Mówi: | Jakub Mielniczuk |
Firma: | Studio Kulinarne CookUp |
Polacy coraz bardziej interesują się gotowaniem. Głównie dzięki programom kulinarnym
Za granicą moda na gotowanie trwa od dawna. Zainteresowanie kulinariami było rozwijane przez programy telewizyjne, blogi oraz magazyny poświęcone kuchni.
W Polsce także zaczęły powstawać blogi oraz programy telewizyjne ze znanymi restauratorami w roli głównej. Świetnym przykładem są "Kuchenne rewolucje", które prowadzi Magda Gessler. Stosunkowo niedawno na polski rynek telewizyjny weszły także programy "MasterChef" oraz "Top Chef", które wyłaniają najlepszych kucharzy wśród zawodowców i amatorów. Na polskim rynku brakuje jeszcze programu"MasteChef Junior", w którym dzieci pokazują swoje kulinarne umiejętności.
– Bardzo dobrze chłoniemy takie zainteresowania, które gdzieś tam z zagranicy do nas przychodzą. Jak można nie lubić dobrego jedzenia, jak można nie lubić smakowitych rzeczy. Naturalnie część osób po degustowaniu próbuje takie rzeczy przygotowywać i szukać miejsc, gdzie może się czegoś nauczyć – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Jakub Mielniczuk z CookUp.
W Polsce modę na gotowanie i świadome odżywanie lansują takie gwiazdy jak Magda Gessler, Anna Starmach, Pascal Brodnicki, Karol Okrasa, Michel Moran czy Maciej Nowak. To dzięki nim Polacy zainteresowali się kuchnią i tym, jak gotować apetyczne potrawy. Gotowanie stało się też obowiązkową częścią programów śniadaniowych.
Czytaj także
- 2025-07-09: Dorota Szelągowska: W moim rodzinnym domu się nie przelewało. Od mamy i babci się nauczyłam, jak ugotować coś z niczego
- 2025-06-18: Konieczna większa edukacja na temat dbania o zdrowie i dostępnych leków. To kluczowe dla rozwoju samoleczenia
- 2025-06-17: Anna Powierza: Nie lubię kupować nowych rzeczy. Śpię w pościeli po mojej babci i używam ręczników po mojej mamie
- 2025-04-09: Kajra: Nie mam problemu z tym, żeby zakładać te same ubrania wiele razy lub łączyć w inny sposób. Kupuję mało rzeczy, nie lubię wybierać i przymierzać
- 2025-04-24: Krzysztof Skórzyński: Lubimy mówić, że dbamy o środowisko i dajemy rzeczom drugie życie. A potem idziemy do galerii i kupujemy nowe ubrania
- 2025-05-08: Piotr Zelt: Nie latam po sklepach i nie zawalam sobie szafy jakimiś niepotrzebnymi ciuchami. Mam sporo ubrań, które mają po 20 lat, i cały czas je noszę
- 2025-05-12: Klaudia Zioberczyk: Doszłam już do takiego momentu, że jak wchodzę do sklepu, to mówię: wcale tego nie potrzebuję. Teraz stawiam na jakość, a nie na ilość
- 2025-05-05: Eliza Gwiazda: Polacy wyrzucają śmieci, gdzie popadnie. Za chwilę nasza planeta będzie pełna śmieci
- 2025-03-07: Malwina Wędzikowska: Luksusowe marki bardzo podupadły. Miliarderzy noszą się bez logo, a influencerzy przebodźcowali odbiorców towarami z górnej półki
- 2025-02-12: Jakub Rzeźniczak: Chciałbym wrócić do piłki nożnej. Teraz jednak widzę siebie już nie na boisku, ale na szczeblach zarządzających
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Maciej Dowbor: Ostatnio kupiłem zdalnie sterowane motorówki dla córki. Ten wspólnie spędzony czas pozwala oderwać dzieci od smartfonów
Zdaniem prezentera nawet niepozorny gadżet może pomóc w budowaniu relacji ze swoimi pociechami i tworzeniu pięknych wspomnień. On sam przekonał się o tym, kiedy jego siedmioletnia córka chętnie zaczęła się bawić małymi, zdalnie sterowanymi motorówkami. Teraz kolekcja systematycznie się powiększa, a w zabawie bierze udział cała rodzina.
Problemy społeczne
Od lipca ułatwienia w dostępie do terapii dla osób z przewlekłą chorobą nerek. Eksperci apelują o włączenie dietetyków w proces leczenia

Na przewlekłą chorobę nerek cierpi nawet ponad 4,7 mln osób. Według prognoz WHO liczba pacjentów wymagających dializ będzie szybko rosnąć. Niskobiałkowa dieta w połączeniu z leczeniem farmakologicznym obejmującym ketoanalogi aminokwasów może znacząco opóźnić konieczność rozpoczęcia dializoterapii. Od 1 lipca Ministerstwo Zdrowia ułatwia dostęp do terapii. Zmiany mają odciążyć specjalistów, dostosować program do codziennej praktyki lekarskiej i uprościć dostęp do terapii.
Żywienie
Dorota Szelągowska: W moim rodzinnym domu się nie przelewało. Od mamy i babci się nauczyłam, jak ugotować coś z niczego

Prezenterka zaznacza, że dużo czasu spędza w kuchni i jak przekonuje, zawsze da się przyrządzić coś smacznego, nawet gdy pod ręką nie ma zbyt wielu produktów. Tego nauczyła się w rodzinnym domu. Dorota Szelągowska uwielbia kulinarne eksperymenty, dlatego też chętnie podgląda, jak gotują inni i z ich pomysłów również czerpie inspiracje.