Wysublimowane stylem i zaskakujące funkcjami AGD
Designerskie i praktyczne zarazem
Paleta kojarząca się z luksusem to nasycone kolory, subtelne delikatne odcienie oraz ciemne, wręcz czarne tonacje. Ich elegancję podkreśla satynowa lub matowa tekstura, nadająca lekki poblask lub tajemniczą głębię. To właśnie takie wykończenia królują we wnętrzach. Spotkamy je również w kuchniach, szczególnie tych otwartych na salon. W zabudowach meblowych dominują odcienie szarości, wpadające w antracyt, a także czerń. Ciemne, matowe meble kuchenne miały kiedyś opinię trudnych w utrzymaniu czystości. Na szczęście nowoczesne laminaty imitujące lakier lub fornir mają powierzchnie, na których nie zostają nawet odciski palców. Kluczem do elegancji jest konsekwencja, dlatego w zabudowie kuchennej powinny znaleźć się stylowe, zaprojektowane z umiarem, urządzenia. Należą do nich całkowicie czarne AGD do zabudowy, płyta indukcyjna, okap, a także zlewozmywak i bateria kuchenna. Ich jednolita czerń będzie dla kuchni estetyczną klamrą.
Urządzenia AGD jak gadżety
W kuchni pojawia się coraz więcej wyspecjalizowanych urządzeń do zabudowy takich jak ekspres i chłodziarka do wina. Teraz dołączyły do nich wyrafinowane szuflady AGD. W modelu przeznaczonym pod ekspres znajdziemy organizer z drewna dębowego z zagłębieniami na akcesoria niezbędne do serwowania kawy i herbaty. Dzięki pojemnikom na ziarna i liście można przechowywać i zachować świeżość swoich ulubionych gatunków lub mieszanek. Dołączony zestaw do latte art pozwala na wyrażenie swojej kreatywności poprzez tworzenie wzorów na powierzchni kawy. Natomiast w szufladzie przeznaczonej pod winiarkę, dębowy organizer stanowi oprawę dla otwieraczy do butelek, korkociągów i korków np. do szampana. Każdy z nich ma swoje miejsce w specjalnie ukształtowanych wyżłobieniach. W kuchni nie może zabraknąć również miejsca dla piekarnika z czarnym szkłem i detalami w czarnym macie. Najlepiej wybrać model z funkcjami parowymi i programami automatycznymi, w którym przyrządzimy zdrowe, dietetyczne dania.
Całkowicie czarne urządzenia kuchenne to nie tylko wysmakowany styl, ale również bezpieczny wybór. Pasują praktycznie wszędzie, a ich harmonijna estetyka nigdy się nie znudzi.
![Oaza spokoju na Żoliborzu Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_1581999827,w_254,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Oaza spokoju na Żoliborzu
![Architektoniczne inspiracje ze świata arch. Magdaleny Federowicz-Boule](/files/_uploaded/glownekonf_239389579,w_225,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Architektoniczne inspiracje ze świata arch. Magdaleny Federowicz-Boule
![Vileda wprowadza nową linię suszarek Ultimate – styl i funkcjonalność w jednym](/files/_uploaded/glownekonf_561437929,w_177,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Vileda wprowadza nową linię suszarek Ultimate – styl i funkcjonalność w jednym
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Nie żyje Bogumiła Wander
![](/files/1922771799/wander,w_274,r_png,_small.png)
Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy
Handel
![](/files/1922771799/carrefour-programy-foto-4-ram,w_274,r_png,_small.png)
Z programów lojalnościowych w sklepach korzysta 85 proc. Polaków. Ważne są dla nich promocje, personalizowane oferty i zbieranie punktów na nagrody
Przy wyborze sklepu stacjonarnego Polacy zwracają uwagę na dogodną lokalizację, duży wybór produktów i atrakcyjne ceny. Istotne są dla nich również programy lojalnościowe, z których korzysta już 85 proc. konsumentów, a 40 proc. decyduje się na zakupy właśnie ze względu na oferowane w nim rabaty – wynika z badania SW Research na zlecenie sieci Carrefour. Przyszłością rozwoju takich programów są spersonalizowane oferty, które pomagają klientom oszczędzać pieniądze na produktach kupowanych przez nich najczęściej. W taką stronę swoją platformę rozwija również Carrefour. Ostatnio sieć połączyła siły z programem Payback, przez co zasięg programu lojalnościowego zwiększył się do 10 mln klientów.
Handel
Co jedenasta osoba na świecie głoduje, a jednocześnie gwałtownie przybywa ludzi otyłych. Dużym problemem jest marnowanie żywności
![](/files/1922771799/glod-raport-foto2,w_133,r_png,_small.png)
W 2023 roku głodowało 733 mln ludzi, a ponad 2,3 mld zmagało się z umiarkowanym bądź poważnym brakiem bezpieczeństwa żywnościowego, czasami nie jedząc przez cały dzień lub dłużej. Z powodu ostrego niedożywienia każdego roku umiera około miliona dzieci – pokazuje nowy raport „Stan bezpieczeństwa żywnościowego i żywienia na świecie”, opracowany przez pięć wyspecjalizowanych agend ONZ. Z publikacji wynika, że w walce z głodem i niedożywieniem świat cofnął się o kilkanaście lat, do poziomu notowanego w latach 2008–2009. – System żywnościowy potrzebuje głębokich, strukturalnych zmian, ponieważ w tej chwili jest zorientowany na maksymalizację zysków, a nie wyżywienie ludzi – wskazują eksperci.
Media
Rafał Zawierucha: Trzeba być do zawodu aktora w jakimś stopniu powołanym. Nie można jednak mówić ludziom, jak mają żyć, na kogo głosować i co jeść
![](/files/1922771799/zawierucha-aktorstwo-foto,w_133,_small.jpg)
Zdaniem Rafała Zawieruchy, żeby zostać aktorem, trzeba poczuć w sobie powołanie do wykonywania tego zawodu, mieć talent i charyzmę, ale też być świadomym tego, że niesie on ze sobą wiele trudności i niełatwych decyzji. Na dobrą rolę i na sukces trzeba ciężko zapracować, ale sława jest ulotna, konkurencja duża i szybko można zostać zapomnianym. Artysta sądzi też, że nawet zdobywając dużą popularność i będąc na szczycie, nie wolno się wywyższać, uważać się za wyrocznię i dyktować innym, co mają robić i jak żyć.