Mówi: | Ania Karwan |
Funkcja: | wokalistka |
Ania Karwan przygotowuje debiutancką płytę. Inspiracje do piosenek czerpie z własnego życia, a teksty często piszę na serwetce
Moja debiutancka płyta będzie różnorodna, ale myślę, że spokojnie można szufladkować ją w kategorii popu – mówi Ania Karwan. Na nowy krążek piosenkarka napisała już 15 utworów – zarówno w stylistyce balladowej, jak i tanecznej. Jak podkreśla, stawia na bardzo osobiste teksty pełne kobiecej energii, odważnych wyznań i świadomych podsumowań.
Po pierwszym singlu „W prezencie”, będącym ukoronowaniem współpracy z Natalią Kukulską, w maju Karwan zaprezentowała autorski utwór „Mam Was”, który zapowiada jej debiutancką płytę.
– Myślę, że „Mam Was” zostało bardzo dobrze przyjęte przez polską publiczność, ponieważ mamy coraz więcej wyświetleń, coraz częściej radia w Polsce zaczynają grać moje piosenki. Od fanów wiem, że piosenka bardzo się podoba i bardzo się z tego cieszę, chociaż tekst mówi o mojej córce, to fani znaleźli sobie w tekście drugie dno, przyjęli te słowa jako pewnego rodzaju podziękowanie dla nich za to, że są. Bardzo się cieszę, że piosenka została tak odebrana – mówi agencji Newseria Ania Karwan, wokalistka.
Kolejny singiel ujrzy światło dzienne jesienią. Na razie trwają ustalenia z wytwórnią. Natomiast pod koniec wakacji zostanie zaprezentowana kolejna odsłona płyty, która ukaże się już niebawem.
– Płyta będzie różnorodna, lubię śpiewać piosenki sentymentalne, lubię siebie w balladach, ale też lubię dać ludziom trochę żwawszej energii, będzie trochę tanecznie i trochę sentymentalnie. Płyta skupi się na nowoczesnych brzmieniach, można spokojnie szufladkować ją w kategorii popu. W tej chwili skończyłam pisać piętnasty utwór, zobaczymy, ile finalnie wejdzie na krążek – mówi Ania Karwan.
Karwan podkreśla, że jej utwory przede wszystkim opowiadają o różnych obliczach miłości.
– Staram się napisać wreszcie coś wesołego, bo do tej pory pisałam o strasznie smutnych rzeczach, jeśli nie smutnych, to na pewno sentymentalnych. Inspiracje do piosenek czerpię z własnego życia, staram się nie skupiać na tym, jak inni artyści pracują, jakich metod używają, głównie dlatego, że nie jestem wykształconym muzykiem, który zna się na kompozycji od strony formalnej, wszystko robię na wyczucie, komponuję, śpiewając do dyktafonu poszczególne instrumenty, a linię melodyczną pisząc tekst na serwetce – mówi Ania Karwan.
Piosenkarka przyznaje, że na swój debiutancki album czeka z dużymi nadziejami, ale również z niepewnością.
– Jestem bardzo ciekawa efektów, bo chociaż znam teksty swoich piosenek i wiem, jak ta płyta ma wyglądać, to zawsze jest to zaskoczenie, gdy zaczyna się zapraszać na płytę gości. Goście to nie tylko wokaliści czy instrumentaliści, lecz także producenci – jestem bardzo ciekawa, w jaki sposób pokażą te piosenki, bo przecież jeden utwór można pokazać na wiele sposobów – dodaje Ania Karwan.
Czytaj także
- 2025-04-14: Marta Wiśniewska: Ludzie czekali na nowy kawałek takiej kolorowej Mandaryny. Jestem mądrzejsza i silniejsza niż kiedyś
- 2025-04-03: Marta Wiśniewska: Czuję, że świat się o mnie upomniał, dlatego wracam na scenę. Z wielką chęcią zostałabym też piątym jurorem w „You Can Dance”
- 2025-04-04: Dziś premiera drugiego albumu Wiktora Dyduły. „Serwuję dużą gamę najróżniejszych emocji”
- 2025-03-19: Kajra: Sławomir zaskakuje mnie i totalnie zachwyca każdym utworem. Jego teksty i muzyka są zupełnie na innym poziomie
- 2025-03-26: Patricia Kazadi: To będzie bardzo pracowita wiosna. Pracuję nad własną muzyką
- 2025-03-24: Julia Kamińska: Materiał z mojej debiutanckiej płyty jest kontrowersyjny i raczej ciężki, ale ludzie chcą tego słuchać
- 2024-12-30: Krystian Ochman: Takich utworów jak „Bohemian Rhapsody” czy „Somebody to Love” to ja bym nie dotykał. Generalnie to chcę odejść od coverów i śpiewać swoje utwory
- 2025-01-27: Krystian Ochman: Gram na trąbce i na fortepianie. Nie mogę jednak ćwiczyć w domu, bo sąsiedzi interweniują
- 2024-12-19: Luna: Pewni ludzie i sytuacje mi nie służyły. Musiałam się oddzielić od przeszłości i zacząć nowy rozdział w swoim życiu
- 2024-12-27: Luna: Ostatnio cierpię na nadprodukcję twórczą. Eurowizja przyniosła mi zbyt dużo weny artystycznej i z tyłu głowy są już dwa kolejne albumy
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Moda

Klaudia Zioberczyk: Doszłam już do takiego momentu, że jak wchodzę do sklepu, to mówię: wcale tego nie potrzebuję. Teraz stawiam na jakość, a nie na ilość
Modelka zdaje sobie sprawę z tego, że trzeba być bardzo ostrożnym, by nie dać się nabrać na różne sztuczki marketingowe, nie ulegać czarowi wyprzedaży i promocji, a zamiast tego kompletować swoją garderobę z ponadczasowych zestawów, które będzie można wykorzystać na różne okazje. Klaudia Zioberczyk uważa, że greenwashing, czyli wywoływanie u konsumentów poszukujących towarów eko mylnego wrażenia, że oferowany produkt taki właśnie jest, to nieuczciwa praktyka. Temu zjawisku postanowiła więc dokładnie się przyjrzeć w swojej pracy magisterskiej.
Konsument
Możliwość zakupu online może zachęcić kolejne grupy Polaków do ubezpieczeń zdrowotnych. Dziś korzysta z nich już prawie 5,5 mln osób

Polska jest jednym z liderów Europy w obszarze cyfryzacji sektora usług medycznych. Świadczą o tym m.in. popularność elektronicznych narzędzi zapewniających dostęp do danych zdrowotnych, e-recept czy wirtualna diagnostyka. Polacy są też otwarci na innowacje w zakresie ubezpieczeń zdrowotnych, z których korzysta już blisko 5,5 mln osób. Za pomocą nowej cyfrowej platformy Medicover chce zachęcić klientów do samodzielnej konfiguracji i zakupu polis online.
Żywienie
Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień

Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.