Newsy

Klasyczny minimalizm i styl rustykalny najmodniejszymi aranżacjami wielkanocnych stołów

2014-04-18  |  06:45
Mówi:Paweł Domański
Funkcja:stylista
Firma:producent ceramiki Villeroy & Boch
  • MP4
  • Rustykalny, klasyczny lub minimalistyczny – tak, według najnowszych trendów, powinien w tym sezonie wyglądać wielkanocny stół. Przed przygotowaniem nakrycia warto zaplanować, jaki efekt chcemy osiągnąć, a także zwrócić uwagę na dobór kwiatów oraz kieliszków do jajek, ponieważ to one są głównymi elementami świątecznej dekoracji.

    Styl wiejski to dużo zieleni przyozdobionej farmerskimi motywami kurczaków i drobnych kwiatuszków, uzupełnione na przykład różnymi kolorowymi figurkami zajączków. To styl, który będzie nawiązywał do naszego dzieciństwa. Z kolei dla tych, którzy nie są fanami rustykalnych, wiosennych wzorów, polecam prostą, klasyczną porcelanę z delikatnym wzorem, do którego możemy dopasować oprócz białego obrusu, kolorowy bieżnik lub kolorowe elementy z bardziej dekoracyjnych kolekcji – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Paweł Domański, stylista marki produkującej ceramikę Villeroy & Boch.

    Ci, którzy nie lubią tradycyjnych wielkanocnych ozdób, mogą udekorować stół świeżymi kwiatami. Te o mocnych kolorach będą się najlepiej komponowały z prostymi wzorami, np. szklanym wazonem.  

    Można zastosować zwykłe gałęzie wierzby mandżurskiej, obwiesić ją różnymi porcelanowymi kwiatuszkami, dzwoneczkami, jajkami. Mogą to być zwykłe tulipany lub hiacynty, które są symbolem wiosny. To wszystko ustawiamy na stole, a im więcej, tym lepiej, dlatego że one zawsze ożywią każdą dekorację – tłumaczy Paweł Domański.

    Podczas świątecznego śniadania uwagę przykuwają także kieliszki do jajek. Do stylu rustykalnego można dobrać te z motywami wiejskimi, np. kurczakami, zajączkami, kogutami. Do stylu klasycznego nadają się wszystkie podstawki w mocnych kolorach lub z wyrazistymi wzorami, zarówno kolor, jak i wzór rozjaśnią i ożywią stół.

    Czytaj także

    Kalendarium

    Więcej ważnych informacji

    Jedynka Newserii

    Jedynka Newserii

    Media

    Edyta Herbuś: Rozmawiałam z produkcją na temat mojej ewentualnej roli w „Tańcu z gwiazdami”. Wierzę, że stworzą taką, która będzie dla mnie inspirująca

    Tancerka przyznaje, że kiedy dostała propozycję udziału w ostatniej edycji „Tańca z gwiazdami”, to choć miała apetyt na powrót do tej produkcji, po rozważeniu wszystkich za i przeciw jednak ją odrzuciła. Z jednej strony miała już inne zobowiązania zawodowe, a z drugiej – zależało jej na tym, by powrócić do show nie tylko w charakterze instruktorki, ale zaprezentować się widzom z nieco innej strony. Edyta Herbuś wierzy, że w przyszłości program przejdzie pewną metamorfozę i znajdzie się w nim rola skrojona właśnie dla niej. Nie ukrywa też, że ta edycja wyjątkowo przyciągnęła jej uwagę, bo skupiła bardzo charyzmatycznych uczestników.

    Prawo

    Sztuczna inteligencja coraz śmielej wkracza w produkcję muzyczną. Artyści i odbiorcy chcą jasnego oznaczania utworów generowanych przez takie narzędzia

    Dziesięciokrotny wzrost przychodów rynku sztucznej inteligencji w tworzeniu muzyki przewidują analitycy w ciągu najbliższych 10 lat. Wokół tematu narasta coraz więcej kontrowersji, związanych m.in. z uczeniem się algorytmów na już skomponowanych dziełach czy wykorzystywania głosów wokalistów do tworzenia coverów śpiewanych przez SI. Jednocześnie ponad jedna trzecia muzyków przyznaje już, że wspierali się w swojej pracy sztuczną inteligencją. Artyści oczekują jednak jasno wytyczonych ram regulacyjnych dla tego typu narzędzi. Przede wszystkim miałyby one dotyczyć zgód na wykorzystanie własności intelektualnej i wyraźnego oznaczania muzyki komponowanej przez SI.

    Handel

    Po kiełbaski wege czy roślinne burgery sięga coraz więcej konsumentów. Branża roślinna będzie walczyć o utrzymanie takiego nazewnictwa

    Kiełbasa bezmięsna, burger roślinny, parówka wegetariańska, stek vege – do takich nazw produktów wielu konsumentów zdążyło się przyzwyczaić i coraz chętniej po nie sięga. Pojawiają się jednak pomysły, by zakazać nazewnictwa charakterystycznego dla produktów mięsnych. Również w Polsce pojawiła się propozycja w tym zakresie ze strony poprzedniego składu resortu rolnictwa pod koniec ubiegłego roku. Zwolennicy uzasadniają ten pomysł ochroną interesów konsumenckich, ale badania pokazują, że tylko niewielki odsetek klientów pomylił produkt wegański i mięsny przy zakupie.