Mówi: | Weronika Łapińska |
Funkcja: | specjalistka medycyny laboratoryjnej i dietetyki medycznej |
Firma: | Centrum Diagnostyki Organizmu Revitum |
Dobór suplementów diety powinien być uzależniony od trybu życia i wykonywanej pracy
Tryb życia, wykonywana praca, a nawet płeć – to wszystko powinno mieć wpływ na dobór suplementów diety. Inne produkty powinni zażywać narażeni na szkodliwy wpływ chemikaliów fryzjerzy i dentyści, a inne osoby prowadzące siedzący tryb życia. Naturalne suplementy warto dobierać także do pory roku – wiosną wybierać preparaty detoksykujące, a jesienią stawiać na produkty wzmacniające odporność.
Aby organizm ludzki funkcjonował prawidłowo, musimy mu dostarczyć wszystkie składniki odżywcze. Ich źródłem powinna być zbilansowana dieta, bogata w owoce, warzywa, ryby, chude mięso i produkty zbożowe. Przestrzeganie zdrowego stylu odżywiania bywa jednak trudne, dlatego bardzo ważna jest dodatkowa suplementacja. Rodzaj przyjmowanych preparatów powinien być uzależniony m.in. od pory roku. Jesienią niezbędne jest wzmacnianie odporności poprzez zażywanie np. kordycepsu, naturalnej lewoskrętnej witaminy C, lub betaglukanów. Wiosną organizm jest najczęściej osłabiony po zimie, a tym samym podatny na infekcje, dlatego warto przyjmować preparaty uzupełniające niedobory witamin i minerałów.
– Wiosną warto zadbać o wątrobę, bo wątroba detoksykuje cały organizm. Waży kilka kilogramów i warto by było ją wspomagać, np. preparatami z mniszkiem lekarskim, drapaczem lekarskim czy ostropestem plamistym, oczywiście pochodzenia naturalnego. Na pewno nie syntetycznymi, jakich jest pełno na rynku w tej chwili – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Weronika Łapińska, specjalistka medycyny laboratoryjnej i dietetyki medycznej w Centrum Diagnostyki Organizmu Revitum.
Na organizm człowieka bardzo duży wpływ ma także tryb życia. Osoby mało aktywne fizycznie, mające pracę wymagającą długiego siedzenia, są bardziej narażone na zwiększony poziom glukozy we krwi oraz cukrzycę. Aby uniknąć tego typu chorób, niezbędna jest dbałość o dietę i choćby minimalną porcję ruchu, z pomocą przychodzi także suplementacja. Można zażywać m.in. preparat na bazie koniczyny polnej, który reguluje poziom glukozy we krwi, i zawiera dużo chromu. Rodzaj zażywanych suplementów powinien być także dostosowany do wykonywanej pracy.
– Chemicy i lekarze dentyści są bardziej narażenie na środki chemiczne. Chemik, pracując przy odczynnikach w laboratorium, może bardziej kumulować ołów w organizmie. Jak ktoś wykonuje zawód stolarza, to żeby chronić organizm i wątrobę, może suplementować naturalne wapno. Wapno jest naturalnym preparatem do usuwania ołowiu z organizmu. Takie właściwości wykazuje też selen, który usuwa ołów i kadm – mówi Weronika Łapińska.
Suplementy można dobrać także ze względu na wiek, płeć lub bardzo konkretną dolegliwość. Na przykład na kłopoty z pamięcią pomagają preparaty z lecytyną i żeń-szeniem, a przy bezsenności – produkty wzbogacone o magnez. Aby prawidłowo dobrać suplementy, należy wybrać się do specjalisty i wykonać test na niedobory komórkowe. W ten sposób można precyzyjnie ustalić, czego konkretnie potrzebuje organizm w danym momencie. Test pozwala bowiem sprawdzić braki aminokwasów, koenzymów, witamin i minerałów. Czas trwania kuracji trwa zazwyczaj od 4 do 6 tygodni, choć u każdego pacjenta jest inny.
– Jeśli ktoś ma osteoporozę, to suplementacja potrwa kilka miesięcy i powinna być powtarzana. Krócej trwa terapia, gdy ktoś przychodzi do nas z prozaicznym zmęczeniem lub syndromem chronicznego zmęczenia. Wtedy taka miesięczna kuracja powinna wystarczyć, ale powinno się ją powtarzać co jakiś czas – mówi Weronika Łapińska.
Należy pamiętać o tym, że suplementację produktami naturalnymi należy zacząć odpowiednio wcześniej, aby zapobiegać rozwojowi choroby. Gdy choroba już się rozwinie, może być za późno na stosowanie naturalnych preparatów.
Czytaj także
- 2025-05-27: Doda: Udało mi się całkowicie zwalczyć przyczynę Hashimoto, a nie tylko skutki tej choroby. Nadal będę się dzielić moimi doświadczeniami i nie dam się zastraszyć
- 2025-03-12: Klienci oczekują od salonów optycznych nie tylko profesjonalnych badań wzroku. Ważne jest także doradztwo w doborze oprawek
- 2025-03-18: Sylwia Bomba: W liceum nikt nie miał odwagi prosto w oczy nazwać mnie grubasem. Ale jak szłam korytarzem, to czułam śmiechy za moimi plecami
- 2025-03-14: Przybywa osób biorących leki dla chorych na cukrzycę, aby szybciej schudnąć. To rozwiązanie niekorzystne dla zdrowia
- 2024-08-12: Ginekolodzy biją na alarm: przyszły tata to nie tylko dawca nasienia. Mężczyźni nadal zbyt rzadko uczestniczą w przygotowaniach do ciąży
- 2024-08-05: Samoregulacja zawodowa ogranicza udział farmaceutów w reklamach i ich współprace płatne. Złamanie tych zasad grozi wszczęciem postępowania
- 2024-06-26: Polacy pokochali diety pudełkowe. Inspekcja handlowa sprawdza jakość dań, ich składy i oznakowanie
- 2024-04-18: Prawie 60 proc. Polaków podejmowało próby odchudzania. U większości efekty były krótkotrwałe i powodowały problemy zdrowotne
- 2023-03-31: Joanna Jędrzejczyk: Podjęłam naukę w szkole biznesowej. Chcę zdobyć fachową wiedzę, by rozwijać swoją firmę
- 2023-03-03: Nawet 80 proc. ludzi nie przyjmuje odpowiednich dawek kwasów omega-3. Główny powód to zbyt mało tłustych ryb w diecie i brak suplementacji
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Mika Urbaniak: Dążę do tego, by żyć w autentyczności. Stawiam więc granice w relacjach z innymi
Wokalistka podkreśla, że życie w zgodzie z własnym wnętrzem wymaga nie tylko autorefleksji, ale także odważnego wyrażania siebie i dbania o własne potrzeby. Taki sposób funkcjonowania pomaga utrzymać komfort emocjonalny, pozwala maksymalnie wykorzystać drzemiący w nas potencjał i jest fundamentem szczęśliwego życia. Mika Urbaniak zwraca też uwagę na konieczność wyznaczania granic w relacjach z innymi i budowanie zdrowych relacji.
Ochrona środowiska
Mężczyźni generują dużo wyższy ślad węglowy z transportu i konsumpcji niż kobiety. Główne powody to spożycie czerwonego mięsa i jazda samochodem

Ślad węglowy generowany przez kobiety, liczony na podstawie diety i wykorzystania środków transportu, jest o jedną czwartą niższy w porównaniu do mężczyzn – donoszą francuscy i brytyjscy naukowcy na podstawie badań przeprowadzonych we Francji. Nawet po skorygowaniu wyników, na przykład o różnice płciowe w zapotrzebowaniu na kalorie, luka pozostaje bardzo duża. Tym, co w większości odpowiada za te różnice, są czerwone mięso i samochody – oba wysokoemisyjne i oba powiązane ze stereotypowym wizerunkiem mężczyzny.
Gwiazdy
Marcelina Zawadzka: Kiedyś sama decydowałam o swoim życiu i nie byłam od nikogo zależna. Teraz już przy opiece nad synkiem jestem zdana na pomoc innych

Prezenterka przyznaje, że bycie mamą to ciągłe wykraczanie poza swoją strefę komfortu, bo od momentu narodzin dziecka jest się całkowicie odpowiedzialnym za tę małą istotę i trzeba ustawić wszystko pod jej potrzeby. Każdego dnia macierzyństwo uczy ją pokory i pokazuje, że nie na wszystko ma wpływ i nie wszystkiemu jest w stanie zapobiec. Często nie pozostaje nic innego, jak przyjąć trudne doświadczenia i wyciągnąć z nich odpowiednią lekcję. Marcelina Zawadzka zdradza, że jej dziewięciomiesięczny syn już stawia pierwsze kroki i jest niezwykle ciekawy świata. Czasami towarzyszy jej także w pracy.