Newsy

Od września Tomasz Jacyków rusza z nowym sezonem programu w Polsat Café. Będzie też prowadził audycję w Radiu Kolor

2015-07-29  |  06:50

Tomasz Jacyków przyznaje, że wykorzystuje urlop najlepiej, jak się tylko da. Ładuje akumulatory, bo w życiu zawodowym czeka go niezwykle intensywny czas. Jesienią znów wyruszy ze swoją przewoźną pracownią krawiecką i będzie zmieniał Polkom garderobę w drugim sezonie programu „Jacyków w twojej szafie” w Polsat Café. Wspólnie z Danielem Wielebą poprowadzi też audycję radiową „Design wg Gwiazd”, a w międzyczasie będzie pisał swoją drugą książkę.

Tak samo jak wiosną, tak i jesienią Jacyków będzie podróżował po Polsce z własną maszyną do szycia, zajrzy do szaf Polek i przerobi ich stare ubrania na modne i nietuzinkowe.

Drugi sezon to sezon jesienno-zimowy, w związku z tym będą inne kombinacje, inne tkaniny i cały czas przede wszystkim poradnictwo. Chodzi o to, żeby przypomnieć Polkom, że mamy zdolności manualne i wyobraźnię. Jestem po to, żeby podpowiedzieć, żeby zająć się historiami hand made, czyli zrobionymi własnoręcznie – mówi Tomasz Jacyków agencji informacyjnej Newseria Lifestyle.

W programie Jacyków udowadnia, że można ubrać się za niewielkie pieniądze, a przy tym wyglądać stylowo i oryginalnie. Zachęca Polki, by starym rzeczom nadawały nowe życie. Zdaniem stylisty, nie sztuką jest pójść do sklepu i kupić drogą kreację, sztuką jest samemu zrobić coś z niczego, tak by było modnie, a przede wszystkim tanio.

Dla mnie najcenniejszy jest kontakt z ludźmi, praca z tymi kobietami, rozmowy z nimi, pokazywanie im patentów, a finalnie bardzo cieszy mnie ich radość. W zasadzie z tego czerpię energię. Kiedy widzę taki niesamowity błysk w ich oku, to jest właśnie ten moment, który sprawia mi największą przyjemność, kiedy te kobiety mówią: „Wow, ale jak to, przecież to był kawałek szmatki, a teraz jest sukienka?” –  mówi Tomasz Jacyków.

Stylista przyznaje, że ostatni kwartał tego roku będzie dla niego niezwykle pracowity. Już we wrześniu w duecie z Danielem Wielebą w Radiu Kolor poprowadzi program „Design wg Gwiazd”.

Będę występował w roli prowadzącego. Będziemy z Danielem rozmawiali z gwiazdami o ich designie, ich stylu bycia, życia, funkcjonowania. Rozszerzam pole działania nie tylko na ubrania, lecz także na styl życia, na lifestyle w ogóle – tłumaczy Tomasz Jacyków.

Jacyków zdradza też, że pracuje nad swoją drugą książką. Debiutancka „O elegancji i obciachu Polek i Polaków” okazała się hitem na rynku wydawniczym, co motywuje autora do dalszej pracy.

Uwielbiam pracować, ja się pracą cieszę, ja się pracą nie męczę. Książka już w zasadzie jest w mojej głowie, więc teraz trzeba tylko usiąść i ją napisać. Muszę to zrobić czym prędzej – dodaje Jacyków.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Psychologia

Beata Pawlikowska: To wszystko, czego doświadczyłam w dżungli amazońskiej, wstrząsnęło mną i pokazało mi prawdę o sobie samej. To właśnie był początek zmian w moim życiu

Pisarka preferuje podróżowanie w pojedynkę. Lubi wyjeżdżać w trudne, niedostępne rejony świata, bo takie wyprawy są także podróżą w głąb siebie. Chociażby w dżungli amazońskiej przekonała się, że decyzje, jakie podejmujemy na różnych etapach naszego życia, wynikają właśnie z naszego postrzegania samych siebie i świata. A z kolei to postrzeganie zależy od podświadomych przekonań, które są naszym wewnętrznym programem wgranym w dzieciństwie. W swojej książce zatytułowanej „Kody podświadomości” podróżniczka tłumaczy, że jeśli ktoś podświadomie wierzy na przykład w to, że nie ma prawa do szczęścia i jest gorszy od innych, to jego życiowa droga będzie właśnie wiernym odbiciem tych przekonań.

Konsument

Coraz więcej Europejczyków ogranicza spożycie mięsa na rzecz produktów roślinnych. Większe wsparcie ze strony rządów i legislacji mogłoby zwiększyć ich popularność

Ponad połowa Europejczyków jedzących mięso aktywnie ogranicza jego roczne spożycie. Niemal 30 proc. co najmniej raz w tygodniu spożywa przynajmniej jedną roślinną alternatywę mięsa lub nabiału – wynika z badania ProVeg. Zmiana nawyków konsumenckich napędza branżę produktów roślinnych, ale wspomogłyby ją także zmiany systemowe, m.in. szersze dofinansowanie produkcji roślinnej kosztem mięsnej czy obniżenie podatku na żywność o niskim śladzie środowiskowym.