Wegańskie barbecue - czyli jak grillować smacznie i zdrowo?
Sezon grillowy trwa. Od kliku lat to właśnie grill jest narodowym symbolem urlopu i wypoczynku. Mało kto odmawia sobie w tym czasie rumianej kiełbaski, przypieczonej karkówki czy drobiowych szaszłyków. Czy podczas ogrodowych imprez weganie mogą znaleźć coś ze swego menu? Aby zarówno osoby przepadające za grillowaniem, jak i ci, którzy od niego stronią mogli wspólnie biesiadować, można podać zupełnie bezmięsne ale również apetyczne potrawy i przekąski z grilla, w których będą mogli zasmakować wszyscy.
- Nie trzeba unikać imprez plenerowych, aby zdrowo się odżywiać. Wszystko to sztuka odpowiednich wyborów, a także przestrzegania ilości i regularności spożywanych w ciągu dnia posiłków. Na pewno bardziej zdrowe będą warzywne szaszłyki czy nawet gotowe dania wegetariańskie dostępne w sklepach – mówi Małgorzata Pomykała, dietetyk z Centrum Dietetyki Stosowanej w Giżycku.
Potrawy z grilla dla wegetarian są o wiele zdrowsze, mniej kaloryczne, a wcale nie mniej smaczne niż tradycyjne mięsa. Przepisy wegetariańskie na dania grillowane to ciekawe urozmaicenie monotonnej diety i wcale nie muszą być przygotowywane w sezonie letnim. Wystarczy posiadać kuchenkę z funkcją grillowania, by móc delektować się takimi smakołykami w chłodniejsze miesiące.
W sieciach i supermarketach dostępne są gotowe dania na grilla w wersji wege. Można skusić się na bezmięsne odpowiedniki popularnych przekąsek: kiełbasek grillowych, żeberek, boczku czy też wegańskie nuggetsy lub filety z tofu. Natomiast zamiennikiem tradycyjnej, ociekającej tłuszczem karkówki może być karkówka sojowa, dostępna w wielu sieciach spożywczych. To proste danie zaskoczy wszystkich, nawet najbardziej wymagających gości na letnim przyjęciu. Gotujemy kotlety sojowe wg przepisu na sojowe schabowe, a potem nacieramy oliwą z oliwek i przyprawą do karkówki, grillujemy i gotowe.
Do szaszłyków zamiast boczku możemy wykorzystać np. pieczarki, paprykę, cukinię, marchew, cebulę, pomidorki koktajlowe. Warzywa warto wcześniej zamarynować. Smakują doskonale w towarzystwie tofu.
- Jako dietetyk odradzam także gotowe sosy na bazie majonezu, które znacznie podnoszą wartość kaloryczną potraw. Lepiej jest przygotować je samodzielnie wykorzystując do tego naturalny jogurt, czosnek i kompozycję ziół – podsumowuje Małgorzata Pomykała z giżyckiego CDS.
Kilka pomysłów na domowe fit sosy
Sos z oliwek i kaparów:
Zblendować szklankę czarnych lub zielonych oliwek z 1 – 2 łyżkami kaparów, 4 łyżkami oliwy z oliwek lub oleju lnianego i świeżym lub suszonym tymiankiem.
Sos tzatziki:
200g naturalnego jogurtu sojowego wymieszać z posiekanymi drobno 2 zielonymi ogórkami i koperkiem, doprawić sokiem z cytryny, czosnkiem, solą i pieprzem.
Śliwkowy sos BBQ:
Kilogram pomidorów obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę, 2 cebule posiekać, zeszklić na 3 łyżkach oleju rzepakowego.
Do cebuli na patelni dodać posiekane pomidory, 100-150g posiekanych wędzonych śliwek, 3 łyżki melasy, 1-2 łyżki octu jabłkowego, 400g koncentratu pomidorowego, łyżkę papryki słodkiej i łyżkę papryki wędzonej. Całość dusić na patelni ok. 30 minut. Ostudzić, zblendować na gładką masę. Świetnie nadaje się do pasteryzacji i przechowywania.
SMACZNEGO!

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Qczaj: Moja siostra przeszła załamanie psychiczne. Dźwigamy na swoich barkach bardzo dużo i czasami po prostu nie mamy już siły
Trener przeżył niedawno prawdziwe chwile grozy po tym, gdy jego siostra trafiła do szpitala. Mimo że jest już dorosła, to nadal czuje się za nią odpowiedzialny, tak samo jak wtedy, kiedy opiekował się nią po wyjeździe mamy do USA. Jednocześnie Qczaj apeluje do tych, którzy zmagają się z jakimś kryzysem psychicznym, by nie wstydzili się mówić o swoich problemach i mieli odwagę prosić o pomoc. Dzięki temu można zapobiec tragedii.
Konsument
Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Gwiazdy
Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.