Newsy

Same kosmetyki nie zagwarantują pięknej cery. Duży wpływ na wygląd skóry mają odpowiednia żywność i dobre nawodnienie

2020-05-22  |  05:00

Zbilansowana dieta, bogata w składniki pozytywnie wpływające na stan skóry, jest podstawą zdrowej cery. Niektóre produkty spożywcze charakteryzują się wyjątkowymi właściwościami i pomagają w walce z niedoskonałościami. Aby cieszyć się promienną i gładką skórą, należy dbać o nią kompleksowo. Oprócz zewnętrznej pielęgnacji ważne są również nawodnienie i odpowiedni jadłospis.

– Jeżeli dobrze przygotujemy skórę od wewnątrz, dostarczymy jej białko, witaminę C i kolagen, będzie miała dobre podwaliny. W konsekwencji produkty, których użyjemy, lepiej się wchłoną. Jeżeli natomiast będziemy używać tylko i wyłącznie kosmetyków, jednocześnie nie dbając o dietę i nie nawadniając organizmu, efekt nie będzie aż tak spektakularny – mówi w rozmowie z agencją Newseria dietetyczka i psycholożka Agata Ziemnicka.

Niektóre produkty mają szczególne właściwości korzystne dla organizmu. Dla przykładu jedzenie gorzkiej czekolady chroni skórę przed szkodliwym promieniowaniem ultrafioletowym. Ochronę zawdzięczamy obecności polifenoli, które mają działanie przeciwutleniające, a także poprawiają krążenie.

– Produkty spożywcze mają również fotoprotekcyjne działanie. Oznacza to, że jedząc chociażby czekoladę, chronimy skórę przed negatywnym działaniem promieni UV. Szacuje się, że ochrona przed poparzeniem wzrasta wówczas aż o 30 proc. Najlepiej zabezpieczać skórę kompleksowo, zarówno od środka, jak i od zewnątrz. Podczas pielęgnacji najważniejsza jest współpraca – tłumaczy dietetyczka.         

Aby dowiedzieć się, jaka jest przyczyna nawracających zmian skórnych, warto prowadzić dziennik spożywczy. Kontrola tego typu pomoże wykluczyć z diety produkty, które niekorzystnie wpływają na skórę i powodują nieestetyczne zmiany.

– Jeżeli odżywiamy się nieświadomie, a na twarzy zaczynają pojawiać się niedoskonałości, warto zrobić spis produktów spożywczych, które jedliśmy przez ostatni tydzień. Ważne, żeby był to prawdziwy spis, nikomu go nie pokażemy, więc możemy być szczerzy. Możemy bowiem wówczas zobaczyć, czego jest w naszej diecie najwięcej, i połączyć to, co zjedliśmy, ze zmianami, które wystąpiły na naszej twarzy. Niedoskonałości mogą wynikać również z niedoboru jakiegoś produktu – mówi ekspertka.

Histamina to hormon, który jest przekaźnikiem biorącym udział w procesach zapalnych. Jego nagły wzrost objawia się reakcjami alergicznymi – wysypką, zaczerwienieniem. Agata Ziemnicka tłumaczy, że niektóre produkty spożywcze w nadmiarze mogą powodować przekroczenie progu histaminowego. Dobrze jest więc uważnie obserwować swój organizm.

– Warto prowadzić dziennik , aby zaobserwować, czy nie jesteśmy uczuleni na jakiś artykuł spożywczy. Jeżeli niedoskonałości powracają po zjedzeniu danego produktu, trzeba wykluczyć go z diety. Organizm może również reagować pokrzywkami na przekroczenie progu histaminowego. Często produkty, które powszechnie uważa się za zdrowe, źle wpływają na cerę, ponieważ powodują wzrost histaminy i organizm się na nie uwrażliwia. Taki stan mija po ich chwilowym odstawieniu. Oznacza to, że za jakiś czas można wrócić do produktu – tłumaczy dietetyczka.

Ekspertka zwraca uwagę, że niektórzy są bardziej podatni na wszelkiego rodzaju niedoskonałości i problemy skórne. W konsekwencji muszą dbać o skórę wyjątkowo intensywnie, przywiązywać dużą wagę do codziennej pielęgnacji i odpowiedniej diety. Pewne składniki powinny zwrócić szczególną uwagę osób zmagających się ze skórnymi problemami.

– Witaminy C, A i E wpływają nie tylko na skórę, lecz także działają antyoksydacyjnie na cały organizm. Chronią nas przed nowotworami i przedwczesnym starzeniem. Chociaż często zażywamy je dlatego, że piękno jest dla nas ważne, to wpływają też korzystnie na cały organizm – dodaje Agata Ziemnicka.

Czytaj także

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Beata Pawlikowska spędzi miesiąc na Zanzibarze. Będzie prowadzić tam warsztaty życiowej przemiany

Podróżniczka przyznaje, że z powodu pandemii i odwołanych lotów ani w listopadzie, ani w styczniu nie udało jej się podtrzymać kilkunastoletniej tradycji i polecieć do Amazonii. Jednak w czasie pobytu w domu nie próżnowała. Dokończyła pisać kolejną książkę i adoptowała dwa koty. Teraz podobnie jak inne gwiazdy chce odpocząć na Zanzibarze. Jej zdaniem pandemia powinna zmusić wszystkich do refleksji. Wcześniej nie wszyscy bowiem doceniali to, że mieli niemal cały świat na wyciągnięcie ręki.

Problemy społeczne

Prawie 450 tys. seniorów 80+ zarejestrowanych na szczepienia przeciw COVID-19. Wciąż duża grupa społeczeństwa jest nastawiona sceptycznie

– Szczepionka przeciwko COVID-19 jest bezpieczna i skuteczna. Dowiodły tego badania prowadzone przed wejściem szczepionki do użytku. Wszelkie dywagacje na temat różnych działań niepożądanych, które można znaleźć w internecie, są bezpodstawne – mówi lekarz Michał Sutkowski. Liczba zaszczepionych do tej pory pacjentów z grupy zero to prawie pół miliona. Jak wskazują dane resortu zdrowia, w tej grupie odnotowano 133 niepożądane odczyny poszczepienne. Chętnych na szczepienia przybywa, ale wciąż duża grupa społeczeństwa pozostaje sceptyczna.

 

Robotyka i SI

Sztuczna inteligencja przyspieszy analizę tomograficzną mózgu i wykryje każdą anomalię. Opracowany przez Polaków program eliminuje ryzyko pomyłki

Lekarzowi interpretacja radiologiczna zmian w mózgu zajmuje ok. 2030 minut. Dzięki sztucznej inteligencji ten czas można skrócić do kilku minut, a przy tym niemal całkowicie wyeliminować pomyłki. Aż 60 proc. badań obrazowych tomografii komputerowej to badania mózgu i przy tej skali błędy w interpretacji sięgają 20 proc. Co roku tylko w Stanach Zjednoczonych wykonuje się 23 mln, a w Europie 13 mln tomografii komputerowych. Ryzyko pomyłki jest więc ogromne. Polacy opracowali program oparty na sztucznej inteligencji i uczeniu maszynowym, który analizuje obrazy tomograficzne i wykrywa zmiany w mózgu.