Mówi: | Nestor Grojewski |
Funkcja: | szef kuchni |
Nestor Grojewski: To, co robią kucharze w Warszawie, jest rewelacyjne. Nie ma nic do poprawienia
Włoski szef kuchni docenia kunszt oraz inwencję warszawskich kucharzy i nie szczędzi im pochwał. Jego zdaniem wielu z nich prezentuje światowy poziom i potrafi zaserwować potrawy z najwyższej półki. Z jego obserwacji wynika jednak, że jeśli chodzi o lokale z włoską kuchnią, to Polacy preferują dania o bardziej wyrazistym smaku, na przykład z dużą ilością czosnku. Zdaniem kucharza hollywoodzkich gwiazd przygotowywanie smacznych potraw wcale nie musi być ani skomplikowane, ani nawet bardzo czasochłonne.
– Ostatnio dużo chodzę po Warszawie, próbuję polskich smaków i muszę powiedzieć, że Polacy teraz bardzo dobrze gotują. We Włoszech się dobrze gotuje, ale Warszawa ostatnio mnie zaskakuje kuchnią. To, co robią nasi kucharze w Warszawie, jest czasami rewelacyjne. Nie ma nic do poprawienia, robią takie dania, że chapeau bas! Poziom restauracji, tego, co kucharze robią w polskich restauracjach w Warszawie, jest coraz wyższy, nie ma się czego wstydzić, dania są pyszne – mówi agencji Newseria Lifestyle Nestor Grojewski, szef kuchni.
Nestor Grojewski przyznaje, że lubi też porównywać polskie restauracje, które serwują włoskie dania. Różnice wyczuwa nie tyle w sposobie przyrządzania i podawania potraw, ile w preferencjach smakowych Polaków i Włochów.
– Czasami zdarzy mi się zajrzeć do włoskiej kuchni i z tego, co zauważyłem, to Polacy lubią mocniejsze smaki, na przykład czosnek w Polsce góruje, we Włoszech jest niszą, w makaronie w ogóle go nie czuć. Z kolei w Polsce wszyscy chcą, żeby było go czuć. Jak się przygotowuje włoskie danie, to żeby Polakowi zasmakowało bardziej, trzeba dodać tej nuty, wtedy powie „to jest dobre”, bo łączy się włoski smak z tym polskim. Kucharz musi więc znaleźć równowagę pomiędzy krajami i daniami – mówi Nestor Grojewski.
Kucharz podkreśla, że trudno wskazać jeden dominujący trend, jeśli chodzi o gotowanie. Szefowie kuchni wprowadzają wiele nowości, ale to klient restauracji ma decydujący głos.
– Moda się rozwija w różnych kierunkach. W Polsce jest ostatnio moda na chipsy, wszystko staje się chipsami. To dosyć ciekawe, bo niektóre produkty są fajne, niektóre może trochę przedobrzone. Jest moda na rzeczy liofilizowane, bo wychodzą dość ciekawe smaki. Polecam próbować wszystkiego, nigdy się nie poddawać, iść do przodu, składać nowe rzeczy i będzie naprawdę bardzo fajnie – mówi Nestor Grojewski.
Zdaniem Grojewskiego podstawą każdej kuchni powinny być świeże, pełnowartościowe produkty.
– Zawsze polecam, żeby używać dobrych jakościowo rzeczy, żeby nie oszczędzać, bo jak zaoszczędzisz, to klient później nie będzie chciał wrócić, a jak podasz rzeczy dobre, świeże, dobrze zrobione, to klient zawsze wróci. To święta reguła: nigdy nie kombinować – mówi Nestor Grojewski.
Specjalnością Grojewskiego są surowe ryby, owoce morza, surowe mięso, tatary i carpaccio.
Czytaj także
- 2025-06-24: Nie brakuje przeciwników zwiększenia wydatków na obronność do 5 proc. Obawiają się, że paradoksalnie zagrozi to bezpieczeństwu Europy
- 2025-05-29: Bryska: W Sopocie nigdy nie odmawiam sobie przyjemności zjedzenia gofra. Cena nie gra roli
- 2024-10-03: David Gaboriaud: Żabie udka i ślimaki są dla turystów. Francuzi nie jedzą ich codziennie, sam jadłem je trzy razy w życiu
- 2024-10-11: David Gaboriaud: Polscy kucharze uwielbiają kuchnię znad Loary. Francuskimi technikami mocno inspirował się Modest Amaro
- 2024-10-29: David Gaboriaud: Według przewodnika Michelina poziom kulinarny polskich restauracji jest coraz wyższy. Polacy są w rozwoju gastronomii krok przed Francuzami
- 2024-09-20: Mateusz Gessler: Gastronomia mocno się zmienia, bo i portfele naszych klientów się zmieniają. Widać, że zamawiają mniej
- 2024-06-25: Robert El Gendy: Za granicą można spędzić wakacje za dużo mniejsze pieniądze niż nad polskim morzem czy na Mazurach. U nas jest za drogo, często nieadekwatnie do jakości
- 2024-05-21: Lara Gessler: Moje aktualne mieszkanie jest już szesnastym. Połowy kuchni jeszcze nie pokazuję, bo nie mam blatu kuchennego
- 2024-04-04: Warszawskie ZOO: Powstanie nowa małpiarnia, powiększymy wybieg dla gepardów. Będą też kapibary
- 2024-03-27: Dorota Szelągowska: Moją specjalnością w kuchni jest czyszczenie lodówki i przygotowanie czegoś z niczego. Mam to po mamie
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Anna Czartoryska-Niemczycka: Mój tata czytał mi książki. Teraz nagrania z jego głosem są najpiękniejszą pamiątką po nim
Wspólne czytanie wzmacnia więzi rodzinne, rozwija u dzieci wyobraźnię, poszerza zasób słownictwa, kształtuje gust literacki i zachęca do kreatywnego spędzania czasu wolnego – uważa Anna Czartoryska-Niemczycka. Aktorka czerpie z tradycji, którą w jej domu rodzinnym szczególnie pielęgnował jej tata. Teraz ona również promuje czytelnictwo i zachęca do tego, by sięganie po lektury stało się codziennym rytuałem.
Transport
Rośnie skala agresji na polskich drogach. Problemem jest nie tylko nadmierna prędkość, ale też jazda na zderzaku

Za kilka dni zaczynają się wakacje, czyli statystycznie najniebezpieczniejszy czas na drogach. Wśród głównych przyczyn takich zdarzeń na prostych odcinkach drogi są nadmierna prędkość i jazda na zderzaku. Zarządca autostrady A4 Katowice–Kraków w ramach kampanii „Nie zderzakuj. Posłuchaj. Jedź bezpiecznie” zwraca uwagę na zjawisko agresji na polskich drogach i przypomina, że bezpieczeństwo zaczyna się od osobistych decyzji kierowcy.
Muzyka
Alicja Węgorzewska: Czuję się ambasadorką polskiej kultury. Czasami dokonuję niepopularnych wyborów, ale moje pomysły są bardzo odkrywcze

Dyrektor Warszawskiej Opery Kameralnej została uhonorowana prestiżową nagrodą ShEO Awards 2025 w kategorii „Ambasadorka polskiej kultury” i jak podkreśla, w stu procentach na nią zasłużyła. Przyznawane przez tygodnik „Wprost” wyróżnienie trafia bowiem do kobiet, które zmieniają świat, a Alicja Węgorzewska czyni to od lat, nadając polskiej kulturze operowej zupełnie nowy wymiar. Tym razem szczególne uznanie otrzymała za stworzenie i rozwijanie Festiwalu Mozart Junior. W tym roku odbywa się już jego szósta edycja.