Komunikaty PR

Włoskie tradycje świąteczne. Odkryj bożonarodzeniowe smaki regionu Trentino

2020-12-15  |  09:00

Tegoroczne święta w większości krajów będą przebiegać w reżimie sanitarnym, co oznacza również ograniczenia w podróżowaniu. Jednak, spragnieni odkrywania świata, nawet pozostając w tym czasie w domu, nadal możemy przeżyć je magicznie np. poznając tradycje włoskiego Bożego Narodzenia. Ze względu na swoją różnorodność każdy region zachował tam własne, odrębne zwyczaje oraz wyjątkową kuchnię. Wielkie bogactwo smaków odnajdziemy w alpejskim regionie Trentino.

Nawet jeśli w tym roku sami nie wybieramy się z wizytą do Trentino, to możemy zaprosić je do naszego domu. I to już w okresie adwentu, obchodzonym w tym regionie w szczególny sposób. Jedną z miejscowych tradycji, którą możemy przenieść na własny grunt, jest wspólne przygotowywanie wieńców adwentowych. Ręcznie robione Coronas dell’Avvento wykonuje się z pachnących, zielonych gałązek przewiązanych czerwoną, jedwabną wstążką. Udekorowane czterema świecami, nie są jednak tylko świąteczną ozdobą domu. Przez kolejne cztery niedziele poprzedzającej Boże Narodzenie, włoskie rodziny gromadzą się wokół nich, zapalając po jednej świecy, by wspólnie oczekiwać nadejścia świąt.

Smak tradycyjnych włoskich świąt

Rodzinne przygotowania do świąt odbywają się również w kuchni. Wspólna praca i dekoracja wypieków tworzą niezwykłą atmosferę, która sprawia, że Boże Narodzenie staje się magicznym przeżyciem. Temu zwyczajowi, obecnemu w niejednym polski domu, możemy nadać włoskiego smaku, wykorzystując regionalny przepis na bożonarodzeniowy tort – Zelten. Tradycyjna receptura jest znana w Trentino już od co najmniej stu lat i nie zmieniła się aż do dziś.

Do przygotowania ciasta będą potrzebne:                

75 g  miękkiego masła

75 g cukru

2 jajka

200 ml mleka

250 g mąki

jedno opakowanie proszku do pieczenia

szczypta wanilii

szczypta cynamonu

75 g orzechów włoskich

50 g orzeszków piniowych

50 g kandyzowanej skórki cytrynowej

50 g posiekanych na duże kawałki migdałów

125 g fig

75 g rodzynek

rum - do smaku

Najpierw, wspólnie z rodziną pokrój wszystkie suszone owoce i orzechy, a potem marynuj przez noc w cukrze i mleku z dodatkiem rumu. Następnie przygotuj ciasto. Połącz jajka, masło (zmiękczone lub roztopione), i mąkę, ze szczyptą soli, aromatycznymi przyprawami i proszkiem do pieczenia. Składniki wyrabiaj do uzyskania miękkiej masy. Gdy cisto już będzie gotowe wyłóż je na wysmarowaną tłuszczem blachę. Na wierzchu posmaruj pianą z ubitych białek i razem z bliskimi dekoruj bakaliami według uznania. Zelten piecz w 175°C przez 25-30 minut, a potem wspólnie cieszcie się oryginalnym, świątecznym smakiem Trentino.

 

Jeśli jednak wolisz prostsze receptury swój świąteczny stół możesz urozmaicić migdałowo-orzechową kruszonką – Torta da frigoloti. Do jej przygotowania wystarczy tylko kilka składników:

1 kg mąki

500 g cukru

500 g masła

2 jajka

100 g migdałów lub orzechów laskowych

1 opakowanie proszku do pieczenia

szczypta soli

½ kieliszka grappy

Wymieszaj je wszystkie, tak aby uzyskały charakterystyczną formę okruchów, a następnie wyłóż – nie dociskając ciasta – na natłuszczonej blasze i delikatnie potrząśnij przed pieczeniem. W piekarniku rozgrzanym do 170°C będzie gotowe już po 35 min, ale nie podawaj go od razu – pozostaw ciasto na kilka dni, w ten sposób nabierze więcej smaku.

Wirtualny kalendarz adwentowy

Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz, odwiedzając stronę https://www.tastetrentino.it/en/advent-calendar/, gdzie każdego dnia aż do świąt można odkrywać kolejne regionalne przepisy, ukryte pod świątecznymi widokami z Trentino. Bezpłatny internetowy kalendarz adwentowy przygotowany został we współpracy ze znawcami włoskiej kuchni regionalnej: La Strada dei Formaggi delle Dolomiti (Droga serów Trentino), La strada della Mela e dei Sapori delle Valli di Non e di Sole (Droga Jabłek i Smaków Doliny Non i Sole) oraz La strada del Vino e dei Sapori del Trentino (Szlak Wina i Smaków Trydentu).  Zawiera propozycje na bożonarodzeniowe przysmaki, które w prosty sposób przyliżą nam magię trydenckich świąt. Wyrusz w wirtualną podróż kulinarną i zaproś Trentino do swojego stołu, przygotowując słodkie pierniki, smaczne przekąski czy aromatyczne napoje i rozkoszuj się atmosferą włoskich świąt, wypełniając dom zapachami włoskich smakołyków.

Tradycja kalendarzy adwentowych w Trentino jest żywo obecna także w przestrzeni miejskiej. Region słynie z pięknych obrazów, przedstawiających np. sceny biblijne. Umieszczane w oknach reprezentacyjnych budynków są odsłaniane po jednym każdego dnia, aż do świąt, by w lokalnej społeczności wspólnie oczekiwać na cud Bożego Narodzenia.

Fotografia: R.Magrone

Więcej informacji o włoskim regionie Trentino i jego tradycjach można znaleźć na stronie https://www.visittrentino.info/pl

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia Wrocławski budynek Infinity z biurami flex Biuro prasowe
2024-06-18 | 10:05

Wrocławski budynek Infinity z biurami flex

The Shire – Beyond Coworking dołączył do grona najemców biurowca Infinity. Elastyczna i komfortowa przestrzeń do pracy w budynku przy ul. Legnickiej 16 we Wrocławiu będzie
Styl życia W Starogardzie Gdańskim zbudują największą linię z gofrów
2024-06-17 | 07:30

W Starogardzie Gdańskim zbudują największą linię z gofrów

Wielkimi krokami zbliżają się Dni Starogardu Gdańskiego, a w tym roku organizatorzy postanowili uświetnić je Rekordem Polski w kategorii „Największa linia z
Styl życia Taki prezent tylko w rankomat.pl
2024-06-17 | 01:00

Taki prezent tylko w rankomat.pl

Klienci rankomat.pl otrzymają aż 30 dni darmowego dostępu do blisko 32 tysięcy audiobooków w ramach usługi subskrypcyjnej Audioteka Klub. Aby skorzystać z promocji, wystarczy kupić

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Podróże

Edukacja

Ojcowie coraz częściej wykorzystują urlopy rodzicielskie. Wciąż jednak wiele zależy od podejścia pracodawców

Mężczyźni są coraz bardziej zaangażowani w wychowanie swoich dzieci. W dużej mierze ułatwiają im to przepisy prawne. Dzięki dyrektywie work–life balance w ubiegłym roku 19 tys. ojców skorzystało z urlopu rodzicielskiego, a w dwóch pierwszych miesiącach tego roku – 9 tys. Wciąż spory jest jednak odsetek ojców, którzy obawiają się reakcji swojego pracodawcy na tak długie wolne od pracy. Przy okazji Dnia Ojca eksperci podkreślają potrzebę budowania odpowiedniej kultury w firmach i organizacjach, ale też uświadamiania ojców na temat ich unikalnej roli w wychowywaniu dzieci. Temu ma służyć uruchomiona właśnie trzecia odsłona kampanii Facet na 100 PRO pod tegorocznym hasłem „Jestem tatą na 100 pro. Bo chcę”.

Zdrowie

Wysokie temperatury zagrażają zwierzętom domowym. Narażone są na udary cieplne i poparzenia

Upalne dni są groźne nie tylko dla ludzi, ale także dla zwierząt domowych. Długotrwałe przebywanie na słońcu również w ich przypadku może się skończyć udarem cieplnym. Czworonogów pod żadnym pozorem nie wolno zostawiać w zamkniętych samochodach. Z danych organizacji broniącej praw zwierząt PETA wynika, że w 2023 roku w USA w ten sposób ofiarą upałów padło ponad 160 zwierząt. – Przed spacerem dobrze posmarować zwierzęta kremem z filtrem – podkreśla Małgorzata Głowacka, lekarka weterynarii, ekspertka naukowa Mars Polska.