Orzeźwiające koktajle na maślance – sprawdź niebanalne pomysły
Gdy za oknem upał, szukamy wielu sposobów na ochłodę i orzeźwienie. W takie dni warto sięgnąć po coś, co ugasi nasze pragnienie, a jednocześnie będzie dobroczynnie wpływało na nasz organizm. Właśnie takim napojem jest maślanka, czyli fermentowany napój mleczny. Możemy jej użyć do obiadów, deserów, ale również do koktajli. W połączeniu z owocami, będzie tworzyła niepowtarzalną kompozycję smaków. Jakie właściwości ma napój na bazie maślanki i jak go przygotować? Oto kilka propozycji.
Maślanka stanowi zdrowy dodatek do naszej codziennej diety. Zawiera w sobie sole mineralne, białko i lecytynę, która pozytywnie wpływa na pamięć. Ponadto obecność kwasu mlekowego wzmaga wydzielanie soków żołądkowych, a co za tym idzie reguluje proces trawienia. Maślanka podobnie jak jogurt i kefir, utrzymuje na długo uczucie sytości po spożyciu oraz posiada mało kalorii, dlatego nawet osoby na diecie mogą ją dodawać zarówno do dań wytrawnych, deserów czy przekąsek. Jest przy tym bardzo lekkostrawna, co jest dodatkowym plusem w gorące dni, gdy nie mamy ochoty jeść nic „ciężkiego”.
Maślanka, czyli dobra podstawa
Maślanka przez wiele lat była nieco niedocenianym produktem. Obecnie stale zyskuje na popularności, wpisując się w konsumenckie trendy prozdrowotne. Na rynku popularnością cieszą się unowocześnione propozycje gotowych maślanek, bazujące na tradycji i regionalnych przepisach. Pomimo ogromnego sentymentu do naturalnego smaku, dodaje się różne dodatki, tworząc zupełnie nową i wyjątkową kompozycję (np. Maślanka Mrągowska straciatella, pieczone jabłko czy mango-kardamon). Obecnie nie brakuje również produktów, które mogą stanowić podstawę pysznych dań, nie narzucając tym samym ich konkretnego charakteru (np. Maślanka Mazurski Smak), a podkreślając smak.
Koktajle na maślance
Koktajle to świetna propozycja zarówno na śniadanie, jak i na podwieczorek czy kolację. Dzięki właściwościom maślanki, zachowasz sytość przez dłuższy czas i dostarczysz sobie wielu wartości odżywczych. Poza tym stanowią idealną alternatywę dla zwykłych posiłków, na przykład wtedy, gdy jesteśmy zabiegani. Ważne jest, że przygotowanie takich koktajli nie trwa długo i jest bardzo proste.
Leśny koktajl
Borówki wzmacniają wzrok i pamięć, w dodatku są słodsze od naszych rodzimych jagód. W połączeniu z Maślanką Mrągowską o smaku bananem, stworzą fantastyczny koktajl. Tajemniczym składnikiem, który doda całości egzotycznego smaku jest tahini, czyli pasta sezamowa bogata w wapń, żelazo, cynk i magnez.
Składniki:
- 1 szklanka borówki amerykańskiej
- 1/2 szklanki mleka Łaciate 3,2%
- 1/2 szklanki Maślanki Mrągowskiej wieloowocowej – owoce leśne
- 1/2 banana
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka TAHINI (opcjonalnie)
- owoce do dekoracji
Przygotowanie: Do pojemnika blendera wkładamy wszystkie składniki: umyte borówki, mleko, maślankę, obranego banana, miód i pastę tahini, jeśli jej używamy. Wszystko blendujemy na jednolity, gładki koktajl i dekorujemy owocami, podając go w pucharkach albo szklankach.
Kakaowy zawrót głowy
Ta propozycja to coś dla wszystkich fanów słodkości. Połączenie kakao i maślanki będzie przypominało czekoladowy napój, a dzięki prozdrowotnym właściwościom tych składników, dodatkowo wzmocni nasz organizm. Słodyczy dodają daktyle, więc cukier możemy w tej sytuacji zostawić na inną okazję.
Składniki:
- 500 ml maślanki Mrągowskiej naturalnej
- 1 banan
- 1 łyżka kakao (gorzkiego, naturalnego)
- 50 g daktyli
- mięta do ozdoby
Przygotowanie: Do pojemnika blendera wlewamy maślankę. Dodajemy obranego banana, kakao oraz daktyle. Miksujemy na gładki koktajl i przed podaniem, dekorujemy listkami mięty.
Maślanka jest źródłem wielu wartości odżywczych. Warto dołączyć ją do codziennej diety. Jeśli nie masz czasu albo ochoty na przygotowywanie koktajlu w domu, ale chcesz skorzystać z drogocennych składników maślanki możesz postawić na gotowy deser, przygotowany na jej bazie (np. deser z maślanką od Mlekpolu). Dostępny jest w trzech oryginalnych smakach: nata de coco, tarta cytrynowa oraz muffinka jagodowa. Nie tylko będzie stanowił zdrową i pożywną przekąskę, ale także orzeźwi w upalne dni.
Więcej przepisów na orzeźwiające koktajle na bazie maślanki można znaleźć na stronie: www.maslankamragowska.pl.
„Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War
Chrup wafle Familijne i wygraj rodzinny wyjazd do krainy bajek pod Paryżem!
Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Robert El Gendy: Jestem śpiochem i przychodzę do studia w ostatniej chwili. Raz nie obudziłem się na czas i dopiero telefon z redakcji postawił mnie na nogi
Prezenter „Pytania na śniadanie” zaznacza, że lubi sobie pospać, dlatego prowadzenie porannego programu to dla niego prawdziwe wyzwanie. Musi się bowiem sporo natrudzić, by być w studiu telewizyjnym na czas. Zazwyczaj nie udaje mu się jednak obudzić wraz z dźwiękiem pierwszego budzika i zdarzyło się, że z głębokiego snu wyrwał go dopiero telefon od produkcji „Pytania na śniadanie”.
Problemy społeczne
Ukraińcy mają podobne problemy związane z ochroną zdrowia, co Polacy. Problemem jest długi czas oczekiwania na wizytę i wysokie koszty leków
Długi czas oczekiwania, wysokie koszty leczenia i zakupu leków – to największe bariery w dostępie do opieki zdrowotnej, z jakimi mierzą się uchodźcy z Ukrainy w Polsce – wynika z raportu GUS i WHO. – Problemy stają się coraz bardziej podobne do tych charakterystycznych dla całego systemu ochrony zdrowia. Mniej mają charakter nagły, który był charakterystyczny dla okresu tuż po wybuchu wojny – wskazuje dr Dominik Rozkrut, prezes Głównego Urzędu Statystycznego. Większość przypadków, z powodu których Ukraińcy potrzebują pomocy lekarza, to ostre schorzenia. Co czwarty leczy się z powodu choroby przewlekłej. Wyzwaniem pozostają szczepienia ukraińskich dzieci: wskaźnik wyszczepienia rośnie, ale jest poniżej poziomu wśród polskich dzieci.
Teatr
Mateusz Banasiuk: Podczas studiów uczyliśmy się żonglerki maczugami i popisów cyrkowych. Te umiejętności przydały mi się w zawodzie aktora
W pracy zawodowej kolejny raz przydały się Mateuszowi Banasiukowi umiejętności zdobyte w szkole aktorskiej. W spektaklu „Wypiór” wystawianym na scenie Teatru IMKA odtwórca roli Łukasza udowodnił, że potrafi perfekcyjnie żonglować, wzbudzając podziw widowni. W rozmowie z agencją Newseria Lifestyle artysta zdradza, że podczas studiów nauczył się jeszcze kilku innych sztuczek cyrkowych.