Komunikaty PR

Sztuka grillowania - grilluj jak w gorącej Argentynie!

2021-08-24  |  12:30
Biuro prasowe
Kontakt
Dominika Kaczyńska
Od kuchni

Chodakowska 12
03-826 Warszawa
dominika.kaczynska|odkuchni.co| |dominika.kaczynska|odkuchni.co
+48 791 378 116
odkuchni.co
Do pobrania docx ( 0.18 MB )

Wraz z nadejściem wiosny cała Polska wpada w grillowy szał, który trwa do wczesnej jesieni. Na naszych rusztach od zawsze królowała karkówka, kiełbasa i kaszanka. Obecnie coraz częściej sięgamy po ryby, warzywa, a nawet owoce morza. Inspirujemy się kuchniami świata i coraz chętniej urozmaicamy naszą dietę. Dlatego warto przyjrzeć się mistrzom grilla, Argentyńczykom, dla których grillowanie to wielka sztuka! Co istotne, pobili oni światowy rekord Guinessa na największy grill, na którym przyrządzono ponad 9 ton mięsa!


Celebracja każdej chwili


W Argentynie “asado”, czyli grillowanie, można określić festiwalem radości okraszonym smakami doskonale przyrządzonego mięsa oraz perfekcyjnie dobranego wina, które jest równie ważnym elementem dopełnieniem całości wydarzenia. Argentyńczycy każdy krok przygotowań traktują z niesamowitym zaangażowaniem. Od zakupu mięsa najlepszej jakości, po sposób rozpalenia ognia. Doświadczony “Asador”, czyli mistrz grilla, zawsze używa dobrego drewna dla podkreślenia wykwintnego smaku swoich dań. Nadzoruje on również proces pieczenia mięsa od początku do samego końca. Kiedy ogień rozpali się na dobre, pierwszy korek idzie w ruch. Wino jednak nigdy nie jest samotne, gdyż towarzyszą mu przekąski chorizo, salami i sery.


Nieważne gdzie, ważne z kim


W Polsce nie lubimy zbyt długo stać przy grillu, a bardziej niż jedzeniem, cieszymy się towarzystwem znajomych. Dlatego najczęściej sięgamy po te produkty, których przygotowanie nie zajmie nam zbyt wiele czasu. Tym bardziej, że miejsce na grilla potrafimy znaleźć dosłownie wszędzie, wystarczy nam piękna pogoda. W Argentynie grillowanie to wielka biesiada dla licznej grupy bliskich, która trwa wiele godzin. Asado przygotowuje się najczęściej na “parrilli”, czyli wysoko zawieszonym ruszcie nad ogniem. Aby uzyskać soczyste, pełne smaku mięso, asador stale kontroluje temperaturę. W menu króluje głównie mięso wołowe podane z najlepszej jakości wytrawnym czerwonym winem.


Dobór trunku do mięsa


Argentyna jak długa i szeroka, cieszy się bogatą winiarską historią, a jej mieszkańcy do doboru trunków podchodzą niezwykle poważnie. Nie ma tutaj miejsca na słodkie i gazowane napoje zmieniające smak dań z grilla. Przy wyborze zawsze kierują się rodzajem wina, które zarówno podkreśla i eksponuje smak grillowanego mięsa, ale również poprawia trawienie. Dlatego dbając o najlepszej jakości produkty na grilla, nie zapomnij również o tym aspekcie, niczym prawdziwy asador!


Grilluj jak prawdziwi Argentyńczycy!


Czerpiąc jak najwięcej z argentyńskiej kultury, my również możemy przenieść się na chwilę do wschodniej części Ziemi Ognistej. Na dobry początek poczęstuj gości wytrawnym winem Los Haroldos Malbec, które urzeknie Was aromatem czerwonych jagód, śliwek, wiśni i rodzynek. Idealnie wkomponuje się w przystawki takie jak chorio,
dojrzewające sery, ale i makarony. Jeśli lubicie intensywniejsze smaki, Waszej uwadze nie może umknąć Nampe Shiraz z dodatkiem korzennych przypraw i dojrzałych jagód. Każde z nich również idealnie wpasuje się w danie główne. Jeśli preferujecie pikantne smaki, najlepiej sprawdzi się tutaj niezwykle aromatyczne Nampe Malbec z wyczuwalną na podniebieniu nutą wiśni i śliwek z rodzynkami. Po wszystkim z pełnymi i szczęśliwymi brzuchami oddajcie się pełnemu relaksowi, celebrując każdą chwilę spędzoną razem.

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Od kuchni
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia Każda Puszka Cenna wspólnie z Żabka Polska edukowała na temat systemu kaucyjnego na wrocławskim Placu Solnym Biuro prasowe
2025-06-11 | 11:30

Każda Puszka Cenna wspólnie z Żabka Polska edukowała na temat systemu kaucyjnego na wrocławskim Placu Solnym

Już 1 października rusza w Polsce system kaucyjny. Aby odzyskać kaucję doliczoną do zakupu napoju w puszcze, konsumenci będą musieli spełnić kilka warunków. Inicjatywa
Styl życia „Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję
2025-04-22 | 13:00

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Z okazji Dnia Ziemi marka SodaStream przypomina, że zmiana może zacząć się od jednej decyzji – i jednej butelki wielorazowej. Nowa kampania „Zamień jednorazowe butelki na
Styl życia Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta
2025-02-27 | 15:00

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Lagardère Travel Retail w Polsce rozpoczyna ekspansję sieci Costa Coffee w nowym modelu biznesowym. Pierwsza kawiarnia działająca na zasadach franczyzy została uruchomiona

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Dziecko

Edukacja

W ubiegłym roku spadła liczba samobójstw. Dalsza reforma psychiatrii powinna pomóc utrzymać tę tendencję

W 2024 roku po raz pierwszy od kilku lat liczba samobójstw w Polsce spadła, jednak skala problemu wciąż jest poważna. Polska jest w trakcie reformy psychiatrii, w ramach której największy nacisk w kształtowaniu opieki ma być położony na wsparcie środowiskowe. Eksperci zwracają jednak uwagę również na potrzebę utrzymania działań oddolnych i podniesienia społecznej wiedzy na temat prewencji suicydalnej. Bardzo istotne w tym kontekście jest odpowiednie kształtowanie dyskursu medialnego, a także edukowanie na temat tego, jakie zasady są kluczowe w pierwszej pomocy emocjonalnej.

Psychologia

Otyłość nie wynika z braku samodyscypliny czy lenistwa. Ta poważna choroba niesie ze sobą 200 różnych powikłań

– Walka z otyłością wymaga nie tylko wprowadzenia zmian w stylu życia i sposobie odżywiania, ale przede wszystkim zrozumienia, że jest to choroba zarówno o podłożu fizycznym, jak i psychicznym – podkreśla psycholog Adrianna Sobol. Niestety często to schorzenie jest postrzegane jako wynik braku dyscypliny, nieprawidłowej diety lub lenistwa, co jest błędnym i krzywdzącym stereotypem. W rzeczywistości otyłość jest bowiem poważną chorobą, która niesie ze sobą wiele powikłań zdrowotnych i wymaga kompleksowego podejścia. Kluczowymi elementami, które mogą się przyczynić do skuteczniejszego leczenia i poprawy jakości funkcjonowania pacjentów, jest wsparcie emocjonalne oraz zwiększenie dostępności do specjalistów.