślin na Ziemi – mówi Tomasz Zabłocki, ekspert z firmy Platan, ogrodnik, inspektor nadzoru roślin tropikalnych. Jego skamieniałości pochodzą sprzed ponad 200 milionów lat. Często nazywany jest "żywą skamieniałością" ze względu na swoją długą historię ewolucyjną. Ostatni kwiat, jaki zakwitł w Polsce 10 lat temu potrzebował na to 150 lat. Ich długotrwały rozrost powoduje, że sagowce są w wielu kulturach na świecie symbolem długowieczności, wytrzymałości i siły, dlatego często sadzi się je w pobliżu świątyń i domów jako amulet niosący miejscu pomyślność.
 To dla nas olbrzymia radość i dowód, że udało nam się stworzyć prawdziwy, żyjący ogród botaniczny, w którym rośliny z 5 kontynentów doskonale się rozwijają – mówi Bogusław Wieczorek, pełnomocnik zarządu Olivia Centre. Dwa lata istnienia ogrodu to mogłoby się wydawać, że nie jest zbyt długi okres, ale rozrost roślin robi już teraz imponujące wrażenie. Najbardziej cieszy nas, że rośliny doskonale się zaaklimatyzowały, koegzystują i wspaniale rosną, co u gości odwiedzających nas szczególnie w czasie zimowych i jesiennych miesięcy budzi szereg pozytywnych emocji i wywołuje największe wrażenie.
 Sagowce to rośliny, które dominowały w okresie mezozoicznym, a więc w czasach, gdy na Ziemi żyły dinozaury. Sagowce znane są ze swojego wolnego tempa wzrostu i długowieczności. Najstarszy znany na świecie okaz cykasów, którego wiek datowany jest na 6 tysięcy lat należy do gatunku encephalartos woodii i rośnie w ogrodzie botanicznym w Pretorii, w Republice Południowej Afryki. Ich wysokość zazwyczaj sięga do 2,5 metrów. Pień oliwskiego okazu urósł już do blisko dwóch metrów, jednak jego liście sięgają już blisko 4 metrów, co potwierdza, że udało się w niej stworzyć naprawdę optymalne warunki do rozwoju roślin.
 Ciekawostką może być również fakt, że sagowce są roślinami dwupiennymi, a więc mają osobne rośliny męskie i żeńskie. Męskie wytwarzają stożkowate struktury zwane strulami, a żeńskie rośliny wytwarzają stożki nasienne. Do ich reprodukcji są niezbędne owady, bez których proces ten nie może zajść w warunkach naturalnych.

Rośliny te kryją w sobie wiele tajemnic: mówi się o nich, że należą do gatunków trujących, gdyż w różnych częściach sagowca znajdują się substancje chemiczne, takie jak toksyczne glikozydy kardenolowe, jednak związki te są stosowane w medycynie tradycyjnej jako skuteczne środki przeczyszczające, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Co więcej, rośliny te wykształciły własne mechanizmy ochronne przeciwko insektom i innym szkodnikom. Ich liście azadirachtynę, która ma działanie odstraszające dla owadów.

Ich nasiona należą do grupy niezwykle wytrzymałych. Udowodniono, że mogą one przetrwać pożary, ekstremalne temperatury, długi okres suszy czy długotrwałe zanurzenie w wodzie. Dzięki temu też mogą przemieścić się na duże odległości i rozwijać się na nowych obszarach.
 Gatunek Cycasa, który zakwitł w Olivii Garden to Macrozamia mooroi i jest endemitem Australii, rosnącym pierwotnie na ograniczonym obszarze północnej części stanu Queensland. Jego pień może osiągnąć wysokość do 2 metrów, chociaż zwykle jest znacznie niższy. Typowo występuje w lasach i zadrzewieniach o dobrze odwodnionych glebach. Odgrywa ważną rolę ekologiczną jako źródło pożywienia i siedlisko dla różnych zwierząt, w tym owadów i ptaków. Jasnoczerwone nasiona wyprodukowane przez tego cykasa są często spożywane i rozprzestrzeniane przez miejscową faunę.
5. Status ochrony: Macrozamia mooroi jest wymieniany jako gatunek zagrożony w swoim naturalnym środowisku. Podejmowane są wysiłki w celu ochrony i zachowania tego gatunku, obejmujące programy ochrony, przywracanie siedlisk oraz kampanie edukacyjne.
-----------------------------
Olivia Garden, to otwarty w 2021 roku egzotyczny ogród, który mieści się w samym sercu Olivia Centre w Gdańsku, największego centrum biznesowego w Polsce. Przestrzeń 7500 m3 wypełnia blisko 4 tys. roślin pochodzących z 5 kontynentów, a wysokość najwyższych z nich sięga nawet 11 metrów. To największy ogród egzotyczny w Polsce Północnej, w którym poza roślinnością znajduje się amfiteatr, dostępne są dania kuchni z całego świata oraz miejsca pracy w duchu deep work i miejsca spotkań oraz integracji. To w pełni profesjonalnie przygotowana przestrzeń, która wypełniona jest oświetleniem adaptacyjnym, pozwalającym na rozwój roślin nawet przy braku dostępu do światła dziennego, profesjonalnym systemem nawodnienia oraz tryskaczami. W dzień wilgotność w ogrodzie zapewnia komfortowe warunki przebywania, ale w nocy przestrzeń ta zamienia się w prawdziwą egzotyczną dżunglę, w której wilgotność i temperatury zbliżają się do warunków panujących w strefie równikowej.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Ultra Relations
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia Nowe trymery do ciała marki Panasonic Biuro prasowe
2024-06-26 | 12:00

Nowe trymery do ciała marki Panasonic

Zestaw do ciała i bikini 5 w 1 ES-WM31   Znalezienie odpowiednich produktów do usuwania niechcianych włosów może być trudnym zadaniem, często zmuszającym kobiety do
Styl życia Teatr, kino, sztuka i wiele innych atrakcji. Startuje Lato Koneser
2024-06-26 | 11:15

Teatr, kino, sztuka i wiele innych atrakcji. Startuje Lato Koneser

Lato Konesera już na stałe wpisało się w kalendarz najlepszych wydarzeń w Warszawie. Spektakle plenerowe Teatru Polonia i Och-Teatru, kino na świeżym powietrzu, czy spotkania z aktorami
Styl życia Decathlon i Arval rozpoczynają współpracę w zakresie wynajmu rowerów dla firm
2024-06-25 | 14:27

Decathlon i Arval rozpoczynają współpracę w zakresie wynajmu rowerów dla firm

Decathlon, wiodąca marka sportowa o globalnym zasięgu i szerokiej specjalizacji, we współpracy z Arval Service Lease Polska, liderem rynku wynajmu pojazdów, zaoferował swoim

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Handel

W lasach, na plażach i górskich szlakach zalegają tony plastikowych odpadów. To katastrofa dla środowiska

Wraz z początkiem sezonu letniego rośnie sterta śmieci zalegających na polskich plażach, górskich szlakach i w lasach. To tzw. weekendowe śmieci, czyli opakowania po jedzeniu i napojach, jednorazowe naczynia, grille, mokre chusteczki, zużyte pieluchy, ale też niedopałki papierosów i kapsle. To nie tylko kwestia estetyki, ale także ekologii. Tym bardziej że gros odpadów stanowią plastikowe śmieci. W problem nieoddawanych do recyklingu odpadów i zalewu jednorazowych plastików wymierzone są przede wszystkim regulacje prawne przyjmowane na poziomie UE, ale też akcje edukacyjne. Na przestrzeni ostatnich trzech dekad nastąpił w świadomości Polaków duży postęp, ale tony zbieranych śmieci w trakcie akcji sprzątania świadczą o tym, że wciąż jest wiele do zrobienia.

Handel

Polacy pokochali diety pudełkowe. Inspekcja handlowa sprawdza jakość dań, ich składy i oznakowanie

Szacuje się, że cateringi dietetyczne codziennie karmią prawie ćwierć miliona konsumentów w Polsce. Ich zaletą jest wygoda, oszczędność czasu, możliwość kontroli dostarczanych kalorii czy urozmaicenia codziennych posiłków, ale konsumenci powinni uważniej przyglądać się temu, co oferują i dostarczają im firmy cateringowe. Zdarza się im bowiem pomijać szczegółowe informacje o oferowanych przez nie posiłkach lub wręcz wprowadzać w błąd odnośnie do ich właściwości, składu czy masy. IJHARS zakwestionowała ok. 80 proc. skontrolowanych produktów.

Żywienie

Robert El Gendy: Za granicą można spędzić wakacje za dużo mniejsze pieniądze niż nad polskim morzem czy na Mazurach. U nas jest za drogo, często nieadekwatnie do jakości

Prezenter zaznacza, że jest łowcą okazji i dość szybko potrafi znaleźć atrakcyjną ofertę wyjazdu na wakacje za granicą. Dlatego nigdy nie planuje urlopu z dużym wyprzedzeniem, bo często rezerwuje ostatnie miejsca tuż przed wylotem. Robert El Gendy podkreśla, że ze względu na wysokie ceny żywności i miejsc hotelowych w polskich kurortach woli polecieć do innego kraju, gdzie ma gwarancję dobrej pogody, atrakcyjnej lokalizacji i wyśmienitego jedzenia. Jak tylko może, stara się unikać paragonów grozy i przykrych niespodzianek.