Mówi: | Kamila Tomasiewicz |
Funkcja: | architekt krajobrazu |
Firma: | Autorska Pracownia Architektury Krajobrazu „Jardin” |
Moda na kompozycje z ozdobnych traw w aranżacji ogrodów
– W ogrodach pojawia się dużo traw. Są rozplenice, miskanty. Nadal niestety nie możemy hodować trawy pampasowej – ona raczej u nas nie przetrwa zimy. Parę lat temu, było bardzo dużo ogrodów, które były tylko z samych iglaków i ewentualnie jakiś tam liściasty żywopłot. Teraz wraca moda na bardziej urozmaicone kompozycje – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Kamila Tomasiewicz, architekt krajobrazu.
Ozdobne trawy doskonale prezentują się na brzegach oczek wodnych, skalniaków, w pobliżu drewnianych ozdób i dużych kamieni. Wśród nich można wyróżnić gatunki wysokie, z wydłużonymi liśćmi i kwiatostanem, który faluje na wietrze, wprowadzając do ogrodu lekkość i delikatny ruch oraz niskie, które rozrastają się w zielone lub srebrzyste kobierce i doskonale podkreślają urodę kolorowych kwiatów posadzonych w ich sąsiedztwie.
– Ludzie przestali się bać bylin, czyli takich roślin, które kwitną, natomiast nie są to rośliny jednoroczne. Nie trzeba ich rozsiewać i pikować, tylko wystarczy je raz posadzić, potem tylko dbać właściwie dwa razy w roku – wiosną i jesienią. One zapewniają nam bardzo dużo różnorodnych wielkości, kształtów, kolorów i są kontynuacją kompozycji z krzewów i drzew ozdobnych – mówi Kamila Tomasiewicz.
W tym sezonie najmodniejszym kolorem w aranżacji ogrodu jest kolor szmaragdowy. Architekci krajobrazu radzą, by operować nim na zasadzie dodatków, np. ustawić donice właśnie w takim odcieniu na tarasie czy balkonie. Można również wprowadzić do ogrodu rośliny w tej kolorystyce – czasem wystarczy jedna okazała, ustawiona w centralnym punkcie ogrodu.
– Teraz jest dobry czas na sadzenie roślin kopanych, czyli z nagą bryłą korzeniową, hodowanych nie w donicach, tylko na polu. W tej chwili właśnie jest świetny czas, żeby je wykopywać i przesadzać do ogrodów. Jeśli chodzi o pojemnikowane rośliny, to właściwie, jeśli tylko pogoda pozwoli, czyli nie będzie zbyt dużych przymrozków w ciągu dnia i w nocy, możemy je sadzić praktycznie od wiosny do późnej jesieni – dodaje Kamila Tomasiewicz.
Czytaj także
- 2024-09-23: Sztuczna inteligencja znacząco przyspiesza opracowywanie przeciwciał. To rewolucja w farmacji na skalę odkrycia prądu
- 2024-05-21: Lara Gessler: Moje aktualne mieszkanie jest już szesnastym. Połowy kuchni jeszcze nie pokazuję, bo nie mam blatu kuchennego
- 2024-04-04: Warszawskie ZOO: Powstanie nowa małpiarnia, powiększymy wybieg dla gepardów. Będą też kapibary
- 2023-12-12: Cyfryzacja procesów budowlanych przyspiesza. Efektem są lepszej jakości projekty i mniej błędów na budowach
- 2023-10-03: Nie ma odwrotu od zrównoważonego rozwoju. Ponad 90 proc. firm spodziewa się, że ten czynnik będzie odgrywać coraz większą rolę
- 2023-08-23: Współczesne miasta pogłębiają nierówności płciowe. Kobiety nie czują się w nich bezpiecznie
- 2023-07-24: Problemy finansowe i braki kadrowe uderzają w warszawskie zoo. Konieczne wstrzymanie inwestycji i ograniczanie liczby zwierząt
- 2023-04-05: PLICH: Poszerzam działalność atelier o projektowanie wnętrz. W ofercie mam już ceramikę i szkło artystyczne, a niebawem pojawią się meble i obrazy
- 2023-05-02: PLICH: Aranżacja ołtarzy i dobór tekstyliów w kościołach to ważna kwestia. Rażą mnie kiepskiej jakości tkaniny i plastikowe wazony, które nijak się mają do polichromii i złoceń
- 2022-09-13: Inteligentna doniczka zapewni świeże zioła i warzywa przez cały rok. Parametrami można sterować z poziomu aplikacji
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Żywienie
Jan Błachowicz: Podczas wyprawy do Azji czasami byliśmy głodni. Próbowaliśmy jajka z płodem rozwiniętym w środku
Uczestnicy „Azja Express” przyznają, że jeśli chodzi o kulinarną stronę wyprawy, to mają różne doznania i spostrzeżenia. Jedne smaki przypadły im do gustu, inne – w ogóle, a czasami nawet nie było kiedy się zatrzymać i zjeść coś konkretnego. Jan Błachowicz docenia, że mieszkańcy tamtych terenów dzielili się z nimi jedzeniem i częstowali ich, czym tylko mogli, bo za jednego dolara, podobnie jak w Polsce, można tam kupić jedynie drożdżówkę.
Konsument
Z roku na rok rośnie odsetek Polaków segregujących odpady. Nie zawsze jednak robią to prawidłowo [DEPESZA]
Już 97 proc. Polaków deklaruje, że segreguje odpady – wynika z badania SW Research na zlecenie Fundacji ProKarton. To o 5 pkt proc. więcej niż w 2023 roku. Rośnie również świadomość dotycząca recyklingu kartonów do płynnej żywności, a 58 proc. osób deklaruje, że prawidłowo wyrzuca je do żółtego pojemnika. Wciąż jednak pojawiają się wątpliwości co do tego, jak segregować poszczególne odpady do konkretnych pojemników. – Frakcje z poszczególnych pojemników są niekiedy zanieczyszczone innymi odpadami, co utrudnia proces sortowania i obniża jakość surowca do recyklingu – ocenia Łukasz Sosnowski, prezes Fundacji ProKarton.
Konsument
Polacy na bakier z higieną cyfrową. To przekłada się na zdrowie fizyczne i psychiczne, szczególnie młodych
Smartfony, monitory komputera, telewizory podłączone do sieci lub konsoli do gier mogą negatywnie wpływać na zdrowie zarówno fizyczne, jak i psychiczne – twierdzą lekarze. Dodatkowo nadużywanie elektronicznych gadżetów może niekorzystnie wpływać na nawyki żywieniowe. Między innymi z tego powodu coraz więcej mówi się o potrzebie higieny cyfrowej. Jej brak może prowadzić do poważnych konsekwencji.