Wirtualny Świąteczny Stół - Podziel się świątecznym ciepłem z najbliższymi
Wyjątkowa atmosfera, pakowanie prezentów i ozdabianie choinki - to nieodłączne elementy Świąt Bożego Narodzenia. Jednak to, co sprawia, że ten czas jest tak wyjątkowy, to obecność najbliższych. Bliskość, pełne ciepłych emocji rozmowy, dzielenie się opłatkiem i wspólne smakowanie potraw budują najpiękniejsze wspomnienia. W dobie pandemii spotkania rodzinne zostają ograniczone. Jak zadbać o klimat Świąt, gdy dzieli nas odległość? Z pomocą może przyjść technologia i idea Wirtualnego Świątecznego Stołu.
Jak być razem na odległość?
Niewątpliwie, tegoroczne Boże Narodzenie dla większości z nas będą zupełnie inne, niż zawsze. Jak wynika z ankiety przeprowadzonej przez Be Diet Catering, dziś to, czego życzymy sobie najbardziej na Święta, to zdrowie, czas na to co najważniejsze i przede wszystkim, możliwość zebrania się z przy jednym stole z najbliższymi. Dbanie o nasze związki z rodziną i przyjaciółmi jest w tym roku wyjątkowo trudne i wymaga od nas większej kreatywności i elastyczności. Ograniczenia związane z pandemią wymusiły na nas stworzenie nowej formuły na celebrowanie tego wyjątkowego czasu. Troska o naszych najbliższych często wymaga od nas zrezygnowania ze spotkania w domu i przeniesienie się do wirtualnego świata. Jaki jest więc przepis na odtworzenie świątecznej atmosfery online?
Przy wspólnym stole, niezależnie od dzielącej odległości
Oprócz wspólnego kolędowania, równoczesnego oglądania świątecznych filmów w telewizji i wysyłania sobie prezentów przez kuriera, warto pomyśleć o tym, co najlepiej zapada nam w pamięć: zapachach i smakach. Trudno znaleźć kogoś, kto nie uśmiechnie się, wchodząc do domu i czując zapach domowych wypieków, które otulają nas zapachem cynamonu i goździków. Wie o tym świetnie szef kuchni Be Diet Catering Ewy Chodakowskiej - Yannis Harutyun Margaryan, który zaprasza do Wirtualnego Świątecznego Stołu.
Wirtualny Świąteczny Stół to spotkanie online przy symbolicznym stole pełnym tradycyjnych bożonarodzeniowych potraw w zdrowym wydaniu, które może zorganizować każdy z nas. Szef Kuchni Yannis wraz z zespołem przygotował zestaw dań, które można zamówić do siebie i pod inny, wskazany adres – dla wszystkich członków rodziny. Idea nawiązuje do tradycji wspólnego świętowania przy stole przy ulubionych smakach, które przywodzą nam do głowy najlepsze wspomnienia.
Tradycyjnie i zdrowo
Barszcz czerwony z domowymi uszkami z mąki razowej, pieczone udka kaczki w pomarańczach z imbirem, ryba po grecku czy fit makowiec. Tradycyjne, polskie potrawy świąteczne, przygotowane w zdrowej wersji, zostaną dostarczone do domów z samego rana w Wigilię, gotowe do ustawienia na świątecznym stole.
Organizujesz wigilijną kolację w kameralnym gronie? Chcesz zadbać o klimat Świąt, ale nie wszyscy będą mogli się spotkać w jednym domu? Będziesz się łączyć z bliskimi wirtualnie, dzięki technologii? Zaproś bliskich do Wirtualnego Świątecznego Stołu i podziel się z nimi smakiem Świąt, niezależnie od dzielącej Was odległości. Bliskość to nie kwestia kilometrów, a troska – dajmy sobie czas na to co najważniejsze.
https://bedietcatering.pl/wirtualny-swiateczny-stol/

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień
Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.
Ochrona środowiska
Wokół utylizacji odpadów medycznych narosło wiele mitów. Nowoczesne instalacje pozwalają wykorzystać ten proces do produkcji ciepła i energii

Według różnych szacunków w Polsce powstaje od 60 do nawet 200 tys. t odpadów medycznych. Wymagają one specjalnego trybu postępowania, innego niż dla odpadów komunalnych – jedyną dopuszczalną i obowiązującą w świetle polskiego prawa metodą jest ich spalanie. Obecnie zakłady przetwarzania odpadów to nowoczesne instalacje połączone z odzyskiem energii. Termiczne przekształcenie odpadów może też być elementem gospodarki o obiegu zamkniętym.
Moda
Piotr Zelt: Nie latam po sklepach i nie zawalam sobie szafy jakimiś niepotrzebnymi ciuchami. Mam sporo ubrań, które mają po 20 lat, i cały czas je noszę

Aktor zaznacza, że jego garderoba jest skromna, ale zawiera dobre jakościowo ubrania, które choć były kupione nawet dwie dekady temu, wciąż wyglądają jak nowe. Jego zdaniem nie warto ulegać sezonowym trendom i gromadzić w szafie wielu rzeczy, które modne są zaledwie kilka miesięcy. Zamiast tego lepiej zainwestować w ponadczasowe kurtki, marynarki czy buty z dobrych materiałów i dbać o nie tak, by posłużyły jak najdłużej.