Mówi: | Dorota Osóbka |
Funkcja: | dietetyk i ekspert ds. olejów roślinnych |
Firma: | Zakłady Tłuszczowe Bielmar |
Wspólne przygotowywanie posiłków wzmacnia więzi rodzinne i pomaga zadbać o zdrowie
Zdaniem dietetyków Polacy niezwykle cenią sobie smaki z dzieciństwa i ze wzruszeniem wspominają wspólne przygotowywanie posiłków z mamą czy babcią, dlatego teraz coraz więcej osób chętnie powraca do tej tradycji. Specjaliści do spraw żywienia chwalą ten trend. Mimo pośpiechu i nawału różnych obowiązków warto bowiem znaleźć czas na to, by całą rodziną spotykać się w kuchni na wspólnym gotowaniu. To pomaga w budowaniu dobrych relacji, zacieśnia więzi i ułatwia wpajanie najmłodszym dobrych nawyków żywieniowych.
Dobrą okazją do tego, by zachęcić dzieci do wspólnego przyrządzania posiłków, są chociażby wakacje. Najmłodsi mają teraz więcej czasu i zamiast przed komputerem, mogą go spędzić w kuchni.
– Myślę, że wiele osób pamięta jeszcze z dzieciństwa takie potrawy, które robiła babcia albo mama. Czasami były to ciasta, których zapach roznosił się po całym domu, a czasami były to jakieś dania obiadowe, ulubiona zupa. I tak naprawdę, kiedy słyszymy nazwę tej potrawy albo czujemy jej zapach, to zaczynają nam się przypominać cały wydarzenia z dzieciństwa i emocje, które z tymi potrawami są związane – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Dorota Osóbka, dietetyk i ekspert ds. olejów roślinnych Zakładów Tłuszczowych Bielmar.
W trakcie wspólnego przygotowywania posiłków powinno się dbać o to, by posiłki były skomponowane ze składników bogatych w witaminy i substancje odżywcze. W domu można przygotowywać nie tylko tradycyjne potrawy, lecz także dania z innych zakątków świata. Z pewnością będzie to ciekawa lekcja kulinarna dla całej rodziny.
– Myślę, że warto to kultywować i tworzyć nową tradycję. Warto nakłaniać dzieci do tego, żeby przygotowywały z nami posiłki, uczyły się gotować. Trzeba wpajać im zdrowe nawyki żywieniowe. To, co jest bardzo ważne, to to, żebyśmy jedli posiłki regularnie, czyli mniej więcej co trzy godziny, i żebyśmy tego też nauczyli nasze dzieci – podkreśla Dorota Osóbka.
Dobrym pomysłem jest nie tylko wspólne przygotowywanie posiłków, lecz także oglądanie programów kulinarnych czy śledzenie blogów. Eksperymenty w kuchni mogą być dla dzieci ciekawym doświadczeniem, które zachęci je do poszukiwania nowych smaków.
– Wspólne przygotowywanie posiłków nie tylko buduje odpowiednie nawyki żywieniowe w całej rodzinie, pomaga zadbać o naszą sylwetkę i zdrowie, lecz także buduje relacje między poszczególnymi członkami rodziny. Warto jest siadać wspólnie do stołu – mówi Dorota Osóbka.
Warto również uświadamiać dzieci i pozostałych członków rodziny, jak bardzo ważną rolę w jadłospisie pełnią poszczególne posiłki.
– Pojawił się teraz trend „jedzenia pudełkowego”, czyli coraz częściej staramy się przygotowywać posiłki w domu i zabierać je ze sobą do pracy w pudełkach. To jest bardzo dobry trend, bo mamy zdecydowanie większą kontrolę nad tym, co jemy, jesteśmy w stanie dobrać składniki w odpowiedni sposób. Jeśli mamy dobrej jakości produkty, to także te produkty przysłużą się naszemu zdrowiu i dobremu samopoczuciu – mówi Dorota Osóbka.
Dietetycy tłumaczą, że osoby, które zdrowo się odżywiają, mają więcej energii do pracy, nie czują się osłabione, apatyczne i są bardziej odporne na choroby cywilizacyjne, takie jak cukrzyca, nadwaga, miażdżyca czy nowotwory.
Czytaj także
- 2025-02-07: Radosław Majdan: Jestem zniesmaczony tym, ile czasu poświęciliśmy na załatwianie pozwoleń na budowę domu. Teraz zastanawiamy się, czy nie wybrać planu B
- 2024-12-19: Przed świętami Polacy wydają na ryby nawet dwa razy więcej niż w innych miesiącach. Konsumenci powinni sprawdzać, czy pochodzą one ze zrównoważonych połowów
- 2025-01-03: Jedna trzecia pacjentów jest niedożywiona przy przyjęciu do szpitala. Od tego w dużej mierze zależą rokowania
- 2024-12-03: Stan budynków w Polsce poprawia się zbyt wolno. Ma to negatywny wpływ na klimat i zdrowie mieszkańców
- 2024-10-11: David Gaboriaud: Polscy kucharze uwielbiają kuchnię znad Loary. Francuskimi technikami mocno inspirował się Modest Amaro
- 2025-03-07: Prawidłowe odżywianie ma największy wpływ na zdrowie i długość życia. Niewiele osób stosuje odpowiednią dietę
- 2024-10-02: Jan Błachowicz: Podczas wyprawy do Azji czasami byliśmy głodni. Próbowaliśmy jajka z płodem rozwiniętym w środku
- 2024-09-26: Jacek Jelonek i Oliwer Kubiak: Nasza kolejna podróż będzie znowu do Azji. Ale tym razem będziemy mieli gdzie spać i nie będziemy łapać stopa
- 2024-08-28: Polacy decydują się na coraz mniejsze domy i bez garaży. Wzrost kosztów budowy może wkrótce przyspieszyć
- 2024-08-26: Mateusz Gessler: Jako „Halo tu Polsat” nie mamy konkurencji, jesteśmy najlepsi. U nas są najlepsze pary prowadzących i mamy najlepszych kucharzy
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Moda

Malwina Wędzikowska: Luksusowe marki bardzo podupadły. Miliarderzy noszą się bez logo, a influencerzy przebodźcowali odbiorców towarami z górnej półki
Prezenterka uczestniczyła w Paris Fashion Week, który dla niej jest nie tylko wydarzeniem modowym, ale i szansą do obserwacji dynamicznych zmian w branży. Malwina Wędzikowska uważa, że kryzys, z jakim boryka się obecnie rynek mody, może skłonić marki do uproszczenia swoich kolekcji oraz wprowadzenia bardziej funkcjonalnych rozwiązań. Odpowiedzią na potrzebę oszczędności oraz zrównoważonego rozwoju w modzie powinna być chociażby możliwość wykorzystania tych samych modeli w propozycjach na różne sezony. Jej zdaniem może się również zmienić kształt tradycyjnych pokazów mody, które wiążą się z dużymi kosztami i spektakularnymi efektami.
Prawo
Polska w końcówce europejskiej stawki pod względem udziału kobiet w zarządach spółek. Zmienić ma to unijna dyrektywa

Udział kobiet w zarządach i radach nadzorczych 140 największych spółek notowanych na warszawskiej giełdzie na koniec 2024 roku wyniósł 18,4 proc. – wynika z danych 30% Club Poland. Zgodnie z dyrektywą Women on Boards, żeby zapewnić równowagę płci, 33 proc. wszystkich stanowisk zarządczych powinno być zajmowane przez osoby należące do niedostatecznie reprezentowanej płci. Sytuację kobiet powinny poprawić obowiązkowe parytety, transparentność rekrutacji oraz merytoryczne kryteria wyboru kandydata.
Żywienie
Prawidłowe odżywianie ma największy wpływ na zdrowie i długość życia. Niewiele osób stosuje odpowiednią dietę

– Skomponowanie odpowiedniego jadłospisu i kultura jedzenia są obecnie sporym wyzwaniem – uważa prof. dr hab. n. med. Grzegorz Dworacki, ekspert z Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Jego zdaniem zaszkodzić może nam chociażby spożywanie produktów tuż po wyjęciu ich z lodówki. Ekspert medycyny stylu życia zaznacza też, że bardzo ważną rolę w naszym organizmie odgrywają jelita, a żeby właściwie funkcjonowały, powinniśmy włączyć do swojego menu probiotyki oraz prebiotyki.