Komunikaty PR

Orzeźwiające koktajle na maślance – sprawdź niebanalne pomysły

2021-07-29  |  10:00
Biuro prasowe

Gdy za oknem upał, szukamy wielu sposobów na ochłodę i orzeźwienie. W takie dni warto sięgnąć po coś, co ugasi nasze pragnienie, a jednocześnie będzie dobroczynnie wpływało na nasz organizm. Właśnie takim napojem jest maślanka, czyli fermentowany napój mleczny. Możemy jej użyć do obiadów, deserów, ale również do koktajli. W połączeniu z owocami, będzie tworzyła niepowtarzalną kompozycję smaków. Jakie właściwości ma napój na bazie maślanki i jak go przygotować? Oto kilka propozycji.

 

Maślanka stanowi zdrowy dodatek do naszej codziennej diety. Zawiera w sobie sole mineralne, białko i lecytynę, która pozytywnie wpływa na pamięć. Ponadto obecność kwasu mlekowego wzmaga wydzielanie soków żołądkowych, a co za tym idzie reguluje proces trawienia. Maślanka podobnie jak jogurt i kefir, utrzymuje na długo uczucie sytości po spożyciu oraz posiada mało kalorii, dlatego nawet osoby na diecie mogą ją dodawać zarówno do dań wytrawnych, deserów czy przekąsek. Jest przy tym bardzo lekkostrawna, co jest dodatkowym plusem w gorące dni, gdy nie mamy ochoty jeść nic „ciężkiego”.

 

Maślanka, czyli dobra podstawa

Maślanka przez wiele lat była nieco niedocenianym produktem. Obecnie stale zyskuje na popularności, wpisując się w konsumenckie trendy prozdrowotne. Na rynku popularnością cieszą się unowocześnione propozycje gotowych maślanek, bazujące na tradycji i regionalnych przepisach. Pomimo ogromnego sentymentu do naturalnego smaku, dodaje się różne dodatki, tworząc zupełnie nową i wyjątkową kompozycję (np. Maślanka Mrągowska straciatella, pieczone jabłko czy mango-kardamon). Obecnie nie brakuje również produktów, które mogą stanowić podstawę pysznych dań, nie narzucając tym samym ich konkretnego charakteru (np. Maślanka Mazurski Smak), a podkreślając smak.

Koktajle na maślance

Koktajle to świetna propozycja zarówno na śniadanie, jak i na podwieczorek czy kolację. Dzięki właściwościom maślanki, zachowasz sytość przez dłuższy czas i dostarczysz sobie wielu wartości odżywczych. Poza tym stanowią idealną alternatywę dla zwykłych posiłków, na przykład wtedy, gdy jesteśmy zabiegani. Ważne jest, że przygotowanie takich koktajli nie trwa długo i jest bardzo proste.

Leśny koktajl

Borówki wzmacniają wzrok i pamięć, w dodatku są słodsze od naszych rodzimych jagód. W połączeniu z Maślanką Mrągowską o smaku bananem, stworzą fantastyczny koktajl. Tajemniczym składnikiem, który doda całości egzotycznego smaku jest tahini, czyli pasta sezamowa bogata w wapń, żelazo, cynk i magnez.

Składniki:

  • 1 szklanka borówki amerykańskiej
  • 1/2 szklanki mleka Łaciate 3,2%
  • 1/2 szklanki Maślanki Mrągowskiej wieloowocowej – owoce leśne
  • 1/2 banana
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka TAHINI (opcjonalnie)
  • owoce do dekoracji

Przygotowanie: Do pojemnika blendera wkładamy wszystkie składniki: umyte borówki, mleko, maślankę, obranego banana, miód i pastę tahini, jeśli jej używamy. Wszystko blendujemy na jednolity, gładki koktajl i dekorujemy owocami, podając go w pucharkach albo szklankach.

Kakaowy zawrót głowy

Ta propozycja to coś dla wszystkich fanów słodkości. Połączenie kakao i maślanki będzie przypominało czekoladowy napój, a dzięki prozdrowotnym właściwościom tych składników, dodatkowo wzmocni nasz organizm. Słodyczy dodają daktyle, więc cukier możemy w tej sytuacji zostawić na inną okazję.

Składniki:

  • 500 ml maślanki Mrągowskiej naturalnej
  • 1 banan
  • 1 łyżka kakao (gorzkiego, naturalnego)
  • 50 g daktyli
  • mięta do ozdoby

Przygotowanie: Do pojemnika blendera wlewamy maślankę. Dodajemy obranego banana, kakao oraz daktyle. Miksujemy na gładki koktajl i przed podaniem, dekorujemy listkami mięty.

Maślanka jest źródłem wielu wartości odżywczych. Warto dołączyć ją do codziennej diety. Jeśli nie masz czasu albo ochoty na przygotowywanie koktajlu w domu, ale chcesz skorzystać z drogocennych składników maślanki możesz postawić na gotowy deser, przygotowany na jej bazie (np. deser z maślanką od Mlekpolu). Dostępny jest w trzech oryginalnych smakach: nata de coco, tarta cytrynowa oraz muffinka jagodowa. Nie tylko będzie stanowił zdrową i pożywną przekąskę, ale także orzeźwi w upalne dni.

Więcej przepisów na orzeźwiające koktajle na bazie maślanki można znaleźć na stronie: www.maslankamragowska.pl. 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Rozgrzewające dania z kaszą na chłodne, jesienne wieczory Biuro prasowe
2021-09-21 | 11:00

Rozgrzewające dania z kaszą na chłodne, jesienne wieczory

Lato powoli dobiega końca, a jesień zbliża się do nas coraz większymi krokami. Możemy poczuć jej oddech w czasie chłodnych wieczorów, które coraz bardziej przypominają nam,
Żywienie Przetwory na zimowe wieczory
2021-09-21 | 11:00

Przetwory na zimowe wieczory

To już ostatni dzwonek na przygotowanie zimowych zapasów. Jeżeli w długie i chłodne wieczory chcemy cieszyć się smakami lata zamkniętym w słoiczkach to co szybciej trzeba brać się
Żywienie Food trucki zaparkują przed Atrium Molo
2021-09-20 | 10:13

Food trucki zaparkują przed Atrium Molo

W najbliższy weekend mieszkańcy Szczecina będą mieli okazję zasmakować w specjałach z kuchni pod chmurką! W dniach 24-26 września przed Atrium Molo zaparkują food trucki serwujące dania

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Kampania „Masz Wybór”

Media

Muzyka

Zespół Kombii: Wielu naszych fanów twierdzi, że „5” to nasz najlepszy album. Jesteśmy dumni z tego krążka i nic byśmy na nim nie zmienili

Po pięciu latach przerwy, na początku września, zespół Kombii zaprezentował fanom swoją płytę zatytułowaną „5”. Pracę nad nią znacznie opóźniła pandemia, jednak na taki efekt warto było czekać nieco dłużej. Waldemar Tkaczyk i Grzegorz Skawiński zaprosili do projektu dwóch producentów, co zaowocowało dwiema odsłonami brzmienia. Jedna część ewidentnie nawiązuje do lat 80. i jest mocno elektroniczna, a druga – bardziej gitarowa, pop-rockowa. Muzycy przekonują, że swobodnie poruszają się w obu stylach, dlatego ten eksperyment uważają za jak najbardziej udany.

Konsument

Polacy postrzegają podgrzewacze tytoniu jako zamiennik papierosa. Sięgają po nie, bo nie chcą zrywać z nałogiem [DEPESZA]

Podgrzewacze tytoniu są dla palaczy w Polsce najbliższym substytutem tradycyjnych papierosów – wynika z badania Maison & Partners dla Federacji Konsumentów. Wpływa na to podobny wygląd paczki z wkładami, ich zapach i smak tytoniu. Badani konsumenci, którzy sięgają po podgrzewacze, na ogół nie zamierzają definitywnie rozstawać się z nałogiem, ale szukają mniej szkodliwego zastępnika dla klasycznego „dymka”. Częściej to e-papierosy są traktowane jako pierwszy krok do całkowitego rzucenia palenia.