Komunikaty PR

Włoska restauracja bez pizzy – niemożliwe? A jednak!

2021-11-30  |  01:00
Biuro prasowe
Kontakt
Ewa Quiam
Od kuchni

Chodakowska 12
03-826 Warszawa
ewa.quiam|odkuchni.co| |ewa.quiam|odkuchni.co
+48 796 994 736
https://www.odkuchni.co/

Świeże trufle, karczochy, ośmiornica prosto z Sardynii, a do tego szeroka gama sycylijskich, piemonckich czy apulijskich win i duży wybór prosecco. Wszystko to z zachowaniem oryginalnych receptur oraz kulinarnych zwyczajów. Mowa o Tutto Bene Italian Bistro, wyjątkowym miejscu w sercu warszawskiego Mokotowa. Miejsce to prowadzi para pasjonatów od lat podróżujących po Włoszech w poszukiwaniu najlepszych produktów, a także atmosfery rodem z włoskich barów, gdzie główną ideą jest radosne celebrowanie życia. Teraz tego samego możecie doświadczyć na Mokotowie.

 

La dolce vita po warszawsku

Włoska kuchnia zdecydowanie przeżywa w ostatnim czasie swój złoty wiek. Według badań przeprowadzonych w 2019 roku na potrzeby raportu PMR, aż 73% Polaków deklaruje, że jest to ich ulubiony typ kuchni. Ale czy chodzi tutaj tylko o samo jedzenie, czy raczej podejście do życia? Włoskie „la dolce vita” to radość, spotkania z bliskimi i docenianie otaczającego nas piękna. Jest to również umiejętne zarządzaniem czasem wolnym, by każdą chwilę spędzać miło, przy dobrym jedzeniu i w przyjemnej atmosferze. 

 

Tutto Bene Italian Bistro, stworzone przez Paulinę i Roberta Głozaków, zaprasza do wspólnego biesiadowania we włoskim stylu przez cały dzień. Ranek można zacząć tu od pysznej włoskiej kawy w towarzystwie domowych ciast, w tym pysznego tiramisu. Jest to również doskonałe miejsce na biznesowy lunch w niezobowiązującej atmosferze, a wieczorem na spotkanie się z bliskimi, przyjaciółmi, podczas którego można dzielić się jedzeniem, degustować wina i celebrować życie przy dobrej muzyce. 

 

Prosto z Włoch

Właściciele Tutto Bene Italian Bistro od lat słyną ze sklepu z włoskimi delikatesami i winem na warszawskim Bazarze Olkuska. Dzięki swojemu doświadczeniu i znajomości Włoch, postawili w pełni na autentyczność i jakość. Bazują bowiem na włoskich produktach, które sami regularnie wyszukują i sprowadzają z Włoch, oferując smaki, które do tej pory były w Polsce trudno dostępne. 

 

Sprowadzamy najlepszą ośmiornicę prosto z Sardynii, świeże białe trufle z Molise, które przyjeżdżają do nas bezpośrednio z targu, sery i dojrzewające wędliny. W Bistro używamy produktów najwyższej jakości, ponieważ wiemy, że ich jakość jest najważniejsza dla uzyskania wyjątkowego smaku. Zależy nam, by Goście doceniali zarówno jakość serwowanych dań, jak i ich prostotę  – wskazuje Paulina Głozak, właścicielka Tutto Bene Italian Bistro.

 

Lokalność, sezonowość, nietuzinkowość

Ku radości Gości, w ofercie Tutto Bene Italian Bistro nie ma pizzy, co jest absolutnym ewenementem na skalę włoskich restauracji w Polsce. W menu opartym na lokalności i sezonowości, znajdziemy natomiast całą gamę świeżych owoców morza, wśród nich m.in. smażone kalmary w sosie aioli, mule z dodatkiem pietruszki czy krewetki serwowane z peperoncino. Tym, co jednak szczególnie wyróżnia lokal na tle polskich restauracji są niespotykane w innych miejscach pasty: spaghetti z bottargą (suszoną ikrą ryby cefala), cacio e pepe (tradycyjny rzymski makaron), carbonara serwowana bez śmietany czy spaghetti alle vongole. W menu znajdziemy także dużą ilość przystawek, by zachęcić Gości do dzielenia się i próbowania nowych smaków.

 

Włoska kuchnia nie mogłaby oczywiście istnieć bez bogatej karty win. Tego również mogą spodziewać się Goście odwiedzający Tutto Bene Italian Bistro, bo jak podkreśla właściciel, Robert Głozak: oprócz ponad 100 rodzajów win w butelkach, oferujemy także szeroki wybór win serwowanych na kieliszki. Karta win to przekrój przez najważniejsze regiony Włoch, w tym m.in. Piemont, Sycylię, Sardynię, Wenecję, Kalabrię czy Aostę. Zachęcamy do próbowania i odkrywania, jak Włochy są zróżnicowane także w kwestii winiarstwa. Poza tym zapraszamy do siebie naszych zaprzyjaźnionych producentów, którzy chętnie dzielą się wiedzą i pasją na temat swojego regionu oraz win. 

 

Slow Italia – także dla osób unikających glutenu

Klasyczna kuchnia włoska to oczywiście dziesiątki rodzajów makaronów. Właściciele Tutto Bene Italian Bistro postanowili dać szansę skosztowania tych przysmaków również osobom unikającym glutenu, dla których kuchnia włoska była dotychczas w dużej mierze niedostępna. Klasyczną pastę możemy zamienić na wersję bezglutenową*, dzięki której nawet ograniczający pszenicę będą mogli cieszyć się przyjemnym wieczorem we włoskim stylu. 

 

W filozofii restauracji ważne miejsce zajmuje ponadto życie zgodne z poszanowaniem środowiska. Produkty transportowane przez właścicieli pochodzą z małych włoskich gospodarstw rolnych, m.in. od drobnych rzemieślników czy lokalnych wytwórców. Podejście to jest spójne zarówno z wizją tradycyjnych włoskich restauratorów, jak i świadomych Gości.

 

*Tutto Bene Italian Bistro nie jest przystosowane dla osób cierpiących na celiakię. W daniach mogą pojawić się śladowe ilości glutenu ze względu na obecność mąki pszennej w kuchni. 

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Od kuchni
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia Każda Puszka Cenna wspólnie z Żabka Polska edukowała na temat systemu kaucyjnego na wrocławskim Placu Solnym Biuro prasowe
2025-06-11 | 11:30

Każda Puszka Cenna wspólnie z Żabka Polska edukowała na temat systemu kaucyjnego na wrocławskim Placu Solnym

Już 1 października rusza w Polsce system kaucyjny. Aby odzyskać kaucję doliczoną do zakupu napoju w puszcze, konsumenci będą musieli spełnić kilka warunków. Inicjatywa
Styl życia „Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję
2025-04-22 | 13:00

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Z okazji Dnia Ziemi marka SodaStream przypomina, że zmiana może zacząć się od jednej decyzji – i jednej butelki wielorazowej. Nowa kampania „Zamień jednorazowe butelki na
Styl życia Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta
2025-02-27 | 15:00

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Lagardère Travel Retail w Polsce rozpoczyna ekspansję sieci Costa Coffee w nowym modelu biznesowym. Pierwsza kawiarnia działająca na zasadach franczyzy została uruchomiona

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Maciej Dowbor: Domówki i rolki przyniosły nam dużo większą popularność niż telewizja. Ludzie nas odbierają jak dobrych znajomych

Prezenter przyznaje, że domówki online i publikowane w mediach społecznościowych rolki pozwoliły im zbudować mocną pozycję w cyfrowym świecie. Dzięki nim zyskali dużo większą popularność niż z racji udziału w różnych projektach telewizyjnych czy serialowych. Maciej Dowbor odczuwa dużą satysfakcję z tego, że ich działalność internetowa przyciąga miliony odbiorców, zainteresowanie proponowanymi przez nich treściami nie słabnie, a widzowie, z którymi się spotykają na ulicy, traktują ich jak dobrych znajomych.

Konsument

Rynek gier mobilnych w Polsce może być wart prawie 0,5 mld dol. do 2030 roku. Za tym idzie rozwój smartfonów dla graczy

W 2030 roku liczba użytkowników gier mobilnych w Polsce może przekroczyć 7,1 mln, a przychody z rynku będą bliskie 470 mln dol. – wynika z danych Statista. Wraz ze wzrostem liczby graczy rozwija się także rynek urządzeń do gamingu mobilnego. Zdaniem przedstawicieli ZTE Polska, producentów smartfonów nubia, których dwa nowe modele miały właśnie swoją premierę w Polsce, ten segment krajowego rynku wciąż jest słabo zagospodarowany, a do tej pory dominowały na nim głównie urządzenia zaawansowane i drogie. Dużą rolę w udoskonalaniu sprzętu dla graczy odgrywa sztuczna inteligencja.

Dom i ogród

Sandra Kubicka: Najpierw kupiłam małą domową szklarnię na zioła. A teraz zamówiłam duży model do ogrodu i będę tam mieć pomidory, ogórki i truskawki

Modelka czerpie dużą radość z własnoręcznie wyhodowanych ziół i warzyw. Swoją przygodę z ogrodnictwem zaczęła od małej domowej szklarni kupionej w sklepie internetowym, a już niedługo będzie miała szklarnię z prawdziwego zdarzenia. Sandra Kubicka nie ukrywa, że teraz z dużą niecierpliwością czeka na to, jaki plon wydadzą sadzonki pomidorów. Na razie rosną jak na drożdżach.