Zamiast tradycyjnych świąt przy stole, Polacy wolą wyjechać na urlop
Zbliżają się Święta Wielkanocne, a wraz z nimi czas rodzinnych spotkań i tradycyjnych obrzędów. Jednakże w dzisiejszych czasach coraz więcej osób decyduje się na wyjazd w tym okresie, zamiast spędzać go przy stole z rodziną. Dlaczego? Ponieważ dla wielu z nas tradycyjne święta stają się nudne i męczące, a wyjazd pozwala na odprężenie i odpoczynek od przygotowań.
Wielkanoc to czas tradycyjnie kojarzony z rodziną, przygotowaniem świątecznych potraw i spędzaniem czasu w gronie najbliższych. Jednak, wraz z upływem lat, coraz więcej osób decyduje się na zmianę sposobu spędzania tych wyjątkowych dni. Są zmęczeni pracą i codziennymi obowiązkami. Choć święta wielkanocne to tylko dwa dni, to zanim się rozpoczną, trwają wielkie porządki i gotowanie. W dzisiejszych czasach coraz częściej słyszymy o ludziach, którzy zamiast spędzać Wielkanoc przy stole z rodziną, wolą wyjechać na święta. Dlaczego tak się dzieje? Czy tradycyjne święta naprawdę są nudne i męczące?
Zdaniem dyrektora hotelu sieci NAT, odpoczynek zarówno fizyczny, jak i psychiczny od przygotowań jest dla wielu ludzi kluczowy. - Wielkanoc to czas, w którym bardzo dużo czasu i wysiłku poświęcamy na przygotowania - gotujemy, sprzątamy, dekorujemy domy. To piękne tradycje, ale jednocześnie bardzo wymagające. Dlatego nie dziwi mnie, że coraz więcej osób decyduje się na spędzenie świąt w inny sposób, np. w hotelu z kompleksową obsługą. W tym całym pędzie, w którym żyjemy warto zrobić coś dla siebie - mówi Aleksander Wierzba, wiceprezes sieci hoteli NAT.
Według statystyk, liczba osób decydujących się na wyjazd na Wielkanoc wciąż rośnie. Nie tylko młode osoby postanawiają w tym czasie wyjechać, ale już całe rodziny. Zamiast zajmować się zakupami spożywczymi, gotowaniem i sprzątaniem warto zmienić otoczenie, a przygotowania do świąt zostawić obsłudze hotelowej bądź skorzystać z lokalnej pysznej gastronomii.
- Nasze hotele w Bukowinie Tatrzańskiej oraz Ustroniu to idealne miejsca, aby wypocząć i cieszyć się wiosenną aurą. Nasze udogodnienia, takie jak spa, baseny czy różnorodność atrakcji turystycznych, na pewno dostarczą gościom wielu atrakcji. W obu hotelach można skorzystać z urozmaiconej oferty świątecznej, która zaspokoi gusta nawet najbardziej wymagających gości. W ramach pobytu można skosztować tradycyjnych, regionalnych potraw przygotowywanych przez doświadczonych szefów kuchni, wziąć udział w warsztatach z malowania pisanek, czy skorzystać z bogatej oferty wellness. Poza tym, hotel NAT w Bukowinie Tatrzańskiej oferuje wyjątkową lokalizację - z okien pokojów rozciąga się malowniczy widok na Tatry, co pozwala na prawdziwy relaks i oderwanie się od codzienności. Z kolei hotel w Ustroniu zachwyca swoimi krajobrazami oraz dostępem do wspaniałych terenów zielonych i szlaków turystycznych – dodaje Wiceprezes NAT.
Warto zwrócić uwagę, że krótki urlop w trakcie Świąt Wielkanocnych to nie tylko sposobność na odpoczynek, ale także na poznanie nowych miejsc i ludzi. Zamiast siedzieć cały dzień przy stole warto zapoznać się z różnymi atrakcjami turystycznymi, czy z dodatkowymi wydarzeniami organizowanymi z okazji Świąt.
Nadwiślańska Agencja Turystyczna (NAT) – sieć polskich hoteli i ośrodków wypoczynkowych, www.nat.pl
![Polski fotograf u ministra w Ghanie! Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_1449140828,w_225,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Polski fotograf u ministra w Ghanie!
![Trendy wśród pokolenia Silver – 57% seniorów chce korzystać z mikromobilności](/files/_uploaded/glownekonf_1992867123,w_299,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Trendy wśród pokolenia Silver – 57% seniorów chce korzystać z mikromobilności
![Festiwal Folkowe Inspiracje w Manufakturze](/files/_uploaded/glownekonf_1506805948,w_254,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Festiwal Folkowe Inspiracje w Manufakturze
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Media
![](/files/1922771799/poplawska-dracz-tantiemy-foto-2,w_274,_small.jpg)
Aleksandra Popławska: Tantiemy z internetu to są zarobki za naszą pracę i nam się należą. W Europie wszyscy powinniśmy działać na podobnych prawach
W piątek zakończyła się batalia środowiska filmowego o tantiemy z platform streamingowych. Dzięki nowym przepisom twórcy i wykonawcy utworów audiowizualnych oraz wykonawcy utworów słownych i słowno-muzycznych będą uzyskiwać stosowne wynagrodzenie za udostępnianie ich dzieł w sieci. Za nowelą głosowało 417 posłów, 18 było przeciw, a jedna osoba wstrzymała się od głosu. Aktorzy mogą więc wreszcie odetchnąć z ulgą. Aleksandra Popławska i Krzysztof Dracz są jednak rozgoryczeni tym, że tak długo musieli czekać na takie rozwiązanie. Stosowne rozporządzenie powinno wejść w życie już trzy lata temu.
Ochrona środowiska
Nowe obowiązki przedsiębiorców dotyczące jednorazowych opakowań z plastiku. Takie regulacje zyskują duże poparcie społeczne
![](/files/1922771799/wwf-dyrektywa-foto,w_133,r_png,_small.png)
1 lipca wchodzą w życie nowe obowiązki dotyczące gospodarowania odpadami opakowaniowymi. Przedsiębiorcy w gastronomii będą musieli oferować klientom alternatywne dla plastikowych opakowania wielorazowego użytku na żywność i napoje. Obowiązkiem staje się także stosowanie zakrętek i wieczek przymocowanych do butelek i kartoników, by ten cenny surowiec trafiał również do przetworzenia. Nowe wymogi to kolejne etapy wdrażania dyrektywy plastikowej, której celem jest ograniczenie ilości odpadów z tworzyw sztucznych zalegających na wysypiskach śmieci. W planach są kolejne regulacje, które mają sprawić, że opakowania staną się bardziej przyjazne dla środowiska. Globalne badania wskazują, że takie przepisy cieszą się dużym poparciem w społeczeństwach.
Konsument
Nawyki żywieniowe z dzieciństwa przekładają się na ryzyko otyłości w dorosłym życiu. Naukowcy zbadali wpływ podawanych dzieciom napojów
![](/files/1922771799/benton-odzywianie-foto,w_133,r_png,_small.png)
Dbanie o odpowiednią dietę w pierwszych latach dziecka ma duże znaczenie dla ograniczenia ryzyka otyłości w jego dorosłym życiu. Naukowcy ze Szkoły Psychologii Uniwersytetu Swansea badali to na przykładzie napojów spożywanych przez dzieci. Przyglądali się przez ponad dwie dekady 1,4 tys. dorastających dzieci i doszli do wniosków, że spożywanie napojów słodzonych cukrem w pierwszych latach wpływa na tworzenie złych nawyków dietetycznych, a co się z tym wiąże – zwiększa ryzyko otyłości, nawet po wielu latach.