Zdrowie na talerzu w wersji azjatyckiej
Jesień i zima to pory roku, które często kojarzą się z chłodem, deszczem, i mniejszą dostępnością świeżych warzyw i owoców. Jednak nie oznacza to, że nasza dieta musi stać się mniej bogata czy zdrowa. Warto włączyć do swojego menu potrawy inspirowane azjatycką kuchnią, które nie tylko dodadzą urozmaicenia smaków, ale także dostarczą nam cennych składników odżywczych. Dlaczego warto sięgnąć po azjatyckie potrawy w okresie jesienno-zimowym? Sprawdźmy!
Warzywny zawrót głowy
Kuchnia azjatycka słynie z obfitości warzyw, zarówno gotowanych, jak i surowych, a także świeżych owoców. Jak przyrządzają je Azjaci? Częstą metodą jest tzw. stir-fry (technika smażenia składników na bardzo gorącym tłuszczu w głębokiej patelni – woku). Świetnie sprawdzają się do tego warzywa takie jak marchew, brokuł czy cebula. Nie tylko smażone warzywa królują jednak w krajach Wschodu.
Jedną z warzywnych przystawek, na którą zdecydowanie warto zwrócić uwagę, jest gỏi cuốn, czyli wietnamskie sajgonki. Do przygotowania ich wykorzystujemy marynowaną kalarepę, marchewkę, kolendrę, zioła, a także krewetki i mięso. Wszystko zawinięte jest w przezroczysty papier ryżowy – komentuje Linh Ziółkowska, Manager Generalny Restauracji Wi-Taj.
Dodatkowo kuchnia azjatycka obfituje w ciekawe i egzotyczne dla nas sałatki i dodatki, które zawierają dużą ilość witamin, minerałów i błonnika. Dzięki temu zadbamy o naszą odporność, a także dostarczymy organizmowi niezbędnych składników na długie, zimowe miesiące.
Moc rozgrzewających przypraw
Azjatyckie kuchnie bogate są w różnego rodzaju przyprawy, które nie tylko nadają daniom wyjątkowego smaku, ale także mogą mieć korzystny wpływ na nasze zdrowie. Cynamon, imbir, kurkuma czy chilli to tylko kilka z przykładów, które znajdziemy w kuchni azjatyckiej. Te przyprawy są znane ze swoich właściwości przeciwwirusowych, przeciwzapalnych i przeciwbólowych, co jest szczególnie ważne w okresie, gdy zwiększa się ryzyko przeziębień i infekcji.
Rokrocznie zauważamy, jak w sezonie jesienno-zimowym wzrasta zainteresowanie daniami bardziej rozgrzewającymi. Goście restauracji chętnie sięgają także po gorące napoje, takie jak herbata z prażonym ryżem czy herbata zimowa – dodaje Linh Ziółkowska.
Wartość odżywcza ryb
Ryby są bardzo ważnym składnikiem azjatyckiej diety. Są one bogatym źródłem białka, witamin, minerałów, a także kwasów omega-3, które wspierają zdrowie serca, układu nerwowego i odporności. Z tego względu, szczególnie w sezonie zachorowań, warto częściej sięgać po dania z rybami. Co z rybą w roli głównej znajdziemy w tajskim i wietnamskim menu?
-
Canh cà chua – kwaskowata zupa z pieczonej ryby z pomidorami i ananasem
-
Tajskie curry z łososiem
-
Cá kho tộ – karmelizowana makrela gotowana w sosie rybnym z dodatkami
-
Cá hấp – halibut gotowany na parze z dodatkami
Gdy w grę wchodzi… głębia smaku
Kuchnia azjatycka znana jest z wyraźnych i zróżnicowanych smaków, takich jak słodki, kwaśny, pikantny czy słony. Te różnorodne smaki mogą pomóc w rozprawieniu się z monotonią jesienno-zimowej diety i dostarczyć prawdziwej przyjemności z jedzenia. Przykłady potraw takich jak zupa tom kha czy ulubiony przez wszystkich fanów glutenu makaron udon, to doskonałe przykłady kulinarnego zróżnicowania, które poprawią nasz nastrój i przyniosą ulgę w chłodne dni.
Podsumowując, azjatyckie potrawy to doskonały wybór na zdrowe i smaczne jedzenie jesienią i zimą. Dostarczają one nie tylko cennych składników odżywczych, ale także przyjemności z jedzenia dzięki swoim różnorodnym smakom i aromatom. Zachęcamy do eksperymentowania w kuchni i wprowadzania azjatyckich inspiracji do swojego menu, które na pewno ożywią naszą dietę i przyniosą wiele korzyści dla zdrowia. Dla tych, którzy nie odważą się samodzielnie przygotować rozgrzewających, azjatyckich potraw zapraszamy do restauracji Wi-Taj zlokalizowanej w sercu Warszawy, specjalizującej się w autentycznej kuchni wietnamsko-tajskiej.
Kontakt dla mediów:
Kaja Pomiankiewicz
PR Manager
Agencja kreatywna Od kuchni
kaja.pomiankiewicz@odkuchni.co
tel: 665 113 144
Restauracja Wi-Taj oferuje dania kuchni wietnamskiej i tajskiej, opierające się na autentycznych azjatyckich smakach. Szef Kuchni przyjechał do Warszawy prosto z Hanoi, specjalnie na kontrakt w Wi-Taj. W menu restauracji znajdują się zarówno tradycyjne dania, takie jak Pad Thai, jak i autorskie wizje Szefa Kuchni. To wyjątkowe miejsce na kulinarnej mapie Warszawy mieści się przy Placu Konstytucji 4.
www.wi-taj.pl / facebook.com/wi.taj.warszawa / instagram.com/witaj_restauracja

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania

Firma eventowa jako partner w organizacji eventów
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Dawid Kwiatkowski: W programie „MBtM” były wyznania miłości w moim kierunku. To było miłe, ale za uczestnikiem musi iść też dobra muzyka
Wokalista przyznaje, że już nie mógł się doczekać emisji pierwszego odcinka odświeżonej wersji talent show „Must Be the Music”. Po obejrzeniu programu nowy juror nie kryje swojej ekscytacji. Jego zdaniem jurorzy spisali się na medal, a uczestnicy zaprezentowali bardzo wysoki poziom. Dawid Kwiatkowski podkreśla, że oceniając, starał się być obiektywny i choć czasami ktoś skradł jego serce swoją osobowością, to niestety nie było to zielonym światłem do kolejnego etapu.
Nowe technologie
Nowe prawo ograniczy dostęp dzieci do niebezpiecznych treści w sieci. Obecnie większość nastolatków ma dostęp do pornografii czy hazardu

Ponad 40 proc. młodzieży twierdzi, że w sieci nie można odróżnić informacji prawdziwych od fałszywych, co czwarty nastolatek ogląda tzw. patostreamy, rośnie też odsetek osób nastoletnich, które decydują się na spotkanie z osobą dorosłą poznaną online. Powyższe dane z raportu Państwowego Instytutu Badawczego NASK i Fundacji Dajemy Dzieciom Siłę pokazują pilną potrzebę podniesienia tematu bezpieczeństwa dzieci i młodzieży sieci. Dlatego powstał projekt ustawy o ochronie małoletnich przed dostępem do treści szkodliwych w internecie.
Żywienie
Sylwia Bomba: Przez 10 lat odchudzałam się bezskutecznie. Potrafiłam codziennie biegać 15 km albo w ogóle nie jeść

Influencerka od lat mierzy się z insulinoopornością. Zanim jednak trafiła na odpowiednich specjalistów i podjęła właściwe leczenie, jej waga wciąż stała w miejscu – mimo stosowania restrykcyjnych diet i morderczych treningów. Dopiero trafna diagnoza i wdrożenie odpowiedniej diety pozwoliła Sylwii Bombie zrzucić 30 kg.