Wielkanocne specjały dawniej i dziś
Uwielbiamy celebrować przedświąteczne chwile. Przygotowania do Wielkanocy rozpoczynamy, gdy tylko poczujemy na twarzy pierwsze promienie wiosennego słońca. Ozdoby wielkanocne pojawiają się na sklepowych półkach już w marcu, a my przymierzamy się do planowania wielkanocnego menu, gdy tylko cichnie gwar karnawału. Każdego roku pragniemy w ciekawy sposób połączyć tradycyjną kuchnię z nowoczesnymi przepisami, które mile zaskoczą naszych gości. Szukamy oryginalnym pomysłów, a tymczasem jak zwykle znajdujemy je sięgając po doskonale znane, naturalne i tradycyjne polskie składniki.
Wielkanoc 2024 - łączymy tradycję z nowoczesnością
Święta Wielkanocne to także wyjątkowy czas nie tylko dla osób wierzących. Kilka dni odpoczynku od pracy są świetną okazją do spotkań w gronie przyjaciół. Gdy każdy z gości przynosi swoją ulubioną potrawę, zwykłe spotkanie zmienia się w smakowitą biesiadę, podczas której odkrywamy nowe smaki.
Wielkanoc kojarzy nam się przede wszystkim z jajkami, domowymi pasztetami, białym barszczem lub żurkiem oraz fantazyjnymi słodkimi wypiekami. I choć stawiamy na tradycyjne receptury, każdego roku z odwagą dodajemy do nich coś, co nadaje oryginalnego charakteru. Nic dziwnego – Wielkanoc to święto radości, a eksperymenty w kuchni to dla wielu doskonała zabawa.
Jeszcze do niedawna na wielkanocnym stole królowało mięso. Domowe wędliny, pieczone szynki i puszyste pasztety dumnie prezentowały się wśród skromnych połówek gotowanych jaj i delikatnych sałatek. Współcześnie znacznie chętniej eksperymentujemy z kuchnią roślinną, zwłaszcza wtedy, gdy na straganach pojawiają się soczyste i aromatyczne nowalijki. Zamiast pasztetów z dziczyzny, wybieramy pasztet z cukinii lub soczewicy, a plastry tłustych wędlin i pęta kiełbas ustępują miejsca kolorowym sałatkom warzywnym i kawałkom aromatycznych serów.
Choć słodkim symbolem świąt wielkanocnych są przede wszystkim puszyste baby i kolorowe mazurki, warto w tym czasie powrócić do bardziej tradycyjnych przepisów i spróbować przygotować klasyczną paschę. Ten robiący niesamowite wrażenie na gościach stożek z twarogu ucieranego z masłem, żółtkami, cukrem i bakaliami, ma przypominać grobowiec Chrystusa. Jak zauważa Ewa Polińska z MSM MOŃKI, swój wyjątkowy smak pascha, jak i wszystkie wielkanocne potrawy zawdzięczają jedynie naturalnym, świeżym i niczym niemodyfikowanym produktom. Jednym z nich jest prawdziwe masło, czyli takie które zawiera minimum 82% tłuszczu mlecznego.
Celebracja Wielkanocy w nowej odsłonie
Wielkanoc poprzedza 40-dniowy post i choć wierności tej tradycji dochowuje niewielu, taki przedświąteczny detoks jest doskonałym pomysłem na przygotowanie organizmu do nowej pory roku. Post oznacza rezygnację z pokarmów, które nam nie służą lub których spożywanie powinniśmy ograniczyć ze względów religijnych.
Świadoma rezygnacja z niektórych produktów pozwala nam wyostrzyć zmysły i odpowiednio oczyścić organizm, by ułatwić mu wchłanianie składników odżywczych ze świeżych warzyw i owoców. Czas postu poszerza także naszą percepcję poznawczą – znacznie chętniej eksperymentujemy z nowymi aktywnościami i przepisami kulinarnymi, a nowe smaki próbujemy zgrabnie wpleść w wielkanocne menu. Ciekawym pomysłem na serwowanie wielkanocnych sałatek jest podanie ich w koszyczkach z podpieczonych placków tortilli z przepisu na sałatkę w tortilli z serem Morskim MSM Mońki.
W doborowym towarzystwie naturalnych składników
Kompozycje dań na wielkanocnych stołach różnią się w zależności od regionu. Na Pomorzu i w Wielkopolsce wielki wpływ na kuchnię wywarła tradycja niemiecka, z kolei na dania śląskie – kuchnia czeska. Potrawy serwowane w Małopolsce inspirowane są często kuchnią ukraińską, austriacką i węgierską, a na smaki Podlasia, Mazowsza, Lubelszczyzny i Podkarpacia znacząco wpłynęła kuchnia wschodnia – litewska, białoruska i ukraińska.
Jedną z najpiękniejszych tradycji wielkanocnych jest dzielenie się jajkiem, które symbolizuje nowe życie i nadzieję na lepsze jutro. Jajka są niezwykle wdzięcznym produktem spożywczym. Można je przygotować na wiele różnych sposobów, z których każdy zasługuje na uznanie. Gotowane, zapiekane, faszerowane, panierowane, serwowane „w koszulkach” lub „pod pierzynką” - jajka sprawdzają się doskonale zarówno jako dodatek, jak i danie główne. Jajka to także kluczowy składnik wszystkich wielkanocnych wypieków.
Ciekawym pomysłem na dodatek do jaj pod każdą postacią są muffinki na ostro z żółtym serem. Aromatyczne wytrawne babeczki będą doskonałym pieczywem śniadaniowym, a także idealną przekąską po świątecznym spacerze. Puszyste kawałki ciasta można śmiało łączyć z przeróżnymi pastami, sałatkami lub farszami, choć najlepiej smakują maczane w rozpływającym się, delikatnie ściętym żółtku.
W różnego rodzaju wypiekach z dodatkiem dojrzewających serów żółtych, doskonale sprawdza się Gouda, poleca Ewa Polińska z MSM Mońki. Śmietankowy smak, pobudzający aromat oraz łatwość topienia się sprawiają, że ser gouda sprawdza się zarówno w muffinkach, jak i innych daniach serwowanych na ciepło.
Sałatka w tortilli z serem Morskim MSM Mońki
Składniki:
- 2 placki tortilli
- 100 g orzechów włoskich
- 3 łyżki miodu
- 2 garście młodego szpinaku
- 2 garście rukoli
- połowa mango
- 150 g sera Morskiego MSM Mońki
- 6 pomidorów suszonych w oleju
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4 łyżki oleju z pomidorów
- grubo zmielony pieprz
Wykonanie:
Tortillę ułożyć w metalowej miseczce lub w garnku, przycisnąć inną miseczką lub czymś ciężkim i zapiec w piekarniku w temperaturze 180°C przez 12 minut. Wyciągnąć, wystudzić i wyjąć z miseczki. Na patelni skarmelizować na jasnozłoty kolor miód, dodać orzechy i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na metalową blaszkę lub papier do pieczenia, żeby wystygły. Mango pokroić w grube kawałki, a pomidory w paseczki, dodać do miski ze szpinakiem i rukolą. Pozostały miód, musztardę, olej i sok z cytryny dokładnie wymieszać i polać sałatkę. Dodać również zestrugany ser żółty, wystudzone skarmelizowane orzechy i wymieszać. Przełożyć do miseczek z tortilli i posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Muffinki na ostro z żółtym serem
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g sera żółtego Gouda MSM Mońki w bloku
- 75 ml oleju
- 220 ml jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- pół łyżeczki soli
- pieprz, papryka ostra lub chilli
- natka pietruszki i zioła prowansalskie
- 30 g sera żółtego Gouda MSM Mońki w bloku, na wierzch muffinek papryka w proszku do posypania
Wykonanie:
Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i przyprawami. Następnie dodać jogurt, olej, roztrzepane jajka, starty na tarce ser żółty i ulubione zioła. Całość następnie wymieszać mikserem do momentu uzyskania jednolitej masy. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, napełnić ciastem prawie do pełnej wysokości papilotek. Wierzch posypać startym żółtym serem i papryką. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C i piec muffinki przez około 20-25 min. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Nie śmieć w majówkę! - apel Operacji Czysta Rzeka
Majówkowy piknik w Elektrowni Powiśle
Cook Story w nowej odsłonie – teraz jeszcze bardziej smart
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Muzyka
Wojciech „Łozo” Łozowski: Ruszam z moim solowym projektem, ale nie mam już potrzeby bycia gwiazdorem jak kiedyś. Nowe utwory tworzyłem w różnych stanach emocjonalnych
Wokalista ma sporo muzycznych planów na najbliższe miesiące, szykuje bowiem oryginalny projekt solowy. Już niebawem premierę będzie miał jego najnowszy utwór. Właśnie realizowany jest teledysk. Wojciech „Łozo” Łozowski cieszy się na ten nowy etap swojej kariery i choć teraz o wiele spraw będzie musiał zadbać sam, to jednak bez wahania stawia czoła nowym wyzwaniom i wierzy, że to jest właśnie jego czas. Na autorskiej płycie znajdą się piosenki, które tworzył przez kilka ostatnich lat.
Psychologia
Beata Pawlikowska: To wszystko, czego doświadczyłam w dżungli amazońskiej, wstrząsnęło mną i pokazało mi prawdę o sobie samej. To właśnie był początek zmian w moim życiu
Pisarka preferuje podróżowanie w pojedynkę. Lubi wyjeżdżać w trudne, niedostępne rejony świata, bo takie wyprawy są także podróżą w głąb siebie. Chociażby w dżungli amazońskiej przekonała się, że decyzje, jakie podejmujemy na różnych etapach naszego życia, wynikają właśnie z naszego postrzegania samych siebie i świata. A z kolei to postrzeganie zależy od podświadomych przekonań, które są naszym wewnętrznym programem wgranym w dzieciństwie. W swojej książce zatytułowanej „Kody podświadomości” podróżniczka tłumaczy, że jeśli ktoś podświadomie wierzy na przykład w to, że nie ma prawa do szczęścia i jest gorszy od innych, to jego życiowa droga będzie właśnie wiernym odbiciem tych przekonań.
Konsument
Coraz więcej Europejczyków ogranicza spożycie mięsa na rzecz produktów roślinnych. Większe wsparcie ze strony rządów i legislacji mogłoby zwiększyć ich popularność
Ponad połowa Europejczyków jedzących mięso aktywnie ogranicza jego roczne spożycie. Niemal 30 proc. co najmniej raz w tygodniu spożywa przynajmniej jedną roślinną alternatywę mięsa lub nabiału – wynika z badania ProVeg. Zmiana nawyków konsumenckich napędza branżę produktów roślinnych, ale wspomogłyby ją także zmiany systemowe, m.in. szersze dofinansowanie produkcji roślinnej kosztem mięsnej czy obniżenie podatku na żywność o niskim śladzie środowiskowym.