Newsy

Gotowanie staje się coraz łatwiejsze. Inteligentne sprzęty podpowiedzą przepis, przypomną o zakupach, a nawet o terminie przydatności do spożycia produktów

2018-10-26  |  06:10

Producenci sprzętu kuchennego prześcigają się w udoskonalaniu swoich produktów. Liczy się zarówno oryginalny design, jak i funkcjonalność. Nowoczesne lodówki pełnią funkcję partnera w zakupach: przypominają o konieczności zrobienia zakupów, wysyłają zamówienie do sklepu, a nawet podpowiadają, jak przyrządzić określone dania. Innowacyjne piekarniki umożliwiają przygotowanie coraz bardziej wyszukanych dań.

W ciągu ostatnich kilkunastu lat zmienił się tryb życia Polaków i ich preferencje kulinarne. Szybkie tempo codziennego życia nie zawsze pozwala na spożywanie odpowiedniej liczby posiłków i delektowanie się ich smakiem. Jednocześnie Polacy przywiązują coraz większą wagę do jakości pożywienia, traktując je jako przyjemność, a nie tylko konieczność.

– Nawet najlepszy kucharz nie zdziała nic bez odpowiednich narzędzi. Jako profesjonalista mam w swojej restauracji wysokiej jakości sprzęt do gotowania. Co ważne i co wpływa na te trendy światowe, to coraz częściej taki sprzęt mamy także w domach – powiedział agencji informacyjnej Newseria Biznes podczas pierwszych urodzin Cook Story by Samsung Michel Troisgros, wybitny francuski szef kuchni, który cieszy się ogromnym uznaniem w kulinarnym świecie, doceniony aż trzema gwiazdkami Michelin.

Miłośnicy dobrego jedzenia chcą gotować jak profesjonalni szefowie kuchni i przygotowywać coraz bardziej wyszukane dania, a technologia wychodzi na przeciw tym potrzebom. Nowoczesne kuchnie odznaczają się ciekawym, choć zazwyczaj nastawionym na minimalizm designem, który sprawia, że pomieszczenie to staje się sercem każdego mieszkania – w kuchni nie tylko przyrządza się dania, lecz także spędza czas na rozmowach z bliskimi, spożywa posiłki, czyta książki czy odrabia lekcje. Eleganckie wzornictwo idzie w parze z daleko posuniętą funkcjonalnością.

–  U mnie w domu gotuję zarówno ja, jak i moja żona i też mamy wysokiej jakości sprzęt, jakiego używają profesjonaliści. Korzystamy z najlepszej lodówki, piekarnika, płyty indukcyjnej, lecz także drobnych sprzętów wysokiej jakości – noży, desek, robotów i mikserów. Wyposażenie w najlepszy sprzęt przekłada się bezpośrednio na ogromną przyjemność z gotowania – mówi Michel Troisgros.

Nowinki technologiczne pozwalają przygotowywać wiele różnych dań w jednym czasie, nawet w małej kuchni – taką możliwość zapewniają choćby piekarniki wyposażone w dzielone drzwi. Urządzenie ma specjalny separator, dzięki któremu można piec jednocześnie tak różne potrawy jak pieczeń i ciasto.

– Sprzęt się zmienia razem z użytkownikiem, z naszymi zwyczajami, ponieważ jemy lepiej, coraz bardziej wyszukane potrawy, coraz trudniej komponowane. Współczesna, innowacyjna kuchnia coraz bardziej się integruje z użytkownikiem, podpowiada, co on ma robić i jak – mówi agencji informacyjnej Newseria Biznes Olaf Krynicki, rzecznik prasowy Samsung.

Jest to możliwe między innymi dzięki aparatom fotograficznym umieszczonym wewnątrz lodówki. Robią one zdjęcia zawartości po każdym zamknięciu drzwi, a fotografie, w razie potrzeby, wyświetlane są na ekranie smartfona. Inteligentne lodówki wyposażone są ponadto w system umożliwiający zarządzanie przepisami kulinarnymi. Są w stanie wysłać na smartfon właściciela informację o produktach, które potrzebne są do przygotowania określonego dania oraz skoordynować działanie innych urządzeń kuchennych podczas gotowania. Jak choćby wysłać sygnał do piekarnika, w jakiej temperaturze powinna piec się przygotowywana potrawa.

Ciekawe przepisy, także na dania kuchni orientalnych, oraz kulinarne triki podnoszące walory smakowe przyrządzanych posiłków można poznać podczas warsztatów w Cook Story by Samsung. W zajęciach mogą uczestniczyć zarówno osoby indywidualne, jak i grupy, niezależnie od poziomu zaawansowania w sztuce kulinarnej. W październiku przestrzeń świętowała swoje pierwsze urodziny.

Czytaj także

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Media

Gabi Drzewiecka: Należę do grona szczęśliwców, którzy w trakcie pandemii mieli pracę. Nie dotknęło mnie to aż tak bardzo pod względem finansowym

Prezenterka zapewnia, że pandemia nie odbiła się negatywnie na jej sprawach zawodowych. Co prawda w połowie ubiegłego roku po sześciu latach zakończyła współpracę z radiem Chillizet, ale nie wyklucza, że niedługo pojawi się w innej stacji radiowej. Na razie swoją autorską audycję „Gabinet dźwięku” kontynuuje online i jak podkreśla, nadal spotyka się ona z dużym zainteresowaniem odbiorców. Dziennikarkę można też oglądać na antenach telewizji TVN i Canal+, a jednym z największych wyzwań w najbliższych tygodniach będzie udział w programie Music MasterClass Fundacji Fabryki Norblina.

Finanse

Branża muzyczna dotkliwie odczuwa przedłużające się zamknięcie. Odbicie może potrwać co najmniej trzy lata

Polska branża muzyczno-festiwalowa przeżywa trudny okres w związku z pandemią COVID-19. Koncerty na żywo nie odbywają się już od wielu miesięcy, a artyści stracili dochody ze sprzedaży biletów, które są dla nich jednym z głównych źródeł przychodów. W jeszcze trudniejszej sytuacji ekonomicznej znalazły się też tysiące pracowników backstage’owych, takich jak dźwiękowcy, oświetleniowcy, choreografowie czy ekipy scenograficzne. Dziennikarz muzyczny Piotr Metz podkreśla jednak, że publiczność jest spragniona możliwości pójścia na tradycyjny koncert i obcowania z muzyką, dzięki czemu – po zakończeniu przymusowego przestoju – branża muzyczna może przeżyć prawdziwy boom.