Wielkie Otwarcie FOOD TOWN w Fabryce Norblina
FOOD TOWN to kolejna po biurach i KinoGramie otwarta przestrzeń Fabryki Norblina. Tym razem do użytku trafia pięć hal o różnym przeznaczeniu. Największa z nich dedykowana jest wydarzeniom kulturalnym i koncertom. Jej możliwości poznają wszyscy goście już od pierwszych chwil otwarcia.
W piątek 22 października FOOD TOWN rozpocznie swoją działalność imprezą z cyklu Warsaw Generation Beats. Konfrontacja i połączenie różnych technik mixu muzyki na żywo. Główną zasadą WGB jest różnica wieku artystów przekraczająca 2 dekady. Dlatego za gramofonami stanie weteran
i legenda hiphopowej sceny DJ 600V oraz wschodzące gwiazdy Staszek selektah oraz DJ MARIANO MBH.
Następnego dnia cała powierzchnia gastronomiczna będzie otwarta dla wszystkich od rana. Wieczorem odbędzie się główny koncert Wielkiego Otwarcia. Obok Bartka Królika z zespołem na scenie wystąpi Monika Damaszko i DJ Mariano MBH. Wydarzenie poprowadzi MC Proceente i Hirek Wrona, który zakończy część oficjalną swoim Show Case.
Już od pierwszego dnia w FOOD TOWN będą działać 23 koncepty gastronomiczne rozmieszczone w pięciu różnych halach. Przestrzeń wypełnią kawiarnie, restauracje śniadaniowe, bardzo szeroka oferta obiadowa obejmująca różne kuchnie europejskie, bliskowschodnie, azjatyckie, tex-mex i amerykańską oraz niestandardowe koncepty vege i inne. Ze specyfiką każdego konceptu będzie można zapoznać się podczas serii warsztatów kulinarnych prowadzonych przez szefów kuchni przez całą sobotę i niedzielę.
Dodatkowo FOOD TOWN zachwyci czterema różnymi barami prowadzonymi przez cocktail art directora Adama Grądziela oraz szefa barów Tomka Małka - zwycięzcy 66 konkursów barmańskich na całym świecie, 4-krotnego Mistrza Roadhouse World Final oraz 4-krotnego zwycięzcy międzynarodowej ligi flair WFA Grand Slam. Tworzymy naprawdę niesamowite miejsce, które zachwyci gości różnorodnością i poziomem! - mówi Tomek Małek - Mamy różnorodne bary w stylu azjatyckim, aperitivo, klasycznym, koktajle lov ab, mocktaile, wegańskie i organiczne. Wszystko
w duchu minimal waste. Wysoki poziom barów jest wynikiem bardzo dużego nacisku na szkolenia pięćdziesięcioosobowego teamu barmańskiego. Za aspekt edukacyjny odpowiada Head of Training, Maciej Szymański.
Food Town w Fabryce Norblina od 23 października będzie przez 7 dni w tygodniu
od wczesnych godzin rannych (8:00 od poniedziałku do piątku, 9:00 w weekendy) do późnego wieczora (22:00 od poniedziałku do czwartku i 23:00 w niedzielę), a nawet 1:00 w nocy w piątki i 2:00
w soboty.
STRONA WWW:
- foodtown.pl
![‘Eko-Mural’ w mieście Murali Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_2004344700,w_225,wo_300,ho_169,_small.jpg)
‘Eko-Mural’ w mieście Murali
![Wielorazowa torba – czy to już nawyk Polaków? 43% ma ją zawsze przy sobie](/files/_uploaded/glownekonf_550594975,w_253,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Wielorazowa torba – czy to już nawyk Polaków? 43% ma ją zawsze przy sobie
![Let’s colour Centrum Zdrowia Dziecka!](/files/_uploaded/glownekonf_1023491776,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Let’s colour Centrum Zdrowia Dziecka!
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Teatr
![](/files/1922771799/436913832-banasiuk-zonglerka-2,w_274,r_png,_small.png)
Mateusz Banasiuk: Podczas studiów uczyliśmy się żonglerki maczugami i popisów cyrkowych. Te umiejętności przydały mi się w zawodzie aktora
W pracy zawodowej kolejny raz przydały się Mateuszowi Banasiukowi umiejętności zdobyte w szkole aktorskiej. W spektaklu „Wypiór” wystawianym na scenie Teatru IMKA odtwórca roli Łukasza udowodnił, że potrafi perfekcyjnie żonglować, wzbudzając podziw widowni. W rozmowie z agencją Newseria Lifestyle artysta zdradza, że podczas studiów nauczył się jeszcze kilku innych sztuczek cyrkowych.
Ochrona środowiska
Rośnie liczba producentów ekologicznych zarówno w Polsce, jak i innych krajach Unii. Wciąż jednak jest to ułamek produkcji rolnej
![](/files/1922771799/rolnictwo-transformacja-foto,w_133,r_png,_small.png)
Rolnictwo i hodowla zwierząt to jedna z głównych przyczyn wycinki lasów na świecie, utraty bioróżnorodności i największy emitent metanu. Sektor ten pochłania ogromne zasoby wody i odpowiada w dużym stopniu za zanieczyszczenie gleby. Ekspansja rolnictwa przyczynia się więc do zmian klimatu, a jednocześnie sektor boleśnie odczuwa ich skutki, co odbija się na produkcji rolnej. Zdaniem naukowców transformacja ekologiczna rolnictwa jest dziś koniecznością w walce z postępującymi niekorzystnymi zmianami klimatycznymi.
Ochrona środowiska
Radykalne formy protestów klimatycznych mogą mieć wpływ na spadek poparcia społecznego dla działań na rzecz klimatu. Najmniej akceptowalne blokady dróg czy niszczenie obrazów
![](/files/1922771799/badullovich-protesty-klimat-foto1,w_133,r_png,_small.png)
Aktywiści klimatyczni coraz częściej wykorzystują pokojowe nieposłuszeństwo obywatelskie, aby podnieść ekologiczną świadomość społeczeństwa. Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu George’a Masona wykazały, że niektóre z ich działań, jak np. marsze i protesty okupacyjne, są postrzegane jako bardziej akceptowalne niż na przykład blokady dróg czy niszczenie obrazów. To sugeruje, że forma protestu może więc wpłynąć na to, jak bardzo ludzie popierają postulaty głoszone przez protestujących, ale wymaga to dalszych badań.