Komunikaty PR

Sztuka grillowania - grilluj jak w gorącej Argentynie!

2021-08-24  |  12:30
Biuro prasowe
Kontakt
Dominika Kaczyńska
Od kuchni

Chodakowska 12
03-826 Warszawa
dominika.kaczynska|odkuchni.co| |dominika.kaczynska|odkuchni.co
+48 791 378 116
odkuchni.co
Do pobrania docx ( 0.18 MB )

Wraz z nadejściem wiosny cała Polska wpada w grillowy szał, który trwa do wczesnej jesieni. Na naszych rusztach od zawsze królowała karkówka, kiełbasa i kaszanka. Obecnie coraz częściej sięgamy po ryby, warzywa, a nawet owoce morza. Inspirujemy się kuchniami świata i coraz chętniej urozmaicamy naszą dietę. Dlatego warto przyjrzeć się mistrzom grilla, Argentyńczykom, dla których grillowanie to wielka sztuka! Co istotne, pobili oni światowy rekord Guinessa na największy grill, na którym przyrządzono ponad 9 ton mięsa!


Celebracja każdej chwili


W Argentynie “asado”, czyli grillowanie, można określić festiwalem radości okraszonym smakami doskonale przyrządzonego mięsa oraz perfekcyjnie dobranego wina, które jest równie ważnym elementem dopełnieniem całości wydarzenia. Argentyńczycy każdy krok przygotowań traktują z niesamowitym zaangażowaniem. Od zakupu mięsa najlepszej jakości, po sposób rozpalenia ognia. Doświadczony “Asador”, czyli mistrz grilla, zawsze używa dobrego drewna dla podkreślenia wykwintnego smaku swoich dań. Nadzoruje on również proces pieczenia mięsa od początku do samego końca. Kiedy ogień rozpali się na dobre, pierwszy korek idzie w ruch. Wino jednak nigdy nie jest samotne, gdyż towarzyszą mu przekąski chorizo, salami i sery.


Nieważne gdzie, ważne z kim


W Polsce nie lubimy zbyt długo stać przy grillu, a bardziej niż jedzeniem, cieszymy się towarzystwem znajomych. Dlatego najczęściej sięgamy po te produkty, których przygotowanie nie zajmie nam zbyt wiele czasu. Tym bardziej, że miejsce na grilla potrafimy znaleźć dosłownie wszędzie, wystarczy nam piękna pogoda. W Argentynie grillowanie to wielka biesiada dla licznej grupy bliskich, która trwa wiele godzin. Asado przygotowuje się najczęściej na “parrilli”, czyli wysoko zawieszonym ruszcie nad ogniem. Aby uzyskać soczyste, pełne smaku mięso, asador stale kontroluje temperaturę. W menu króluje głównie mięso wołowe podane z najlepszej jakości wytrawnym czerwonym winem.


Dobór trunku do mięsa


Argentyna jak długa i szeroka, cieszy się bogatą winiarską historią, a jej mieszkańcy do doboru trunków podchodzą niezwykle poważnie. Nie ma tutaj miejsca na słodkie i gazowane napoje zmieniające smak dań z grilla. Przy wyborze zawsze kierują się rodzajem wina, które zarówno podkreśla i eksponuje smak grillowanego mięsa, ale również poprawia trawienie. Dlatego dbając o najlepszej jakości produkty na grilla, nie zapomnij również o tym aspekcie, niczym prawdziwy asador!


Grilluj jak prawdziwi Argentyńczycy!


Czerpiąc jak najwięcej z argentyńskiej kultury, my również możemy przenieść się na chwilę do wschodniej części Ziemi Ognistej. Na dobry początek poczęstuj gości wytrawnym winem Los Haroldos Malbec, które urzeknie Was aromatem czerwonych jagód, śliwek, wiśni i rodzynek. Idealnie wkomponuje się w przystawki takie jak chorio,
dojrzewające sery, ale i makarony. Jeśli lubicie intensywniejsze smaki, Waszej uwadze nie może umknąć Nampe Shiraz z dodatkiem korzennych przypraw i dojrzałych jagód. Każde z nich również idealnie wpasuje się w danie główne. Jeśli preferujecie pikantne smaki, najlepiej sprawdzi się tutaj niezwykle aromatyczne Nampe Malbec z wyczuwalną na podniebieniu nutą wiśni i śliwek z rodzynkami. Po wszystkim z pełnymi i szczęśliwymi brzuchami oddajcie się pełnemu relaksowi, celebrując każdą chwilę spędzoną razem.

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Od kuchni
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia „Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję Biuro prasowe
2025-04-22 | 13:00

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Z okazji Dnia Ziemi marka SodaStream przypomina, że zmiana może zacząć się od jednej decyzji – i jednej butelki wielorazowej. Nowa kampania „Zamień jednorazowe butelki na
Styl życia Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta
2025-02-27 | 15:00

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Lagardère Travel Retail w Polsce rozpoczyna ekspansję sieci Costa Coffee w nowym modelu biznesowym. Pierwsza kawiarnia działająca na zasadach franczyzy została uruchomiona
Styl życia Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania
2025-02-19 | 13:30

Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania

Pokolenie Z wkroczyło na rynek pracy, wnosząc na niego świeżą energię, pomysły i… oczekiwania. A te determinują podejście pracodawców do szeroko pojętego zarządzania

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Sylwia Bomba: Nigdy nie stosowałam ozempicu. Dla mnie zdrowie jest ważniejsze niż efekt wizualny

Celebrytka uważa, że leków typu Ozempic nie powinno się stosować jako złotych środków na odchudzanie. Bo choć pozwalają one w dość krótkim czasie pozbyć się zbędnych kilogramów, to odbywa się to kosztem zdrowia. Aby więc bezpiecznie i trwale zredukować masę ciała, trzeba przede wszystkim zmodyfikować dietę i prowadzić aktywny styl życia. To długi, ale wart starania proces. Ze swojego doświadczenia Sylwia Bomba wie, że nie ma jednej cudownej tabletki, dzięki której bez żadnego wysiłku uzyskamy wymarzony rozmiar S.

Handel

Dzięki sztucznej inteligencji przesyłki mogą trafiać do klientów tego samego dnia. Liczba takich dostaw w Amazon znacząco rośnie

Prognozy rynkowe wskazują, że wart ok. 10 mld dol. globalny rynek dostaw realizowanych jednego dnia będzie w kolejnych latach dynamicznie rosnąć. Wpływają na to przede wszystkim oczekiwania konsumentów co do szybkich i terminowych doręczeń. Zarówno firmy kurierskie, jak i sklepy internetowe coraz mocniej inwestują w ten trend. W Amazon opcja Same-Day Delivery jest już możliwa w 135 lokalizacjach w Europie, a w tym roku przybędzie 20 kolejnych. W I kwartale br. Amazon dostarczył w tym trybie o 80 proc. paczek więcej niż przed rokiem. Głównie były to produkty z kategorii niezbędnych przedmiotów codziennego użytku.

Moda

Klaudia Zioberczyk: Doszłam już do takiego momentu, że jak wchodzę do sklepu, to mówię: wcale tego nie potrzebuję. Teraz stawiam na jakość, a nie na ilość

Modelka zdaje sobie sprawę z tego, że trzeba być bardzo ostrożnym, by nie dać się nabrać na różne sztuczki marketingowe, nie ulegać czarowi wyprzedaży i promocji, a zamiast tego kompletować swoją garderobę z ponadczasowych zestawów, które będzie można wykorzystać na różne okazje. Klaudia Zioberczyk uważa, że greenwashing, czyli wywoływanie u konsumentów poszukujących towarów eko mylnego wrażenia, że oferowany produkt taki właśnie jest, to nieuczciwa praktyka. Temu zjawisku postanowiła więc dokładnie się przyjrzeć w swojej pracy magisterskiej.