Mówi: | Magda Bulera-Payne |
Funkcja: | przedstawicielka marki Le Petit Marseillais |
Regularne stosowanie balsamów nawilżających poprawi stan naszej skóry
Regularne stosowanie balsamów lub mleczek nawilżających sprawia, że skóra wygląda znacznie młodziej i promiennie, jednak tylko mniej niż połowa Polek używa produktów do pielęgnacji ciała. W utrzymaniu dobrego stanu skóry pomogą produkty, w składzie których znajduje się olejek arganowy, masło shea i mleczko figowe.
Z informacji marki Le Petit Marseillais wynika, że tylko 45 proc. Polek deklaruje, że używa produktów do pielęgnacji ciała. Tymczasem skóra ludzka składa się w 20 proc. z wody. Częste kąpiele, pływanie w basenie i poddawanie jej działaniu promieni słonecznych lub klimatyzacji prowadzi do utraty wody i naruszenia bariery hydrolipidowej skóry. W uzupełnianiu ubytków warstwy hydrolipidowej pomóc mogą balsamy i mleczka bogate w substancje odżywcze i nawilżające.
– Składniki, które nam pomogą w utrzymaniu dobrego stanu skóry, to: olejek arganowy, masło shea, mleczko figowe, wszelkiego rodzaju odżywcze składniki często pochodzenia naturalnego. To one sprawiają, że nasza skóra będzie miło wspominała lato i dobrze przygotuje się na zimę – mówi Magda Bulera-Payne, przedstawicielka marki Le Petit Marseillais, w rozmowie z agencją informacyjną Newseria Lifestyle.
Przesuszona skóra jest mało elastyczna, szorstka, a czasem także się łuszczy. Znacznie szybciej pojawiają się na niej zmarszczki. Nieznacznie przesuszonej skórze pomoże balsam o lekkiej konsystencji z dodatkiem witaminy E i olejków odżywczych, np. olejku z jojoba czy awokado. Do pielęgnacji skóry bardzo suchej lub ze skłonnością do łuszczenia kosmetolodzy zalecają produkty o gęstszej konsystencji, bogate w takie składniki odżywcze, jak alantoina, proteiny jedwabiu oraz witaminy E i C.
– Stosując regularnie balsamy i mleczka nawilżające, możemy oszukać wiek. Jeżeli skóra jest nawilżona, to jest jednocześnie odżywiona, błyszcząca i pięknie pachnie. Jeżeli korzystamy z mleczka do ciała o przyjemnym zapachu, wtedy czujemy się lepiej i wyglądamy lepiej, to są takie drobne sztuczki kobiece, dzięki którym można naprawdę wyglądać o kilka lat młodziej – mówi Magda Bulera-Payne.
Balsam lub mleczko należy nakładać ruchem w kierunku serca. Taki masaż pobudzi krążenie krwi i sprawi, że balsam będzie się lepiej i szybciej wchłaniał. Przynajmniej raz dziennie powinno się smarować skórę nawilżającymi preparatami, a minimum raz w tygodniu warto wykonać peeling, który sprawi, że składniki odżywcze zawarte w balsamach i mleczkach wnikną w głębsze warstwy naskórka.
Czytaj także
- 2024-03-04: Naukowcy zbadali korzyści dla organizmu z postu przerywanego. Wyniki mogą posłużyć stworzeniu nowych strategii walki z otyłością
- 2024-02-07: Coraz więcej nastolatków i dorosłych zmaga się z zaburzeniami jedzenia. W kwestii ich leczenia mamy w Polsce wiele do nadrobienia
- 2023-09-28: Dietetycy zalecają włączenie margaryny do codziennego menu jako element profilaktyki zdrowotnej. Zastąpienie nią masła może znacząco obniżyć spożycie tłuszczów nasyconych
- 2023-09-26: Wizyty w e-sklepach z odzieżą sportową mogą zaburzyć samoocenę wśród kobiet. Sposób promocji produktów skłania do porównywania się z sylwetkami modelek
- 2023-10-24: Jedna trzecia osób o prawidłowej wadze cierpi na otyłość. Wskaźnik BMI jest niewystarczająco wiarygodny dla profilaktyki chorób serca
- 2023-05-19: Adrianna Palka: Jeśli dokonujemy korekcji twarzy, to znaczy, że mamy kompleksy. Jesteśmy sami dla siebie idealni, jeżeli siebie akceptujemy
- 2023-04-04: Innowacyjny sensor pozwala lepiej mierzyć efektywność treningu. Na bieżąco sprawdza poziom zmęczenia mięśni
- 2021-10-08: Doda sprzedaje swoje ciało w formie tokenów NFT. „To jest ogromny biznes. Cała Ameryka, całe Hollywood tym żyje, a Polska jest jeszcze trochę zdziwiona”
- 2021-06-09: W USA zatwierdzono bardzo skuteczny lek na otyłość i nadwagę. Zmniejsza masę ciała o blisko 20 proc. [DEPESZA]
- 2021-02-12: Polski skaner 3D pozwoli wyjątkowo precyzyjnie odwzorować sylwetkę człowieka. Dzięki mobilności może znaleźć zastosowanie w wielu branżach
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Edyta Herbuś: Rozmawiałam z produkcją na temat mojej ewentualnej roli w „Tańcu z gwiazdami”. Wierzę, że stworzą taką, która będzie dla mnie inspirująca
Tancerka przyznaje, że kiedy dostała propozycję udziału w ostatniej edycji „Tańca z gwiazdami”, to choć miała apetyt na powrót do tej produkcji, po rozważeniu wszystkich za i przeciw jednak ją odrzuciła. Z jednej strony miała już inne zobowiązania zawodowe, a z drugiej – zależało jej na tym, by powrócić do show nie tylko w charakterze instruktorki, ale zaprezentować się widzom z nieco innej strony. Edyta Herbuś wierzy, że w przyszłości program przejdzie pewną metamorfozę i znajdzie się w nim rola skrojona właśnie dla niej. Nie ukrywa też, że ta edycja wyjątkowo przyciągnęła jej uwagę, bo skupiła bardzo charyzmatycznych uczestników.
Prawo
Sztuczna inteligencja coraz śmielej wkracza w produkcję muzyczną. Artyści i odbiorcy chcą jasnego oznaczania utworów generowanych przez takie narzędzia
Dziesięciokrotny wzrost przychodów rynku sztucznej inteligencji w tworzeniu muzyki przewidują analitycy w ciągu najbliższych 10 lat. Wokół tematu narasta coraz więcej kontrowersji, związanych m.in. z uczeniem się algorytmów na już skomponowanych dziełach czy wykorzystywania głosów wokalistów do tworzenia coverów śpiewanych przez SI. Jednocześnie ponad jedna trzecia muzyków przyznaje już, że wspierali się w swojej pracy sztuczną inteligencją. Artyści oczekują jednak jasno wytyczonych ram regulacyjnych dla tego typu narzędzi. Przede wszystkim miałyby one dotyczyć zgód na wykorzystanie własności intelektualnej i wyraźnego oznaczania muzyki komponowanej przez SI.
Handel
Po kiełbaski wege czy roślinne burgery sięga coraz więcej konsumentów. Branża roślinna będzie walczyć o utrzymanie takiego nazewnictwa
Kiełbasa bezmięsna, burger roślinny, parówka wegetariańska, stek vege – do takich nazw produktów wielu konsumentów zdążyło się przyzwyczaić i coraz chętniej po nie sięga. Pojawiają się jednak pomysły, by zakazać nazewnictwa charakterystycznego dla produktów mięsnych. Również w Polsce pojawiła się propozycja w tym zakresie ze strony poprzedniego składu resortu rolnictwa pod koniec ubiegłego roku. Zwolennicy uzasadniają ten pomysł ochroną interesów konsumenckich, ale badania pokazują, że tylko niewielki odsetek klientów pomylił produkt wegański i mięsny przy zakupie.