Komunikaty PR

Szczypta wiedzy o papryce

2021-09-13  |  01:00
Biuro prasowe

Papryka mielona od lat znajduje się w ścisłej czołówce najczęściej używanych w polskich kuchniach przypraw. Nadaje potrawom nie tylko smaku, koloru i aromatu – ma także wiele cennych właściwości prozdrowotnych, które warto we wciąż niepewnych czasach pandemii wykorzystać. Marka Appetita podpowiada, jak to zrobić.

 

Papryka – królowa polskich upraw

Papryka to roślina z rodziny psiankowatych, pochodząca z Ameryki Południowej, uprawiana od ponad 5 tys. lat! Do Europy przybyła na statkach Krzysztofa Kolumba i błyskawicznie zrobiła kulinarną karierę w krajach basenu Morza Śródziemnego. Dzięki Portugalczykom trafiła do ich kolonii na Dalekim Wschodzie, stamtąd - do Turcji, a z niej do całej wschodniej i środkowej Europy, w tym Polski. Dziś na pytanie o pierwsze skojarzenie z hasłem „papryka” przeciętny Polak odpowie: „Węgry”. I słusznie, ponieważ kraj ten od lat słynie z produkcji i eksportu papryki w różnej postaci. Mało kto (i to wielka szkoda!) wie jednak, że europejską potęgą w produkcji papryki jest Polska, konkretnie – region radomski. To w okolicach Radomia znajdują się jedne z największych w Europie Środkowo-Wschodniej uprawy tego warzywa.

 

Papryka mielona – zdrowa i pyszna

Surowej papryki Polacy nie jedzą zbyt wiele, za to kochają marynowaną oraz suszoną mieloną, zwłaszcza słodką. Jest ona nie tylko smaczna, ale także bardzo zdrowa – ma m.in. zbawienny wpływ na oczy, ponieważ zawiera substancje chroniące je przed promieniowaniem UV oraz zapobiegające zwyrodnieniu plamki żółtej i katarakcie. Jest też bogatym źródłem beta-karotenu – już jedna łyżka, dodawana codziennie do potraw, w pełni pokrywa dobowe zapotrzebowanie na tę substancję. Taka dawka ochroni także serce, gdyż obniża poziom złego cholesterolu i podnosi dobrego. Zawiera również sporo wit. C, co warto wykorzystać do wzmocnienia odporności.

 

Wszystkie wymienione składniki znajdziemy oczywiście także w papryce mielonej ostrej oraz w mielonym chili i pieprzu cayenne, ale zawierają one dodatkowo jeszcze jedną cenną substancję – kapsaicynę. Odpowiada ona za pikantny smak przyprawy – im poziom kapsaicyny wyższy, tym proszek jest ostrzejszy. Tu ciekawostka – jest specjalna skala do pomiaru zawartości kapsaicyny, zwana skalą Scoville’a (jej jednostkę nazwano SHU). Warto wiedzieć, że uważana za bardzo ostrą papryka tabasco ma „tylko” 30-50 tys. SHU, a są odmiany zawierające 2 mln SHU i więcej! Ale kapsaicyna to nie tylko ostry smak, to także substancja o wielu właściwościach prozdrowotnych. Przede wszystkim – zapobiega nowotworom, hamuje postęp choroby Alzheimera, przyspiesza spalanie tłuszczów, hamuje namnażanie różnego rodzaju bakterii, ma również działanie przeciwbólowe i rozgrzewające, obniża poziom złego cholesterolu i trójglicerydów, poprawia krążenie i redukuje ryzyko zatorów oraz skrzepów, które są przyczyną zawałów i udarów.

 

Prozdrowotne substancje zawarte w mielonych paprykach zostaną o wiele lepiej przyswojone, gdy przyprawy zostaną spożyte w połączeniu ze zdrowym roślinnym tłuszczem, jak oliwa czy oleje z pierwszego tłoczenia. Zatem warto, aby jak najczęściej były składnikiem sosów do sałatek.

 

Mielona papryka – sojuszniczka urody

Ponieważ jest bogatym źródłem beta-karotenu, który organizm zamienia na wit. A, bardzo istotną dla kondycji skóry i włosów, warto wykorzystać ją do domowych kosmetyków. Maseczki na twarz pomagają rozjaśnić przebarwienia, wzmocnić elastyczność skóry, spłycić drobne zmarszczki. Wystarczy utrzeć ½ łyżeczki mielonej papryki, łyżeczkę miodu i łyżeczkę dojrzałego miąższu awokado, nałożyć na twarz i zmyć po 15 min. Maseczka z mielonej papryczki chili wzmacnia włosy, zapobiega ich wypadaniu, przyspiesza wzrost i oczyszcza skórę głowy: wymieszać kilka łyżek gęstego naturalnego jogurtu, łyżkę mielonego chili oraz łyżkę oliwy, rozprowadzić na skórze głowy i włosach, zostawić na 10 min, po czym dokładnie zmyć i spłukać.

 

 

PAPRYKI W OFERCIE MARKI APPETITA

Papryka słodka mielona Appetita

Popularna i uniwersalna, doskonale sprawdza się jako przyprawa do wszelkich dań mięsnych, zwłaszcza z drobiu i wieprzowiny. Nie mogą się bez niej obejść sosy, dipy, marynaty, zalewy – szczególnie w sezonie grillowym. Pasuje do sałatek, serów, zup i dań jednogarnkowych. Oczywisty wybór do potraw kuchni węgierskiej, hiszpańskiej czy meksykańskiej. Idealna do pieczonych ziemniaków.

 

Papryka ostra mielona Appetita

To jedna z najstarszych przypraw stosowana niemalże na całym świecie. Często stanowi zamiennik swojej łagodnej siostry stosowany przez osoby, które lubią dodawać potrawom tylko odrobinę pikanterii. Niezbędna do leczo i gulaszów, świetnie sprawdzi się także do rodzimego bigosu. Choć jest ostra, to jednak znacznie mniej niż chili czy pieprz cayenne, dzięki temu więcej osób z przyjemnością spożyje posiłek z jej dodatkiem. 

 

Chili mielone Appetita

To kulinarna zabawa dla miłośników mocniejszych wrażeń. Mielone chili jest doskonałe do steków, zapiekanek, dań kuchni orientalnych, zwłaszcza tajskiej. Znalazło również swoje miejsce w... cukiernictwie! Czekolada z chili to pyszny i zdrowy napój energetyzujący i rozgrzewający. Podczas używania chili należy uważać, aby nie dostało się do oczu, nosa i innych błon śluzowych, ponieważ może je podrażnić.


Pieprz cayenne Appetita

Nazwa produktu wprowadza w błąd, ponieważ pieprz cayenne (kajeński) jest produkowany z papryki odmiany cayenne. Jest bardzo popularną przyprawą używaną w kuchniach meksykańskich i azjatyckich; dodaje się ją do  zup, sosów, mięs, ryb, drobiu oraz wszelkiego rodzaju marynat. Ostatnio modne są... lody z dodatkiem chili, zwłaszcza te z gorzkiej czekolady.

 

UWAGA! Papryka dość szybko się utlenia, tracąc kolor i zapach, dlatego ani jednolitych przypraw, ani mieszanek ją zawierających nie należy gromadzić na zapas. Zawartość otwartego opakowania najlepiej przełożyć do szczelnego słoiczka i trzymać w szafce z dala od światła.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jak wołowina z USA zmieniała rynek kulinarny nad Wisłą Biuro prasowe
2024-09-27 | 18:00

Jak wołowina z USA zmieniała rynek kulinarny nad Wisłą

Budowanie rynku wołowiny premium w Polsce to proces, który rozpoczął się niemal dwie dekady temu, kiedy steki były jeszcze egzotycznym rarytasem. Obecnie Polacy coraz chętniej
Żywienie Znak V dla menu wegańskiego Manor House SPA
2024-09-27 | 15:39

Znak V dla menu wegańskiego Manor House SPA

Wegańskie dania serwowane w restauracji hotelu Manor House SPA po raz kolejny uzyskały symbol Fundacji Viva!, który potwierdza, że tutejsza karta wegańska jest odpowiednia dla
Żywienie Jesień pełna smaku w Salad Story – odkryj nowe sezonowe menu!
2024-09-27 | 09:00

Jesień pełna smaku w Salad Story – odkryj nowe sezonowe menu!

Wraz z jesienią Salad Story, polska marka znana z serwowania świeżych i zdrowych potraw, zaskoczyła swoją ofertą. Od 19 września wszyscy miłośnicy kulinariów mają

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Grzegorz Krychowiak: Wydaje mi się, że Wojtek Szczęsny zrezygnował z gry w reprezentacji, bo po prostu stwierdził, że już mu się nie chce

Kilka dni temu media obiegła informacja, że Wojciech Szczęsny, który pożegnał się z reprezentacją Polski i z Juventusem, przygotowuje się do podpisania kontraktu z FC Barcelona i za jakiś czas zadebiutuje w nowych barwach. Ta informacja niewątpliwie zaskoczyła kibiców piłki nożnej. Miesiąc temu bramkarz ogłosił bowiem, że kończy karierę, wybiera się na sportową emeryturę i całą uwagę chce teraz poświęcić rodzinie. Grzegorz Krychowiak podkreśla, że czas spędzony wspólnie na boisku był dla niego cennym doświadczeniem.

Media

Daria Ładocha: Część uczestników już dużo wcześniej chciała wziąć udział w „Azja Express”. To powoduje, że pojawia się determinacja i motywacja

Prowadząca program towarzyszy uczestnikom w wyścigu przez azjatycki kontynent, wyznaczając im kolejne trudne zadania do wykonania. Jak zauważa, osoby, które biorą udział w tej edycji formatu, są niezwykle zdeterminowane, bo od jakiegoś czasu starały się o angaż do tej produkcji i teraz bardzo zależy im na tym, by udowodnić, co potrafią. Daria Ładocha nie ukrywa, że już po zakończeniu nagrań i emisji danej serii wciąż utrzymuje kontakt z wieloma uczestnikami, również z poprzednich edycji.

Farmacja

Mężczyźni w Polsce żyją średnio siedem lat krócej niż kobiety. Różnica ta należy do najwyższych w UE

Umieralność mężczyzn w Polsce, podobnie jak w innych krajach, jest wyższa niż kobiet. Jak wskazuje GUS, w 2023 roku przeciętne trwanie życia mężczyzn wynosiło 74,7 lat, a kobiet – 82 lata. Choć w ostatnim czasie ta różnica maleje, wciąż jest większa niż w innych krajach europejskich. Eksperci Stowarzyszenia na rzecz Chłopców i Mężczyzn podkreślają, że przyczynia się do tego wiele czynników społecznych, m.in. inny charakter pracy i większa wypadkowość czy bagatelizowanie profilaktyki zdrowotnej.