Mówi: | Krzysztof Wojdat |
Funkcja: | dietetyk |
Firma: | Diet Box |
Spożywanie wątróbki przez kobiety w ciąży może doprowadzić do poważnych wad rozwojowych płodu
Zarówno niedożywienie, jak i nadmierna podaż kalorii w trakcie ciąży zaburzają prawidłowy rozwój płodu i negatywnie wpływają na zdrowie matki. Dieta kobiety spodziewającej się dziecka powinna być przede wszystkim zbilansowana pod względem jakości, a nie ilości spożywanych produktów. Dietetycy apelują, że niektóre pokarmy muszą być wykluczone z jadłospisu ciężarnych, ze względu na ryzyko wywołania wad rozwojowych oraz poronienia. Należą do nich m.in. wątróbka, oscypek, ryby bałtyckie oraz sery pleśniowe.
Niedożywienie w trakcie ciąży zwiększa ryzyko okołoporodowego zgonu dziecka oraz chorób metabolicznych w dorosłości, ponieważ może zaburzyć prawidłowy rozwój narządów płodu. W krajach rozwiniętych częstszym problemem jest jednak zbyt duża podaż kalorii w diecie kobiet ciężarnych, która również może bardzo negatywnie odbić się na zdrowiu zarówno dziecka, jak i matki. Ginekolodzy i dietetycy apelują, że w jadłospisie przyszłej mamy dużo większe znaczenie ma jakość, a nie ilość produktów spożywczych.
– Przyjęło się, że kobieta w ciąży musi dużo zjeść. Tak naprawdę w pierwszym trymestrze kaloryczność nie powinna się w ogóle zwiększyć. Dopiero w drugim trymestrze zwiększamy ją o około 360-400 kcal, a w trzecim o 500 kcal – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Krzysztof Wojdat, dietetyk z firmy Diet Box.
Kobieta spodziewająca się dziecka powinna spożywać przede wszystkim więcej owoców i warzyw oraz zadbać o dostarczenie odpowiedniej ilości wapnia. W większości przypadków konieczna jest również suplementacja kwasu foliowego oraz żelaza.
Są również produkty, których należy bezwzględnie unikać w okresie ciąży.
– Przyszłe mamy powinny wykluczyć z diety sery pleśniowe, oscypek, ponieważ jest przygotowany z mleka niepasteryzowanego oraz wątróbkę, która zawiera duże ilości witaminy A w postaci retinolu, co może być groźne dla płodu – dodaje Krzysztof Wojdat.
Wysokie dawki retinolu mogą doprowadzić do poważnych wad rozwojowych u dziecka oraz utraty ciąży.
Ze względu na skażenie zanieczyszczeniami środowiskowymi niebezpiecznymi dla płodu Instytut Żywności i Żywienia nie zaleca spożywania ryb bałtyckich, szczególnie śledzi i łososi, przez kobiety w ciąży.
Aby ograniczyć ryzyko zatrucia pokarmowego, konieczne jest również dokładne mycie owoców i warzyw oraz odpowiednio długie gotowanie mięsa i jajek.
Czytaj także
- 2025-05-07: Kobiety wciąż są w mniejszości we władzach spółek. Tylko część firm działa na rzecz równości płci
- 2025-04-07: Krzysztof Skórzyński: Elektrośmieci są dzisiaj gigantycznym problemem. Wciąż nie nauczyliśmy się segregować takich odpadów
- 2025-04-24: Krzysztof Skórzyński: Lubimy mówić, że dbamy o środowisko i dajemy rzeczom drugie życie. A potem idziemy do galerii i kupujemy nowe ubrania
- 2025-04-16: Krzysztof Skórzyński: Dla mnie Wielkanoc ma wymiar symboliczny i duchowy. Podczas przygotowań w kuchni ja jestem od wykonywania poleceń córki
- 2025-03-21: Rośnie zainteresowanie białymi rybami jak dorsz czy mintaj. W Polsce zaledwie 5–10 proc. sprzedaży pochodzi ze zrównoważonych połowów
- 2025-03-07: Polska w końcówce europejskiej stawki pod względem udziału kobiet w zarządach spółek. Zmienić ma to unijna dyrektywa
- 2025-03-06: Joanna Liszowska: Kobiety powinno się doceniać na co dzień. Ale 8 marca można szczególnie wyrazić swoją sympatię
- 2025-04-22: Sylwia Bomba: Stosuję zasadę żywieniową 80/20. Raz w tygodniu jem z córką kebaba i organizm wybacza mi to
- 2025-03-18: Sylwia Bomba: W liceum nikt nie miał odwagi prosto w oczy nazwać mnie grubasem. Ale jak szłam korytarzem, to czułam śmiechy za moimi plecami
- 2025-03-10: Sylwia Bomba: Przez 10 lat odchudzałam się bezskutecznie. Potrafiłam codziennie biegać 15 km albo w ogóle nie jeść
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień
Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.
Ochrona środowiska
Wokół utylizacji odpadów medycznych narosło wiele mitów. Nowoczesne instalacje pozwalają wykorzystać ten proces do produkcji ciepła i energii

Według różnych szacunków w Polsce powstaje od 60 do nawet 200 tys. t odpadów medycznych. Wymagają one specjalnego trybu postępowania, innego niż dla odpadów komunalnych – jedyną dopuszczalną i obowiązującą w świetle polskiego prawa metodą jest ich spalanie. Obecnie zakłady przetwarzania odpadów to nowoczesne instalacje połączone z odzyskiem energii. Termiczne przekształcenie odpadów może też być elementem gospodarki o obiegu zamkniętym.
Moda
Piotr Zelt: Nie latam po sklepach i nie zawalam sobie szafy jakimiś niepotrzebnymi ciuchami. Mam sporo ubrań, które mają po 20 lat, i cały czas je noszę

Aktor zaznacza, że jego garderoba jest skromna, ale zawiera dobre jakościowo ubrania, które choć były kupione nawet dwie dekady temu, wciąż wyglądają jak nowe. Jego zdaniem nie warto ulegać sezonowym trendom i gromadzić w szafie wielu rzeczy, które modne są zaledwie kilka miesięcy. Zamiast tego lepiej zainwestować w ponadczasowe kurtki, marynarki czy buty z dobrych materiałów i dbać o nie tak, by posłużyły jak najdłużej.