Newsy

Klasyczny minimalizm i styl rustykalny najmodniejszymi aranżacjami wielkanocnych stołów

2014-04-18  |  06:45
Mówi:Paweł Domański
Funkcja:stylista
Firma:producent ceramiki Villeroy & Boch
  • MP4
  • Rustykalny, klasyczny lub minimalistyczny – tak, według najnowszych trendów, powinien w tym sezonie wyglądać wielkanocny stół. Przed przygotowaniem nakrycia warto zaplanować, jaki efekt chcemy osiągnąć, a także zwrócić uwagę na dobór kwiatów oraz kieliszków do jajek, ponieważ to one są głównymi elementami świątecznej dekoracji.

    Styl wiejski to dużo zieleni przyozdobionej farmerskimi motywami kurczaków i drobnych kwiatuszków, uzupełnione na przykład różnymi kolorowymi figurkami zajączków. To styl, który będzie nawiązywał do naszego dzieciństwa. Z kolei dla tych, którzy nie są fanami rustykalnych, wiosennych wzorów, polecam prostą, klasyczną porcelanę z delikatnym wzorem, do którego możemy dopasować oprócz białego obrusu, kolorowy bieżnik lub kolorowe elementy z bardziej dekoracyjnych kolekcji – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Paweł Domański, stylista marki produkującej ceramikę Villeroy & Boch.

    Ci, którzy nie lubią tradycyjnych wielkanocnych ozdób, mogą udekorować stół świeżymi kwiatami. Te o mocnych kolorach będą się najlepiej komponowały z prostymi wzorami, np. szklanym wazonem.  

    Można zastosować zwykłe gałęzie wierzby mandżurskiej, obwiesić ją różnymi porcelanowymi kwiatuszkami, dzwoneczkami, jajkami. Mogą to być zwykłe tulipany lub hiacynty, które są symbolem wiosny. To wszystko ustawiamy na stole, a im więcej, tym lepiej, dlatego że one zawsze ożywią każdą dekorację – tłumaczy Paweł Domański.

    Podczas świątecznego śniadania uwagę przykuwają także kieliszki do jajek. Do stylu rustykalnego można dobrać te z motywami wiejskimi, np. kurczakami, zajączkami, kogutami. Do stylu klasycznego nadają się wszystkie podstawki w mocnych kolorach lub z wyrazistymi wzorami, zarówno kolor, jak i wzór rozjaśnią i ożywią stół.

    Czytaj także

    Kalendarium

    Więcej ważnych informacji

    Jedynka Newserii

    Jedynka Newserii

    Żywienie

    Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień

    Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.

    Ochrona środowiska

    Wokół utylizacji odpadów medycznych narosło wiele mitów. Nowoczesne instalacje pozwalają wykorzystać ten proces do produkcji ciepła i energii

    Według różnych szacunków w Polsce powstaje od 60 do nawet 200 tys. t odpadów medycznych. Wymagają one specjalnego trybu postępowania, innego niż dla odpadów komunalnych – jedyną dopuszczalną i obowiązującą w świetle polskiego prawa metodą jest ich spalanie. Obecnie zakłady przetwarzania odpadów to nowoczesne instalacje połączone z odzyskiem energii. Termiczne przekształcenie odpadów może też być elementem gospodarki o obiegu zamkniętym.

    Moda

    Piotr Zelt: Nie latam po sklepach i nie zawalam sobie szafy jakimiś niepotrzebnymi ciuchami. Mam sporo ubrań, które mają po 20 lat, i cały czas je noszę

    Aktor zaznacza, że jego garderoba jest skromna, ale zawiera dobre jakościowo ubrania, które choć były kupione nawet dwie dekady temu, wciąż wyglądają jak nowe. Jego zdaniem nie warto ulegać sezonowym trendom i gromadzić w szafie wielu rzeczy, które modne są zaledwie kilka miesięcy. Zamiast tego lepiej zainwestować w ponadczasowe kurtki, marynarki czy buty z dobrych materiałów i dbać o nie tak, by posłużyły jak najdłużej.