News powiązane z fajerwerki

2016-12-30 | 06:30
Problemy społeczne
Co roku kilkaset osób ulega wypadkom przy odpalaniu fajerwerków. Należy zwrócić uwagę na ich jakość przed zakupem News powiązane z fajerwerki

Co roku kilkaset osób ulega wypadkom przy odpalaniu fajerwerków. Należy zwrócić uwagę na ich jakość przed zakupem

Poparzenia, pożary, zranienia, a nawet wypadki śmiertelne – to efekty niewłaściwego użytkowania fajerwerków. Co roku w Unii Europejskiej dochodzi do kilkuset wypadków, a ich ofiarami są przede wszystkim młodzi mężczyźni. Fajerwerki to materiały wybuchowe, dlatego należy przy ich stosowaniu zachować ostrożność – podkreśla Agnieszka Majchrzak z UOKiK. Powinny być używane zgodnie z instrukcją, warto też przestrzegać podstawowych zasad bezpieczeństwa.
więcej
2014-12-31 | 06:30
Handel
10 proc. skontrolowanych przez UOKiK fajerwerków z nieprawidłowościami

10 proc. skontrolowanych przez UOKiK fajerwerków z nieprawidłowościami

Kontrole wyrobów pirotechnicznych przeprowadzone przez Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów wykazały nieprawidłowości w co dziesiątym badanym produkcie. UOKiK apeluje o właściwe obchodzenie się z fajerwerkami w noc sylwestrową.
więcej

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Psychologia

Beata Pawlikowska: To wszystko, czego doświadczyłam w dżungli amazońskiej, wstrząsnęło mną i pokazało mi prawdę o sobie samej. To właśnie był początek zmian w moim życiu

Pisarka preferuje podróżowanie w pojedynkę. Lubi wyjeżdżać w trudne, niedostępne rejony świata, bo takie wyprawy są także podróżą w głąb siebie. Chociażby w dżungli amazońskiej przekonała się, że decyzje, jakie podejmujemy na różnych etapach naszego życia, wynikają właśnie z naszego postrzegania samych siebie i świata. A z kolei to postrzeganie zależy od podświadomych przekonań, które są naszym wewnętrznym programem wgranym w dzieciństwie. W swojej książce zatytułowanej „Kody podświadomości” podróżniczka tłumaczy, że jeśli ktoś podświadomie wierzy na przykład w to, że nie ma prawa do szczęścia i jest gorszy od innych, to jego życiowa droga będzie właśnie wiernym odbiciem tych przekonań.

Konsument

Coraz więcej Europejczyków ogranicza spożycie mięsa na rzecz produktów roślinnych. Większe wsparcie ze strony rządów i legislacji mogłoby zwiększyć ich popularność

Ponad połowa Europejczyków jedzących mięso aktywnie ogranicza jego roczne spożycie. Niemal 30 proc. co najmniej raz w tygodniu spożywa przynajmniej jedną roślinną alternatywę mięsa lub nabiału – wynika z badania ProVeg. Zmiana nawyków konsumenckich napędza branżę produktów roślinnych, ale wspomogłyby ją także zmiany systemowe, m.in. szersze dofinansowanie produkcji roślinnej kosztem mięsnej czy obniżenie podatku na żywność o niskim śladzie środowiskowym.