Newsy

Magda Gessler: Moja restauracja Słodki Słony przekształciła się w sklep. Można zamówić w nim potrawy wielkanocne, które kochamy

2020-04-03  |  05:55

Zdaniem Magdy Gessler mimo trudnej sytuacji spowodowanej pandemią koronawirusa powinniśmy postarać się spędzić nadchodzące Święta Wielkanocne radośnie i spokojnie. Tłumaczy, że obecnie, gdy każde wyjście z domu niesie ze sobą ryzyko zarażenia, warto korzystać z możliwości zamawiania potraw i produktów spożywczych. Jej restauracja Słodki Słony przekształciła się obecnie w sklep, w którym można zamówić dania i wypieki wielkanocne.

– Święta w tym roku będą szczególne, pełne zadumy. Nie możemy opuszczać swoich dotychczasowych miejsc izolacji, musimy zostać w domu. Z rodziną i bliskimi powinniśmy być sercem i myślami. Obecny czas możemy jednak urozmaicić ekskluzywnymi wyrobami domowymi, takimi jak: świąteczna babka, sernik wiedeński lub krakowski czy ciasto drożdżowe – mówi w rozmowie z agencją Newseria Lifestyle Magda Gessler.

SARS-CoV-2 rozprzestrzenia się na całym świecie w zastraszającym tempie. Zdaniem restauratorki ważne jest, żeby zastosować się do nakazu pozostania w miejscach zamieszkania oraz nie lekceważyć zagrożenia. Gessler dostosowała działalność swoich restauracji do obecnej sytuacji. Ma nadzieję, że zmiany, które wprowadziła, pozwolą klientom również w okresie świątecznym cieszyć się smakiem potraw przygotowywanych przez nią wraz z pracownikami.

– Restauracja Słodki Słony obecnie przekształciła się w sklep. Wszystkie produkty są wystawione w witrynie. Jest również lada, więc aby dokonać zakupu, nie trzeba wchodzić do środka. Personel nie ma bezpośredniego kontaktu z klientami. Odbieramy nasze zamówienia bezpieczniej niż w tradycyjnym sklepie, bo wszystkie produkty są zapakowane w szkło – tłumaczy.

Zdrowa, zbilansowana dieta dostarcza organizmowi niezbędne składniki odżywcze i pozytywnie wpływa na jego odporność. Oferta potraw, w które można zaopatrzyć się w restauracji Magdy Gessler, jest bardzo szeroka. Nie brakuje w niej również tradycyjnych świątecznych przysmaków. Wszystkie dania przyrządzone są ze świeżych składników najwyższej jakości – jest to bowiem gwarancja dobrego smaku.

– Na stronie restauracji znajduje się lista potraw, które można zamówić na święta. Oprócz ciast w ofercie znajdują się także żurek czy rosół. Mamy gulasz węgierski, bigos myśliwski, sznycle czy pierogi. Kolejka przed wejściem jest nieduża. W konsekwencji można podjechać samochodem i zapakować zakupy bezpośrednio do niego. Sprzedawczynie są ubrane w stroje ochronne, a płatność odbywa się bezgotówkowo – informuje restauratorka.

Zdaniem Magdy Gessler Polacy są tradycjonalistami – święta kojarzą się im przede wszystkim z rodzinnym ciepłem i wzajemną bliskością. Tłumaczy jednak, że w tym roku powinniśmy powstrzymać się od jakichkolwiek spotkań. Zaniechanie kontaktów spowoduje, że pożegnamy pandemię koronawirusa możliwie jak najszybciej i już wkrótce będziemy mogli wspólnie cieszyć się normalnością.

Zamawianie pożywienia to obecnie dobre rozwiązanie. W tym trudnym czasie powinniśmy pozwolić sobie na odrobinę luksusu. Święta to idealny moment, żeby sprawić sobie przyjemność. Zamówmy potrawy, które kochamy najbardziej i które podstawą Świąt Wielkanocnych – dodaje.

Więcej na temat
Tadeusz Müller (syn Magdy Gessler): Mama jest skarbnicą wiedzy medycznej. Gdy coś doradzi, człowiek zdrowieje Wszystkie newsy
2020-03-31 | 05:55

Tadeusz Müller (syn Magdy Gessler): Mama jest skarbnicą wiedzy medycznej. Gdy coś doradzi, człowiek zdrowieje

Syn Magdy Gessler tłumaczy, że prywatnie jest ona bardzo ciepłą, czułą i opiekuńczą osobą. Ponadto posiada wiedzę na temat dawnych przepisów leczniczych, które
Żywienie Magda Gessler: otworzyłam sklep internetowy. Powstał, by wszyscy mieli dostęp do smakołyków, które pamiętam z dzieciństwa
2020-03-23 | 05:57

Magda Gessler: otworzyłam sklep internetowy. Powstał, by wszyscy mieli dostęp do smakołyków, które pamiętam z dzieciństwa

Restauratorka otworzyła sklep internetowy Schronisko Smaków Magdy Gessler. Dostępne są w nim między innymi przetwory, naturalnie wędzone mięsa, miody czy świeże pieczywo.
Żywienie Magda Gessler: Nowy szef kuchni U Fukiera jest nieduży jak Calineczka. Ale zachowaniem przypomina Napoleona
2020-02-11 | 06:19

Magda Gessler: Nowy szef kuchni U Fukiera jest nieduży jak Calineczka. Ale zachowaniem przypomina Napoleona

Restauracja U Fukiera, której współwłaścicielką jest Magda Gessler, niedługo będzie obchodzić 30. urodziny. Miejsce znane jest z pełnych smaku i aromatu dań kuchni

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Sebastian Karpiel-Bułecka: Jurorowanie to nie jest proste zadanie, ale bardzo mnie to rajcuje. Staram się być sprawiedliwy, szczery i rzetelny

Nowy juror w programie „Must Be the Music” podkreśla, że ta rola jest dla niego niezwykłą przygodą, bo dzięki niej nie tylko może odkrywać młode talenty, ale także nieznane dotąd aspekty swojej kariery artystycznej. Ocenianie uczestników nie jest prostą sprawą, ale Sebastian Karpiel-Bułecka nie chce nikomu dawać złudnych nadziei i chwalić kogoś tylko po to, żeby nie zrobić mu przykrości. Wokalista wychodzi z założenia, że jeśli ktoś decyduje się na udział w tym programie, to musi być przygotowany na każdą ocenę, nawet tę najbardziej surową.

Prawo

Nałóg nikotynowy wśród nieletnich zaczyna się najczęściej od e-papierosów. Przyciągają ich słodkie, owocowe smaki tych produktów

Co czwarty uczeń ma za sobą inicjację nikotynową, a dla większości z nich pierwszym produktem, po jaki sięgnęli, był e-papieros. Zdecydowana większość uczniów używających nikotyny korzysta właśnie z e-papierosów, a prawie połowa nie ma problemu z ich zakupem – wskazują nowe badania przeprowadzone z okazji Światowego Dnia Rzucania Palenia. Eksperci podkreślają, że niebezpiecznym produktem, z uwagi na ryzyko uzależnienia behawioralnego, są także e-papierosy beznikotynowe. Trwają prace nad przepisami, które m.in. zakażą ich sprzedaży nieletnim.

Ochrona środowiska

Futra z negatywnym wpływem na środowisko na każdym etapie produkcji. Wiąże się z 400-krotnie większym zużyciem wody niż poliestru

Biznes futrzarski ma negatywny wpływ na środowisko naturalne – podkreślają eksperci Stowarzyszenia Otwarte Klatki. Hodowle powodują zatrucie wód i gleb oraz są zagrożeniem dla bioróżnorodności. Z kolei produkcja futra z norek, lisów i jenotów generuje znacznie większe niż bawełna czy poliester emisje gazów cieplarnianych, zużycie wody i zanieczyszczenie wody. 25 listopada obchodzimy Dzień bez Futra, który ma zwrócić uwagę na cierpienie zwierząt hodowanych na potrzeby przemysłu futrzarskiego oraz promować etyczne i ekologiczne wybory w modzie.