Newsy

Edyta Herbuś zakochała się w Nowym Jorku. Chce tam wrócić za rok

2015-02-13  |  07:10

Edyta Herbuś wciąż jest pod wrażeniem Nowego Jorku oraz szkoły tańca i aktorstwa, do której chodziła podczas kilkutygodniowego pobytu. Gwiazdę najbardziej zafascynowała wielokulturowość grupy, możliwość rozmów i wymiany doświadczeń. Aktorka była tak zajęta nauką, że nie zdążyła zwiedzić miasta, jednak planuje tu wrócić za rok i nadrobić zaległości.

Codziennie chodziłam do szkoły, w mojej grupie było ponad 20 osób. Każda z tych osób była z innego końca świata. Różnice kulturowe to było coś, co najbardziej mnie fascynowało. Ogromną wartością tego pobytu były dla mnie właśnie te spotkania i konfrontacje. Spędziłam tam szalenie miły czas. Starałam się chłonąć Nowy Jork chłonąć – wspomina Edyta Herbuś w rozmowie z agencją informacyjną Newseria Lifestyle.  

Gwiazda pojechała do Nowego Jorku z Mariuszem Trelińskim na kilka tygodni przed premierą opery „Jolanta/ Zamek Sinobrodego” w najsłynniejszej amerykańskiej Metropolitan Opera. Uczestniczenie w wydarzeniu uświadomiło jej, że Polacy to naród z wielkim potencjałem, który nie powinien mieć kompleksów.

Widziałam owacje na stojąco, szacunek w oczach tej najbardziej wymagającej publiczności, jestem z nas szalenie dumna. Jesteśmy fantastycznym narodem, który ma mnóstwo talentów i ma ogromny potencjał w sobie. Cały czas wydaje nam się, że Ameryka jest czymś niedoścignionym i niezdobytym. Jeśli jednak nasze kompleksy schowamy do kieszeni, otworzymy serce i pokażemy, co tak naprawdę nam w duszy gra, to wszyscy, łącznie z Ameryką, będą nami zachwyceni. Chciałabym, żebyśmy potrafili dzielić się naszym potencjałem bardziej odważnie – wspomina Edyta Herbuś.

Aktorka i tancerka nie zdążyła zwiedzić wszystkich miejsc, które chciała zobaczyć w Nowym Jorku, ale za rok znów je odwiedzi u boku Mariusza Trelińskiego.

Twórcy dostali zaproszenie, aby przygotować inscenizację „Tristana i Izoldy”, która ma być otwarciem nowego sezonu w Metropolitan Opera. Bardzo się cieszę, że najpóźniej za rok będę miała przyjemność znów zaprzyjaźnić się z Nowym Jorkiem i dołożyć te brakujące cegiełki do tej mojej budowli – cieszy się Edyta Herbuś.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Film

Julia Kamińska: Najnowszy singiel pokazuje moje drugie, wulgarne oblicze. Nie chcę się już bać, tylko móc wreszcie wyrażać siebie nawet w bardzo odważnych tekstach

Wokalistka podkreśla, że poprzez utwór „Dobrze się mamy MSNR” chciała zaprezentować odbiorcom nieco inne oblicze niż to, które znają z jej dotychczasowych projektów zawodowych. Niektórych jej nowa odsłona zaskoczyła, a nawet zbulwersowała. Julia Kamińska nie boi się jednak krytyki i również w swojej twórczości chce podejmować tematy trudne i kontrowersyjne. A już w maju ukaże się jej debiutancka płyta. Jesienią natomiast artystka zamierza wyruszyć w trasę koncertową właśnie z piosenkami z tego albumu.

Gwiazdy

Joanna Jędrzejczyk: Przygotowuję się do udziału w stand-upach. Będę miała 30 występów i spróbuję rozśmieszyć gości swoimi historiami

Na pewien czas zawodniczka MMA zamienia ring na scenę i dołącza do stand-upowego teamu. Czeka ją 30 występów, do których musi się solidnie przygotować, by zaciekawić widzów i porwać ich do wspólnej zabawy. Joanna Jędrzejczyk ma nadzieję, że sprawdzi się w roli stand-uperki, a jeśli nawet zdarzą się jej jakieś potknięcia, to nie zamierza się poddawać, bo przecież to dopiero jej pierwszy taki projekt, a trening czyni mistrza, zarówno w sporcie, jak i w aktorstwie.

Konsument

Zmiany klimatu uderzają w portfele konsumentów. Podniosą ceny żywności nawet o 3 pkt proc. rocznie

Coraz wyższe średnie temperatury obserwowane na świecie przekładają się na wzrost cen żywności. Problem dotyczy zarówno krajów rozwiniętych, jak i rozwijających się. Naukowcy z Poczdamskiego Instytutu Badań nad Wpływem Klimatu obliczyli, że do 2035 roku zdarzenia klimatyczne podniosą ceny żywności o 0,9–3,2 pkt proc. rocznie, a ogólny poziom inflacji o 0,3–1,1 pkt proc. Naukowcy przeanalizowali dane dotyczące zmian cen artykułów żywnościowych ze 120 krajów świata w ciągu ostatnich 30 lat.