Komunikaty PR

Wi-Tamy Światowy Dzień Makaronu

2021-10-25  |  01:00
Biuro prasowe
Kontakt
Ewa Quiam
Od kuchni

Chodakowska 12
03-826 Warszawa
ewa.quiam|odkuchni.co| |ewa.quiam|odkuchni.co
+48 796 994 736
https://www.odkuchni.co/

Udon, ryżowy czy sojowy? Z owocami morza, wołowiną a może tofu? Rzecz oczywiście o makaronie, którego światowy dzień obchodzimy w najbliższy poniedziałek, 25 października. Przekonaj się, jakimi smakowymi kompozycjami na bazie tego uniwersalnego produktu występującego w niemal każdej kuchni świata zajadają się nasi sąsiedzi z Dalekiego Wschodu. 

 

Nie samym ryżem żyją… Azjaci

Nie bez przyczyny kuchnia azjatycka wielu z nas kojarzy się z ryżem. Jak podają eksperci, niemal 90% światowej produkcji ryżu pochodzi właśnie z tego kontynentu. Zgłębiając jednak zagadnienie kuchni poszczególnych krajów leżących w tym obszarze, okazuje się, że niezwykle popularnym składnikiem, na bazie którego przyrządza się szereg wyśmienitych potraw, jest makaron. Króluje on na talerzach tajskich oraz wietnamskich, których smaki coraz bardziej przypadają do gustu również naszym rodakom.

 

W naszym domu oraz tradycyjnie w wietnamskich domostwach na obiad lub kolację spożywa się z reguły dania z ryżem. Makaron natomiast bardzo często je się rano w formie różnych rozgrzewających zup, takich jak np. Phở bò, Bún riêu czy Bún thang. W dni świąteczne gotuje się zwykle zupę z makaronem sojowym na bazie wywaru drobiowego, drobiowych podrobów z dodatkiem grzybów shitake i uszaka bzowego - miến lòng gà – opisuje Linh Ziółkowska, Managerka restauracji Wi-Taj.

 

Makaron o smaku Tajlandii

Jednym z najpopularniejszych dań tworzonych na bazie makaronu serwowanym w Tajlandii od wielu dekad jest Pad Thai. Tej potrawy z pewnością nie trzeba przedstawiać mieszkańcom Warszawy, ponieważ, jak podkreśla Managerka restauracji Wi-Taj, jest to dla wielu gości stały punkt, po który ochoczo oraz regularnie wracają, przyprowadzając ze sobą kolejnych fanów tej potrawy. Klasyk kuchni tajskiej, o którym mowa, jest przygotowywany na bazie makaronu ryżowego smażonego z jajkiem, z dodatkiem kiełków i kolendry. Jest on ponadto serwowany z sosem tamaryndowym i orzechami. 

 

Pad Thai jest u nas serwowany z płaskim ryżowym makaronem Pho. Najczęściej wybierany jest Pad Thai z kurczakiem i krewetkami, a nieco mniej znany jest Pad Thai z wołowiną. Osoby na diecie wegetariańskiej wybierają za to Pad Thai z tofu – komentuje Linh Ziółkowska.

 

Sztuka Pad Thaia tkwi w zaskakującej krzyżówce smaków słodkich, kwaśnych oraz pikantnych, których doskonałe połączenie, z zachowaniem odpowiednich proporcji, zaspokaja nawet najbardziej wymagające podniebienia. Jest to danie, na które z pewnością należy sobie pozwolić, szczególnie z okazji zbliżającego się Światowego Dnia Makaronu.

 

Kraj nie tylko zupą  Phở płynący

W kuchni wietnamskiej, uznawanej za jedną z najsmaczniejszych na świecie, w której łączy się aż pięć smaków: pikantny, kwaśny, gorzki, słony i słodki, występuje wiele dań serwowanych z głównym bohaterem poniedziałkowego święta. Poza zupą Phở, będącą niejako symbolem tego kraju, jedną z mniej typowych potraw rodem z Wietnamu, która w ostatnich latach podbiła serca mieszkańców naszego kontynentu, jest makaron Phở Xào. Jego oryginalną recepturę wykorzystują m.in. kucharze w warszawskiej restauracji Wi-Taj. Zamawiając Phở Xào, otrzymamy duży talerz smażonego makaronu ryżowego z grzybami shitake, cebulą, marchewką, pomidorem i sosem sojowym oraz z wybranym dodatkiem spośród: krewetek, wołowiny, kurczaka czy tofu. Istnieje również możliwość zamówienia dania w wersji wegańskiej.

 

Zależy nam na tym, by oferować Polakom prawdziwie wietnamskie dania. W ten sposób mogą poczuć się tak, jakby jedli obiad w centrum samego Hanoi. Widząc, jak Polacy coraz chętniej otwierają się na nowe smaki, myślę, że kuchnia azjatycka będzie się tu coraz prężniej rozwijać i popularyzować – dodaje Linh Ziółkowska.

 

Poniedziałkowe święto to najlepszy moment na skosztowanie już znanych i uwielbianych dań makaronowych lub przekonanie się do smaków, których wciąż nie mieliśmy okazji spróbować. Aromatyczne mieszanki przypraw pomogą zaś przenieść się naszym zmysłom nawet w najdalsze zakątki świata.

 

 

Kontakt dla mediów: odkuchni.co

Nr tel. 796 994 736

 

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Od kuchni
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia SYLWESTER LAST MINUTE. Jak zaplanować sylwestrowy wypad w jeden dzień? Biuro prasowe
2024-12-31 | 14:15

SYLWESTER LAST MINUTE. Jak zaplanować sylwestrowy wypad w jeden dzień?

Większość z nas ma już określone plany na sylwestra, ale niektórzy, zastanawiają się dopiero w ostatniej chwili, jak spędzić ostatnią noc w roku. Wyjazd last minute w tym
Styl życia BRAK ZDJĘCIA
2024-12-30 | 09:00

MP3 | Stres Polaków. 75% zmaga się z napięciem każdego tygodnia

Stres dotyka niemal każdego z nas. Aż 95% osób aktywnych zawodowo odczuwa napięcie w pracy. Taki sam odsetek Polaków twierdzi, że stresujące jest ich życie prywatne. Niemalże identyczna jest też częstotliwość stresu
Styl życia Nowy Rok w harmonii z naturą – ekologiczne postanowienia na 2025
2024-12-27 | 10:20

Nowy Rok w harmonii z naturą – ekologiczne postanowienia na 2025

Każdego roku mierzymy się z coraz większymi zagrożeniami związanymi z degradacją środowiska. Zmiany klimatyczne, zanieczyszczenie powietrza, wód i gleby oraz nadmierne zużycie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Podróże

Finanse

Wciąż niewielkie finansowanie wsparcia psychicznego przez państwo. Usługi terapeutyczne są dziś głównie prywatne

Co czwarty Polak przynajmniej raz w ciągu swojego życia zmaga się z poważnym kryzysem zdrowia psychicznego. Może więc on statystycznie dotyczyć każdej polskiej rodziny – przypomina Fundacja Pomagam.pl. Problemem jest wciąż niskie finansowanie wsparcia psychicznego i psychiatrycznego przez państwo oraz słaba wiedza o zdrowiu psychicznym. Organizacja zwraca uwagę, że świadomość problemu może uwolnić ogromny potencjał wzajemnego wsparcia.

Film

Joanna Kurowska: Żaden polski aktor nie dostał miliona dolarów za film. Gramy równie dobrze jak amerykańscy, a jesteśmy niedoceniani i hejtowani

Artystka nie ma żadnych wątpliwości – polska branża filmowa wymaga natychmiastowego uzdrowienia. Konieczne jest wprowadzenie gruntownych zmian po to, aby zapewnić aktorom lepsze warunki pracy, odpowiednie wynagrodzenie i wsparcie w sytuacjach kryzysowych. Joanna Kurowska zauważa, że honoraria w polskim kinie są rażąco niskie i chociażby w stosunku do zarobków amerykańskich gwiazd dysproporcja jest ogromna. Dla przykładu żaden polski aktor nie otrzymał jeszcze miliona dolarów za rolę, podczas gdy w USA takie kwoty są standardem.