Mówi: | Kamila Tomasiewicz |
Funkcja: | architekt krajobrazu |
Firma: | Autorska Pracownia Architektury Krajobrazu „Jardin” |
Moda na kompozycje z ozdobnych traw w aranżacji ogrodów
– W ogrodach pojawia się dużo traw. Są rozplenice, miskanty. Nadal niestety nie możemy hodować trawy pampasowej – ona raczej u nas nie przetrwa zimy. Parę lat temu, było bardzo dużo ogrodów, które były tylko z samych iglaków i ewentualnie jakiś tam liściasty żywopłot. Teraz wraca moda na bardziej urozmaicone kompozycje – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Kamila Tomasiewicz, architekt krajobrazu.
Ozdobne trawy doskonale prezentują się na brzegach oczek wodnych, skalniaków, w pobliżu drewnianych ozdób i dużych kamieni. Wśród nich można wyróżnić gatunki wysokie, z wydłużonymi liśćmi i kwiatostanem, który faluje na wietrze, wprowadzając do ogrodu lekkość i delikatny ruch oraz niskie, które rozrastają się w zielone lub srebrzyste kobierce i doskonale podkreślają urodę kolorowych kwiatów posadzonych w ich sąsiedztwie.
– Ludzie przestali się bać bylin, czyli takich roślin, które kwitną, natomiast nie są to rośliny jednoroczne. Nie trzeba ich rozsiewać i pikować, tylko wystarczy je raz posadzić, potem tylko dbać właściwie dwa razy w roku – wiosną i jesienią. One zapewniają nam bardzo dużo różnorodnych wielkości, kształtów, kolorów i są kontynuacją kompozycji z krzewów i drzew ozdobnych – mówi Kamila Tomasiewicz.
W tym sezonie najmodniejszym kolorem w aranżacji ogrodu jest kolor szmaragdowy. Architekci krajobrazu radzą, by operować nim na zasadzie dodatków, np. ustawić donice właśnie w takim odcieniu na tarasie czy balkonie. Można również wprowadzić do ogrodu rośliny w tej kolorystyce – czasem wystarczy jedna okazała, ustawiona w centralnym punkcie ogrodu.
– Teraz jest dobry czas na sadzenie roślin kopanych, czyli z nagą bryłą korzeniową, hodowanych nie w donicach, tylko na polu. W tej chwili właśnie jest świetny czas, żeby je wykopywać i przesadzać do ogrodów. Jeśli chodzi o pojemnikowane rośliny, to właściwie, jeśli tylko pogoda pozwoli, czyli nie będzie zbyt dużych przymrozków w ciągu dnia i w nocy, możemy je sadzić praktycznie od wiosny do późnej jesieni – dodaje Kamila Tomasiewicz.
Czytaj także
- 2025-03-25: Katarzyna Dowbor: Od 30 lat uczę się pielęgnacji ogrodu. Zieleń wycisza, uspokaja i ja to uwielbiam
- 2024-10-29: Technologia wirtualnych bliźniaków rewolucjonizuje produkcję w firmach. Pomaga im też ograniczać ślad węglowy produktów
- 2024-10-28: Beata Tadla: Nowe studio „Pytania na śniadanie” jest bardzo uniwersalne. Wszystko mi w nim pasuje i nie ma kakofonii kolorystycznej
- 2024-09-23: Sztuczna inteligencja znacząco przyspiesza opracowywanie przeciwciał. To rewolucja w farmacji na skalę odkrycia prądu
- 2024-05-21: Lara Gessler: Moje aktualne mieszkanie jest już szesnastym. Połowy kuchni jeszcze nie pokazuję, bo nie mam blatu kuchennego
- 2024-04-04: Warszawskie ZOO: Powstanie nowa małpiarnia, powiększymy wybieg dla gepardów. Będą też kapibary
- 2023-12-12: Cyfryzacja procesów budowlanych przyspiesza. Efektem są lepszej jakości projekty i mniej błędów na budowach
- 2023-10-03: Nie ma odwrotu od zrównoważonego rozwoju. Ponad 90 proc. firm spodziewa się, że ten czynnik będzie odgrywać coraz większą rolę
- 2023-08-23: Współczesne miasta pogłębiają nierówności płciowe. Kobiety nie czują się w nich bezpiecznie
- 2023-07-24: Problemy finansowe i braki kadrowe uderzają w warszawskie zoo. Konieczne wstrzymanie inwestycji i ograniczanie liczby zwierząt
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Żywienie

Sylwia Bomba: Stosuję zasadę żywieniową 80/20. Raz w tygodniu jem z córką kebaba i organizm wybacza mi to
Influencerka przekonuje, że są takie momenty czy okoliczności, kiedy w swoim jadłospisie pozwala sobie na więcej. Jej zdaniem każdy powinien robić sobie taki „oszukany dzień” i spełniać wtedy swoje zachcianki żywieniowe. Oczywiście nie po to, żeby się najeść do syta, ale zaspokoić apetyt chociażby na coś słodkiego. Sylwia Bomba przyznaje, że do jej dietetycznych grzeszków należą: kebab, popcorn i cola.
Problemy społeczne
Duża zmiana w organizacji pracy w firmach. Elastyczność wśród najważniejszych oczekiwań pracowników

Dotychczasowe modele organizacji pracy w firmach nie zawsze odpowiadają na wyzwania przyszłości. Ostatnie lata zmieniły zasady gry na rynku pracy i teraz elastyczność liczy się na nim bardziej niż kiedykolwiek wcześniej. Elastyczny model pracy staje się jednym z bardziej oczekiwanych benefitów, a dla firm jest to sposób na przyciągnięcie talentów. Kolejnym jest wykorzystanie innowacyjnych narzędzi technologicznych. To jednak wymaga zarówno od pracowników, jak i od pracodawców zaangażowania w ciągłe podnoszenie kompetencji.
Gwiazdy
Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj

Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.