Zdrowe trendy na talerzu – dlaczego wolimy produkty lokalnych producentów?

Katarzyna Bagińska
Publicon Sp. z.o.o.
Świdnicka
50-066 Wrocław
k.baginska|publicon.pl| |k.baginska|publicon.pl
693260235
www.publicon.pl
Zdrowe trendy na talerzu – dlaczego wolimy produkty lokalnych producentów?
Ostatni czas spowodował, że branża gastronomiczna, podobnie jak wiele innych, uległa zmianie, stawiając zdrowe trendy na pierwszym miejscu. Osoby, które przekonały się do ekologicznych produktów z chęcią uczestniczą w wydarzeniach, na których można znaleźć wysokiej jakości artykuły spożywcze.
Wiele osób z nostalgią odtwarza ,,przepisy babci’’, korzystając z lokalnych specjałów, które często są zbierane lub przygotowywane na kilka godzin przed jej sprzedażą. Popyt na lokalne produkty to także zasługa krótkiego łańcucha dostaw. Plusem jest także transparentność informacji, udostępnianych przez dostawców. Dzisiejsi konsumenci chcą wiedzieć, co kupują.
Regionalna kuchnia domowa
Dawno minęły czasy, kiedy konsument był obojętny wobec nabywanych produktów żywieniowych – dzisiaj doceniane są lokalne dary natury – tradycyjne i autentyczne, przenoszące konsumenta w kulinarną podróż pełną bogatych smaków.
W codziennej diecie należy zapewnić różnorodność. Wiele osób docenia kuchnię bogatą w regionalne wyroby, które zapewniają wyższe wartości odżywcze w porównaniu z produktami, które ucierpiały z powodu długiego czasu transportu.
Gdzie szukać produktów regionalnych?
Autentyczni i ekologiczni rolnicy, którzy koncentrują się na kulturze i historii regionu, często prezentują lokalne potrawy podczas wydarzeń, w których żywność odgrywa kluczową rolę. Dobrym przykładem jest Jarmark Żuławskie Smaki, który od lat gości w przestrzeni Centrum Handlowego Osowa. Wydarzenie cieszy się dużym zainteresowaniem wśród mieszkańców pomorza. Ponieważ żuławska kuchnia zawsze była wielokulturowa, na wydarzeniu wystawcy prezentują absolutnie wszystkie dary regionu, które odznaczają się wysoka jakością.
Wiosenne budowanie odporności dzięki eko żywności
Wczesna wiosna to idealny czas na zdrową żywność najwyższej jakości – produkty bogate w zróżnicowane substancje, pozwalają budować odporność u dorołych i dzieci. Marcowy Jarmark w CH Osowa, to już gdańska tradycja, podczas której można zaopatrzyć się w najlepszej jakości produkty od sprawdzonych dostawców. Jak co roku wystawcy postarają się sprostać wymaganiom mieszkańców nadmorskich miejscowości. W ich ofercie będzie można znaleźć rozmaite przetwory i delikatesy. Nie zabraknie oczywiście rarytasów: pierogów, kiszonek, wędlin i słodkich wypieków.

Akcje promocyjne oraz nagrody, które zdobywają klienta i napędzają sprzedaż. Jak zdobyć serca konsumentów? Najnowszy raport!

Od polowania na promocje, po zakupy w łazience: zaskakujące zwyczaje zakupowe Polaków w badaniu Dni Wiosennych Okazji Amazon.pl

iPhone 16 – wszystko, co warto wiedzieć o nowej serii
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Problemy społeczne

37 proc. Ukraińców nie wie, jak zaszczepić dziecko w Polsce. Potrzebna większa edukacja w tym zakresie
Choć trzech na czterech uchodźców z Ukrainy darzy polski system ochrony zdrowia dużym zaufaniem, to 21 proc. z nich ma problem z zaufaniem do samych szczepień. To dlatego wiele ukraińskich mam podejmuje decyzję o nieszczepieniu dziecka. Dużym wyzwaniem jest więc zwiększanie ich świadomości na temat korzyści płynących ze szczepień dla zdrowia jednostek i całej populacji, a także wyjaśnianie wątpliwości związanych z ewentualnymi skutkami ubocznymi. Tę rolę edukacyjną musi wziąć na siebie polski personel systemu ochrony zdrowia.
Problemy społeczne
Muzea pomagają walczyć ze stereotypami i uprzedzeniami. To ważne dla zmieniającego się rynku pracy

Według NEMO, Sieci Europejskich Organizacji Muzealnych, społeczna rola muzeów wykracza daleko poza ich tradycyjne funkcje. W coraz bardziej spolaryzowanym świecie muzea mogą odgrywać kluczową rolę w promowaniu dialogu i spójności społecznej, zachęcać do dyskusji, mogą też pełnić rolę ośrodków integracji społecznej. Dzięki przybliżaniu obcych kultur mogą też zmienić spojrzenie na rynek pracy.
Żywienie
Sylwia Bomba: Nigdy nie stosowałam ozempicu. Dla mnie zdrowie jest ważniejsze niż efekt wizualny

Celebrytka uważa, że leków typu Ozempic nie powinno się stosować jako złotych środków na odchudzanie. Bo choć pozwalają one w dość krótkim czasie pozbyć się zbędnych kilogramów, to odbywa się to kosztem zdrowia. Aby więc bezpiecznie i trwale zredukować masę ciała, trzeba przede wszystkim zmodyfikować dietę i prowadzić aktywny styl życia. To długi, ale wart starania proces. Ze swojego doświadczenia Sylwia Bomba wie, że nie ma jednej cudownej tabletki, dzięki której bez żadnego wysiłku uzyskamy wymarzony rozmiar S.