Wegańskie barbecue - czyli jak grillować smacznie i zdrowo?
Sezon grillowy trwa. Od kliku lat to właśnie grill jest narodowym symbolem urlopu i wypoczynku. Mało kto odmawia sobie w tym czasie rumianej kiełbaski, przypieczonej karkówki czy drobiowych szaszłyków. Czy podczas ogrodowych imprez weganie mogą znaleźć coś ze swego menu? Aby zarówno osoby przepadające za grillowaniem, jak i ci, którzy od niego stronią mogli wspólnie biesiadować, można podać zupełnie bezmięsne ale również apetyczne potrawy i przekąski z grilla, w których będą mogli zasmakować wszyscy.
- Nie trzeba unikać imprez plenerowych, aby zdrowo się odżywiać. Wszystko to sztuka odpowiednich wyborów, a także przestrzegania ilości i regularności spożywanych w ciągu dnia posiłków. Na pewno bardziej zdrowe będą warzywne szaszłyki czy nawet gotowe dania wegetariańskie dostępne w sklepach – mówi Małgorzata Pomykała, dietetyk z Centrum Dietetyki Stosowanej w Giżycku.
Potrawy z grilla dla wegetarian są o wiele zdrowsze, mniej kaloryczne, a wcale nie mniej smaczne niż tradycyjne mięsa. Przepisy wegetariańskie na dania grillowane to ciekawe urozmaicenie monotonnej diety i wcale nie muszą być przygotowywane w sezonie letnim. Wystarczy posiadać kuchenkę z funkcją grillowania, by móc delektować się takimi smakołykami w chłodniejsze miesiące.
W sieciach i supermarketach dostępne są gotowe dania na grilla w wersji wege. Można skusić się na bezmięsne odpowiedniki popularnych przekąsek: kiełbasek grillowych, żeberek, boczku czy też wegańskie nuggetsy lub filety z tofu. Natomiast zamiennikiem tradycyjnej, ociekającej tłuszczem karkówki może być karkówka sojowa, dostępna w wielu sieciach spożywczych. To proste danie zaskoczy wszystkich, nawet najbardziej wymagających gości na letnim przyjęciu. Gotujemy kotlety sojowe wg przepisu na sojowe schabowe, a potem nacieramy oliwą z oliwek i przyprawą do karkówki, grillujemy i gotowe.
Do szaszłyków zamiast boczku możemy wykorzystać np. pieczarki, paprykę, cukinię, marchew, cebulę, pomidorki koktajlowe. Warzywa warto wcześniej zamarynować. Smakują doskonale w towarzystwie tofu.
- Jako dietetyk odradzam także gotowe sosy na bazie majonezu, które znacznie podnoszą wartość kaloryczną potraw. Lepiej jest przygotować je samodzielnie wykorzystując do tego naturalny jogurt, czosnek i kompozycję ziół – podsumowuje Małgorzata Pomykała z giżyckiego CDS.
Kilka pomysłów na domowe fit sosy
Sos z oliwek i kaparów:
Zblendować szklankę czarnych lub zielonych oliwek z 1 – 2 łyżkami kaparów, 4 łyżkami oliwy z oliwek lub oleju lnianego i świeżym lub suszonym tymiankiem.
Sos tzatziki:
200g naturalnego jogurtu sojowego wymieszać z posiekanymi drobno 2 zielonymi ogórkami i koperkiem, doprawić sokiem z cytryny, czosnkiem, solą i pieprzem.
Śliwkowy sos BBQ:
Kilogram pomidorów obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę, 2 cebule posiekać, zeszklić na 3 łyżkach oleju rzepakowego.
Do cebuli na patelni dodać posiekane pomidory, 100-150g posiekanych wędzonych śliwek, 3 łyżki melasy, 1-2 łyżki octu jabłkowego, 400g koncentratu pomidorowego, łyżkę papryki słodkiej i łyżkę papryki wędzonej. Całość dusić na patelni ok. 30 minut. Ostudzić, zblendować na gładką masę. Świetnie nadaje się do pasteryzacji i przechowywania.
SMACZNEGO!

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania

Firma eventowa jako partner w organizacji eventów
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Gwiazdy

Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj
Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Infrastruktura
Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.