Newsy

Szparagi są lekkostrawne i bogate w witaminy. Można je gotować lub grillować

2014-05-19  |  06:20
Mówi:Agnieszka Kręglicka
Funkcja:krytyk kulinarny, restauratorka
  • MP4
  • Maj to sezon na szparagi. Można je podawać w sałatkach, z sosami lub grillowane. W szparagach najważniejsze jest to, by były świeże. Jeśli są wyprostowane i jędrne, a ich główka nie jest wysuszona, to znak, że są dobre.

    Jędrne warzywa to gwarancja dobrego smaku potrawy. Istotne więc, by szparagi kupować w lokalnych sklepach, a unikać importowanych. Szparagi należy przechowywać w lodówce, zawinięte wilgotną ściereczką. Można je też obrać i przechowywać w ten sam sposób. Obrane szparagi są świeże do dwóch dni.

    – To jest bardzo wygodne, jeżeli przygotowujemy jakieś przyjęcie na wieczór. Już rano możemy obrać szparagi, obierki zagotować w wodzie i potem tę wodę jeszcze raz wykorzystać do ugotowania szparagów. W ten sposób będą smaczniejsze i bardziej aromatyczne. Albo wykorzystać tę wodę po skórkach jako wywar na zupę  radzi Agnieszka Kręglicka, krytyk kulinarny i restauratorka w rozmowie z agencją informacyjną Newseria Lifestyle.

    Białe szparagi najlepiej podawać z sosem holenderskim. Zielone dobrze smakują w sałatkach lub grillowane. Wszystko zależy jednak od przyzwyczajenia, indywidualnych preferencji i regionu. Na Podlasiu szparagi podaje się z grzankami i serem korycińskim.

    – Ser koryciński należy zetrzeć na tarce, na dużych oczkach. Szparagi zielone, surowe pokroić drobniutko, w plasterki. Wymieszać szparagi i ser, posypać tym bułki. Kromki zapiec w piekarniku, tak, by ser się rozpuścił. W ten sposób chrupiące będą i szparagi, i bułka mówi Kręglicka.

    Szparagi dobrze wpływają także na zdrowie. Są lekkostrawne, bogate w witaminy i składniki mineralne. Dobrze działają na trawienie. Przez wielu uznawane są za afrodyzjak.

    Tegoroczne zbiory szparagów, dzięki cieplejszej niż w poprzednich latach wiośnie, rozpoczęły się dwa tygodnie wcześniej. Potrwają do czerwca. Wielkość krajowej produkcji szacowana jest na 5 tysięcy ton.

    Czytaj także

    Kalendarium

    Więcej ważnych informacji

    Jedynka Newserii

    Jedynka Newserii

    Psychologia

    Konsument

    Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

    Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.

    Gwiazdy

    Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

    Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.