Newsy

Nestor Grojewski: To, co robią kucharze w Warszawie, jest rewelacyjne. Nie ma nic do poprawienia

2018-05-24  |  06:31

Włoski szef kuchni docenia kunszt oraz inwencję warszawskich kucharzy i nie szczędzi im pochwał. Jego zdaniem wielu z nich prezentuje światowy poziom i potrafi zaserwować potrawy z najwyższej półki. Z jego obserwacji wynika jednak, że jeśli chodzi o lokale z włoską kuchnią, to Polacy preferują dania o bardziej wyrazistym smaku, na przykład z dużą ilością czosnku. Zdaniem kucharza hollywoodzkich gwiazd przygotowywanie smacznych potraw wcale nie musi być ani skomplikowane, ani nawet bardzo czasochłonne.

– Ostatnio dużo chodzę po Warszawie, próbuję polskich smaków i muszę powiedzieć, że Polacy teraz bardzo dobrze gotują. We Włoszech się dobrze gotuje, ale Warszawa ostatnio mnie zaskakuje kuchnią. To, co robią nasi kucharze w Warszawie, jest czasami rewelacyjne. Nie ma nic do poprawienia, robią takie dania, że chapeau bas! Poziom restauracji, tego, co kucharze robią w polskich restauracjach w Warszawie, jest coraz wyższy, nie ma się czego wstydzić, dania są pyszne – mówi agencji Newseria Lifestyle Nestor Grojewski, szef kuchni.

Nestor Grojewski przyznaje, że lubi też porównywać polskie restauracje, które serwują włoskie dania. Różnice wyczuwa nie tyle w sposobie przyrządzania i podawania potraw, ile w preferencjach smakowych Polaków i Włochów.

– Czasami zdarzy mi się zajrzeć do włoskiej kuchni i z tego, co zauważyłem, to Polacy lubią mocniejsze smaki, na przykład czosnek w Polsce góruje, we Włoszech jest niszą, w makaronie w ogóle go nie czuć. Z kolei w Polsce wszyscy chcą, żeby było go czuć. Jak się przygotowuje włoskie danie, to żeby Polakowi zasmakowało bardziej, trzeba dodać tej nuty, wtedy powie „to jest dobre”, bo łączy się włoski smak z tym polskim. Kucharz musi więc znaleźć równowagę pomiędzy krajami i daniami – mówi Nestor Grojewski.

Kucharz podkreśla, że trudno wskazać jeden dominujący trend, jeśli chodzi o gotowanie. Szefowie kuchni wprowadzają wiele nowości, ale to klient restauracji ma decydujący głos.

– Moda się rozwija w różnych kierunkach. W Polsce jest ostatnio moda na chipsy, wszystko staje się chipsami. To dosyć ciekawe, bo niektóre produkty są fajne, niektóre może trochę przedobrzone. Jest moda na rzeczy liofilizowane, bo wychodzą dość ciekawe smaki. Polecam próbować wszystkiego, nigdy się nie poddawać, iść do przodu, składać nowe rzeczy i będzie naprawdę bardzo fajnie – mówi Nestor Grojewski.

Zdaniem Grojewskiego podstawą każdej kuchni powinny być świeże, pełnowartościowe produkty.

– Zawsze polecam, żeby używać dobrych jakościowo rzeczy, żeby nie oszczędzać, bo jak zaoszczędzisz, to klient później nie będzie chciał wrócić, a jak podasz rzeczy dobre, świeże, dobrze zrobione, to klient zawsze wróci. To święta reguła: nigdy nie kombinować – mówi Nestor Grojewski.

Specjalnością Grojewskiego są surowe ryby, owoce morza, surowe mięso, tatary i carpaccio.

Czytaj także

Gwiazdy

Anna Kalczyńska: Uwielbiam Andrzeja Sołtysika. To duży chłopiec, muszę go sprowadzać na ziemię

Jesteśmy zupełnie różni, ale świetnie się uzupełniamy – mówi dziennikarka. Podkreśla, że ją i jej ekranowego partnera wiele różni – ona jest bardziej szalona i ma zacięcie publicystyczne, on szuka w rozmowach z gośćmi raczej lirycznych inspiracji. Różnice te stanową jednak zaletę, oboje doskonale się bowiem uzupełniają jako para gospodarzy.

Gwiazdy

Kamila Boruta: Czasy się zmieniły, kobiety przejęły role mężczyzn. Prowadzą samochody, zakładają firmy

Kobiety są dziś silne, przejęły role mężczyzn – uważa aktorka. Jej zdaniem współczesne kobiety doskonale radzą sobie ze wszelkimi przeciwnościami losu, godzą karierę zawodową z wychowaniem dzieci, często samotnym. Oprócz siły panie mają jednak również spryt i, tak jak ona sama, wiedzą, kiedy nie muszą demonstrować swojej niezależności.  

 

Prawo

Udzielenie pierwszej pomocy mogłoby o połowę zmniejszyć liczbę ofiar wypadków drogowych. Kursy pierwszej pomocy przechodzą kurierzy

Codziennie na polskich drogach ginie 8 osób. Ponad 40 proc. Polaków wskazuje, że było świadkami wypadku drogowego. Życie poszkodowanego w wypadku często zależy od świadków i ich umiejętności udzielania pierwszej pomocy. Coraz więcej osób deklaruje, że umiałoby w razie wypadku udzielić pierwszej pomocy, ale pewnych swoich umiejętności jest zaledwie co piąty Polak. Dlatego firmy organizują dla pracowników zajęcia z pierwszej pomocy. W kursach DHL Parcel „Z kurierem bezpiecznie” wzięło już udział ok. 100 kurierów.

Uroda

W sezonie jesienno-zimowym makijażyści stawiają na rozświetloną i zadbaną cerę. Modne są również metaliczne cienie na powiekach i pogrubione rzęsy

W tym sezonie w kosmetyczce nie może zabraknąć przede wszystkim lekkiego podkładu wyrównującego, kremu BB lub CC, rozświetlacza i dobrego tuszu pogrubiającego. Dzięki nim można bowiem wykonać make-up, który sprawi, że twarz będzie promienna i świetlista, a oczy odpowiednio podkreślone. Osoby zarówno z idealną cerą, jak i z niedoskonałościami muszą pamiętać o regularnej pielęgnacji i nawilżeniu. Wśród zapachów w tym sezonie królują te z nutą drzewną, intensywnie kwiatowe lub bardzo słodkie.