Newsy

Polacy najbardziej lubią klasyczne, mocne espresso

2014-09-10  |  06:40
Mówi:Dariusz Pieczara
Funkcja:barista
Firma:coffeeheaven, CHI Polska
  • MP4
  • Z badań wynika, że kawę regularnie pije już co dziesiąty Polak. Największą popularnością cieszy się klasyczna mała czarna, głównie ze względu na jej pobudzające walory. Na preferencje smakowe ma jednak wpływ płeć. Zdaniem baristów kobiety znacznie chętniej piją kawę z mlekiem, a mężczyźni espresso.

    Z badań PBS przeprowadzonych na zlecenie Stowarzyszenia „Woda w domu i w biurze" wynika, że kawę regularnie pije co dziesiąty Polak. Miłośnicy tego napoju najczęściej wybierają klasyczne espresso, głównie ze względu na jego pobudzające właściwości. Coraz większą popularnością wśród Polaków cieszy się także ristretto. Jest to sposób przyrządzania kawy podobny do espresso, ale przy użyciu dwa razy mniejszej ilości wody. Bardzo lubiane jest także espresso lungo, czyli podwójne. Wybór smaku kawy to kwestia nie tylko indywidualnych upodobań, lecz także płci.

    Myślę, że u kobiet zdecydowanie dominuje latte. To jest kawa, którą kobiety uwielbiają, łagodna, z dużą ilością mleka, można wypić ją o każdej porze. Mężczyźni przeważnie preferują czarne kawy, przelewową kawę albo americano – mówi w rozmowie z agencją informacyjną Newseria Lifestyle Dariusz Pieczara, zwycięzca w kategorii "Najlepszy Drink Specjalny" w finale europejskim konkursu Barista of the Year 2014 organizowanego przez CHI Polska.

    Z badań MK Cafe wynika, że 51 proc. kobiet wybiera kawę z mlekiem, a 51 proc. mężczyzn espresso. Panie lubią pić kawę urozmaiconą, a więc latte z dodatkiem syropów smakowych czy mleka sojowego zamiast tradycyjnego. Coraz większą popularnością cieszą się też drinki kawowe, czyli napoje na bazie kawy z dodatkiem likieru, rumu, wódki, brązowego cukru, owoców, przypraw, np. cynamonu, goździków czy gałki muszkatołowej, lub imbiru. Takie drinki to specjalność kawiarni, można je jednak przygotować także samodzielnie.

    Na co dzień w kawiarni tworzymy kawy z danych receptur. Są to procedury, których musimy przestrzegać, aby wydawać doskonałą kawę – mówi Dariusz Pieczara.

    Na kawowe drinki mogą sobie pozwolić nawet osoby dbające o linię lub borykające się z nadwagą. W kawiarniach bez problemu można już zamówić kawę na chudym mleku. Coraz więcej lokali wprowadza także do swojej oferty bezcukrowe syropy do kawy. Taka kawa jest nie tylko smaczna, ale i dietetyczna.

    Czytaj także

    Kalendarium

    Więcej ważnych informacji

    Jedynka Newserii

    Jedynka Newserii

    Farmacja

    Antybiotykooporność coraz poważniejszym problemem. Wyizolowane ze śliny peptydy mogą się sprawdzić w walce z bakteriami wielolekoopornymi

    Poszukiwanie alternatyw dla antybiotykoterapii nabiera coraz większego tempa. Duże nadzieje, zwłaszcza w kontekście szczepów wielolekoopornych, naukowcy wiążą z bakteriocynami i bakteriofagami. Badacz z Uniwersytetu Wrocławskiego prowadzi prace nad bakteriocyną, będącą peptydem izolowanym z ludzkiej śliny. Za swoje badania otrzymał Złoty Medal Chemii. Tymczasem problem antybiotykooporności może wynikać w dużej mierze z niewiedzy. Z Eurobarometru wynika, że tylko połowa Europejczyków zdaje sobie sprawę, że antybiotyki nie są skuteczne w walce z wirusami.