Z apetytem na Walentynki, czyli przez żołądek do serca
Communication Unlimited
ul. Wołoska 9 A
02 - 583 Warszawa
dczerwinska|commu.pl| |dczerwinska|commu.pl
22 395 52 00
www.commu.pl
Dla wielu par romantyczna kolacja to obowiązkowy punkt w celebracji tego coraz bardziej popularnego nad Wisłą święta, a dla restauracji świetna okazja, by zaproponować swoim gościom coś oryginalnego. Gdzie się wybrać na walentynkową kolację z ukochaną osobą?
Podwalanie się z sercem
W restauracji Podwale 25 Kompania Piwna tegorocznym hasłem walentynkowym jest „Podwalaj się ze smakiem”, a nazwy potraw w walentynkowym menu pochodzą ze staropolszczyzny. „Ckliwości się zebrały” to sałatka z grillowanym bakłażanem i krewetkami. Pod nazwą „Zachwytowanie” ukrywa się polędwiczka z sosem grzybowym z risotto a chilli i surówką z czerwonego buraka. Po takim wstępie czas „Zaszczytowanie”, czyli serduszka z liczi z sosem malinowym.
Podwale 25 proponuje również inne atrakcje. Wszyscy panowie w Walentynki będą otrzymywali „Poradnik Podwalania”, czyli karteczki z radami typu „Uśmiechaj się bez pośpiechu”, „Niech Twój uśmiech rozkwitnie powoli na jej widok” czy „Spodobała Ci się? Raz, dwa, trzy podchodzisz, nie czas na obawy!”
- Zapraszamy nie tylko zakochanych, ale również grupy przyjaciół i znajomych. W końcu kto powiedział, że tego dnia dobrze bawić się mogą jedynie pary – zachęca Paulina Zalesińska, menedżer Podwale 25 Kompania Piwna.
Na walentynkową kolację z lekkim przymrużeniem oka można się również wybrać do włoskiej restauracji Otto Pompieri i restauracji U Szwejka. W pierwszej serwowana będzie pizza świętego Walentego w kształcie serca. Z kolei „Szwejk” zaprasza do siebie hasłem „Przez żołądek do Szwejka”
i proponuje „Sercowy sznycel dla dwojga”.
Tajemniczo i z afrodyzjakami
Na niezapomnianą kolację w tajemniczej aurze zaprasza znajdująca się w Ogrodzie Saskim restauracja St Antonio, której wystrój przenosi gości do romantycznej Wenecji.
- Zakochani otrzymają karnowałowe, weneckie maski, a w walentynkowym menu znajdą delikatne
i pełne afrodyzjaków takie dania jak zupa krem z kopru włoskiego lub zupa krem z homara, małże Św. Jakuba z puree z pieczonego kalafiora z emilgraną, polędwicę wołową na domowej chałce z konfiturą z czerwonej cebuli i owocami, filet z jesiotra z puree ziemniaczanym z truflą lub comber jagnięcy sous vide z puree z topinamburu oraz kokosowy mus. W walentynkowy nastrój wprowadzi gości również nasz pianista, który na ten wieczór przygotował specjalny, klasyczny repertuar – mówi Agata Melnyk, menedżer restauracji.
Dania na walentynki nie mogą być tymi samymi, które na co dzień goście mogą zamówić z karty menu. Dlatego w we wszystkich Jeff`sach 14 lutego pary będą mogły zjeść zupełnie inne potrawy. Walentynkowa przystawka to bulion z kalmarami i krewetkami oraz ostrygi na kruszonym lodzie. Jako danie główne szef kuchni Marcin Sołtyk, szef kuchni restauracji Jeff`s proponuje kaczkę z sałatą mango, chili i kolendrą oraz „Czekoladowy Pocałunek”, czyli czekoladowe ciasto z sosem cassis, a do tego prosecco z truskawkami.
To tylko kilka z propozycji, gdzie można spędzić walentynkowy wieczór. Restauratorzy podkreślają, że starają się wychodzić naprzeciw oczekiwaniom wszystkich tych, którzy chcieliby tego dnia zjeść
z ukochaną osobą lub przyjaciółmi kolację inną niż wszystkie.

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania

Firma eventowa jako partner w organizacji eventów
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Gwiazdy

Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj
Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Infrastruktura
Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.