Mówi: | mgr inż. Barbara Dąbrowska-Górska |
Funkcja: | dietetyk |
Osoby dbające o linię nie muszą rezygnować z tradycyjnych dań wielkanocnych. Wystarczy przygotować lżejsze wersje potraw
Wystarczy kilka prostych trików, aby odchudzić tradycyjne świąteczne menu. Zastąpienie majonezu jogurtem, rezygnacja z tłustych mięs na rzecz chudego kurczaka lub indyka oraz duża ilość świeżych owoców i warzyw sprawi, że tradycyjne dania będą znacznie mniej kaloryczne, zachowają jednak niepowtarzalny smak.
Tradycyjne wielkanocne dania są ciężkostrawne i wysokokaloryczne. Istnieją jednak proste sposoby, aby odchudzić świąteczne menu, przygotowując lżejsze wersje tradycyjnych potraw. Będą one równie smaczne, ale znacznie mniej kaloryczne i tłuste. Przede wszystkim na świątecznym stole nie może zabraknąć świeżych warzyw i owoców. Należy wybierać przede wszystkim te bogate w błonnik, który usprawnia pracę jelit. Ponadto błonnik pęcznieje w żołądku, powodując szybkie uczucie sytości. Także zioła, m.in. rozmaryn, imbir i kminek, ułatwiają i przyspieszają procesy trawienne. Warzywa i owoce mogą być dodatkiem do głównego dania lub zdrową przekąską między posiłkami.
– Na wielkanocnym stole obecne są jajka, które najczęściej jadamy z wysokokalorycznym majonezem. Proponuję zastąpić majonez sosem na bazie jogurtu naturalnego z posiekanymi ziołami, np. szczypiorkiem, natką pietruszki czy bazylią. Tradycjonaliści zaś mogą wymieszać majonez w stosunku 1:1 z jogurtem naturalnym – mówi mgr inż. Barbara Dąbrowska-Górska, dietetyk, w rozmowie z agencją informacyjną Newseria Lifestyle.
Majonez wymieszany z jogurtem naturalnym świetnie sprawdzi się nie tylko jako dodatek do jajek, lecz także z powodzeniem zastąpi kaloryczne sosy do sałatek. Jeszcze lepszym rozwiązaniem będą sosy na bazie oliwy z oliwek, np. winegret. W równie prosty sposób można odchudzić wielkanocne wypieki. Do ich pieczenia należy użyć mąki pełnoziarnistej, bogatej w błonnik i witaminy z grupy B, a zamiast cukru użyć stewii. Tłusty twaróg z powodzeniem można zastąpić serem półtłustym, a zamiast polewy z lukru lub czekolady ciasto można posypać cukrem pudrem.
– Do dań słodkich i wypieków świetnie pasują suszone owoce, które częściowo mogą zastąpić w nich cukier. W tej roli bardzo dobrze sprawdzi się suszona śliwka kalifornijska, która jest naturalnie słodka i niesiarkowana, a przy tym zawiera duże ilości błonnika pokarmowego – mówi mgr inż. Barbara Dąbrowska-Górska.
Większość Polaków nie wyobraża sobie świątecznego stołu bez mięs. Zamiast tłustego boczku, karkówki czy tradycyjnej białej kiełbasy należy wybierać jednak chude mięso indyka lub kurczaka. Jest ono znacznie mniej kaloryczne. Warto też pamiętać, że na kaloryczność mięsa wpływa sposób jego przygotowania – zamiast smażenia mięso lepiej grillować lub piec.
– Warto przygotować je w specjalnym rękawie do pieczenia, które nie wymagają dodatku tłuszczu, lub po prostu ugotować je na parze. Możemy też zaskoczyć naszych najbliższych i całą rodzinę, przygotowując pasztet warzywny na bazie nasion roślin strączkowych zamiast pasztetu z podrobów. Za pomocą takich prostych trików możemy sprawić, że Wielkanoc będzie lekka, a my nie będziemy zaskoczeni dodatkowymi kilogramami – mówi mgr inż. Barbara Dąbrowska-Górska.
Podczas wielkanocnych posiłków warto też zamienić słodkie soki lub napoje gazowane na wodę. Nie należy zapominać też o ruchu. Zamiast spędzać cały czas przy stole lub przed telewizorem, warto wybrać się na rodzinny spacer.
Czytaj także
- 2025-04-18: Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie
- 2025-04-18: Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj
- 2025-03-31: Kajra: Robimy niespodziankę na urodziny mojej mamy i na Wielkanoc wyjeżdżamy za granicę. Właściwie to pierwszy raz nie spędzimy świąt w Polsce
- 2025-04-11: Klaudia Zioberczyk: Święta wiążą się z tym, że się kupuje masę ubrań i jedzenia. Ja w tym roku postawię na minimalizm
- 2025-04-17: Eliza Gwiazda: Teraz w koszykach ze święconką jest nawet czekolada i alkohol. Ważniejszy jest przepych niż przeżywanie tego czasu w duchu świąteczno-religijnym
- 2025-04-16: Krzysztof Skórzyński: Dla mnie Wielkanoc ma wymiar symboliczny i duchowy. Podczas przygotowań w kuchni ja jestem od wykonywania poleceń córki
- 2025-04-15: Piotr Zelt: Na Święta Wielkanocne zamierzam wyjechać na narty w Alpy. Jak mam czas, to pracuję jako instruktor narciarski
- 2025-04-03: Eksperci apelują o przyspieszenie wdrożenia ETCS na polskiej kolei. Można to zrobić taniej i szybciej
- 2024-12-19: Przed świętami Polacy wydają na ryby nawet dwa razy więcej niż w innych miesiącach. Konsumenci powinni sprawdzać, czy pochodzą one ze zrównoważonych połowów
- 2024-10-11: David Gaboriaud: Polscy kucharze uwielbiają kuchnię znad Loary. Francuskimi technikami mocno inspirował się Modest Amaro
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Maciej Dowbor: Ostatnio kupiłem zdalnie sterowane motorówki dla córki. Ten wspólnie spędzony czas pozwala oderwać dzieci od smartfonów
Zdaniem prezentera nawet niepozorny gadżet może pomóc w budowaniu relacji ze swoimi pociechami i tworzeniu pięknych wspomnień. On sam przekonał się o tym, kiedy jego siedmioletnia córka chętnie zaczęła się bawić małymi, zdalnie sterowanymi motorówkami. Teraz kolekcja systematycznie się powiększa, a w zabawie bierze udział cała rodzina.
Problemy społeczne
Od lipca ułatwienia w dostępie do terapii dla osób z przewlekłą chorobą nerek. Eksperci apelują o włączenie dietetyków w proces leczenia

Na przewlekłą chorobę nerek cierpi nawet ponad 4,7 mln osób. Według prognoz WHO liczba pacjentów wymagających dializ będzie szybko rosnąć. Niskobiałkowa dieta w połączeniu z leczeniem farmakologicznym obejmującym ketoanalogi aminokwasów może znacząco opóźnić konieczność rozpoczęcia dializoterapii. Od 1 lipca Ministerstwo Zdrowia ułatwia dostęp do terapii. Zmiany mają odciążyć specjalistów, dostosować program do codziennej praktyki lekarskiej i uprościć dostęp do terapii.
Żywienie
Dorota Szelągowska: W moim rodzinnym domu się nie przelewało. Od mamy i babci się nauczyłam, jak ugotować coś z niczego

Prezenterka zaznacza, że dużo czasu spędza w kuchni i jak przekonuje, zawsze da się przyrządzić coś smacznego, nawet gdy pod ręką nie ma zbyt wielu produktów. Tego nauczyła się w rodzinnym domu. Dorota Szelągowska uwielbia kulinarne eksperymenty, dlatego też chętnie podgląda, jak gotują inni i z ich pomysłów również czerpie inspiracje.