Zdrowie na talerzu w wersji azjatyckiej
Jesień i zima to pory roku, które często kojarzą się z chłodem, deszczem, i mniejszą dostępnością świeżych warzyw i owoców. Jednak nie oznacza to, że nasza dieta musi stać się mniej bogata czy zdrowa. Warto włączyć do swojego menu potrawy inspirowane azjatycką kuchnią, które nie tylko dodadzą urozmaicenia smaków, ale także dostarczą nam cennych składników odżywczych. Dlaczego warto sięgnąć po azjatyckie potrawy w okresie jesienno-zimowym? Sprawdźmy!
Warzywny zawrót głowy
Kuchnia azjatycka słynie z obfitości warzyw, zarówno gotowanych, jak i surowych, a także świeżych owoców. Jak przyrządzają je Azjaci? Częstą metodą jest tzw. stir-fry (technika smażenia składników na bardzo gorącym tłuszczu w głębokiej patelni – woku). Świetnie sprawdzają się do tego warzywa takie jak marchew, brokuł czy cebula. Nie tylko smażone warzywa królują jednak w krajach Wschodu.
Jedną z warzywnych przystawek, na którą zdecydowanie warto zwrócić uwagę, jest gỏi cuốn, czyli wietnamskie sajgonki. Do przygotowania ich wykorzystujemy marynowaną kalarepę, marchewkę, kolendrę, zioła, a także krewetki i mięso. Wszystko zawinięte jest w przezroczysty papier ryżowy – komentuje Linh Ziółkowska, Manager Generalny Restauracji Wi-Taj.
Dodatkowo kuchnia azjatycka obfituje w ciekawe i egzotyczne dla nas sałatki i dodatki, które zawierają dużą ilość witamin, minerałów i błonnika. Dzięki temu zadbamy o naszą odporność, a także dostarczymy organizmowi niezbędnych składników na długie, zimowe miesiące.
Moc rozgrzewających przypraw
Azjatyckie kuchnie bogate są w różnego rodzaju przyprawy, które nie tylko nadają daniom wyjątkowego smaku, ale także mogą mieć korzystny wpływ na nasze zdrowie. Cynamon, imbir, kurkuma czy chilli to tylko kilka z przykładów, które znajdziemy w kuchni azjatyckiej. Te przyprawy są znane ze swoich właściwości przeciwwirusowych, przeciwzapalnych i przeciwbólowych, co jest szczególnie ważne w okresie, gdy zwiększa się ryzyko przeziębień i infekcji.
Rokrocznie zauważamy, jak w sezonie jesienno-zimowym wzrasta zainteresowanie daniami bardziej rozgrzewającymi. Goście restauracji chętnie sięgają także po gorące napoje, takie jak herbata z prażonym ryżem czy herbata zimowa – dodaje Linh Ziółkowska.
Wartość odżywcza ryb
Ryby są bardzo ważnym składnikiem azjatyckiej diety. Są one bogatym źródłem białka, witamin, minerałów, a także kwasów omega-3, które wspierają zdrowie serca, układu nerwowego i odporności. Z tego względu, szczególnie w sezonie zachorowań, warto częściej sięgać po dania z rybami. Co z rybą w roli głównej znajdziemy w tajskim i wietnamskim menu?
-
Canh cà chua – kwaskowata zupa z pieczonej ryby z pomidorami i ananasem
-
Tajskie curry z łososiem
-
Cá kho tộ – karmelizowana makrela gotowana w sosie rybnym z dodatkami
-
Cá hấp – halibut gotowany na parze z dodatkami
Gdy w grę wchodzi… głębia smaku
Kuchnia azjatycka znana jest z wyraźnych i zróżnicowanych smaków, takich jak słodki, kwaśny, pikantny czy słony. Te różnorodne smaki mogą pomóc w rozprawieniu się z monotonią jesienno-zimowej diety i dostarczyć prawdziwej przyjemności z jedzenia. Przykłady potraw takich jak zupa tom kha czy ulubiony przez wszystkich fanów glutenu makaron udon, to doskonałe przykłady kulinarnego zróżnicowania, które poprawią nasz nastrój i przyniosą ulgę w chłodne dni.
Podsumowując, azjatyckie potrawy to doskonały wybór na zdrowe i smaczne jedzenie jesienią i zimą. Dostarczają one nie tylko cennych składników odżywczych, ale także przyjemności z jedzenia dzięki swoim różnorodnym smakom i aromatom. Zachęcamy do eksperymentowania w kuchni i wprowadzania azjatyckich inspiracji do swojego menu, które na pewno ożywią naszą dietę i przyniosą wiele korzyści dla zdrowia. Dla tych, którzy nie odważą się samodzielnie przygotować rozgrzewających, azjatyckich potraw zapraszamy do restauracji Wi-Taj zlokalizowanej w sercu Warszawy, specjalizującej się w autentycznej kuchni wietnamsko-tajskiej.
Kontakt dla mediów:
Kaja Pomiankiewicz
PR Manager
Agencja kreatywna Od kuchni
kaja.pomiankiewicz@odkuchni.co
tel: 665 113 144
Restauracja Wi-Taj oferuje dania kuchni wietnamskiej i tajskiej, opierające się na autentycznych azjatyckich smakach. Szef Kuchni przyjechał do Warszawy prosto z Hanoi, specjalnie na kontrakt w Wi-Taj. W menu restauracji znajdują się zarówno tradycyjne dania, takie jak Pad Thai, jak i autorskie wizje Szefa Kuchni. To wyjątkowe miejsce na kulinarnej mapie Warszawy mieści się przy Placu Konstytucji 4.
www.wi-taj.pl / facebook.com/wi.taj.warszawa / instagram.com/witaj_restauracja
![Polski fotograf u ministra w Ghanie! Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_1449140828,w_225,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Polski fotograf u ministra w Ghanie!
![Trendy wśród pokolenia Silver – 57% seniorów chce korzystać z mikromobilności](/files/_uploaded/glownekonf_1992867123,w_299,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Trendy wśród pokolenia Silver – 57% seniorów chce korzystać z mikromobilności
![Festiwal Folkowe Inspiracje w Manufakturze](/files/_uploaded/glownekonf_1506805948,w_254,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Festiwal Folkowe Inspiracje w Manufakturze
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Psychologia
![](/files/1922771799/wojciechowska-pokolenie-z-foto-ramka,w_274,_small.jpg)
Martyna Wojciechowska: Pokolenie Z jest bardzo samotne i nie radzi sobie z codziennymi problemami. Jako mama nauczyłam się bardziej słuchać i więcej pytać, niż mówić
Dziennikarka podkreśla, że martwi się o pokolenie Z, bo z jej obserwacji i rozmów z młodymi ludźmi wynika, że czują się oni bardzo samotni i wręcz przerastają ich codzienne problemy. Sami nie potrafią sobie z nimi poradzić, a niestety często też nie mogą liczyć na wysłuchanie, wsparcie i pomoc ze strony dorosłych. Martyna Wojciechowska nie ukrywa, że ona również popełniła wiele błędów wychowawczych, bo wydawało jej się, że sama najlepiej wie, czego potrzebuje jej córka, bez pytania dziewczynki o zdanie. W porę jednak dostrzegła swój błąd i teraz już wie, że dzieci najbardziej oczekują od rodziców poświęcenia im uwagi i czasu, a także zrozumienia ich emocji.
Edukacja
Co 6,5 minuty ktoś w Polsce doznaje udaru mózgu. Edukacja dzieci może zapobiec katastrofalnym skutkom i uratować życie dorosłym
![](/files/1922771799/fastheroes-112-dzieci-foto-1,w_133,r_png,_small.png)
Udar mózgu to druga najczęstsza przyczyna śmierci i trzecia najczęstsza przyczyna niepełnosprawności. Niewystarczająca wiedza i brak umiejętności rozpoznawania objawów udaru mózgu sprawiają, że większość pacjentów zgłasza się do szpitali zbyt późno. W odpowiedzi na ten problem powstał program FAST Heroes skierowany do przedszkolaków i uczniów klas 1–3. – Chcemy wykorzystać entuzjazm dzieci, aby to one stały się nauczycielami dla swoich dziadków – mówi Jan van der Merwe, międzynarodowy koordynator programu FAST Heroes, lider Inicjatywy Angels.
Teatr
Mateusz Banasiuk: Żałuję, że dzisiaj tak rzadko pisze się sztuki wierszem. Dla aktora to prawdziwy sprawdzian umiejętności
![](/files/1922771799/banasiuk-wypior-foto,w_133,r_png,_small.png)
Aktor gra jedną z głównych ról w spektaklu „Wypiór” w Teatrze IMKA. Zaznacza, że wielkim atutem spektaklu jest tekst napisany klasycznym trzynastozgłoskowcem z zachowaną średniówką po siódmej sylabie, ale traktujący o bieżących problemach młodych ludzi i w niebanalny sposób komentujący otaczającą rzeczywistość. Mateusz Banasiuk zapewnia, że on sam bardzo lubi grać w sztukach napisanych wierszem i żałuje, że twórcy teatralni odchodzą już od tej formy. Przyznaje też, że w tym przypadku nie ma mowy o improwizacji. Trzeba się wykazać niezwykłą dokładnością, by nie zgubić żadnego słowa, bo wtedy zostanie zaburzony cały rytm.