Żydowskie święto wolności
Alfa Communications
ul. Bonifraterska 17 lok.675
00-203 Warszawa
mariola.biedrzycka|alfacommunications.pl| |mariola.biedrzycka|alfacommunications.pl
502213047
www.alfacommnunications.pl
Już jutro, 5 kwietnia rozpocznie się Pesach – jedno z najważniejszych żydowskich świąt obchodzone na pamiątkę wyjścia Izraelitów z Egiptu. Żydzi na całym świecie zasiądą wieczorem do uroczystej kolacji zwanej seder. W tym roku rabin Szalom Stambler z warszawskiej wspólnoty Chabad Lubawicz spodziewa się na sederze ponad 300 gości. Równoległe obchody odbędą się pod Warszawą. Tam, w wynajętym hotelu, Pesach świętować będą żydowscy uchodźcy z ogarniętych wojną terenów Ukrainy.
Pesach trwa osiem dni. Zgodnie z Księgą Wyjścia (12: 14-17) upamiętnia wyzwolenie Izraelitów z niewoli egipskiej, dlatego zwane jest także świętem wolności. Wiele związanych z nim obrzędów zostało ustanowionych w rozdziałach 12-15 Księgi Wyjścia.
Tegoroczne Pesach jest wyjątkowe. Po pierwsze, tak jak 80 lat temu, przypada na czas, kiedy wybuchło powstanie w Getcie Warszawskim. Po drugie, to już kolejne święto celebrowane razem z Żydami z Ukrainy, którzy zmuszeni zostali do ucieczki ze swojego kraju. Z myślą o nich Chabad Lubawicz przy wsparciu naczelnego Rabina Polski Michaela Schudricha stworzył możliwość spędzenia święta razem z rodzinami, przyjaciółmi i innymi członkami wspólnoty w hotelu pod Warszawą. Przez prawie dwa tygodnie około 200 osób będzie mogło wspólnie modlić się i odpoczywać. Towarzyszyć im będzie rabin znający język ukraiński. Wszystko po to, by goście jak najmniej odczuli, że są tak daleko od domów. Dodatkowo Chabad Lubawicz zadbał także o uatrakcyjnienie Żydom z Ukrainy pobytu w Polsce. Przewidziane są dla nich wycieczki, zwiedzanie zabytków Warszawy oraz sportowe aktywności.
Jak co roku, seder pesachowy będzie też hucznie celebrowany przez członków wspólnoty skupionych wokół rabina Szaloma Stamblera. Główne uroczystości przygotowywane są w hotelu w centrum stolicy, gdzie ponad 300 gości będzie się wspólnie modlić i spożywać świąteczną kolację. Wśród potraw królować będzie maca – tradycyjne pieczywo robione ze specjalnie przygotowanej mąki bez zakwasu.
„Pesach to święto wolności każdego Żyda. Jednak tej wolności nie będzie, dopóki nasi bracia z Ukrainy nie będą wolni. Żeby ich wspomóc, zorganizowaliśmy dla nich Pesach nieopodal Warszawy. Zwykle najważniejsze jest dla mnie nasze doroczne spotkanie sederowe, które organizujemy w stolicy, bo przecież jestem tu przede wszystkim, by odbudowywać życie żydowskie w Polsce. Tym razem jednak najbardziej cieszy mnie fakt, że możemy pomóc Żydom z Ukrainy. Zwłaszcza, że rok przypada szczególny. To rok Hakhel – zgodnie z biblijnym przykazaniem, raz na siedem lat cały lud Izraela powinien zgromadzić się, by wysłuchać czytania Tory przez króla Izraela. Także dlatego w tym miesiącu, we wspaniały wieczór pesachowy Żydzi powinni być razem” – powiedział Rabin Szalom Stambler z Chabad Lubawicz.
***
Chabad Lubawicz to religijna wspólnota żydowska, działająca w wielu krajach na całym świecie. W Polsce jest obecna od ponad dekady. Oprócz krzewienia judaizmu, Chabad koncentruje się na odbudowie żydowskiego życia w Polsce.
Jordanów: Słodkie markizy w rekordowej porcji
Rekordowa mozaika z kamieni w klimacie ZEN
Targ Śniadaniowy w Fuzji
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Nie żyje Bogumiła Wander
Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy
Sport
Odpowiednio skomponowany jadłospis zwiększa efektywność treningów. Sportowcy amatorzy zapominają o warzywach i owocach
Specjaliści do spraw żywienia zauważają, że amatorzy sportu popełniają wiele błędów dietetycznych. Najczęstsze z nich to zbyt mała ilość warzyw i owoców w codziennej diecie, rezygnacja z produktów zbożowych, a jednocześnie zbyt duże spożycie białka. – Jeżeli sportowiec zapomina o warzywach i owocach, to dostarcza bardzo mało związków przeciwutleniających, które nie są w stanie w tej sytuacji neutralizować wolnych rodników wytwarzanych w czasie intensywnego wysiłku. One z kolei niszczą struktury komórkowe, ale też wpływają na gorszą pracę mózgu, szybsze starzenie się i zwiększają ryzyko nowotworów – mówi Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyczka kliniczna.
Gwiazdy
Justyna Szyc-Nagłowska: Mam odłożone pieniądze na czarną godzinę. Teraz muszę też myśleć o emeryturze i zabezpieczyć sobie moje życie
Trzy razy więcej mężczyzn (17 proc.) niż kobiet (6 proc.) inwestuje na rynkach finansowych – wynika z raportu przygotowanego dla mBanku. Justyna Szyc-Nagłowska, która była prelegentką podczas prezentacji tych badań, uważa, że taka sytuacja może wynikać chociażby z tego, że panie boją się wychodzić przed szereg i wkraczać na płaszczyznę przez lata zarezerwowaną dla płci męskiej.
Konsument
Przybywa konsumentów aronii. Mimo właściwości prozdrowotnych wciąż jest jednak za mało doceniana
Mimo że aronia jest znana z właściwości prozdrowotnych, to nadal nie może się przebić i trafić do grona ulubionych owoców sezonowych Polaków. Dietetycy ubolewają nad tym, że sięgamy po nią dużo rzadziej, niż powinniśmy. Producenci z kolei z powodzeniem wykorzystują ją w sokach, dżemach, koncentratach i innych przetworach, udowadniając, że wcale nie musi być ona kojarzona tylko z kwaśnym, cierpkim smakiem. Zawarte w niej związki działają antynowotworowo i przeciwzapalnie, zapobiegają miażdżycy i chorobom serca, chronią przed udarami, opóźniają rozwój choroby Parkinsona i Alzheimera, a także obniżają ciśnienie krwi.