Komunikaty PR

Sezon grillowy w pełni. Zaskocz swoich gości nowymi smakami!

2022-06-28  |  14:20
Biuro prasowe

Lato, ogród, wakacje i… grill! Chyba niemal każdy z nas uwielbia ten sposób spędzania czasu. Grillowe klasyki, takie jak kiełbaski czy kaszanka, są nam dobrze znane, ale repertuar dań do przygotowania na ruszcie jest znacznie szerszy. Nowych wrażeń smakowych dostarczyć mogą chociażby pyszne, roślinne alternatywy, które jednocześnie inspirują do poszerzania kulinarnych horyzontów.

Planując letniego grilla dla rodziny lub przyjaciół przygotuj różnorodne dania, wśród których każdy znajdzie coś dla siebie - także osoby, które nie jedzą mięsa, nie mają na nie ochoty lub chcą po prostu spróbować czegoś nowego. Na sklepowych półkach znajdziesz alternatywne rozwiązania, które są nie tylko pyszne, ale i pełnowartościowe. Podane w odpowiedni sposób zasmakują nawet najbardziej zagorzałym mięsożercom!

Klasyki w roślinnej odsłonie

Nikt z nas nie wyobraża sobie grilla bez klasyków gatunku – kiełbasy i kaszanki. A co, gdyby zaserwować je w wersji… roślinnej? Takie produkty są pełnowartościowe, soczyste i dodatkowo przepyszne! Wyglądem, smakiem, teksturą przypominają mięsne opcje, dlatego przypadną do gustu nie tylko roślinożercom, ale każdemu, kto lubi testować nowości.

Roślinne opcje, takie jak kiełbaski czy kaszanka, sprawdzą się doskonale, jeśli chcemy częściowo lub całkowicie zrezygnować z mięsa w swojej diecie, ale lubimy jego smak. Odpowiednia kompozycja składników, przypraw oraz tekstura sprawiają, że często nie jesteśmy w stanie odróżnić, czy coś jest mięsem, czy też nie. Dodatkowo stanowią one dobre źródło białka, które pozyskiwane jest z różnych roślin. Nie zawsze jest to kojarzona z produktami wegańskimi soja, ale również groch, ryż czy pestki dyni komentuje Dominika Kowalewska, kierownik ds. badań i rozwoju produktów na temat rozwoju technologii w OneDayMore.

Roślinne kiełbaski z grubo mielonym pieprzem i ziołami możemy grillować tradycyjnie na ruszcie lub przyrządzić je z warzywami i zapiec w folii. To opcja dla zwolenników klasyki z ciekawym twistem, którym znudziły się tradycyjne potrawy z grilla, a także proste i szybkie do przygotowania danie, w sam raz na nieplanowaną, letnią wizytę gości!

Kofty - turecki przysmak podany nieco inaczej

Kofta to tradycyjne danie popularne w Turcji, Grecji czy na Bałkanach. Jest to szaszłyk z mielonego mięsa doprawiony orientalnymi przyprawami. W Polsce potrawa zyskuje na popularności i ma wielu fanów. W wersji roślinnej możesz przygotować ją na kilka sposobów. Najbardziej domowy i czasochłonny to wykonanie koft od podstaw, np. z czerwonej ciecierzycy i kaszy bulgur. Po obróbce termicznej i przyprawieniu należy uformować masę w odpowiedni kształt i grillować. Możesz także zamiast tradycyjnego mięsa wybrać to roślinne - odpowiednio doprawione do złudzenia będzie przypominało mięsny smak dania. Jeśli skorzystasz z gotowych roślinnych koft dostępnych na rynku - przygotowanie posiłku zajmie Ci maksymalnie kilkanaście minut. Całość podaj z domowym dipem lub tzatziki, z opieczonymi warzywami przyprószonymi wyrazistymi przyprawami i solą morską, w pieczywie typu pita. Prosto z ogrodu zabierzesz swoich gości na greckie wakacje!

Hit każdej imprezy - szaszłyki

Szaszłyki smakują pysznie zarówno na ciepło, jak i na zimno, a co jest ich dużą zaletą – można zjeść je bez brudzenia rąk, przechadzając się po ogrodzie czy tarasie. Podstawą są sezonowe, pełne smaku warzywa. Jeśli do całości dodasz zamarynowane wcześniej tofu lub gotowego, roślinnego gyrosa z pewnością stworzysz idealny, zaskakująco smaczny odpowiednik tego dania. Jako treściwy dodatek przygotuj młode ziemniaczki nadziewane farszem na bazie roślinnego mielonego z cebulką i pieczarkami. Ugotowane wcześniej w mundurkach i wystudzone ziemniaki wystarczy przekroić na pół, a następnie delikatnie wydrążyć wnętrze i wypełnić je ciepłym farszem. Ziemniaki zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do żaru. Nie pozostaje nam już nic innego, jak poczekać aż będący nośnikiem smaku tłuszcz, który w trakcie smażenia wchłonęły pieczarki, połączy wszystkie aromaty. Tak smakuje lato!

Burger z grilla - nie może go zabraknąć

Burgery nieczęsto goszczą na polskich grillach, jednak zdecydowanie warto to zmienić. Zamiast tradycyjnego mięsnego środka zaserwuj kotlet przygotowany na bazie soczewicy, kasz czy fasoli, który za każdym razem może smakować inaczej dzięki odpowiedniemu doprawieniu. Idealną sprawdzi się wędzona papryka, która doda dymnego, głębokiego charakteru. Warto sięgnąć również po sos sojowy, będący nośnikiem umami, czyli piątego, mięsnego smaku. O smaku całego dania decydują również dodatki. W tradycyjnej wersji do środka wsadzamy świeże, chrupiące warzywa, takie jak pomidor, cebula, ogórek czy sałata, które są idealną, letnią opcją. Wystarczy jednak zmienić składniki, aby całość smakowała zaskakująco i odmiennie. Dodaj nachosy, kremowe guacamole z dojrzałego awokado i ostry sos, aby zachwycić gości meksykańskim twistem i niesamowitym połączeniem faktur na języku. Możesz postawić także na soczysty roślinny kotlet w wersji klasycznej, który idealnie pasuje do pieczywa i zaserwowania jako standardowy burger lub podania w towarzystwie sałatki czy grillowanych warzyw. Będzie to mniej kaloryczna opcja, którą docenią z pewnością osoby dbające o sylwetkę i podaż kalorii.

Letnie miesiące i zbliżające się wakacje zachęcają do grillowania i spędzania czasu na zewnątrz z rodziną i przyjaciółmi. Dieta nie musi być nudna, a roślinne zamienniki mięsa są nie tylko pyszne, ale także wartościowe i lepsze dla planety. Odpowiednio podane będą świetnym urozmaiceniem diety i podbiją kubki smakowe nawet najbardziej wymagających gości.


OneDayMore polski producent musli, owsianek, przekąsek, a także roślinnych alternatyw mięsa. Firma powstała w 2016 roku w Poznaniu i od tego czasu dynamicznie się rozwija, poszerzając portfolio produktów oraz grono kontrahentów polskich i zagranicznych. Obecnie posiada dwie fabryki oraz dwie linie produktowe typu convenience – szybkich i łatwych w przygotowaniu pozycji. Oferta jest skierowana do ludzi aktywnych zawodowo, zajętych, a jednocześnie chcących jeść zdrowo. Składy bazują na naturalnych surowcach w odpowiednich ilościach, tak aby spełniały one normy żywieniowe i/lub zdrowotne, pozytywnie wpływały na zdrowie, a tym samych wydłużały życie. Stąd nazwa – OneDayMore – czyli „jeden dzień więcej”. Produkty dostępne są w dużych sieciach handlowych w Polsce oraz na 16 rynkach zagranicznych. Firma posiada sklepy internetowe w Polsce, Niemczech i Francji.

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Zawsze w formie, zawsze ze smakiem! Biuro prasowe
2022-08-10 | 12:00

Zawsze w formie, zawsze ze smakiem!

Linia zawiera trzy warianty, spośród których łatwo wybrać ten najlepiej dostosowany do indywidualnych potrzeb: 4 x Super Slim, Active Burn i Detox. Herbatki funkcjonalne Big
Żywienie Mała wielka przyjemność – pełna smaku i aromatu!
2022-08-10 | 12:00

Mała wielka przyjemność – pełna smaku i aromatu!

To wyjątkowe propozycje, które spełnią oczekiwania nawet najbardziej wymagających koneserek. Powstają z dużych liści herbaty, z dodatkiem egzotycznych owoców i barwnych
Żywienie Suszone pomidory z pestkami dyni w oleju z ziołami OLE!
2022-08-02 | 12:00

Suszone pomidory z pestkami dyni w oleju z ziołami OLE!

Suszone pomidory z pestkami dyni w oleju z ziołami OLE! to doskonały składnik wielu smakowitych dań. Daj się zaprosić w wyjątkową kulinarną podróż. Wystarczy, że odkręcisz

Transmisje online

Więcej ważnych informacji

Partner serwisu

Wschód Kultury

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Media

Handel

Rodzice zaczynają kompletować szkolną wyprawkę. Powrót jednego ucznia do szkoły będzie kosztował średnio 347 zł [DEPESZA]

Co piąty rodzic przeznaczy na wyprawkę dla dziecka od 400 do 500 zł, 16 proc. – powyżej tej kwoty – wynika z Barometru Providenta. Średnio powrót do szkoły jednego ucznia, według deklaracji badanych, będzie kosztował 347 zł. To tylko nieznacznie więcej niż rok temu, chociaż rodzice obawiają się wyższych cen. Największym obciążeniem dla budżetu będzie zakup nowych podręczników oraz ubrań. Z tego względu wielu rodziców rozkłada zakupy na kilka tygodni, by nie kumulować wydatków na przełomie sierpnia i września.

Edukacja

Rzeź Woli to jedna z najmniej znanych kart historii Powstania Warszawskiego. Powstaje nowy projekt edukacyjny w wirtualnej rzeczywistości

Rusza drugi etap rewitalizacji placu Męczenników Warszawskiej Woli. To jedno z ważniejszych miejsc pamięci Powstania Warszawskiego, gdzie w sierpniu 1944 roku wymordowano mieszkańców Woli i Ochoty. Fundacja PGE i opiekujący się placem ojcowie redemptoryści stworzą tutaj ścieżkę edukacyjną z multimedialnymi lekcjami w technologii wirtualnej rzeczywistości (VR), dzięki czemu z wiedzą o tragicznych wydarzeniach sprzed 78 lat łatwiej będzie dotrzeć do młodych odbiorców. Mimo wielu dekad prac badaczy szczegóły rzezi Woli nadal pozostają nieodkryte.

Partner serwisu