Newsy

Polacy nie szczepią swoich dzieci przeciwko meningokokom

2013-10-17  |  08:00
Mówi:dr hab. Leszek Szenborn
Funkcja:profesor Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu
Firma:Katedra i Klinika Pediatrii i Chorób Infekcyjnych
  • MP4
  • Meningokoki to bakterie, która najczęściej wywołują zakażenia u dzieci. Skutki takich zakażeń mogą być bardzo poważne i prowadzą nawet do sepsy, która jest chorobą śmiertelną. W Polsce wciąż jednak szczepienia przeciw meningokokom to rzadkość.

     – Zakażenia meningokokami są częste. Natomiast konsekwencje tych zakażeń są rzadkie, ale bardzo poważne.  Meningokoki mogą być przyczyną sepsy u dzieci  i młodzieży. Zupełnie zdrowa osoba może w ciągu kilkunastu godzin umrzeć, o ile  choroba nie zostanie rozpoznana i nie wdroży się bardzo intensywnego leczenia – przestrzega dr hab. Leszek Szenbron z Uniwersytetu  Medycznego we Wrocławiu.

    Kierownik Katedry i Kliniki Pediatrii i Chorób Infekcyjnych przypomina, że zakażenia meningokokami można uniknąć.

     – Na szczęście istnieją metody walki z tą  bakterią. Są to przede wszystkim bezpieczne szczepionki. Zarażenie  meningokokami może wystąpić w każdym wieku. Największe ryzyko występuje u  niemowląt. Drugim szczytem zachorowań jest okres od 11 do  25 roku życia, kiedy człowiek zmienia tryb życia. Dlatego też potrzeba szczepień przeciwko meningokokom istnieje już od  wieku niemowlęcego – podkreśla lekarz w rozmowie z agencją informacyjną Newseria Lifestyle.

    W Polsce najgroźniejszymi typami meningokoków są bakterie z grup B i C – to one najczęściej wywołują inwazyjną chorobę meningokokową.

    Wizyty u lekarza wymaga każde zakażenie, podczas którego dziecko traci ochotę do zabawy i jedzenia przebiegające  z wysoką gorączką oraz z występującymi wymiotami i drgawkami . Oznaczać to może  znacznie poważniejszą chorobę niż zwykłe przeziębienie. Typowymi objawami dla zarażenia meningokokami są zmiany krwotoczne na skórze. Jeżeli u dziecka występują krosty, które po naciśnięciu przezroczystym przedmiotem nie znikają, to znak, iż jest to  wysypka krwotoczna. Wymaga ona natychmiastowej interwencji lekarskiej –  stwierdza Szenbron.

    Kalendarium

    Więcej ważnych informacji

    Jedynka Newserii

    Jedynka Newserii

    Film

    Julia Kamińska: Najnowszy singiel pokazuje moje drugie, wulgarne oblicze. Nie chcę się już bać, tylko móc wreszcie wyrażać siebie nawet w bardzo odważnych tekstach

    Wokalistka podkreśla, że poprzez utwór „Dobrze się mamy MSNR” chciała zaprezentować odbiorcom nieco inne oblicze niż to, które znają z jej dotychczasowych projektów zawodowych. Niektórych jej nowa odsłona zaskoczyła, a nawet zbulwersowała. Julia Kamińska nie boi się jednak krytyki i również w swojej twórczości chce podejmować tematy trudne i kontrowersyjne. A już w maju ukaże się jej debiutancka płyta. Jesienią natomiast artystka zamierza wyruszyć w trasę koncertową właśnie z piosenkami z tego albumu.

    Gwiazdy

    Joanna Jędrzejczyk: Przygotowuję się do udziału w stand-upach. Będę miała 30 występów i spróbuję rozśmieszyć gości swoimi historiami

    Na pewien czas zawodniczka MMA zamienia ring na scenę i dołącza do stand-upowego teamu. Czeka ją 30 występów, do których musi się solidnie przygotować, by zaciekawić widzów i porwać ich do wspólnej zabawy. Joanna Jędrzejczyk ma nadzieję, że sprawdzi się w roli stand-uperki, a jeśli nawet zdarzą się jej jakieś potknięcia, to nie zamierza się poddawać, bo przecież to dopiero jej pierwszy taki projekt, a trening czyni mistrza, zarówno w sporcie, jak i w aktorstwie.

    Konsument

    Zmiany klimatu uderzają w portfele konsumentów. Podniosą ceny żywności nawet o 3 pkt proc. rocznie

    Coraz wyższe średnie temperatury obserwowane na świecie przekładają się na wzrost cen żywności. Problem dotyczy zarówno krajów rozwiniętych, jak i rozwijających się. Naukowcy z Poczdamskiego Instytutu Badań nad Wpływem Klimatu obliczyli, że do 2035 roku zdarzenia klimatyczne podniosą ceny żywności o 0,9–3,2 pkt proc. rocznie, a ogólny poziom inflacji o 0,3–1,1 pkt proc. Naukowcy przeanalizowali dane dotyczące zmian cen artykułów żywnościowych ze 120 krajów świata w ciągu ostatnich 30 lat.