Newsy

W listopadzie w Poznaniu odbędą się mistrzostwa świata w sportowym cięciu i rąbaniu drewna przy użyciu specjalnych pił, wyczynowych siekier i pilarek o dużej mocy

2015-09-29  |  06:40
Mówi:Mariusz Walter
Funkcja:kierownik działu marketingu i sprzedaży
Firma:Stihl
  • MP4

    Mistrzostwa Stihl Timbersports Series to jedno z najbardziej spektakularnych widowisk na świecie. Zawodnicy, którzy stają do rywalizacji w tych zawodach, muszą się wykazać niebagatelnymi umiejętnościami i nie lada siłą. O tytuł mistrza świata w cięciu i rąbaniu drewna będzie walczyć ponad 100 zawodników z 20 państw. Polacy na czele z Arkadiuszem Drozdkiem zapowiadają, że staną na podium.

    Są to największe zawody na świecie w sportowym cięciu i rąbaniu drewna przy użyciu specjalnych wyczynowych siekier, piły ręcznej, pilarek spalinowych czy specjalnie przygotowanych tylko do tej imprezy pilarek o mocy ponad 80 koni mechanicznych – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Mariusz Walter, rzecznik prasowy XII Mistrzostw Świata Stihl Timbersports Series.

    Mistrzostwa odbędą się 13 i 14 listopada na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich. Każdego dnia zawody będą trwać ponad 3 godziny.

    Przyjedzie do nas ponad 100 najlepszych zawodników z całego świata, w tym z tak egzotycznych krajów, jak Australia czy Nowa Zelandia, i tam są właśnie najlepsi zawodnicy w tej dyscyplinie sportu, którzy od lat dominują – podkreśla Mariusz Walter.

    Mariusz Walter podkreśla, że zawodnicy bardzo poważnie podchodzą do rywalizacji, ćwiczą przez wiele miesięcy, by zaprezentować jak najwyższą formę i za każdym razem konkurencja jest coraz większa.

    Na razie dominują zawodnicy z krajów zza oceanu: Amerykanie, Kanadyjczycy, Australijczycy, Nowozelandczycy, ale Europejczycy depczą im po piętach i mam nadzieję, że nastąpi to może już podczas mistrzostw świata w Poznaniu, ten dzień, kiedy pokonamy na razie najlepszych zawodników na świecie – mówi Mariusz Walter.

    W indywidualnych zmaganiach w szranki stanie 12 zawodników – 6 najlepszych z ubiegłego roku, reprezentant gospodarza, czyli mistrz Polski Arkadiusz Drozdek i 5 zawodników, którzy wygrają kwalifikacje zorganizowane w przededniu mistrzostw.

    Z tego, co wiem, nasz mistrz Arkadiusz Drozdek nie bardzo lubi i nie najlepiej czuje się w konkurencji single buck, czyli z użyciem długiej piły ręcznej, a z kolei jego ulubioną konkurencją jest underhand chop, czyli przerąbywanie leżącej kłody –  mówi Mariusz Walter.

    I właśnie w tej konkurencji Arkadiusz Drozdek powalczy z kolegami podczas zawodów drużynowych. Tutaj będą się zmagać ze sobą zespoły z ponad 20 krajów.

    W drużynowych mistrzostwach świata startuje zespół składający się z czterech zawodników. Każdy z nich wykonuje jedną konkurencję następującą po sobie, czyli mamy do czynienia ze sztafetą. Na scenie są dwie drużyny. Największy sukces polskiego zespołu to wicemistrzostwo Europy z 2008 roku zdobyte w Austrii. Mamy nadzieję, że podczas tegorocznych mistrzostw świata uda nam się powtórzyć ten sukces – dodaje Mariusz Walter.

    W ubiegłorocznych mistrzostwach świata rozegranych w Austrii, tytuł mistrzowski w klasyfikacji indywidualnej zdobył Nowozelandczyk Jason Wynyard, pokonując w finale zawodników z Czech i Australii. Drużynowo zwyciężyli Australijczycy, którzy byli przed zespołami z Kanady i USA.

    Czytaj także

    Więcej ważnych informacji

    Jedynka Newserii

    Jedynka Newserii

    Gwiazdy

    Problemy społeczne

    Od lipca ułatwienia w dostępie do terapii dla osób z przewlekłą chorobą nerek. Eksperci apelują o włączenie dietetyków w proces leczenia

    Na przewlekłą chorobę nerek cierpi nawet ponad 4,7 mln osób. Według prognoz WHO liczba pacjentów wymagających dializ będzie szybko rosnąć. Niskobiałkowa dieta w połączeniu z leczeniem farmakologicznym obejmującym ketoanalogi aminokwasów może znacząco opóźnić konieczność rozpoczęcia dializoterapii. Od 1 lipca Ministerstwo Zdrowia ułatwia dostęp do terapii. Zmiany mają odciążyć specjalistów, dostosować program do codziennej praktyki lekarskiej i uprościć dostęp do terapii.

    Żywienie

    Dorota Szelągowska: W moim rodzinnym domu się nie przelewało. Od mamy i babci się nauczyłam, jak ugotować coś z niczego

    Prezenterka zaznacza, że dużo czasu spędza w kuchni i jak przekonuje, zawsze da się przyrządzić coś smacznego, nawet gdy pod ręką nie ma zbyt wielu produktów. Tego nauczyła się w rodzinnym domu. Dorota Szelągowska uwielbia kulinarne eksperymenty, dlatego też chętnie podgląda, jak gotują inni i z ich pomysłów również czerpie inspiracje.