Wielkanocne danie dla dzieci
Wyjątkowa pisanka z ciasta francuskiego, wypełniona smakowitą szyneczką Sokoliki i kolorowymi, chrupiącymi warzywami, z pewnością smakować będzie całej rodzinie. Jest bardzo prosta w wykonaniu, więc do jej przygotowania warto zaprosić również najmłodszych domowników.
Czas przygotowywania: 20 minut (+12 minut pieczenia)
SKŁADNIKI:
1 arkusz ciasta francuskiego
1 jajko
1 opakowanie Szyneczki Wieprzowej Sokoliki
2-3 łyżki serka śmietankowego kanapkowego
pieprz czerwony
1 nieduża papryka czerwona
3-4 łyżki kukurydzy konserwowej
3-4 łyżki drobno posiekanej czerwonej kapusty
1 garść listków pietruszki ozdobnej
PRZYGOTOWANIE:
Z ciasta francuskiego wykrawamy kształt pisanki. Brzegi pisanki zawijamy na około 1 cm (możemy też wykleić je okrawkami ciasta, pozostawiając pisankę w nieco większym rozmiarze) i przekładamy ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wnętrze nakłuwamy widelcem, a całość smarujemy rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C (grzanie góra-dół) i pieczemy przez około 12 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni.
Plasterki szynki kroimy w kostkę. Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w drobną kosteczkę.
Przestygniętą pisankę pokrywamy serkiem śmietankowym i doprawiamy rozgniecionym w moździerzu pieprzem. Następnie zdobimy ją, układając kolejne paseczki z przygotowanych warzyw oraz szynki.
SERWIS NA GWIAZDKĘ MICHELIN – CZEGO SPODZIEWAĆ SIĘ W NAGRODZONEJ RESTAURACJI?
Kuchnie świata na talerzu z FRoSTA!
Egzotyczne podróże z Big-Active… bez wychodzenia z domu!
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Nie żyje Bogumiła Wander
Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy
Sport
Odpowiednio skomponowany jadłospis zwiększa efektywność treningów. Sportowcy amatorzy zapominają o warzywach i owocach
Specjaliści do spraw żywienia zauważają, że amatorzy sportu popełniają wiele błędów dietetycznych. Najczęstsze z nich to zbyt mała ilość warzyw i owoców w codziennej diecie, rezygnacja z produktów zbożowych, a jednocześnie zbyt duże spożycie białka. – Jeżeli sportowiec zapomina o warzywach i owocach, to dostarcza bardzo mało związków przeciwutleniających, które nie są w stanie w tej sytuacji neutralizować wolnych rodników wytwarzanych w czasie intensywnego wysiłku. One z kolei niszczą struktury komórkowe, ale też wpływają na gorszą pracę mózgu, szybsze starzenie się i zwiększają ryzyko nowotworów – mówi Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyczka kliniczna.
Gwiazdy
Justyna Szyc-Nagłowska: Mam odłożone pieniądze na czarną godzinę. Teraz muszę też myśleć o emeryturze i zabezpieczyć sobie moje życie
Trzy razy więcej mężczyzn (17 proc.) niż kobiet (6 proc.) inwestuje na rynkach finansowych – wynika z raportu przygotowanego dla mBanku. Justyna Szyc-Nagłowska, która była prelegentką podczas prezentacji tych badań, uważa, że taka sytuacja może wynikać chociażby z tego, że panie boją się wychodzić przed szereg i wkraczać na płaszczyznę przez lata zarezerwowaną dla płci męskiej.
Konsument
Przybywa konsumentów aronii. Mimo właściwości prozdrowotnych wciąż jest jednak za mało doceniana
Mimo że aronia jest znana z właściwości prozdrowotnych, to nadal nie może się przebić i trafić do grona ulubionych owoców sezonowych Polaków. Dietetycy ubolewają nad tym, że sięgamy po nią dużo rzadziej, niż powinniśmy. Producenci z kolei z powodzeniem wykorzystują ją w sokach, dżemach, koncentratach i innych przetworach, udowadniając, że wcale nie musi być ona kojarzona tylko z kwaśnym, cierpkim smakiem. Zawarte w niej związki działają antynowotworowo i przeciwzapalnie, zapobiegają miażdżycy i chorobom serca, chronią przed udarami, opóźniają rozwój choroby Parkinsona i Alzheimera, a także obniżają ciśnienie krwi.