Newsy

Romantyczna kolacja powinna być lekka. Warto wcześniej zapytać drugą osobę o preferencje kulinarne

2016-03-16  |  06:40

Wybierając menu na randkę, przede wszystkim warto unikać ciężkostrawnych dań mięsnych smażonych w głębokim tłuszczu. Po ich konsumpcji może bowiem towarzyszyć uczucie przejedzenia, ciężkości i senności, a w takim momencie trudno o romantyczny nastrój i ochotę na flirt. Warto także zapytać druga osobę o jej preferencje kulinarne.

Zdaniem dziennikarza kulinarnego Pawła Lorocha randkowe menu powinno nie tylko pięknie wyglądać i pachnieć, lecz przede wszystkim musi być lekkostrawne. Karkówka, schabowy czy golonka, choć doskonale sprawdzają się podczas rodzinnego biesiadowania, to już na romantyczną kolację we dwoje zupełnie nie są polecane. W tym przypadku najlepiej sprawdzą się dania na bazie drobiu, delikatnych ryb, serów i warzyw.

– Na randce najlepiej postawić na potrawy lekkie, ale to jest oczywiście kwestia gustu i preferencji drugiej osoby. Dobrze to więc nieco wcześniej wybadać. Jeśli jest wegetarianką, to nawet najznakomitsza argentyńska polędwica nie zagwarantuje nam sukcesu, dlatego odrobina researchu jest niezbędna –  mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Paweł Loroch, dziennikarz kulinarny.

Podczas randki warto też unikać napojów gazowanych. Zawarty w nich dwutlenek węgla rozszerza ściany przewodu pokarmowego, co może się objawiać wzdęciami oraz częstym odbijaniem. Zamiast tego lepiej sięgnąć po niegazowaną wodę z dodatkiem plasterka cytryny czy listka mięty. Duży dyskomfort może też być odczuwalny po zjedzeniu potraw z dużą ilością cebuli.

Kwestią newralgiczną jest chociażby czosnek, ale jeśli oboje państwo zdecydują się na jego konsumpcję, to nikt nie będzie miał problemu – mówi Paweł Loroch.

Podczas romantycznej kolacji warto natomiast wypróbować moc afrodyzjaków. W tej roli świetnie sprawdzą się ostrygi, awokado, imbir i truskawki.

Kolacja płynnie może przejść we flirt towarzyski. Grę tę możemy toczyć przy talerzach, tutaj zupełnie nic nie stoi na przeszkodzie – dodaje Paweł Loroch.

Aby przygotować randkowe menu, wystarczy więc nieco fantazji. Warto dołożyć wszelkich starań, bo romantyczny obiad lub kolacja może być decydującym momentem dla relacji.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Konsument

Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.

Gwiazdy

Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.