News powiązane z KE
P. Kuczyński: Grexit w ostatecznym rozrachunku mógłby być korzystny i dla Grecji, i dla euro
Polska Federacja Producentów Żywności: Komisja Europejska powinna szybciej reagować na zakłócenia w handlu wewnątrz UE
Spółki giełdowe od 2017 roku będą obowiązkowo musiały raportować działania CSR
ING BSK: Eksport, inwestycje i konsumpcja przyspieszą wzrost PKB. Stopy procentowe pozostaną bez zmian
Od roku obrotowego 2017 duże spółki będą musiały publikować raporty pozafinasowe. Unia Europejska chce zmian w ustawie o rachunkowości
KGHM, Enea i Tauron wniosą wkład w polski atom. Jest umowa ws. nabycia udziałów
Parytety uwolnią przedsiębiorczość polskich kobiet
80 proc. pracodawców nie może znaleźć odpowiednio wykwalifikowanych pracowników
Ministerstwo Gospodarki chce parytetów w radach nadzorczych spółek
Koniec z wykorzystywaniem stażystów. Komisja Europejska chce podnieść jakość staży i praktyk
Polska zdobywa sprzymierzeńców w obronie gazu łupkowego w UE
Resort rolnictwa: polskie rybołówstwo ma się coraz lepiej
Prezes URE o regulowaniu cen gazu w Polsce: zarzuty KE przestaną mieć wkrótce znaczenie
Komisja Europejska chce, żeby przesyłki międzynarodowe były tańsze
Polska na zmianach dotyczących pozwoleń na emisję CO2 może stracić miliard euro. Wzrosłyby ceny energii
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Żywienie
Filip Chajzer: Jestem samozwańczym królem kebaba. Miałem już ponad 700 zapytań o franczyzę i za dwa–trzy lata będzie to bardzo poważny biznes
Dziennikarz zamienił studio telewizyjne na budkę z kebabami i jak przekonuje, była to jedna z najlepszych decyzji w jego życiu zawodowym. Nie przejmuje się więc drwinami kolegi po fachu z TVN-u, za nic ma jakiekolwiek głosy krytyki i nie ogląda się na innych, tylko robi swoje. Wierzy bowiem, że ten biznes ma sens i szybko odniesie sukces w branży fast food. Filip Chajzer zdradza, że jego pomysł natychmiast odbił się szerokim echem. Po wyjątkowy przysmak do food trucka ustawiają się długie kolejki klientów i już teraz ma siedemset zapytań o franczyzę.
Zdrowie
Mikołaj Roznerski: W wieku 40 lat zrozumiałem, że powinienem regularnie się badać. Mam dziecko i chcę jak najdłużej żyć w zdrowiu
Aktor wspomina, że jakiś czas temu ani myślał o profilaktyce. Regularne badania spychał na margines, bo był przekonany, że jeśli dobrze się czuje i jest aktywny, to nie ma powodu do obaw. W końcu zrozumiał jednak, że nie tędy droga. Aby zachować dobre zdrowie, a w przypadku choroby móc błyskawicznie zareagować i rozpocząć leczenie, trzeba się badać. Teraz Mikołaj Roznerski zachęca też innych nieprzekonanych do tego, by zmienili podejście i nie zapominali o kontroli swojego organizmu.
Konsument
Polacy coraz częściej rezygnują z mięsa na rzecz roślinnych zamienników. Blisko połowa próbowała już produktów tego rodzaju
Już 24 proc. polskich konsumentów identyfikuje się jako fleksitarianie, a 6 proc. stosuje dietę roślinną – wynika z raportu ProVeg „Plant-Based Food in Poland”. Choć pod względem spożywanego mięsa wciąż plasujemy się w europejskiej czołówce, to ponad 40 proc. Polaków je go mniej niż rok wcześniej. – Potencjał rozwoju rynku roślinnych alternatyw w Polsce jest bardzo duży, zwłaszcza że rośnie świadomość o potrzebie ograniczenia mięsa – ocenia Marcin Tischner, public affairs coordinator w ProVeg.