Newsy

Klasyczny minimalizm i styl rustykalny najmodniejszymi aranżacjami wielkanocnych stołów

2014-04-18  |  06:45
Mówi:Paweł Domański
Funkcja:stylista
Firma:producent ceramiki Villeroy & Boch
  • MP4
  • Rustykalny, klasyczny lub minimalistyczny – tak, według najnowszych trendów, powinien w tym sezonie wyglądać wielkanocny stół. Przed przygotowaniem nakrycia warto zaplanować, jaki efekt chcemy osiągnąć, a także zwrócić uwagę na dobór kwiatów oraz kieliszków do jajek, ponieważ to one są głównymi elementami świątecznej dekoracji.

    Styl wiejski to dużo zieleni przyozdobionej farmerskimi motywami kurczaków i drobnych kwiatuszków, uzupełnione na przykład różnymi kolorowymi figurkami zajączków. To styl, który będzie nawiązywał do naszego dzieciństwa. Z kolei dla tych, którzy nie są fanami rustykalnych, wiosennych wzorów, polecam prostą, klasyczną porcelanę z delikatnym wzorem, do którego możemy dopasować oprócz białego obrusu, kolorowy bieżnik lub kolorowe elementy z bardziej dekoracyjnych kolekcji – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Paweł Domański, stylista marki produkującej ceramikę Villeroy & Boch.

    Ci, którzy nie lubią tradycyjnych wielkanocnych ozdób, mogą udekorować stół świeżymi kwiatami. Te o mocnych kolorach będą się najlepiej komponowały z prostymi wzorami, np. szklanym wazonem.  

    Można zastosować zwykłe gałęzie wierzby mandżurskiej, obwiesić ją różnymi porcelanowymi kwiatuszkami, dzwoneczkami, jajkami. Mogą to być zwykłe tulipany lub hiacynty, które są symbolem wiosny. To wszystko ustawiamy na stole, a im więcej, tym lepiej, dlatego że one zawsze ożywią każdą dekorację – tłumaczy Paweł Domański.

    Podczas świątecznego śniadania uwagę przykuwają także kieliszki do jajek. Do stylu rustykalnego można dobrać te z motywami wiejskimi, np. kurczakami, zajączkami, kogutami. Do stylu klasycznego nadają się wszystkie podstawki w mocnych kolorach lub z wyrazistymi wzorami, zarówno kolor, jak i wzór rozjaśnią i ożywią stół.

    Czytaj także

    Kalendarium

    Więcej ważnych informacji

    Jedynka Newserii

    Jedynka Newserii

    Psychologia

    Konsument

    Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

    Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.

    Gwiazdy

    Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

    Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.