News powiązane z grafen w medcycynie

2019-03-06 | 06:00
Medycyna
Grafenowy czujnik przewidzi napady padaczki czy udar. W przyszłości pozwoli przywrócić mowę i zdolność komunikacji News powiązane z grafen w medcycynie

Grafenowy czujnik przewidzi napady padaczki czy udar. W przyszłości pozwoli przywrócić mowę i zdolność komunikacji

Nowoczesny czujnik oparty na grafenie rejestruje aktywność mózgu na bardzo niskich częstotliwościach i może prowadzić do nowych metod leczenia epilepsji. Dotychczasowe urządzenia były w stanie wykryć aktywność tylko na pewnym progu częstotliwości. Nowa technologia rejestruje aktywność mózgu na częstotliwościach poniżej wartości 0,1 Hz. Dzięki temu pozwoli przewidzieć prawdopodobieństwo napadu padaczkowego czy nawet udaru.
więcej

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Psychologia

Beata Pawlikowska: To wszystko, czego doświadczyłam w dżungli amazońskiej, wstrząsnęło mną i pokazało mi prawdę o sobie samej. To właśnie był początek zmian w moim życiu

Pisarka preferuje podróżowanie w pojedynkę. Lubi wyjeżdżać w trudne, niedostępne rejony świata, bo takie wyprawy są także podróżą w głąb siebie. Chociażby w dżungli amazońskiej przekonała się, że decyzje, jakie podejmujemy na różnych etapach naszego życia, wynikają właśnie z naszego postrzegania samych siebie i świata. A z kolei to postrzeganie zależy od podświadomych przekonań, które są naszym wewnętrznym programem wgranym w dzieciństwie. W swojej książce zatytułowanej „Kody podświadomości” podróżniczka tłumaczy, że jeśli ktoś podświadomie wierzy na przykład w to, że nie ma prawa do szczęścia i jest gorszy od innych, to jego życiowa droga będzie właśnie wiernym odbiciem tych przekonań.

Konsument

Coraz więcej Europejczyków ogranicza spożycie mięsa na rzecz produktów roślinnych. Większe wsparcie ze strony rządów i legislacji mogłoby zwiększyć ich popularność

Ponad połowa Europejczyków jedzących mięso aktywnie ogranicza jego roczne spożycie. Niemal 30 proc. co najmniej raz w tygodniu spożywa przynajmniej jedną roślinną alternatywę mięsa lub nabiału – wynika z badania ProVeg. Zmiana nawyków konsumenckich napędza branżę produktów roślinnych, ale wspomogłyby ją także zmiany systemowe, m.in. szersze dofinansowanie produkcji roślinnej kosztem mięsnej czy obniżenie podatku na żywność o niskim śladzie środowiskowym.