Komunikaty PR

Sezon grillowy w pełni. Zaskocz swoich gości nowymi smakami!

2022-06-28  |  14:20
Biuro prasowe

Lato, ogród, wakacje i… grill! Chyba niemal każdy z nas uwielbia ten sposób spędzania czasu. Grillowe klasyki, takie jak kiełbaski czy kaszanka, są nam dobrze znane, ale repertuar dań do przygotowania na ruszcie jest znacznie szerszy. Nowych wrażeń smakowych dostarczyć mogą chociażby pyszne, roślinne alternatywy, które jednocześnie inspirują do poszerzania kulinarnych horyzontów.

Planując letniego grilla dla rodziny lub przyjaciół przygotuj różnorodne dania, wśród których każdy znajdzie coś dla siebie - także osoby, które nie jedzą mięsa, nie mają na nie ochoty lub chcą po prostu spróbować czegoś nowego. Na sklepowych półkach znajdziesz alternatywne rozwiązania, które są nie tylko pyszne, ale i pełnowartościowe. Podane w odpowiedni sposób zasmakują nawet najbardziej zagorzałym mięsożercom!

Klasyki w roślinnej odsłonie

Nikt z nas nie wyobraża sobie grilla bez klasyków gatunku – kiełbasy i kaszanki. A co, gdyby zaserwować je w wersji… roślinnej? Takie produkty są pełnowartościowe, soczyste i dodatkowo przepyszne! Wyglądem, smakiem, teksturą przypominają mięsne opcje, dlatego przypadną do gustu nie tylko roślinożercom, ale każdemu, kto lubi testować nowości.

Roślinne opcje, takie jak kiełbaski czy kaszanka, sprawdzą się doskonale, jeśli chcemy częściowo lub całkowicie zrezygnować z mięsa w swojej diecie, ale lubimy jego smak. Odpowiednia kompozycja składników, przypraw oraz tekstura sprawiają, że często nie jesteśmy w stanie odróżnić, czy coś jest mięsem, czy też nie. Dodatkowo stanowią one dobre źródło białka, które pozyskiwane jest z różnych roślin. Nie zawsze jest to kojarzona z produktami wegańskimi soja, ale również groch, ryż czy pestki dyni komentuje Dominika Kowalewska, kierownik ds. badań i rozwoju produktów na temat rozwoju technologii w OneDayMore.

Roślinne kiełbaski z grubo mielonym pieprzem i ziołami możemy grillować tradycyjnie na ruszcie lub przyrządzić je z warzywami i zapiec w folii. To opcja dla zwolenników klasyki z ciekawym twistem, którym znudziły się tradycyjne potrawy z grilla, a także proste i szybkie do przygotowania danie, w sam raz na nieplanowaną, letnią wizytę gości!

Kofty - turecki przysmak podany nieco inaczej

Kofta to tradycyjne danie popularne w Turcji, Grecji czy na Bałkanach. Jest to szaszłyk z mielonego mięsa doprawiony orientalnymi przyprawami. W Polsce potrawa zyskuje na popularności i ma wielu fanów. W wersji roślinnej możesz przygotować ją na kilka sposobów. Najbardziej domowy i czasochłonny to wykonanie koft od podstaw, np. z czerwonej ciecierzycy i kaszy bulgur. Po obróbce termicznej i przyprawieniu należy uformować masę w odpowiedni kształt i grillować. Możesz także zamiast tradycyjnego mięsa wybrać to roślinne - odpowiednio doprawione do złudzenia będzie przypominało mięsny smak dania. Jeśli skorzystasz z gotowych roślinnych koft dostępnych na rynku - przygotowanie posiłku zajmie Ci maksymalnie kilkanaście minut. Całość podaj z domowym dipem lub tzatziki, z opieczonymi warzywami przyprószonymi wyrazistymi przyprawami i solą morską, w pieczywie typu pita. Prosto z ogrodu zabierzesz swoich gości na greckie wakacje!

Hit każdej imprezy - szaszłyki

Szaszłyki smakują pysznie zarówno na ciepło, jak i na zimno, a co jest ich dużą zaletą – można zjeść je bez brudzenia rąk, przechadzając się po ogrodzie czy tarasie. Podstawą są sezonowe, pełne smaku warzywa. Jeśli do całości dodasz zamarynowane wcześniej tofu lub gotowego, roślinnego gyrosa z pewnością stworzysz idealny, zaskakująco smaczny odpowiednik tego dania. Jako treściwy dodatek przygotuj młode ziemniaczki nadziewane farszem na bazie roślinnego mielonego z cebulką i pieczarkami. Ugotowane wcześniej w mundurkach i wystudzone ziemniaki wystarczy przekroić na pół, a następnie delikatnie wydrążyć wnętrze i wypełnić je ciepłym farszem. Ziemniaki zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do żaru. Nie pozostaje nam już nic innego, jak poczekać aż będący nośnikiem smaku tłuszcz, który w trakcie smażenia wchłonęły pieczarki, połączy wszystkie aromaty. Tak smakuje lato!

Burger z grilla - nie może go zabraknąć

Burgery nieczęsto goszczą na polskich grillach, jednak zdecydowanie warto to zmienić. Zamiast tradycyjnego mięsnego środka zaserwuj kotlet przygotowany na bazie soczewicy, kasz czy fasoli, który za każdym razem może smakować inaczej dzięki odpowiedniemu doprawieniu. Idealną sprawdzi się wędzona papryka, która doda dymnego, głębokiego charakteru. Warto sięgnąć również po sos sojowy, będący nośnikiem umami, czyli piątego, mięsnego smaku. O smaku całego dania decydują również dodatki. W tradycyjnej wersji do środka wsadzamy świeże, chrupiące warzywa, takie jak pomidor, cebula, ogórek czy sałata, które są idealną, letnią opcją. Wystarczy jednak zmienić składniki, aby całość smakowała zaskakująco i odmiennie. Dodaj nachosy, kremowe guacamole z dojrzałego awokado i ostry sos, aby zachwycić gości meksykańskim twistem i niesamowitym połączeniem faktur na języku. Możesz postawić także na soczysty roślinny kotlet w wersji klasycznej, który idealnie pasuje do pieczywa i zaserwowania jako standardowy burger lub podania w towarzystwie sałatki czy grillowanych warzyw. Będzie to mniej kaloryczna opcja, którą docenią z pewnością osoby dbające o sylwetkę i podaż kalorii.

Letnie miesiące i zbliżające się wakacje zachęcają do grillowania i spędzania czasu na zewnątrz z rodziną i przyjaciółmi. Dieta nie musi być nudna, a roślinne zamienniki mięsa są nie tylko pyszne, ale także wartościowe i lepsze dla planety. Odpowiednio podane będą świetnym urozmaiceniem diety i podbiją kubki smakowe nawet najbardziej wymagających gości.


OneDayMore polski producent musli, owsianek, przekąsek, a także roślinnych alternatyw mięsa. Firma powstała w 2016 roku w Poznaniu i od tego czasu dynamicznie się rozwija, poszerzając portfolio produktów oraz grono kontrahentów polskich i zagranicznych. Obecnie posiada dwie fabryki oraz dwie linie produktowe typu convenience – szybkich i łatwych w przygotowaniu pozycji. Oferta jest skierowana do ludzi aktywnych zawodowo, zajętych, a jednocześnie chcących jeść zdrowo. Składy bazują na naturalnych surowcach w odpowiednich ilościach, tak aby spełniały one normy żywieniowe i/lub zdrowotne, pozytywnie wpływały na zdrowie, a tym samych wydłużały życie. Stąd nazwa – OneDayMore – czyli „jeden dzień więcej”. Produkty dostępne są w dużych sieciach handlowych w Polsce oraz na 16 rynkach zagranicznych. Firma posiada sklepy internetowe w Polsce, Niemczech i Francji.

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Konsument

Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.

Gwiazdy

Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.