Z apetytem na Walentynki, czyli przez żołądek do serca
Communication Unlimited
ul. Wołoska 9 A
02 - 583 Warszawa
dczerwinska|commu.pl| |dczerwinska|commu.pl
22 395 52 00
www.commu.pl
Dla wielu par romantyczna kolacja to obowiązkowy punkt w celebracji tego coraz bardziej popularnego nad Wisłą święta, a dla restauracji świetna okazja, by zaproponować swoim gościom coś oryginalnego. Gdzie się wybrać na walentynkową kolację z ukochaną osobą?
Podwalanie się z sercem
W restauracji Podwale 25 Kompania Piwna tegorocznym hasłem walentynkowym jest „Podwalaj się ze smakiem”, a nazwy potraw w walentynkowym menu pochodzą ze staropolszczyzny. „Ckliwości się zebrały” to sałatka z grillowanym bakłażanem i krewetkami. Pod nazwą „Zachwytowanie” ukrywa się polędwiczka z sosem grzybowym z risotto a chilli i surówką z czerwonego buraka. Po takim wstępie czas „Zaszczytowanie”, czyli serduszka z liczi z sosem malinowym.
Podwale 25 proponuje również inne atrakcje. Wszyscy panowie w Walentynki będą otrzymywali „Poradnik Podwalania”, czyli karteczki z radami typu „Uśmiechaj się bez pośpiechu”, „Niech Twój uśmiech rozkwitnie powoli na jej widok” czy „Spodobała Ci się? Raz, dwa, trzy podchodzisz, nie czas na obawy!”
- Zapraszamy nie tylko zakochanych, ale również grupy przyjaciół i znajomych. W końcu kto powiedział, że tego dnia dobrze bawić się mogą jedynie pary – zachęca Paulina Zalesińska, menedżer Podwale 25 Kompania Piwna.
Na walentynkową kolację z lekkim przymrużeniem oka można się również wybrać do włoskiej restauracji Otto Pompieri i restauracji U Szwejka. W pierwszej serwowana będzie pizza świętego Walentego w kształcie serca. Z kolei „Szwejk” zaprasza do siebie hasłem „Przez żołądek do Szwejka”
i proponuje „Sercowy sznycel dla dwojga”.
Tajemniczo i z afrodyzjakami
Na niezapomnianą kolację w tajemniczej aurze zaprasza znajdująca się w Ogrodzie Saskim restauracja St Antonio, której wystrój przenosi gości do romantycznej Wenecji.
- Zakochani otrzymają karnowałowe, weneckie maski, a w walentynkowym menu znajdą delikatne
i pełne afrodyzjaków takie dania jak zupa krem z kopru włoskiego lub zupa krem z homara, małże Św. Jakuba z puree z pieczonego kalafiora z emilgraną, polędwicę wołową na domowej chałce z konfiturą z czerwonej cebuli i owocami, filet z jesiotra z puree ziemniaczanym z truflą lub comber jagnięcy sous vide z puree z topinamburu oraz kokosowy mus. W walentynkowy nastrój wprowadzi gości również nasz pianista, który na ten wieczór przygotował specjalny, klasyczny repertuar – mówi Agata Melnyk, menedżer restauracji.
Dania na walentynki nie mogą być tymi samymi, które na co dzień goście mogą zamówić z karty menu. Dlatego w we wszystkich Jeff`sach 14 lutego pary będą mogły zjeść zupełnie inne potrawy. Walentynkowa przystawka to bulion z kalmarami i krewetkami oraz ostrygi na kruszonym lodzie. Jako danie główne szef kuchni Marcin Sołtyk, szef kuchni restauracji Jeff`s proponuje kaczkę z sałatą mango, chili i kolendrą oraz „Czekoladowy Pocałunek”, czyli czekoladowe ciasto z sosem cassis, a do tego prosecco z truskawkami.
To tylko kilka z propozycji, gdzie można spędzić walentynkowy wieczór. Restauratorzy podkreślają, że starają się wychodzić naprzeciw oczekiwaniom wszystkich tych, którzy chcieliby tego dnia zjeść
z ukochaną osobą lub przyjaciółmi kolację inną niż wszystkie.
SYLWESTER LAST MINUTE. Jak zaplanować sylwestrowy wypad w jeden dzień?
MP3 | Stres Polaków. 75% zmaga się z napięciem każdego tygodnia
Nowy Rok w harmonii z naturą – ekologiczne postanowienia na 2025
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Muzyka
S. Karpiel-Bułecka: Sam talent nie wystarczy, by odnieść sukces w branży muzycznej. Trzeba też mieć trochę szczęścia i spotkać odpowiednich ludzi
Na przestrzeni ostatnich dwóch dekad, między innymi za sprawą streamingu i powszechnego dostępu do internetu, rynek muzyczny w Polsce przeszedł prawdziwą rewolucję. Zauważają to zarówno doświadczeni artyści, jak Sebastian Karpiel-Bułecka, jak i młodsze pokolenie, reprezentowane przez Miuosha. Obaj wokaliści podkreślają, że sukces w branży muzycznej jest wynikiem wielu czynników. Lider zespołu Zakopower zaznacza, że niezależnie od sytuacji młodzi artyści powinni być konsekwentni i wierzyć w swoje możliwości, bo to jest kluczowe w budowaniu kariery.
Problemy społeczne
Strach przed porażką i brak wiary we własne siły blokują rozwój przedsiębiorczości kobiet. Częściej zakładają za to firmy z misją
Kobiety stanowią mniejszość w zarządach firm, rzadziej też niż mężczyźni zakładają własne działalności gospodarcze. W UE na taki krok decyduje się 10 proc. pracujących pań, w Polsce – 13 proc. – wynika z raportu „Biznes na wysokich obcasach” PIE. Strach przed porażką i brak wiary w swoje umiejętności powstrzymują kobiety częściej niż mężczyzn przed założeniem działalności. Kluczową rolę mogą pełnić programy mentoringowe prowadzone przez kobiety.
Muzyka
Luna: Status materialny moich rodziców przeszkadza mi w karierze. Przestaję postrzegać siebie jako niezależną artystkę, tylko córkę bogaczy
Wokalistka podkreśla, że ścieżka jej kariery i sukcesy w branży muzycznej budzą wiele emocji, również ze względu na to, czym zajmują się jej rodzice. Jest ona bowiem córką milionera Andrzeja Wielgomasa, założyciela i właściciela firmy Dawtona. Jednak jak zaznacza, to, że pochodzi z zamożnego domu, nie ułatwia jej życia, a wręcz jest swoistym balastem. Luna ma świadomość tego, że w opinii niektórych ludzi wszystko, co ma i co osiągnęła, zawdzięcza tylko bogatym rodzicom.