Mówi: | Tomasz Schmidt, założyciel fryzjerskiej Akademii Wierzbicki & Schmidt Andrzej Wierzbicki, założyciel fryzjerskiej Akademii Wierzbicki & Schmidt |
Czekanie z zabiegami regeneracyjnymi do wiosny to błąd. Zimą nie należy robić przerwy w pielęgnacji włosów
Zarówno włosy, jak i skóra głowy na bieżąco potrzebują nawilżenia i oczyszczenia – podkreślają styliści fryzur. Zimą są one szczególnie narażone na szkodliwe działanie czynników zewnętrznych, przez co mogą się przetłuszczać, wysuszać, elektryzować i łamać. Dużym problemem jest również ich wypadanie. Kosmetyki używane do pielęgnacji powinny więc mieć bardzo bogaty skład. Zbawienne działanie mają chociażby: algi morskie, bluszcz pospolity, mango, papaja i marakuja.
Fryzjerzy nie mają wątpliwości, zima zmusza do szczególnej dbałości o włosy, bo w przeciwnym razie mogą one przysparzać wielu problemów.
– To, co zimą obserwujemy najmocniej, to przede wszystkim elektryzowanie się włosów i ich przesuszenie, ponieważ przebywamy często w zamkniętych pomieszczeniach, które są sztucznie ogrzewane. Poza tym nosimy czapki, a w związku z tym te włosy są również obciążone i szybko się przetłuszczają – mówi agencji Newseria Lifestyle Tomasz Schmidt, stylista fryzur i współzałożyciel marki kosmetyków profesjonalnych Wierzbicki & Schmidt.
Dlatego w tym czasie pielęgnacja włosów powinna być wszechstronna. Najważniejsze są nawilżanie, odżywianie i oczyszczanie. Zabiegów regeneracyjnych nie powinno się odkładać na później.
– Włosy trzeba pielęgnować przez cały rok, to tak jak z dbaniem o siebie, to jest proces, który powinien być trwać cały czas. Należy wybierać takie kosmetyki, które są ściśle dopasowane do naszych potrzeb. W tym celu warto się skonsultować ze specjalistą, niezależnie od tego, czy są to włosy kręcone, puszące się, falowane, z tendencją do przetłuszczania czy z łupieżem. Fryzjer najlepiej wie, jak zareagować na daną potrzebę, jakie dobrać kosmetyki – tłumaczy Tomasz Schmidt.
Zdaniem fryzjerów jednym z największych problemów jest bardzo szybkie przetłuszczanie się włosów.
– Kilkanaście lat temu włosy myło się dwa razy w tygodniu, teraz prawie każdy z nas myje je codziennie, ponieważ rzeczywiście warunki środowiska powodują, że nasza skóra przetłuszcza się dużo szybciej, to samo dotyczy włosów. W związku z tym w naszych kosmetykach postawiliśmy na odżywianie, ale i na oczyszczanie, bo tylko oczyszczona skóra głowy dobrze działa. Trzeba pamiętać, że szampon jest nie tylko do włosów, lecz przede wszystkim ma dobrze działać na skórę głowy. Czysta skóra głowy to zdrowa skóra, a zdrowa skóra głowy to zdrowy włos – podkreśla Tomasz Schmidt.
Kolejny problem, który ma związek przede wszystkim z niewłaściwą dietą, to łamliwość i wypadanie włosów.
– Włos obumiera w swoim mieszku włosowym od czterech do sześciu miesięcy. Naturalne jest to, że część włosów musi wypaść, żeby urosło coś nowego. Natomiast druga rzecz – trzeba obserwować to, co się dzieje w naszym życiu. Substancje czynne w produktach wzmagających porost włosów i zabezpieczających je przed przedwczesnym wypadaniem nie będą działać tu i teraz. To musi być coś, co będzie działać za kilka tygodni czy za kilka miesięcy – mówi Andrzej Wierzbicki, stylista fryzur, współzałożyciel marki.
Dlatego skład szamponów i odżywek do włosów powinien być dobrze przemyślany.
– Nasze kosmetyki po brzegi są wypełnione składnikami pochodzącymi z natury, czy to z morza – jak algi czerwone nori, czy jak 12 ziół, które pochodzą z naszych polskich łąk. Jest wśród nich bluszcz pospolity – niesamowicie zdrowa roślina, która daje tak dużo fajnych rzeczy, wypełnienia włosy po brzegi jędrnością, blaskiem, elastycznością. Poza tym wykorzystaliśmy mango, papaję i marakuję, które działają na włosy bardzo rewitalizująco, powodując, że są zdrowe i piękne – wyjaśnia Andrzej Wierzbicki.
Fryzjerzy podkreślają, że w pielęgnacji włosów najważniejsza jest regularność.
– Aby włos wyglądał dobrze i było widać, że się go pielęgnuje, musimy używać kosmetyków systematycznie. To jest bardzo istotne. Włos lubi odżywienie i stałą pielęgnację, lubi być ciągle wypełniony substancjami, które mają go rewitalizować – mówi Andrzej Wierzbicki.
Czytaj także
- 2025-03-25: Katarzyna Dowbor: Od 30 lat uczę się pielęgnacji ogrodu. Zieleń wycisza, uspokaja i ja to uwielbiam
- 2025-03-18: Sylwia Bomba: W liceum nikt nie miał odwagi prosto w oczy nazwać mnie grubasem. Ale jak szłam korytarzem, to czułam śmiechy za moimi plecami
- 2025-03-10: Sylwia Bomba: Przez 10 lat odchudzałam się bezskutecznie. Potrafiłam codziennie biegać 15 km albo w ogóle nie jeść
- 2025-03-05: Nawet 35 proc. Polaków może się zmagać z insulinoopornością. Sygnałami alarmowymi są nagły wzrost wagi ciała, senność i napady głodu
- 2025-03-07: Prawidłowe odżywianie ma największy wpływ na zdrowie i długość życia. Niewiele osób stosuje odpowiednią dietę
- 2024-08-20: Naukowcy pracują nad nową terapią w walce z łysieniem androgenowym. Lek jest obecny w ludzkim DNA
- 2024-08-23: Paulina Sykut-Jeżyna: W czasie urlopu przez dwa tygodnie się nie malowałam. Bardzo lubię chodzić bez makijażu, ale moja praca go wymaga
- 2024-08-26: Mateusz Gessler: Jako „Halo tu Polsat” nie mamy konkurencji, jesteśmy najlepsi. U nas są najlepsze pary prowadzących i mamy najlepszych kucharzy
- 2024-08-07: Odpowiednio skomponowany jadłospis zwiększa efektywność treningów. Sportowcy amatorzy zapominają o warzywach i owocach
- 2024-06-20: Trwają prace nad zmianami w programie szczepień przeciwko HPV. Na razie zaszczepiła się jedna piąta uprawnionych nastolatków
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Moda

Klaudia Zioberczyk: Święta wiążą się z tym, że się kupuje masę ubrań i jedzenia. Ja w tym roku postawię na minimalizm
Modelka przyznaje, że po udziale w 13. edycji popularnego programu „Top Model” sporo się dzieje w jej życiu zawodowym. Kariera nabrała tempa, pojawiają się nowe propozycje współpracy, a jej nazwisko wciąż zyskuje na wartości w świecie modelingu. Klaudia Zioberczyk zaznacza więc, że ta wiosna będzie niezwykle pracowita. Cieszy się też na nadchodzące święta, ale zachęca wszystkich do zachowania umiaru podczas zakupów spożywczych.
Handel
Spada udział chowu klatkowego w hodowli drobiu. Wciąż jednak 67 proc. kur trzymanych jest w klatkach

Zmiany nie są błyskawiczne, jednak spadkowy trend udziału chowu klatkowego kur jest wyraźnie widoczny – wynika z siódmej edycji raportu Stowarzyszenia „Otwarte Klatki”. Według najnowszego raportu już prawie 1/3 kur w naszym kraju utrzymywana jest w systemach innych niż chów klatkowy. Dziesięć lat temu było to zaledwie 13 proc. Obecnie już ponad 170 firm zadeklarowało wycofania jaj z chowu klatkowego. Prawie połowa już teraz wywiązała się z tej obietnicy.
Zdrowie
Julia Kamińska: Nie boję się krwi, ale raz podczas takiej procedury zdarzyło mi się zemdleć

Aktorka nie boi się strzykawek ani zastrzyków. Wizyta w punkcie pobrań krwi czy w laboratorium również nie jest dla niej traumatycznym przeżyciem. Julia Kamińska zaznacza natomiast, że choć samo pobranie krwi powoduje u niej jedynie niewielki dyskomfort, to raz podczas takiej procedury zemdlała.