Zdrowie na talerzu w wersji azjatyckiej
Jesień i zima to pory roku, które często kojarzą się z chłodem, deszczem, i mniejszą dostępnością świeżych warzyw i owoców. Jednak nie oznacza to, że nasza dieta musi stać się mniej bogata czy zdrowa. Warto włączyć do swojego menu potrawy inspirowane azjatycką kuchnią, które nie tylko dodadzą urozmaicenia smaków, ale także dostarczą nam cennych składników odżywczych. Dlaczego warto sięgnąć po azjatyckie potrawy w okresie jesienno-zimowym? Sprawdźmy!
Warzywny zawrót głowy
Kuchnia azjatycka słynie z obfitości warzyw, zarówno gotowanych, jak i surowych, a także świeżych owoców. Jak przyrządzają je Azjaci? Częstą metodą jest tzw. stir-fry (technika smażenia składników na bardzo gorącym tłuszczu w głębokiej patelni – woku). Świetnie sprawdzają się do tego warzywa takie jak marchew, brokuł czy cebula. Nie tylko smażone warzywa królują jednak w krajach Wschodu.
Jedną z warzywnych przystawek, na którą zdecydowanie warto zwrócić uwagę, jest gỏi cuốn, czyli wietnamskie sajgonki. Do przygotowania ich wykorzystujemy marynowaną kalarepę, marchewkę, kolendrę, zioła, a także krewetki i mięso. Wszystko zawinięte jest w przezroczysty papier ryżowy – komentuje Linh Ziółkowska, Manager Generalny Restauracji Wi-Taj.
Dodatkowo kuchnia azjatycka obfituje w ciekawe i egzotyczne dla nas sałatki i dodatki, które zawierają dużą ilość witamin, minerałów i błonnika. Dzięki temu zadbamy o naszą odporność, a także dostarczymy organizmowi niezbędnych składników na długie, zimowe miesiące.
Moc rozgrzewających przypraw
Azjatyckie kuchnie bogate są w różnego rodzaju przyprawy, które nie tylko nadają daniom wyjątkowego smaku, ale także mogą mieć korzystny wpływ na nasze zdrowie. Cynamon, imbir, kurkuma czy chilli to tylko kilka z przykładów, które znajdziemy w kuchni azjatyckiej. Te przyprawy są znane ze swoich właściwości przeciwwirusowych, przeciwzapalnych i przeciwbólowych, co jest szczególnie ważne w okresie, gdy zwiększa się ryzyko przeziębień i infekcji.
Rokrocznie zauważamy, jak w sezonie jesienno-zimowym wzrasta zainteresowanie daniami bardziej rozgrzewającymi. Goście restauracji chętnie sięgają także po gorące napoje, takie jak herbata z prażonym ryżem czy herbata zimowa – dodaje Linh Ziółkowska.
Wartość odżywcza ryb
Ryby są bardzo ważnym składnikiem azjatyckiej diety. Są one bogatym źródłem białka, witamin, minerałów, a także kwasów omega-3, które wspierają zdrowie serca, układu nerwowego i odporności. Z tego względu, szczególnie w sezonie zachorowań, warto częściej sięgać po dania z rybami. Co z rybą w roli głównej znajdziemy w tajskim i wietnamskim menu?
-
Canh cà chua – kwaskowata zupa z pieczonej ryby z pomidorami i ananasem
-
Tajskie curry z łososiem
-
Cá kho tộ – karmelizowana makrela gotowana w sosie rybnym z dodatkami
-
Cá hấp – halibut gotowany na parze z dodatkami
Gdy w grę wchodzi… głębia smaku
Kuchnia azjatycka znana jest z wyraźnych i zróżnicowanych smaków, takich jak słodki, kwaśny, pikantny czy słony. Te różnorodne smaki mogą pomóc w rozprawieniu się z monotonią jesienno-zimowej diety i dostarczyć prawdziwej przyjemności z jedzenia. Przykłady potraw takich jak zupa tom kha czy ulubiony przez wszystkich fanów glutenu makaron udon, to doskonałe przykłady kulinarnego zróżnicowania, które poprawią nasz nastrój i przyniosą ulgę w chłodne dni.
Podsumowując, azjatyckie potrawy to doskonały wybór na zdrowe i smaczne jedzenie jesienią i zimą. Dostarczają one nie tylko cennych składników odżywczych, ale także przyjemności z jedzenia dzięki swoim różnorodnym smakom i aromatom. Zachęcamy do eksperymentowania w kuchni i wprowadzania azjatyckich inspiracji do swojego menu, które na pewno ożywią naszą dietę i przyniosą wiele korzyści dla zdrowia. Dla tych, którzy nie odważą się samodzielnie przygotować rozgrzewających, azjatyckich potraw zapraszamy do restauracji Wi-Taj zlokalizowanej w sercu Warszawy, specjalizującej się w autentycznej kuchni wietnamsko-tajskiej.
Kontakt dla mediów:
Kaja Pomiankiewicz
PR Manager
Agencja kreatywna Od kuchni
kaja.pomiankiewicz@odkuchni.co
tel: 665 113 144
Restauracja Wi-Taj oferuje dania kuchni wietnamskiej i tajskiej, opierające się na autentycznych azjatyckich smakach. Szef Kuchni przyjechał do Warszawy prosto z Hanoi, specjalnie na kontrakt w Wi-Taj. W menu restauracji znajdują się zarówno tradycyjne dania, takie jak Pad Thai, jak i autorskie wizje Szefa Kuchni. To wyjątkowe miejsce na kulinarnej mapie Warszawy mieści się przy Placu Konstytucji 4.
www.wi-taj.pl / facebook.com/wi.taj.warszawa / instagram.com/witaj_restauracja

Nakręć mile, nie promile. Rusza dziewiąta edycja kampanii Trzymaj Pion

Każda Puszka Cenna wspólnie z Żabka Polska edukowała na temat systemu kaucyjnego na wrocławskim Placu Solnym

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Motoryzacja

Gwiazdy: Rower może być alternatywą dla samochodu. To nie tylko tani i ekologiczny środek transportu, ale też wspiera zdrowie
Jeśli tylko pogoda na to pozwala, to Anna Powierza, Iwona Guzowska i Piotr Zelt chętnie przesiadają się na rower, który doskonale sprawdza się zarówno jako środek transportu w zakorkowanym mieście, jak również podczas wycieczek krajoznawczych czy treningów zdrowotnych. Gwiazdy zgodnie przyznają, że jazda jednośladem przynosi wiele korzyści dla organizmu, jest również przyjazna dla środowiska. Pozwala też zaoszczędzić na paliwie i opłatach za parkowanie.
Edukacja
Poznanie osobowości kota kluczem do prawidłowej opieki nad nim. Wsparciem może być spotkanie z behawiorystą

Z ogólnopolskiego badania „Zachowanie, osobowość i codzienność kotów” przeprowadzonego przez WHISKAS wynika, że aż 85 proc. opiekunów traktuje koty jako pełnoprawnych członków rodziny, 65 proc. uważa je za swoich najlepszych przyjaciół, a 61 proc. – za powierników codziennych myśli i emocji. Koty potrzebują jednak odpowiedzialnej opieki. Podobnie jak ludzie, mają różne typy osobowości i potrzeby behawioralne, których zaspokajanie jest kluczem do osiągnięcia kociego dobrostanu. W przypadku zauważenia niepokojących objawów u swojego pupila pomocna może być rozmowa z behawiorystą.
Media
Hubert Urbański: Teraz uczestnicy „Milionerów” przejdą wieloetapowe castingi. Chcemy mieć osoby z największą wiedzą

Gospodarz teleturnieju zdradza, że teraz format nagrywany jest w bardziej nowoczesnym studio. Zmieniły się także zasady castingu. Zanim bowiem dany uczestnik zostanie zaproszony do studia i stanie do walki o nagrodę główną, musi przejść wnikliwą weryfikację online. Hubert Urbański uważa, że pozwala to na dokładniejszą ocenę potencjału każdego kandydata i w ten sposób udaje się wybrać najlepszych z najlepszych, więc poziom będzie niezwykle wysoki.