Newsy

Czekanie z zabiegami regeneracyjnymi do wiosny to błąd. Zimą nie należy robić przerwy w pielęgnacji włosów

2017-01-10  |  06:00
Mówi:Tomasz Schmidt, założyciel fryzjerskiej Akademii Wierzbicki & Schmidt

Andrzej Wierzbicki, założyciel fryzjerskiej Akademii Wierzbicki & Schmidt

  • MP4
  • Zarówno włosy, jak i skóra głowy na bieżąco potrzebują nawilżenia i oczyszczenia – podkreślają styliści fryzur. Zimą są one szczególnie narażone na szkodliwe działanie czynników zewnętrznych, przez co mogą się przetłuszczać, wysuszać, elektryzować i łamać. Dużym problemem jest również ich wypadanie. Kosmetyki używane do pielęgnacji powinny więc mieć bardzo bogaty skład. Zbawienne działanie mają chociażby: algi morskie, bluszcz pospolity, mango, papaja i marakuja.

    Fryzjerzy nie mają wątpliwości, zima zmusza do szczególnej dbałości o włosy, bo w przeciwnym razie mogą one przysparzać wielu problemów.

     To, co zimą obserwujemy najmocniej, to przede wszystkim elektryzowanie się włosów i ich przesuszenie, ponieważ przebywamy często w zamkniętych pomieszczeniach, które są sztucznie ogrzewane. Poza tym nosimy czapki, a w związku z tym te włosy są również obciążone i szybko się przetłuszczają – mówi agencji Newseria Lifestyle Tomasz Schmidt, stylista fryzur i współzałożyciel marki kosmetyków profesjonalnych Wierzbicki & Schmidt.

    Dlatego w tym czasie pielęgnacja włosów powinna być wszechstronna. Najważniejsze są nawilżanie, odżywianie i oczyszczanie. Zabiegów regeneracyjnych nie powinno się odkładać na później.

     Włosy trzeba pielęgnować przez cały rok, to tak jak z dbaniem o siebie, to jest proces, który powinien być trwać cały czas. Należy wybierać takie kosmetyki, które są ściśle dopasowane do naszych potrzeb. W tym celu warto się skonsultować ze specjalistą, niezależnie od tego, czy są to włosy kręcone, puszące się, falowane, z tendencją do przetłuszczania czy z łupieżem. Fryzjer najlepiej wie, jak zareagować na daną potrzebę, jakie dobrać kosmetyki – tłumaczy Tomasz Schmidt.

    Zdaniem fryzjerów jednym z największych problemów jest bardzo szybkie przetłuszczanie się włosów.

    – Kilkanaście lat temu włosy myło się dwa razy w tygodniu, teraz prawie każdy z nas myje je codziennie, ponieważ rzeczywiście warunki środowiska powodują, że nasza skóra przetłuszcza się dużo szybciej, to samo dotyczy włosów. W związku z tym w naszych kosmetykach postawiliśmy na odżywianie, ale i na oczyszczanie, bo tylko oczyszczona skóra głowy dobrze działa. Trzeba pamiętać, że szampon jest nie tylko do włosów, lecz przede wszystkim ma dobrze działać na skórę głowy. Czysta skóra głowy to zdrowa skóra, a zdrowa skóra głowy to zdrowy włos – podkreśla Tomasz Schmidt.

    Kolejny problem, który ma związek przede wszystkim z niewłaściwą dietą, to łamliwość i wypadanie włosów.

     Włos obumiera w swoim mieszku włosowym od czterech do sześciu miesięcy. Naturalne jest to, że część włosów musi wypaść, żeby urosło coś nowego. Natomiast druga rzecz – trzeba obserwować to, co się dzieje w naszym życiu. Substancje czynne w produktach wzmagających porost włosów i zabezpieczających je przed przedwczesnym wypadaniem nie będą działać tu i teraz. To musi być coś, co będzie działać za kilka tygodni czy za kilka miesięcy – mówi Andrzej Wierzbicki, stylista fryzur, współzałożyciel marki.

    Dlatego skład szamponów i odżywek do włosów powinien być dobrze przemyślany.

    – Nasze kosmetyki po brzegi są wypełnione składnikami pochodzącymi z natury, czy to z morza – jak algi czerwone nori, czy jak 12 ziół, które pochodzą z naszych polskich łąk. Jest wśród nich bluszcz pospolity – niesamowicie zdrowa roślina, która daje tak dużo fajnych rzeczy, wypełnienia włosy po brzegi jędrnością, blaskiem, elastycznością. Poza tym wykorzystaliśmy mango, papaję i marakuję, które działają na włosy bardzo rewitalizująco, powodując, że są zdrowe i piękne – wyjaśnia Andrzej Wierzbicki.

    Fryzjerzy podkreślają, że w pielęgnacji włosów najważniejsza jest regularność.

    – Aby włos wyglądał dobrze i było widać, że się go pielęgnuje, musimy używać kosmetyków systematycznie. To jest bardzo istotne. Włos lubi odżywienie i stałą pielęgnację, lubi być ciągle wypełniony substancjami, które mają go rewitalizować – mówi Andrzej Wierzbicki.

    Czytaj także

    Kalendarium

    Więcej ważnych informacji

    Jedynka Newserii

    Jedynka Newserii

    Media

    Konsument

    Będzie ubywać mięsa na stołach Polaków. Eksperci radzą ograniczyć spożycie nawet o dwie trzecie

    Produkcja zwierzęca nie zniknie, ale będzie musiała zostać ograniczona – oceniają eksperci rynku żywności i podkreślają, że przemawiają za tym zarówno względy zdrowotne, jak i środowiskowe. Obecnie przeciętny Polak zjada ok. 75 kg mięsa rocznie, a wskazywana przez dietetyków zdrowa granica to ok. 20–25 kg.

    Podróże

    Radosław Majdan: W ferie jedziemy z chłopcami w góry. Nie umiem jeździć na nartach i nie ciągnie mnie na stok

    W przerwie między nagraniami do różnych projektów telewizyjnych i internetowych były piłkarz, a obecnie komentator sportowy wybiera się na odpoczynek. W planach są dwa kierunki: najpierw zagraniczny kurort narciarski, a później jakieś egzotyczne miejsce. Radosław Majdan zaznacza jednak, że sam nie potrafi jeździć na nartach, bo jako zawodowy sportowiec miał zapisane w kontrakcie, że nie może ryzykować na stoku. Ten wyjazd organizuje jednak z myślą o synach i ma nadzieję, że najmłodszy Heniu też szybko połknie bakcyla jak jego bracia.