Komunikaty PR

Zdrowie na talerzu w wersji azjatyckiej

2023-11-13  |  12:00
Biuro prasowe

Jesień i zima to pory roku, które często kojarzą się z chłodem, deszczem, i mniejszą dostępnością świeżych warzyw i owoców. Jednak nie oznacza to, że nasza dieta musi stać się mniej bogata czy zdrowa. Warto włączyć do swojego menu potrawy inspirowane azjatycką kuchnią, które nie tylko dodadzą urozmaicenia smaków, ale także dostarczą nam cennych składników odżywczych. Dlaczego warto sięgnąć po azjatyckie potrawy w okresie jesienno-zimowym? Sprawdźmy!

Warzywny zawrót głowy

Kuchnia azjatycka słynie z obfitości warzyw, zarówno gotowanych, jak i surowych, a także świeżych owoców. Jak przyrządzają je Azjaci? Częstą metodą jest tzw. stir-fry (technika smażenia składników na bardzo gorącym tłuszczu w głębokiej patelni – woku). Świetnie sprawdzają się do tego warzywa takie jak marchew, brokuł czy cebula. Nie tylko smażone warzywa królują jednak w krajach Wschodu.

Jedną z warzywnych przystawek, na którą zdecydowanie warto zwrócić uwagę, jest gỏi cuốn, czyli wietnamskie sajgonki. Do przygotowania ich wykorzystujemy marynowaną kalarepę, marchewkę, kolendrę, zioła, a także krewetki i mięso. Wszystko zawinięte jest w przezroczysty papier ryżowy – komentuje Linh Ziółkowska, Manager Generalny Restauracji Wi-Taj.

Dodatkowo kuchnia azjatycka obfituje w ciekawe i egzotyczne dla nas sałatki i dodatki, które zawierają dużą ilość witamin, minerałów i błonnika. Dzięki temu zadbamy o naszą odporność, a także dostarczymy organizmowi niezbędnych składników na długie, zimowe miesiące.

Moc rozgrzewających przypraw

Azjatyckie kuchnie bogate są w różnego rodzaju przyprawy, które nie tylko nadają daniom wyjątkowego smaku, ale także mogą mieć korzystny wpływ na nasze zdrowie. Cynamon, imbir, kurkuma czy chilli to tylko kilka z przykładów, które znajdziemy w kuchni azjatyckiej. Te przyprawy są znane ze swoich właściwości przeciwwirusowych, przeciwzapalnych i przeciwbólowych, co jest szczególnie ważne w okresie, gdy zwiększa się ryzyko przeziębień i infekcji.

Rokrocznie zauważamy, jak w sezonie jesienno-zimowym wzrasta zainteresowanie daniami bardziej rozgrzewającymi. Goście restauracji chętnie sięgają także po gorące napoje, takie jak herbata z prażonym ryżem czy herbata zimowa – dodaje Linh Ziółkowska.

Wartość odżywcza ryb

Ryby są bardzo ważnym składnikiem azjatyckiej diety. Są one bogatym źródłem białka, witamin, minerałów, a także kwasów omega-3, które wspierają zdrowie serca, układu nerwowego i odporności. Z tego względu, szczególnie w sezonie zachorowań, warto częściej sięgać po dania z rybami. Co z rybą w roli głównej znajdziemy w tajskim i wietnamskim menu?

  • Canh cà chua – kwaskowata zupa z pieczonej ryby z pomidorami i ananasem

  • Tajskie curry z łososiem

  • Cá kho tộ – karmelizowana makrela gotowana w sosie rybnym z dodatkami

  • Cá hấp – halibut gotowany na parze z dodatkami

Gdy w grę wchodzi… głębia smaku

Kuchnia azjatycka znana jest z wyraźnych i zróżnicowanych smaków, takich jak słodki, kwaśny, pikantny czy słony. Te różnorodne smaki mogą pomóc w rozprawieniu się z monotonią jesienno-zimowej diety i dostarczyć prawdziwej przyjemności z jedzenia. Przykłady potraw takich jak zupa tom kha czy ulubiony przez wszystkich fanów glutenu makaron udon, to doskonałe przykłady kulinarnego zróżnicowania, które poprawią nasz nastrój i przyniosą ulgę w chłodne dni.

Podsumowując, azjatyckie potrawy to doskonały wybór na zdrowe i smaczne jedzenie jesienią i zimą. Dostarczają one nie tylko cennych składników odżywczych, ale także przyjemności z jedzenia dzięki swoim różnorodnym smakom i aromatom. Zachęcamy do eksperymentowania w kuchni i wprowadzania azjatyckich inspiracji do swojego menu, które na pewno ożywią naszą dietę i przyniosą wiele korzyści dla zdrowia. Dla tych, którzy nie odważą się samodzielnie przygotować rozgrzewających, azjatyckich potraw zapraszamy do restauracji Wi-Taj zlokalizowanej w sercu Warszawy, specjalizującej się w autentycznej kuchni wietnamsko-tajskiej.

 


 

Kontakt dla mediów:

Kaja Pomiankiewicz

PR Manager

Agencja kreatywna Od kuchni

kaja.pomiankiewicz@odkuchni.co

tel: 665 113 144

Restauracja Wi-Taj oferuje dania kuchni wietnamskiej i tajskiej, opierające się na autentycznych azjatyckich smakach. Szef Kuchni przyjechał do Warszawy prosto z Hanoi, specjalnie na kontrakt w Wi-Taj. W menu restauracji znajdują się zarówno tradycyjne dania, takie jak Pad Thai, jak i autorskie wizje Szefa Kuchni. To wyjątkowe miejsce na kulinarnej mapie Warszawy mieści się przy Placu Konstytucji 4.

www.wi-taj.pl / facebook.com/wi.taj.warszawa / instagram.com/witaj_restauracja

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta Biuro prasowe
2025-02-27 | 15:00

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Lagardère Travel Retail w Polsce rozpoczyna ekspansję sieci Costa Coffee w nowym modelu biznesowym. Pierwsza kawiarnia działająca na zasadach franczyzy została uruchomiona
Styl życia Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania
2025-02-19 | 13:30

Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania

Pokolenie Z wkroczyło na rynek pracy, wnosząc na niego świeżą energię, pomysły i… oczekiwania. A te determinują podejście pracodawców do szeroko pojętego zarządzania
Styl życia Firma eventowa jako partner w organizacji eventów
2025-02-18 | 12:50

Firma eventowa jako partner w organizacji eventów

Współczesne eventy to nie tylko okazja do spotkań, ale także istotny element strategii marketingowych i komunikacyjnych. Profesjonalna firma eventowa odgrywa kluczową rolę

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Jadwigi Jankowskiej-Cieślak jednej z najbardziej wybitnych polskich aktorek. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Żywienie

Problemy społeczne

Duża zmiana w organizacji pracy w firmach. Elastyczność wśród najważniejszych oczekiwań pracowników

Dotychczasowe modele organizacji pracy w firmach nie zawsze odpowiadają na wyzwania przyszłości. Ostatnie lata zmieniły zasady gry na rynku pracy i teraz elastyczność liczy się na nim bardziej niż kiedykolwiek wcześniej. Elastyczny model pracy staje się jednym z bardziej oczekiwanych benefitów, a dla firm jest to sposób na przyciągnięcie talentów. Kolejnym jest wykorzystanie innowacyjnych narzędzi technologicznych. To jednak wymaga zarówno od pracowników, jak i od pracodawców zaangażowania w ciągłe podnoszenie kompetencji.

Gwiazdy

Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj

Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.