Newsy

Klasyczny minimalizm i styl rustykalny najmodniejszymi aranżacjami wielkanocnych stołów

2014-04-18  |  06:45
Mówi:Paweł Domański
Funkcja:stylista
Firma:producent ceramiki Villeroy & Boch
  • MP4
  • Rustykalny, klasyczny lub minimalistyczny – tak, według najnowszych trendów, powinien w tym sezonie wyglądać wielkanocny stół. Przed przygotowaniem nakrycia warto zaplanować, jaki efekt chcemy osiągnąć, a także zwrócić uwagę na dobór kwiatów oraz kieliszków do jajek, ponieważ to one są głównymi elementami świątecznej dekoracji.

    Styl wiejski to dużo zieleni przyozdobionej farmerskimi motywami kurczaków i drobnych kwiatuszków, uzupełnione na przykład różnymi kolorowymi figurkami zajączków. To styl, który będzie nawiązywał do naszego dzieciństwa. Z kolei dla tych, którzy nie są fanami rustykalnych, wiosennych wzorów, polecam prostą, klasyczną porcelanę z delikatnym wzorem, do którego możemy dopasować oprócz białego obrusu, kolorowy bieżnik lub kolorowe elementy z bardziej dekoracyjnych kolekcji – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Paweł Domański, stylista marki produkującej ceramikę Villeroy & Boch.

    Ci, którzy nie lubią tradycyjnych wielkanocnych ozdób, mogą udekorować stół świeżymi kwiatami. Te o mocnych kolorach będą się najlepiej komponowały z prostymi wzorami, np. szklanym wazonem.  

    Można zastosować zwykłe gałęzie wierzby mandżurskiej, obwiesić ją różnymi porcelanowymi kwiatuszkami, dzwoneczkami, jajkami. Mogą to być zwykłe tulipany lub hiacynty, które są symbolem wiosny. To wszystko ustawiamy na stole, a im więcej, tym lepiej, dlatego że one zawsze ożywią każdą dekorację – tłumaczy Paweł Domański.

    Podczas świątecznego śniadania uwagę przykuwają także kieliszki do jajek. Do stylu rustykalnego można dobrać te z motywami wiejskimi, np. kurczakami, zajączkami, kogutami. Do stylu klasycznego nadają się wszystkie podstawki w mocnych kolorach lub z wyrazistymi wzorami, zarówno kolor, jak i wzór rozjaśnią i ożywią stół.

    Czytaj także

    Kalendarium

    Więcej ważnych informacji

    Jedynka Newserii

    Jedynka Newserii

    Media

    Finanse

    Jedna trzecia pacjentów jest niedożywiona przy przyjęciu do szpitala. Od tego w dużej mierze zależą rokowania

    Niedożywienie pacjentów w szpitalach jest zjawiskiem powszechnym – w Polsce stan ten dotyczy jednej trzeciej osób już w momencie wizyty w Izbie Przyjęć, a w trakcie hospitalizacji pogłębia się u kolejnych 20–30 proc. O roli leczenia żywieniowego mówi się już coraz więcej, również jako o odrębnej opcji terapeutycznej w niektórych chorobach z autoagresji. W ocenie ekspertów wciąż jednak brakuje wiedzy na ten temat, zwłaszcza u lekarzy innych specjalizacji niż onkologiczne, gastroenterologiczne czy chirurgiczne. Tymczasem dobre odżywienie nie tylko przekłada się na szybsze zdrowienie, ale i realne oszczędności dla systemu.

    Nowe technologie

    Wiktor Dyduła: Słyszę coraz więcej utworów wygenerowanych przez sztuczną inteligencję. Trudno je odróżnić od kompozycji stworzonych przez ludzi

    Wokalista zauważa, że nowoczesne technologie rewolucjonizują nasze życie i mają zastosowanie w różnych dziedzinach. Jeżeli natomiast chodzi o sztuczną inteligencję, to nie ma on nic przeciwko kreatywnemu jej wykorzystaniu również w branży muzycznej. Ale choć AI potrafi wygenerować już całkiem dobrze brzmiące utwory, to przecież na koncertach hologramy czy awatary nie dostarczą odbiorcom takich emocji, jakie towarzyszą występom prawdziwych artystów.