Newsy

Wspólne przygotowywanie posiłków wzmacnia więzi rodzinne i pomaga zadbać o zdrowie

2016-08-02  |  06:35
Play
Current Time 0:00
/
Duration Time 0:00
Remaining Time -0:00
Stream Type LIVE
Loaded: 0%
Progress: 0%
00:00
Fullscreen
00:00
Mute
Playback Rate
1
    Mówi:Dorota Osóbka
    Funkcja:dietetyk i ekspert ds. olejów roślinnych
    Firma:Zakłady Tłuszczowe Bielmar
  • MP4
  • Zdaniem dietetyków Polacy niezwykle cenią sobie smaki z dzieciństwa i ze wzruszeniem wspominają wspólne przygotowywanie posiłków z mamą czy babcią, dlatego teraz coraz więcej osób chętnie powraca do tej tradycji. Specjaliści do spraw żywienia chwalą ten trend. Mimo pośpiechu i nawału różnych obowiązków warto bowiem znaleźć czas na to, by całą rodziną spotykać się w kuchni na wspólnym gotowaniu. To pomaga w budowaniu dobrych relacji, zacieśnia więzi i ułatwia wpajanie najmłodszym dobrych nawyków żywieniowych.

    Dobrą okazją do tego, by zachęcić dzieci do wspólnego przyrządzania posiłków, są chociażby wakacje. Najmłodsi mają teraz więcej czasu i zamiast przed komputerem, mogą go spędzić w kuchni. 

    – Myślę, że wiele osób pamięta jeszcze z dzieciństwa takie potrawy, które robiła babcia albo mama. Czasami były to ciasta, których zapach roznosił się po całym domu, a czasami były to jakieś dania obiadowe, ulubiona zupa. I tak naprawdę, kiedy słyszymy nazwę tej potrawy albo czujemy jej zapach, to zaczynają nam się przypominać cały wydarzenia z dzieciństwa i emocje, które z tymi potrawami są związane – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Dorota Osóbka, dietetyk i ekspert ds. olejów roślinnych Zakładów Tłuszczowych Bielmar.

    W trakcie wspólnego przygotowywania posiłków powinno się dbać o to, by posiłki były skomponowane ze składników bogatych w witaminy i substancje odżywcze. W domu można przygotowywać nie tylko tradycyjne potrawy, lecz także dania z innych zakątków świata. Z pewnością będzie to ciekawa lekcja kulinarna dla całej rodziny.

    – Myślę, że warto to kultywować i tworzyć nową tradycję. Warto nakłaniać dzieci do tego, żeby przygotowywały z nami posiłki, uczyły się gotować. Trzeba wpajać im zdrowe nawyki żywieniowe. To, co jest bardzo ważne, to to, żebyśmy jedli posiłki regularnie, czyli mniej więcej co trzy godziny, i żebyśmy tego też nauczyli nasze dzieci – podkreśla Dorota Osóbka.

    Dobrym pomysłem jest nie tylko wspólne przygotowywanie posiłków, lecz także oglądanie programów kulinarnych czy śledzenie blogów. Eksperymenty w kuchni mogą być dla dzieci ciekawym doświadczeniem, które zachęci je do poszukiwania nowych smaków.

    – Wspólne przygotowywanie posiłków nie tylko buduje odpowiednie nawyki żywieniowe w całej rodzinie, pomaga zadbać o naszą sylwetkę i zdrowie, lecz także buduje relacje między poszczególnymi członkami rodziny. Warto jest siadać wspólnie do stołu – mówi Dorota Osóbka.

    Warto również uświadamiać dzieci i pozostałych członków rodziny, jak bardzo ważną rolę w jadłospisie pełnią poszczególne posiłki.

    Pojawił się teraz trend „jedzenia pudełkowego”, czyli coraz częściej staramy się przygotowywać posiłki w domu i zabierać je ze sobą do pracy w pudełkach. To jest bardzo dobry trend, bo mamy zdecydowanie większą kontrolę nad tym, co jemy, jesteśmy w stanie dobrać składniki w odpowiedni sposób. Jeśli mamy dobrej jakości produkty, to także te produkty przysłużą się naszemu zdrowiu i dobremu samopoczuciu – mówi Dorota Osóbka.

    Dietetycy tłumaczą, że osoby, które zdrowo się odżywiają, mają więcej energii do pracy, nie czują się osłabione, apatyczne i są bardziej odporne na choroby cywilizacyjne, takie jak cukrzyca, nadwaga, miażdżyca czy nowotwory.

    Czytaj także

    Kalendarium

    Więcej ważnych informacji

    Jedynka Newserii

    Jedynka Newserii

    Moda

    Klaudia Zioberczyk: Doszłam już do takiego momentu, że jak wchodzę do sklepu, to mówię: wcale tego nie potrzebuję. Teraz stawiam na jakość, a nie na ilość

    Modelka zdaje sobie sprawę z tego, że trzeba być bardzo ostrożnym, by nie dać się nabrać na różne sztuczki marketingowe, nie ulegać czarowi wyprzedaży i promocji, a zamiast tego kompletować swoją garderobę z ponadczasowych zestawów, które będzie można wykorzystać na różne okazje. Klaudia Zioberczyk uważa, że greenwashing, czyli wywoływanie u konsumentów poszukujących towarów eko mylnego wrażenia, że oferowany produkt taki właśnie jest, to nieuczciwa praktyka. Temu zjawisku postanowiła więc dokładnie się przyjrzeć w swojej pracy magisterskiej.

    Konsument

    Możliwość zakupu online może zachęcić kolejne grupy Polaków do ubezpieczeń zdrowotnych. Dziś korzysta z nich już prawie 5,5 mln osób

    Polska jest jednym z liderów Europy w obszarze cyfryzacji sektora usług medycznych. Świadczą o tym m.in. popularność elektronicznych narzędzi zapewniających dostęp do danych zdrowotnych, e-recept czy wirtualna diagnostyka. Polacy są też otwarci na innowacje w zakresie ubezpieczeń zdrowotnych, z których korzysta już blisko 5,5 mln osób. Za pomocą nowej cyfrowej platformy Medicover chce zachęcić klientów do samodzielnej konfiguracji i zakupu polis online.

    Żywienie

    Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień

    Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.

    Nasza strona używa cookies między innymi w celu gromadzenia statystyk oraz prawidłowego funkcjonowania serwisu. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przegladarki oznacza, że ciasteczka będa zapisywane na Twoim urządzeniu. Pamietaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Kliknij tutaj aby zamknąć