Więcej warzyw na talerzu
Warzywa i owoce powinny częściej gościć w naszych spiżarniach i stanowić co najmniej 60% naszej diety. Jeśli o to zadbamy, nasz organizm obdarzy nas świetnym samopoczuciem.
W roślinach znajdziemy korzystne minerały i witaminy pochodzące bezpośrednio od natury. Jeśli dostarczymy je do naszego organizmu, damy sobie szansę na właściwy rozwój flory bakteryjnej, odbudowania tkanek, zreperowania tych elementów, które tego wymagają. I chociaż większość naszego społeczeństwa jest przyzwyczajona do tradycyjnej polskiej kuchni, w której prym wiedzie przysłowiowy „schabowy” i ziemniaki, warto zastanowić się nad tym, by do naszej codziennej diety wprowadzić trochę więcej warzyw i owoców. Nie chodzi tu wcale o jakąś radykalną zmianę – po prostu zwróćmy uwagę na zmianę proporcji na naszych talerzach – mówi Mariusz Budrowski, promotor zdrowego trybu życia i autor książek o odżywianiu. Zachęcam, by wprowadzić do naszych posiłków dużo więcej sałatek – dobrze by było, gdyby te nieprzetworzone dary natury stanowiły co najmniej 60% składników codziennie spożywanych przez nas pokarmów. Reszta niech będzie taka, jak musi być – chyba, że zdecydujemy się pójść dalej i krok po kroku zaczniemy odkrywać zalety życia bez produktów odzwierzęcych i z przewagą tych niegotowanych. I do tego oczywiście gorąco zachęcam!
Mariusz Budrowski jest chodzącym po tej planecie przykładem tego, jak można „odmłodzić się na surowo” – od kilku lat jako witarianin czuje się najlepiej w swoim życiu. Codziennie nagrywa filmy na YouTube, dzieląc się wiedzą
i doświadczeniem, i pokazując, że dieta złożona z samych warzyw i owoców naprawdę doskonale może służyć. W jego dietetycznych wyzwaniach bierze udział kilkaset tysięcy osób, które w pewnym momencie swojego życia, z różnych powodów zdecydowały się dokonać zmian w swoim sposobie odżywiania. W tej chwili prowadzę kilkutysięczną grupę w ramach projektu „Moje 90 dni”, wspierając jej uczestników w zmianie stylu życia – zdradza Mariusz. Ćwiczymy razem, przygotowujemy posiłki witariańskie i uczymy się świadomie żyć. Mamy niesamowite rezultaty. Wiele osób już po pierwszych tygodniach wyzwania pozbyło się męczących dolegliwości, które wynikały najprawdopodobniej z niezdrowych nawyków żywieniowych. Teraz dzięki ich wytrwałości uleczyła ich sama natura… Ktoś może nazwać to cudem, ale to jest po prostu efekt warzywnej diety!
W naszym kraju możemy zaobserwować zjawisko powolnego zwrotu w kierunku natury. Więcej osób lepiej się odżywia, rezygnuje z produktów naszpikowanych chemią, czyta etykiety. Częściej żyjemy w myśl zasad „zero waste”, „eco”, czy „bio” i wybieramy produkty spożywcze coraz ostrożniej, bardziej świadomie. I to owocuje również lepszym zdrowiem.
„Niech pożywienie stanie się lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem” jak mawiał Hipokrates, ojciec medycyny – przypomina twórca bloga „Odmładzanie na surowo”. Najważniejsze, żeby sobie nie szkodzić i pamiętać, że w roślinach jest moc uzdrawiania. Rośliny dostarczają nam nie tylko minerałów i witamin, ale też świetnie sprawdzają się w usuwaniu toksyn z naszych zatrutych organizmów. Sam tego doświadczyłem, stosując kilka lat temu sokoterapię, dzięki której pozbyłem się nie tylko 20 zbędnych kilogramów, ale też zastopowałem zmiany nowotworowe, które zaczęły pojawiać się w moim organizmie. I nie jest to tylko moja historia – podobnie wyzdrowiała moja partnerka, Agnieszka Juncewicz. Po tym przeżyciu doszliśmy do wniosku, że skoro dieta tak bardzo nam pomogła, właściwie nas uleczyła, to dlaczego nie zamienić jej w ogóle w styl życia? Od czterech lat jesteśmy więc witarianami, jemy na surowo tylko warzywa i owoce i czujemy się najlepiej w swoim życiu.
Mariusz Budrowski to współautor projektu „Odmładzanie na Surowo” – bloga obserwowanego przez ponad 265 tys. osób na Facebooku, mającego 199 tys. subskrypcji na YT oraz 24 tys. na Instagramie. Jest też autorem bestsellera: „Surowe Zdrowie” oraz książki kulinarnej: „Na Surowo Przepisy”, a także książki dla dzieci „Wierszykowo na Surowo”. Poza tym Mariusz Budrowski to pomysłodawca programów na odchudzanie oraz festiwalu Witariada i konferencji Surowe Życie.
Dowiedz się więcej: https://www.odmladzanienasurowo.com

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania

Firma eventowa jako partner w organizacji eventów
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Gwiazdy

Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj
Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Infrastruktura
Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.